Все про гастриті зі зниженою кислотністю - симптоми, способи лікування і профілактика

Гастрит доставляє велику кількість дискомфортних відчуттів. Залежно від виду хвороби призначається відповідне лікування.

Гастрит зі зниженою кислотністю є приводом для занепокоєння і звернення до лікаря, що спеціалізується на гастроентерології.

Гастрит зі зниженою кислотністю: симптоми

Гастрит з низьким рівнем кислотності шлункового соку виражається в запальному процесі, що вражає слизову оболонку шлунка, і в зниженні кислотності. Оскільки зменшується кількість виробленого шлункового соку, якість розщеплення їжі погіршується.

Гипоацидный гастрит характеризуется следующими симптомами:

  • Відчуття тяжкості і здуття в області живота;
  • Хворобливість в животі;
  • Печія, відрижка з гнилим запахом, нудота;
  • Металевий присмак у роті;
  • Велика кількість слини;
  • Підвищений пульс, запаморочення;
  • Відчуття загальної слабкості;
  • анемія, так як залізо погано засвоюється;
  • Стоматит;
  • Знижений артеріальний тиск;
  • Зниження маси тіла;
  • Періодичне виникнення запорів;
  • Погане самопочуття після вживання молочних продуктів.

Причини виникнення гастриту із зниженою кислотністю

Зниження рівня кислотності в шлунку часто викликане хворобами шлунково кишкового тракту. Порушується робота залоз оболонки шлунка і клітин, відповідальних за вироблення соляної кислоти.

Завдання шлункової кислоти полягає в знезараженні їжі, що потрапила в шлунок, і її недостатність говорить про ймовірності попадання в організм шкідливих бактерій.

Микроорганизмы в желудке
Микроорганизмы провоцируют продолжение воспалительного процесса в слизистой оболочке желудка.

до основних причин виникнення гіпоацидного гастриту відносяться:

  1. Зловживання алкогольною продукцією і курінням;
  2. Наявність бактерії Helicobacter pylori;
  3. Частий прийом їжі, що містить гострі приправи і сіль, консервованих, копчених і смажених на олії продуктів; || | 112
  4. Наличие болезней пищеварительной системы, а также заболеваний эндокринного характера;
  5. Частий прийом лікарських медикаментів, що мають побічний ефект, що відбивається на слизовій оболонці шлунка;
  6. Захворювання печінки та підшлункової залози .

Наслідки розвитку гастриту із зниженою кислотністю

Якщо не вдаватися медикаментозному лікуванню гастриту, то можна отримати різні наслідки і ускладнення:

  • Збільшення кількості патогенних бактерій внаслідок, чого розвивається запалення в кишечнику;
  • Ризик виникнення атрофічного гастриту із зниженою кислотністю внаслідок, чого порушується всмоктування корисних речовин в людському організмі;
  • Ризик стоншування слизової оболонки шлунка через що поглинені продукти харчування всмоктуються і перетравлюються в повному обсязі;
  • Порушення перільстатікі кишечника;
  • Виростає Мал до формування пухлинних утворень.

Последствия развития гастрита с пониженной кислотностью

Методи діагностики гіпоацидного гастриту

Людина, який помітив у себе симптоми гастриту із зниженою кислотністю, повинен неодмінно звернутися до лікаря, що спеціалізується на гастроентерології. Лікар для підтвердження або спростування діагнозу призначить:

  1. Гастроскопію - введення в шлунок через ротову порожнину інструмента (гастроскопа) для візуального огляду стінок шлунка;
  2. Ендоскопічну біопсію - через рот проводиться ендоскоп з маленькими « щипчиками »на кінці і береться шматочок матеріалу для аналізу на біопсію;
  3. Зондування шлунка - проводиться РН-метрія кислотності шлункового соку;
  4. Аналізи крові і калу.

лікування гастриту із зниженою кислотністю

При підозрі на виникнення гастриту пацієнтові сле дме відвідати гастроентеролога. Тільки лікар може виписати результативну схему лікування. Одні з варіантів лікування від гастриту з низьким рівнем кислотності шлункового соку:

Лікування медикаментами

  • Терапія стимулюючого характеру призначається в разі, коли збережена нормальна шлункова секреція. Застосовуються медикаменти - Прозерін, Гистаглобулин, Кальцію глюконат;
  • Терапія замісного характеру призначається в разі, коли спостерігається недолік шлункової секреції. Застосовуються медикаменти - Пепсин, Панзинорм Форте;
  • Для зниження запального процесу в шлунку виписують Но-шпу, Метоклопрамид;
  • Для приведення рівня функціонування залоз слизової оболонки шлунка в нормальний стан призначають - фолієву кислоту, комплекс вітамінів;
  • Якщо присутній бактеріальний фон (Helicobacter pylori), то хворому виписують антибіотики - Омепразол, Амоксициллин, оксіціклін.

Фізіотерапевтичне лікування

Гастрит з низьким рівнем кислотності успішно лікується за допомогою фізіотерапевтичних методів. При гострій ступеня розвитку гастриту болю в животі знімають сеанси лазера, ультразвукові хвилі. У пасивної стадії хвороби призначають електрофорез, прийом вітамінів групи В, а також кальцію.

Дієтичне харчування

В процесі лікування гастриту із зниженою кислотністю важливо корисно і збалансовано харчуватися.

Найбільш корисно для вживання приготування їжі на пару або в режимі «Гасіння».

Продукти необхідно протирати до пюреобразного стану, щоб не травмувати слизову оболонку шлунка. Їжа повинна бути теплою, але не гарячою.

Заборонені для прийому наступні продукти харчування:

  • Зі змістом гострих спецій (перець, гірчиця, хрін);
  • Обсмажені на маслі;
  • Копчені;
  • Алкогольна продукція;
  • Виноград;
  • Кава, шоколад, міцний чай;
  • Сладкие газированные напитки;
  • Незбиране молоко;
  • Випічка, продукти із здобного тіста;
  • Консервовані.

Хворий повинен їсти не менше 5 разів на добу невеликими порціями. Почуття голоду, як і надмірно спожита їжа можуть спровокувати новий напад гострого болю в животі. Дієтичне харчування прописується як мінімум на 14 календарних днів.

Дієта при загостренні гастриту залежить від рівня кислотності в шлунку. Якщо кислотність знижена, то щоденне харчування має містити:

  1. Неміцний чорний чай з додаванням молока;
  2. Вода з лимоном без цукру;
  3. Супи на овочевій основі без використання м'яса;
  4. Різні кашки з крупою (крім пшоняної і ячної);
  5. Овочі та фрукти, приготовані на пару;
  6. Сир з низьким вмістом жиру;
  7. Отварная квасоля;
  8. «Парові» котлети, варене м'ясо (кролик, нежирна яловичина, курка без шкірки) або риба;
  9. Тепла вода з ложкою меду;
  10. Кисіль, компот, солодкі соки.

Тривалість використання даної ді ети - 1 календарний місяць. Таке харчування здатне усунути запалення і знизити хворобливість.

Коли гострий період проходить, можна поступово підвищувати рівень кислотності шлункового соку за допомогою м'ясних бульйонів, солоних огірочків. Корисно перед прийомом чергової їжі випивати келих розведеного лимонного соку.

Поради щодо нормалізації функціонування шлунка:

  • За 30 хвилин до прийому продуктів харчування випивати кілька ковтків теплої води з медом (на 1 келих додайте половину чайної ложки меду);
  • Корисний чай з обліпихою;
  • Для підвищення рівня кислотності корисно пити перед їжею 1 келих відвару з плодів шипшини;
  • Вживайте абрикоси, курагу і абрикосовий сік;
  • Вживайте в їжу свіжі перетерті огірки (без шкірки) для підвищення рівня кислот ості;
  • Салат зі свіжої ріпи: ріпу натерти на дрібній тертці і приправити олією, можна додати трохи солі;
  • Перед прийомом продуктів харчування можна випити ¼ частини келиха морквяного соку; || | 265
  • Черника.

Правильное питание

народні засоби

Найбільш результативні народні засоби по лікуванню гастриту із зниженою кислотністю:

  • Відвар з плодів шипшини. За рахунок великої кількості вітаміну С, заліза, магнію в плодах шипшини, він є відмінним засобом для лікування гастриту. Для приготування відвару необхідно: цілі плоди шипшини кип'ятити протягом 5-7 хвилин. Відвар зберігайте в скляному посуді або в закупореному термосі. Тривалість зберігання - 3 дні. Відвар пийте щодня по 1 келиху 3 рази на добу.
  • Настій із плодів шипшини. 4 столових ложки шипшини помістити в посуд з 1 літром гарячої води (не більше 60 ° С). Залити в термос і щільно закупорити. Настій має стояти 8 годин. Корисно пити по 1 келиху 3 рази на добу.
Читайте також: & nbsp; Через що з'являється клубок у горлі при гастриті

Отвар из шиповника

  • Відвар з ягід чорниці. Залити 10 г ягід чорниці 0,2 л крутого окропу. Напій тримати на водяній бані протягом 15 хвилин. Потім залишити настоюватися - 30 хвилин. Процідити і приймати до вживання їжі 3 рази на добу по 3 столових ложки.

Отвар из ягод черники

  • Алое і мед. Так як гастрит зі зниженою кислотністю загрожує зниженням вироблюваного шлункового соку, алое буде вельми до речі. Рослина алое має цілющі властивості для стінок шлунка і підвищує вироблення шлункового соку. Алое не повинен бути молодим, його вік - не менше ніж 3 років. Зріжте листя рослини і помістіть в прохолодне місце (наприклад, в холодильник) на 7 календарних днів. Вичавіть сік з листя і змішайте з медом. На 1 чайну ложку соку алое додайте трохи меду. Випивайте цю суміш 3 рази на добу протягом 21 дня.
  • Алое з вином і медом. Зріжте листя рослини і помістіть в холодильник на 7 календарних днів. Вичавіть сік з листя і змішайте з медом і червоним вином. На 1 чайну ложку соку алое додайте трохи меду і червоного вина. Суміш настоюйте не менш 14 днів. Приймайте цю суміш 1 раз на добу по 1 чайній ложці.

Мёд и алоэ

Профілактика гіпоацидного гастриту

Уникнути виникнення та прогресування гастриту можна за допомогою профілактичних заходів. Молодим людям слід зі студентства стежити за своїм харчуванням і виконувати рекомендації професійних дієтологів.

Профілактичні заходи щодо попередження гострої і хронічної форм гастриту:

  1. Стежити за правильним і регулярним харчуванням;
  2. Не можна їсти швидко і всухом'ятку, гаряча їжа також шкодить слизовій оболонці шлунка.

Гастрит зі зниженою кислотністю: відгуки

Відгук № 1: Була на прийомі у лікаря. Поставили діагноз - гастрит з низьким рівнем кислотності. Виписали схему лікування медикаментами в сукупності з рекомендацією дотримуватися дієтичного харчування. Незабаром я відчула полегшення. Курс лікарських препаратів я пропила, але до сих пір продовжую дотримуватися дієти.

Відгук № 2: Гастрит у мене почався зовсім недавно. Постійна зайнятість на роботі, перекушування всухом'ятку і рідкісні повноцінні обіди привели до цього діагнозу. Жахливе відчуття тяжкості і болю в животі змусили звернутися до гастроентеролога. Після обстеження виявили низьку кислотність шлункового соку. У моменти гострих больових відчуттів брала Но-шпу, а також для нормалізації роботи шлунка пила Пепсин і комплекс вітамінів. Дотримуюся дієти. Лікування допомогло, буду намагатися і далі правильно і регулярно харчуватися.

Відгук № 3: За всіх симптомів виявила у себе гастрит. Оскільки це початкова стадія, я вирішила спробувати народні кошти. Пила алое з медом протягом 21 дня, а також робила собі відвар з плодів шипшини. Самопочуття значно покращився. Перестав боліти живіт після прийому їжі. Якщо і далі буде хороше відчуття, то до гастроентеролога звертатися не буду.

Лікування гастриту обов'язково на будь-який його стадії. Чим раніше хворий почне дбати про своє здоров'я, тим більше шансів швидко відновити слизову оболонку шлунка. Звернення до гастроентеролога - краще рішення в даному випадку.

Посилання на основну публікацію