Симптоматична картина при загостренні гастриту

Незважаючи на велику поширеність цього захворювання, вдосконалення методик лікування і нових розробок в терапії шлунково - кишкових недуг, гастрит т не завжди успішно виліковується. Загострення гастриту зазвичай відбувається в осінньо - весняний період і вимагає уважного ставлення до свого здоров'я. Ознаки загострення гастриту проходять не завжди характерно, тому варто дізнатися про симптоматиці цього захворювання детальніше.

Клінічна картина

Гастрит в стадії загострення «нагадує» про себе по - різному, але можна виділити основні і часто проявляються симптоми. Ставити діагноз самостійно не варто ні в якому разі, але при наявності будь-якого різновиду гастриту в анамнезі, варто задуматися про можливості повернення хвороби.

Як можуть проявлятися загострення гастриту:Регулярные или периодические боли в желудке

  • Регулярні або періодичні болі в шлунку, які найчастіше виникають після їжі, або при тривалих періодах між прийомом їжі;
  • Підвищена секреція слинних залоз, як прояв шлунково - кишкових проблем;
  • Порушення травної функції, часті запори або діарея, а іноді перемежівающееся состояни е;
  • Печія, нудота і відрижка, особливо часто виявляється після прийому їжі. У більшості випадків не має значення тип і якість продуктів;
  • Періодична блювота, що має характерний кислий запах і з домішками зеленуватого кольору;
  • Сухість в роті і неприємний запах, що виникає протягом дня;
  • Симптоми загального нездужання: головний біль, апатія, підвищення температури в незначних межах;
  • Зниження апетиту.
Симптомы обострения хронического гастрита могут включать частую рвоту с примесями кровяных сгустков в ней. Это свидетельствует об образовании эрозийных повреждений слизистой желудка. В этом случае медлить с обращением к врачу нельзя, ведь такая форма гастрита чревата формированием язвы желудка или двенадцатиперстной кишки, а также анемического состояния.

Причини загострення гастриту

Причины обострения гастрита Симптоми при загостренні гастриту проявляються з різним ступенем інтенсивності і залежать від початкового діагнозу. Саме захворювання викликане запальним процесом на слизовій оболонці шлунка в епітеліальних шарі. При подальшому прогресуванні невилікуваного захворювання можуть відкритися внутрішні кровотечі, а виявлення стінок шлунка переростати в виразку і навіть пухлини.

Причинами виникнення гастриту можуть стати багато факторів, починаючи від регулярних похибок харчування, аутоімунні захворювання і закінчуючи інфікуванням хвороботворної бактерії хелікобактер пілорі. Ознаки загострення гастриту шлунка і описані симптоми проявляються внаслідок прогресуючого хронічного захворювання на тлі зниження імунної активності. Це дає відповідь на питання, чому восени і навесні загострюється гастрит, адже саме в цю пору року ми страждаємо від погодних змін, сезонних застуд, а також брак вітамінів.

До основних негативних факторів також відносяться шкідливі звички, неправильне харчування, стреси і прийом деяких лікарських препаратів. До того ж часто існує і якийсь психологічний стимул до розвитку загострення. Зазвичай в період ремісії захворювання настає такий момент, коли дієта не дотримується так суворо, пацієнти починають вживати заборонені продукти, а також не так завзято дотримуватися прийом препаратів і рекомендації лікарів.

Діагностика

Обследование у специалиста
Діагностика гастриту

Ухвалою шлунково - кишкових захворювань займається фахівець - гастроентеролог. Після звернення до лікаря необхідно здати спеціальні аналізи, а також пройти обстеження, вид яких призначає фахівець. Ознаки загострення гастриту шлунка можна відразу «побачити» при ендоскопії цього органу, але в деяких випадках більш повну картину дадуть наступні показники.

Які обстеження можуть знадобиться:

  1. Загальні аналізи крові та сечі, в яких може бути підтверджений запальний процес;
  2. Біохімія крові, показники якої дадуть інформацію про наявність інфекцій;
  3. Аналіз калу на приховану кров, паразитарну і інші типи інфекцій;
  4. Фиброгастродуоденоскопию (ФГДС), при которой исследуется слизистая оболочка желудка;
  5. Дуоденаль ве зондування для обстеження печінки і жовчовивідних шляхів;
  6. Тести на визначення збудника гастриту - Helicobacter pylori;
  7. При необхідності проводиться гістологічне дослідження тканин слизової оболонки.
Своєчасне обстеження допоможе визначити загострення гастриту на ранніх стадіях. При діагностованому захворюванні необхідно щорічно проходити огляди і контролювати стан пацієнта. при виявленні негативних ознак прогресування хвороби, обов'язково варто пройти курс лікування, щоб гастрит не переріс в виразкову хворобу шлунка.

Методи лікування

Хронічний гастрит у стадії загострення ігнорувати дуже складно, адже погіршується загальний самопочуття, а хворобливі відчуттів в шлунку змушують шукати методи полегшення таких станів. Перша допомога при загостренні гастриту полягає в дотриманні дієти, що щадить, при якій харчування відбувається часто і невеликими порціями. В цей же період необхідно відвідати і лікаря, який на підставі симптомів і вже діагностованого типу гастриту зробить призначення для подальшого лікування.

Медикаментозна терапія

Усі прийняті препарати необхідно узгоджувати з лікарем. Гастрити відрізняються різноманітними формами прояву. Ті ліки, які добре «працюють» при гастриті зі зниженою кислотністю можуть тільки погіршити ситуацію, якщо захворювання провокує надлишкову секреція шлункового соку. В іншому випадку ліки будуть неефективними і навіть шкідливими, адже основну проблему вони не вирішують і викликають нові неприємні симптоми.

Читайте також: & nbsp; Як лікувати гастрит не виходячи з дому?

Які категорії препаратів використовуються:

  1. Знеболюючі засоби: сульфат атропіну, Церукал, Сульпирид, Но-шпа, Еглоніл, догмат, Галідор.
  2. Обволікаючі та в'яжучі препарати, здатні захистити слизову оболонку шлунка від подальшого подразнення. До них відносяться: Плантаглюцид, Вінілін, і похідні нітрату вісмуту.
  3. Для прискорення регенерації тканин застосовують аптечний екстракт алое, препарати нікотинової кислоти (Компламин, Нікотинамід, Никошпан), Метилурацил, Солкосерил, вітаміни В1, В2, В6, В12, аскорбінову кислоту.
  4. При гастритах зі слабо вираженою секрецією шлункового соку (зниженою кислотністю) виконується замісна терапія з препаратами соляної кислоти і шлунковий сік. Спеціальні препарати: Ацидин-пепсин, Пепсидил, бетацід і Сальпепсін можна використовувати тільки після зняття симптомів запального процесу.
  5. При гастритах з підвищеною освітою шлункового соку використовується зворотний підхід - застосування засобів, що нейтралізують кислотність шлунка. До таких належать: оксид магнію, карбонат кальцію, Алмагель, Алюмаг, Маалокс, Фосфалюгель, Гельфос, Гастралюгель і інші.
  6. При гастритах, викликаних життєдіяльністю хвороботворної хелікобактер пілорі, призначається антибактеріальна терапія. Зазвичай використовуються препарати пеніцилінового ряду: Амоксицилін, Ампіцилін, Карфеціллін, Каріндаціллін, Меціллін.
  7. У деяких випадках застосовуються антибіотики групи тетрацикліну або нітромідазола.
  8. Чи виправданий і вибір седативних препаратів і легких транквілізаторів, які допоможуть зняти симптоми стресу і нервозності. Вибір в категорії подібних засобів дуже великий: настоянка пустирника, валеріана, Діазепам, Ново-Пасит, Реланіум, Триоксазин.
Ліки при гастриті у стадії загострення можуть відрізнятися від запропонованих раніше, тому вибір не можна робити самостійно. Комплексне лікування призначається після повторного обстеження і в залежності від ситуації і ступеня прогресування хвороби робиться призначення. Гостра форма загострення хронічного гастриту може протікати дуже важко, в деяких випадках може знадобиться і госпіталізація пацієнта.

Дієтичне харчування

Для всіх захворювання травної системи обов'язкової рекомендацією є передержіваніе суворої дієти. Лікування хронічного гастриту в стадії загострення також неможливо без цього правила, адже дисфункція шлунка може тільки погіршиться від неконтрольованого прийому «шкідливих» продуктів.

Що необхідно виключити з раціону:Алкоголь, включая слабоалкогольные напитки, коктейли и прочие напитки

  • Алкоголь, включаючи слабоалкогольні напої, коктейлі та інші напої;
  • Кава і міцні кофеиносодержащие напої. Вони стимулюють обмінні процеси в організмі, а також збудливо впливають на нервову систему, що при загостренні гастриту неприпустимо;
  • Газовані напої будь-якого виду. Особливо небезпечні солодкі, виготовлені виключно хімічним шляхом. Мінеральну воду також краще брати негазовану або хоча б випускати газ з рідини перед вживанням;
  • М'ясні бульйони, особливо наваристі;
  • Свіжі овочі та фрукти;Свежие фрукты и кисломолочные продукты
  • Кисломолочні продукти ;
  • Свіжа випічка та кондитерські вироби;
  • Гостра, солона і пряна їжа;
  • Твердий сир;
  • Консерви в будь-якому вигляді;
  • Соуси і приправи до страв.

Обов'язково варто відмовитися від куріння і шкідливої ​​звички перекусів «на ходу». При такому прийомі їжі, продукти не перетравлюються як слід і тільки погіршують ситуацію. До того ж в таких випадках в якість основного харчування виступають булочки і бутерброди, а не супи та каші, тому користь від такого перекусу буде сумнівною.

Дуже корисно в перші дні при загостренні гастриту утриматися від їжі взагалі, щоб слизова шлунка могла «відпочити». Це правило не поширюється на вже розпочате лікування, особливо з використанням антибактеріальних препаратів. В цьому випадку їжа буде виконувати захисну функцію, запобігаючи додаткове подразнення шлунка медикаментозними речовинами.

Дієта при загостренні хронічного гастриту призначається лікарем, а основні принципи раціонального розподілу харчування розглянуті далі.

Основні правила організації харчування при гастриті:Маленькие порции еды

    1. Порції повинні бути невеликими, після прийому їжі не повинно бути почуття пересичення в шлунку.
    2. Всі продукти повинні бути теплими, але не гарячими. Вживання страв в холодному вигляді може спровокувати спазм м'язів шлунка, тому від морозива і інших ласощів також доведеться відмовитися.
    3. Спосіб приготування краще на пару або за допомогою варіння. Гасіння і запікання овочів допускається, але не частіше ніж один раз на тиждень і з мінімальною кількістю рослинного масла.
    4. Прийом їжі бажано проводити в один і той же час. Загалом має бути три головних прийому їжі і два - три перекусу між ними. Проміжок між їжею не повинен перевищувати чотирьох годин.
    5. Рецепти бажано вибирати максимально прості, але різноманітні. Слід відмовитися від багатокомпонентних складних страв, а також використання спецій в процесі приготування.

Ограничение количества соли

  1. Обмеження кількості солі - важливий етап лікування гастритів і їх ускладнень. Виключати зовсім з раціону не можна, але підсолювати їжу слід дуже обережно.
  2. Після кожного прийому їжі по можливості бажано відпочити 5 - 10 хвилин. Якщо це важко здійсненне, можна просто посидіти в розслабленому стані, щоб їжа краще засвоїла.
  3. Бажано їсти тільки свіжоприготовані страви. При зберіганні може загубитися частина поживних речовин.
  4. Відразу ж після ранкового пробудження бажано випити склянку чистої простої води. Це дозволить змити слиз, що обволікає стінки шлунка під час нічного відпочинку.
Читайте також: & nbsp; Як лікувати еритематозний ексудативний гастрит з ураженням антрума?

Зразкове меню при сезонному загостренні гастриту має бути легким, але різноманітним. Для цього краще заздалегідь продумати свій раціон, а також прорахувати зразкову споживання калорій. Добова норма для пацієнтів з шлунково - кишковими проблемами не повинна перевищувати 2000 калорій.

Якщо апетиту немає зовсім, не варто їсти через силу. Зниження або відсутність апетиту в гострому періоді загострення гастриту - нормальне явище, яке благотворно впливає на лікування. У цей час обов'язково варто дотримуватися питний режим, вживаючи неміцний теплий чай, компоти і киселі.

З яких продуктів повинен складатися раціон:Паровые котлеты

  • Легкі супи на воді або слабкому курячому бульйоні; || | 322
  • Вязкие каши с минимальным количеством соли;
  • Нежирні сорти м'яса і риби у відварному вигляді;
  • Парові котлети і тефтельки з нежирного м'яса;
  • Молочні супи та каші;
  • Нежирний сир;
  • Яйця всмятку (не більше одного в день);
  • «Вчорашній» хліб, сухарі і галетное печиво;
  • Варені або запечені фрукти і овочі;
  • Ягідні відвари і киселі;
  • Неміцний зелений чай, компот;
  • Овочеві і фруктові соки в розведеному вигляді;
  • Відвар шипшини;
  • Мінеральна вода за призначенням лікаря;
  • Вершкове і рослинне масло в невеликих кількостях.

Для разнообразия питания можно использовать рецепты приготовления запеканок и омлетов на пару. Очень полезно в период обострения гастрита готовить кисели и вязкие каши, которые также способствуют обволакиванию и заживлению стенок желудка.

Харчування обов'язково повинно задовольняти всі потреби організму в поживних речовинах і вітамінах, інакше великий ризик виснаження і погіршення стану. Крім того, на мізерному раціоні може утворитися атрофічний гастрит, наслідками якого є формування виразок і пухлин шлунка.

Народні засоби

Рецепти народної медицини необхідно використовувати з особливою обережністю. Незважаючи на гадану нешкідливість, такі методи терапії підійдуть далеко не всім. У складі комплексної терапії можна застосовувати такі склади.

Лікування гастриту в домашніх умовах:

  1. Вівсяні каші. Мають обволікаючі властивостями і сприяють відновленню слизової шлунка.
  2. Запечені яблука. З'їдаючи по одному яблуку в день, можна нормалізувати стан шлунка і позбутися від гастриту.
  3. Картопляний сік. Свіжовичавлений сік картоплі приймати по півсклянки на день за півгодини до їди. Курс лікування - не менше тижня.
  4. Морквяний сік. Також допомагає боротися з шлунковими проблемами і сприяє насиченню організму вітамінами. Для терапії необхідно використовувати свіжий морквяний сік по півсклянки на день протягом двох тижнів.
  5. Відвар обліпихи. Свіжий або заморожені ягоди (2 ст.л) необхідно проварити в 0,5 літра води. Приймати перед їжею, розбивши приготовлену порцію на три рази.
Подібні рецепти можна використовувати спільно з медикаментозною терапією, але тільки після консультації лікаря. При загостренні хронічного гастриту з підвищеною кислотністю не варто використовувати деякі продукти, які можуть спровокувати посилення секреції.

Способи профілактики

Уберегтися від гастриту не так вже й просто. Деякі фактори: харчування, режим дня і шкідливі звички можна відкоригувати самостійно. При зараженні бактеріями, що викликають гастрит, або в разі аутоімунних захворювань, такої можливості немає. Разом з тим, існують спеціальні заходи по профілактиці, які допоможуть знизити ризик ускладнень і загострень гастриту, а також поліпшити стан хворого.

Основні правила:Принципы здорового питания

  • Дотримуватися принципів здорового харчування;
  • Чи не переїдати і не зловживати алкоголем;
  • Відмовитися від куріння;
  • Обмежити споживання кави, міцного чаю і газованих напоїв;
  • Прийом їжі повинен бути триразовим, регулярним;
  • Не можна харчуватися «на ходу»;
  • Необхідно контролювати свою вагу;
  • Вітаються посильні фіз іческіе навантаження;
  • Не можна дотримуватися строгих дієт і обмежень раціону;
  • Регулярні обстеження допоможуть виявити проблеми зі здоров'ям на ранніх стадіях;
  • При діагностованому гастриті дієта і дотримання рекомендацій лікаря повинні бути постійними.

Чому навесні і восени відбувається і чим лікувати загострення гастриту детально розглянуто в нашій статті. Це поширене захворювання заподіює багато дискомфорту в повсякденному житті, а ігнорування симптомів загрожує серйозними наслідками, аж до раку шлунка. Що робити, якщо загострився гастрит, методи лікування та профілактики, а також принципи організації дієтичного харчування - вся корисна інформація тільки у нас!

Посилання на основну публікацію