Основи профілактики гастриту

Гастрит - це тривалий патологічний процес, при якому відбуваються патологічні процеси в слизовій шлунка. Вона запалюється, порушуються процеси травлення, людина відчуває значний дискомфорт. Які профілактичні заходи до гастриту існують і в чому вони полягають?

Причини гастриту

Для того, щоб краще розібратися в заходи профілактики гастриту, потрібно зрозуміти причини його появи. Все факторы, которые стимулируют гастрит, можно условно разделить на две категории: внешние и внутренние. Розглянемо кожну з груп трохи докладніше.

Гастрит

зовнішні чинники

  • порушення харчування. Коли людина їсть всухом'ятку, погано пережовує їжу і поспішає, споживає багато грубої їжі, їсть їжу з великою кількістю маринаду, гострих і пряних приправ, і інших речовин, які можуть надмірно подразнювати слизову шлунка і стимулювати вироблення соляної кислоти. Так само шлунок може дратуватися термічним чином, коли пацієнт п'є занадто гарячі напої або їсть надмірно підігріту їжу.
  • Надмірне споживання алкоголю. Справа в тому, що алкоголь порушує процеси утворення слизу і стимулює злущування поверхневого шару шлункової слизової, порушує регенераційні процеси і кровообіг. Коли людина вживає алкоголь тривалий час, епітелій шлунка починає змінювати свою структуру і з'являються важкі трофічні зміни в слизовій шлунка.
  • Шкідлива робота (людина дихає брудним повітрям або знаходиться під дією токсичних речовин). Канцерогени потрапляють в організм в повітрям і теж дратують слизову шлунка.
  • Неправильний прийом препаратів з групи НПЗЗ. Нестероїдні протизапальні засоби можуть негативно впливати на роботу всього шлунково-кишкового тракту, слизові оболонки теж сильно страждають.
  • Ускладнене жування внаслідок погіршення рухливості скронево-нижньощелепного суглоба або стоматологічних патологій. Людина їсть непеработанную їжу і коли вона потрапляє в шлунок, прикладається багато сил для її перетравлення. Від цього зростає кислотність, внаслідок такого процесу пошкоджується шлунок.
  • Тривале куріння (найгірше, якщо людина курить попередньо НЕ поївши). Тютюновий дим викликає гіперплазію і гіперфункцію обкладочних клітин слизової оболонки шлунка, негативно впливає на його моторику і процес синтезу слизу.

Внутрішні чинники

  • Патології в шлунково-кишковому тракті, в тому числі хронічного характеру.
  • Зараження Helicobacter pylori. Життєдіяльність бактерії і продукти, які вона виділяє, можуть порушувати травні процеси.
  • Порушення обмінних процесів.
  • Патології аутоімунного характеру. Імунітет - захисний бар'єр організму від впливу багатьох зовнішніх факторів. Якщо він слабкий - організм легко вивести з ладу.
  • Хвороби ендокринної системи.
  • Серцево-судинна і легенева недостатність.
  • Порушення діяльності нирок.
Коли у людини дуже міцний імунітет і він веде більш менш здоровий спосіб життя, у нього дуже маленький ризик розвитку гастриту.

Профілактика патології

як відомо, гастрит може мати загальну і хронічну форми. За своїм перебігом і специфіці вони відрізняються, але основні принципи профілактики цих патологій дуже схожі між собою. Існують деякі специфічні принципи профілактичних заходів:

  1. Наявність фізичної активності. Коли її не вистачає або вона навпаки присутній в надлишку, страждає організм. Це може негативно позначитися як на хронічному, так і на гострому гастриті. Для кожного пацієнта ступінь і вид навантаження потрібно підбирати індивідуально.
  2. Психоемоційна діяльність. Хворих на гастрит краще обмежити від зайвих стресів або нервових перевантажень. Такі процеси порушують шлункову перистальтику і моторику, секреторні процеси. Крім того, внаслідок цього запальний процес може тільки загостритися.
  3. Обмеження по медикаментозному впливу. Деякі засоби сильно порушують діяльність і стан шлунка. До таких препаратів належать похідні ацетилсаліцилової кислоти, нестероїдні протизапальні засоби, антибіотики. Якщо скасувати прийом таких ліків неможливо, то їх негативний вплив має стабілізуватися гастропротекторних препаратами.
  4. Своєчасні лікувальні заходи до гастриту. 2 рази в рік у хворих на гастрит відбувається загострення, зазвичай це трапляється в весняний і осінній час року. Якщо у людини стався рецидив, то лікувальні заходи не в якому разі відкладати не можна.
  5. Спостереження у фахівця-гастроентеролога. Абсолютно кожна людина, яка схильна або вже хворіє на гастрит, у нього повинен бути висококваліфікований фахівець, який буде його спостерігати і в разі чого зможе своєчасно виявити патологію і призначити лікування.
Читайте також: & nbsp; Причини гастриту з підвищеною кислотністю, методи лікування

Основа запальних процесів в області шлунково-кишкового тракту - раптовість в появу і прихильність загострень до впливу негативних факторів.

Уся профілактика гастриту зводиться до того, щоб людина обмежив контакти з такими факторами або хоча б мінімізував їх.

Так як шлункова слизова контактує в основному з продуктами харчування і киснем. Профілактичні заходи полягає саме в контролі якості цих складових. Громадська профілактика гострих гастритів контролюється на державному рівні, уповноваженими структурами санітарно-епідеміологічної станції. Вони повинні вести суворий контроль за закладами громадського харчування та якістю розповсюджуваних харчових продуктів, станом питної води і знезараженням стічних вод. Це особливо важливо для запобігання масової захворюваності на гострий гастрит інфекційно-токсичної природи.

Що стосується індивідуальних профілактичних заходів, то попередження гастриту здійснюється шляхом дотримання людиною деяких правил. В першу чергу такі правила стосуються культури прийому їжі і контролю якості їжі, яку їсть людина.

Харчова профілактика гастриту

Є кілька пунктів, яких потрібно дотримуватися для попередження патології:

Правильно складений раціон

Правильно составленный рацион Важливо, щоб хворий не їв фаст-фуд, напівсирі або смажені страви з риби і м'яса або дуже пряну їжу. Безумовно, всі ці продукти дуже смачні, але вони моментально викликають негативну відповідь з боку шлунково-кишкового тракту, який потім перетікає в запалення.

Так само варто пам'ятати, що людині з порушеною діяльністю шлунка слід їсти як суху, так і рідку їжу. Їх обов'язково слід чергувати.

Вибір якісних харчових продуктів

При хронічному або гострому гастриті потрібно віддавати перевагу свіжої їжі. Якщо продукт сумнівної свіжості - його місце в смітнику. Якщо ви ходите в місця громадського харчування, вони обов'язково повинні бути перевіреними і їжа в них повинна відповідати санітарним нормам.

Дотримання ритму харчування

Це одних з найважливіших аспектів в профілактиці гастриту. Хворий повинен приймати їжу в один і той же час, це обов'язково. Таким чином вироблення шлункового секрету стабілізується і не скаже кислотність. Так значно знижується рисі розвитку гастриту.

Контроль кількості споживаної їжі

При гастриті не в якому разі не варто переїдати, тому виявляється велике навантаження на організм. Коли їжі багато, організм змушений виділяти надмірна кількість соляної кислоти. Якщо її концентрація висока, слизова оболонка шлунка дратується і запалюється. Потрібно їсти не поспішаючи, добре жувати.

Правильне поїдання їжі

потрібно їсти не поспішаючи, добре жувати.

Правильное поедание еды

Які продукти можна їсти

При повышенной кислотности следует следить за тем, что ест больной. Допустимо потребление таких продуктов питания:

  • Яловичина. У яловичині багато макро- і мікроелементів, особливо фосфору, сірки, заліза, цинку, міді, хром, кобальту і молібдену, а також високий вміст вітамінів групи В. З яловичини готують рубані парові котлети, порційні шматки відвареного, тушкованого, запеченого м'яса. | || 183
  • Баранина. В продукте много макроэлементов – калия, серы, фосфора, микроэлементов – меди, фтора. Из-за специфического вкуса и запаха баранина мало используется в лечебных учреждениях, но готовить ее в домашних условиях вполне возможно.
  • Кролятина. Пісне м'ясо кролика вважається одним з кращих м'ясних продуктів при гіперацидному гастриті. Готують відварні, тушковані, запечені шматки.
  • Птах. Співвідношення білків і жирів приблизно відповідає показникам кролятини. Найбільш цінне - біле м'ясо грудки курчати без шкіри. Готують відварні і запечені шматочки.
  • Ковбаса. Допустима тільки варена і не дуже часто.
  • Яловичий язик. Це смачний субпродукт першої категорії. Він поживний і багатий корисними речовинами. Вживається в відварному вигляді, в якості теплого закуски.
  • Річкова і морська риба. Кількість корисних компонентів таких продуктів просто не злічити, готувати можна різними способами.
  • Молоко / йогурти / сир. Пастеризоване молоко можна вживати без додаткової термічної обробки. На ньому готують теплі страви: супи, каші, пюре, омлети. Можлива індивідуальна непереносимість компонентів молока. Йогурт і сир не повинні бути дуже жирними.
  • М'які і тверді сири. Пармезан, Голландський, Костромський, Чеддер, Маскарпоне, Філадельфія і інші. При гастриті з підвищеною кислотністю рекомендуються тверді сири з обмеженим вмістом жиру (30-50%) без гострих добавок. Вживати можна більше 20-50 грамів сиру на добу.
  • Яйця. При гастритах використовують свіжі яйця, вироблені (отримані від курки) не пізніше семи днів тому. Рекомендовані яйця всмятку, омлети на молоці або вершках. Сире яйце в дієтичному харчуванні заборонено через погану перевариваемости сирих білків.
  • Манна / гречана / рисова / вівсяна крупи. Вони регулюють обмінні процеси, насичують організм мікроелементами і знижують вагу.
  • Картопля. Рекомендується в відварному вигляді або пюре. Заборонено включати в раціон смажену картоплю.
  • Морквина.
  • Хліб. При гастриті вживають пшеничний хліб вищого сорту. Він не повинен бути свіжим. Краще, якщо хліб був випечений 1-2 дні тому. В обмеженій кількості допускаються галети, сухе печиво.
  • Буряк. Вживають у вареному вигляді. Буряк перешкоджає розвитку патогенної мікрофлори в шлунку і кишечнику, а також підсилює перистальтику кишечника.
  • Капуста. Білокачанна капуста і брюссельська капуста підвищують виділення шлункового соку. Ці сорти не рекомендовані при гіперацидному гастритах, проте використовуються при гастритах з низьким вмістом соляної кислоти.
  • Гарбуз. Рекомендується при гіперацидному гастриті у вигляді гарбузової каші, дуже корисний також гарбузовий сік. Цей овоч має корисні властивості при патологіях шлунково-кишкового тракту - насіння мають глистогінні властивості і виробляють проносний ефект.
  • Томати. При гіперацидному гастриті вживають томати в складі супів-пюре і соусів.
  • Зелень.
  • Яблука. При гастриті з підвищеною кислотністю допускається вживання солодких сортів.
  • Груші.
  • Банани.
  • Кедрові і волоські горіхи. У них багато корисних масел, що поліпшують стан кишечника.
  • Жири. При гастриті дозволено використовувати рослинне масло з соняшнику, а також вершкове несолоне коров'яче масло.
  • Мед. Вживання меду виправдано при гастриті. У помірних кількостях він не подразнює стінки шлунка, крім того, дуже багатий натуральними, легкозасвоюваними цукрами.

Які продукти заборонено вживати

Є так само продукти, які є категорично не рекомендується:

  • Цитрусові. Вони стимулюють смакові рецептори і опосередковано викликають вироблення соляної кислоти.
  • Ківі. Негативно впливає кислот на запалену стінку шлунка.
  • Часник. При вживанні всередину часник стимулює апетит, тим самим викликаючи активну вироблення шлункового соку.
  • Солодощі.
  • Мигдаль, кеш'ю, арахіс і фундук. У цих горіхах багато синильних речовин, дратівливих шлунок.
  • М'ясні продукти. Погано перетравлюються в шлунку, мають спільну ознаку - високий вміст холестерину і тваринних жирів.
  • Виноград. Містить велику кількість корисних речовин, при цьому в ньому багато цукру. Він має ще й товсту шкірку, компоненти якої стимулюють бродильні процеси.
  • Печінка. У ній накопичуються і переробляються шкідливі речовини, що потрапили в кров тварини або птиці.
  • Консерви з м'яса і риби. Містять смакові добавки, багато жиру та інших компонентів, погано перетравлюваних в хворому шлунку.
  • Сало. Сало містить багато кухонної солі і спецій. Так само, як і жирне м'ясо, сало пригнічує вироблення соляної кислоти, подразнює стінки шлунка і провокує проноси.
  • Пельмені. Важко перетравлюються, містять два протилежних за складом компонента - варене тісто і м'ясний фарш. В умовах гастриту з підвищеною кислотністю вживання пельменів супроводжується печією і вагою в шлунку.
  • М'ясо качок і гусей. Жири, в надлишку наявні в зазначених сортах м'яса і делікатеси, пригнічують вироблення соляної кислоти, в результаті знижується швидкість травлення.
Читайте також: & nbsp; Лікування і профілактика осередкового атрофічного гастриту

Контроль за станом шлунково-кишкового тракту

Все патологічні процеси повинні своєчасно лікуватися. Все відділи шлунково-кишкового тракту щільно пов'язані між собою, тому захворювання легко перекидаються з одного відділу в інший. Особливу небезпеку становлять гнійно-інфекційні процеси. При їх появі слід дотримуватися всі аспекти асептики і антисептики.

Висновок

Гастрит - це мультифакторна патологія і її поява залежить від багатьох впливів як ззовні, так і зсередини.

Профилактика данной патологии зависит от первопричины болезни и её формы. Чаще всего профилактические меры заключаются в контроле пищевых привычек и тщательном подборе продуктов. Так же важно следить за общим состоянием ЖКТ и чистотой окружающей среды, в которой находится больной.

Посилання на основну публікацію