Виникнення і розвиток хелікобактерної гастриту

Хелікобактер пілорі - спиралевидная грамотрицательная бактерія, яка стає причиною розвитку хронічного гастриту та інших захворювань органів травлення. До місця призначення збудник потрапляє зі слиною, або із забрудненою їжею або при використанні медичних інструментів в разі, якщо були порушені умови стерилізації.

Хеликобактерный гастрит

Погана новина для пацієнтів - заразитися простіше простого. Хороша новина - в розпорядженні лікарів є всі необхідні кошти, для того, щоб очистити організм від бактерії і назавжди забути про діагноз гастрит.

Всесвітня організація охорони здоров'я визначає Helicobakter як канцероген першої групи, який безпосередньо впливає на частоту розвитку онкологічних захворювань травної системи.

Як діє бактерія

У шлунку Helicobakter pylori виявляє сприятливі умови для існування. Тут завжди, нехай і не в великій кількості, є в наявності сечовина, яка надходить з крові. Саме її бактерія задіє для атак на слизову органу.

Схема дії:

  • Використовуючи особливий фермент, бактерія продукує аміак ;
  • Останній нейтралізує соляну кислоту і готує умови для подальшої атаки;
  • За допомогою іншого ферменту руйнує білок і розріджує слиз;
  • Helicobakter pylori вміло кріпиться до епітеліальних клітин слизової органу;
  • Клітини епітелію стрімко гинуть, а бактерія активно займає вагому частину слизової.

Так стартує і розвивається запальний процес.

Бакті рія продовжує виробляти цитотоксини, що призводять до подальшої поразки слизової оболонки шлунка.

Якщо причина розвитку патології некоректно діагностована і вже має місце одна з пізніх стадій захворювання, пацієнт ризикує виникненням ерозій і більш серйозних патологій.

Во многих случаях бактерию обнаруживают на стадии хронического гастрита, когда она успела поразить только антральный отдел. На этом этапе хроническая форма заболевания еще протекает без атрофии, а секреторная функция желудка сохраняется и в некоторых случаях даже повышена. Это происходит благодаря тому, что основная масса секреторных клеток желудка расположена в области тела и дна желудка, а не в области перехода желудка в двенадцатиперстную кишку.

Поразка шлунка

Зараження Helicobakter pylori найчастіше відбувається в дитячому віці від однолітків або від членів сім'ї. Після інфікування бактерії потрібно досить багато часу, щоб істотно порушити роботу шлунково-кишкового тракту. Якщо антибіотикотерапія не проводилася, то бактерія залишається в шлунку протягом усього життя.

Хеликобактер пилори

Поразка шлунка і, відповідно, запальний процес проходить в кілька стадій:

  1. Латентна . Пацієнт є носієм Helicobakter pylori. Бактерія повільно вражає антральний відділ шлунка, але явні симптоми прийдешніх неприємностей поки відсутні. Але в разі обстеження слизової шлунка виявити збудника цілком реально.
  2. Гостра. Виникає рідко і мова про неї ведуть в разі виникнення таких симптомів, як виражені болі в області шлунка, відчуття нудоти, блювання. Якщо пацієнт належним чином не відреагував на ситуацію, тобто, не звернувся до лікаря і не пройшов обстеження, а просто купировал больові відчуття, захворювання переходить в хронічну стадію.
  3. Хронічна атрофическая. Коли шлунково-кишковий тракт не найсильніше місце в організмі пацієнта, мають місце інші хронічні захворювання, у бактерії є всі шанси більш оперативно досягти своєї мети - запустити атрофічний процес. В першу чергу він виникає у відділі шлунка, куди збудник потрапив в першу чергу, тобто в антральний відділ. Поступово запалення захоплює весь орган.
Читайте також: & nbsp; Які симптоми у гипертрофического гастриту і як його вилікувати?

Наступна мета Helicobakter pylori - дванадцятипала кишка. Все починається з набряку і запалення, а завершується атрофическим процесом, який крок за кроком вражає всю поверхню органу. У разі ігнорування проблеми виникає виразкова хвороба.

Саме тому при виявленні Helicobakter pylori вкрай важливо пройти до кінця відповідний курс лікування. Пацієнти повинні розуміти, що ігнорувати проблему просто небезпечно.

Хронічний гастродуоденіт, виразкова хвороба і рак розвиваються на тлі вже наявного хронічного гастриту, асоційованого з Helicobakter pylori.

Небезпечні симптоми

Вчасно відреагувати на присутність збудника в організмі можна, якщо навчитися розпізнавати характерні симптоми і вчасно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

На що звернути увагу:

  • Виражені больові відчуття через одну-дві години після їжі;
  • Головні болі, що дають про себе знати після пробудження вранці; || | 131
  • Сильное жжение за грудиной;
  • Відрижка з кислуватим присмаком;
  • Часті запори;
  • Відсутність апетиту, сухість у роті, відчуття нудоти; | || 139
  • Накатывающая после приема пищи тяжесть.

Будь-який з перерахованих вище симптомів є приводом для візиту в лікарню і проходження обстеження. При огляді можуть виявити додаткові симптоми: обкладений язик, хворобливі відчуття в верхньому відділі живота.

Вчений з Австралії Баррі Маршалл, один з дослідників Helicobakter pylori, довів, що не тільки стреси і огріхи в харчуванні, провокують розвиток шлункових патологій. До цього причетна бактерія. Заради чистоти експерименту він прийняв концентрат культури бактерії. Характерні симптоми гастриту не змусили себе чекати вже через пару днів, а за роботу йому присудили Нобелівську премію. А в 1987 році над вивченням Helicobakter pylori вже працювала команда фахівців у складі спеціально створеної Європейської групи EHSG. За місцем проведення першої узгоджувальної конференції всі прийняті угоди тепер називаю Маастрихтських.

Особливості діагностики

Методи діагностики та лікування хелікобактерної гастриту визначають в індивідуальному порядку. В даний час при постановці діагнозу лікарі використовують положення консенсусу Маастрихт V. Існують також рекомендації Британського товариства гастроентерологів.

Варіанти діагностики:

  1. Уреазний дихальний тест. Неінвазивний і до теперішнього часу найбільш повно вивчений. Не рекомендований дітям і вагітним жінкам.
  2. Імуноферментний аналіз калу. Ефективний для первинної діагностики.
  3. Серологічні тести. Корисні при визначенні підвищеного ризику розвитку раку шлунка.
Особенности диагностики
Особливості діагностики

Коли потрібно оцінити тяжкість хелікобактерної гастриту, знадобиться взяття біопсії як мінімум на двох ділянках антрального відділу шлунка і така ж кількість зразків на тілі органу. При відповідних підозри і визначення передракових змін потрібна додаткова біопсія з кутка шлунка.

Участки желудка для взятия биопсии
Ділянки шлунка для взяття біопсії

Лікування

Курс лікування хелікобактерної гастриту має на увазі використання потрійної терапії:

  • Антибіотик;
  • Антимікробний препарат;
  • Інгібітор протонної помпи.

Слідувати прописаної лікарем схеми лікування пацієнта чекає від однієї до двох тижнів. Після знищення збудника хронічний гастрит повністю припиняється. Про повне одужання мова йде у переважної більшості пацієнтів (більше 90%). Ризик повторного зараження присутні не більше, ніж в 2% випадків.

Читайте також: & nbsp; Схеми лікування виразкового гастриту медикаментами

Самостійно «призначати» собі і приймати антибіотики з метою знищення Helicobacter pylori категорично заборонено.

Неправильне використання широко поширених антибактеріальних засобів вже призвело до різкого зростання стійкості Helicobacter pylori до цих препаратів. Останні дослідження підтверджують зростання резистентності бактерії у всіх без винятку регіонах, де проводилися дослідження.

Деяким пацієнтам ерадикація і зовсім може бути не відображено. До цієї категорії відносять дітей у віці до 8 років, оскільки у них ще не сформований імунітет. Рекомендація справедлива і для дорослих пацієнтів у разі, якщо при наявності бактерії виражені больові відчуття не виникли.

Ерадикація (лікувальний режим з метою повного знищення Helicobakter pylori) однозначно показана пацієнтам з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки. Ряд фахівців перелік захворювань доповнюють ще й атрофічним гастритом, а також з метою зниження ризику виникнення раку шлунка. За статистикою до 90% випадків такої онкопатології пов'язано саме з Helicobacter pylori.

Схему эрадикации

Схему ерадикації вибирають в залежності від наявності індивідуальної непереносимості у пацієнта певних лікарських препаратів і чутливості штамів Helicobacter pylori до них.

харчування при хелікобактерної гастриті

Пацієнтам, у яких діагностували асоційований з Helicobacter pylori гастрит, слід дотримуватися індивідуальної дієти, складеної на підставі рекомендацій лікаря. При підвищеній кислотності за основу беруть стіл №1.

Особливості:

  • З меню виключають продукти з різким смаком (копчені, солоні, мариновані) і складні страви, приготовані на основі великої кількості інгредієнтів.
  • Їжу приймають часто і невеликими порціями.
  • Вжиті страви не повинні бути занадто холодними або палаючими.
  • В меню регулярно включають тепле молоко і інші молочні продукти. При непереносимості молоко замінюють слизовими теплими супами.
  • Замість міцного чаю і кави п'ють какао, настій шипшини, кисіль.
  • Способи приготування їжі: на пару, відварювання, запікання. Смажені страви повністю виключають.
  • У раціон в обов'язковому порядку включають білки (нежирне м'ясо) і рослинні олії в помірній кількості.

При зниженій кислотності шлунка в основі раціону лежить стіл №2, основними складовими якого є нежирні м'ясо і риба, приготовані в духовці або відварені, овочі, фрукти.

Стол №2

Особливості:

  • виключають жирні молочні продукти, незбиране молоко і всі продукти, що викликають процес бродіння (свіжа здобна випічка), смажені страви і в паніровці.
  • Регул вірно, але в помірній кількості слід вживати вершкове і рослинні масла з складі страв.
  • З раціону повністю виключають шпинат і щавель, білокачанну капусту і редьку, родзинки і чорнослив.
  • Можна пити некислі фруктові соки, неміцний чай і каву з молоком.
  • Смажені і варені яйця виключають, їх замінюють паровими омлетами.

Всі страви повинні бути простими (що складаються з одного, максимум - двох інгредієнтів) , які будуть легко і швидко перетравлюватися.

у період загострень при сильних болях страви вживають в протертий ом вигляді, супи подрібнюють за допомогою блендера і приймають у вигляді пюре. Під час лікувального курсу і по його закінченні харчовий раціон не повинен створювати додаткове навантаження на травну систему.

Посилання на основну публікацію