Чому виникає температура при гастриті

Температура при гастриті - один з основних симптомів захворювання, який сигналізує нам про проблеми в організмі. Вона може підвищуватися до 37-38 ° С, погано збиватися. Часто пацієнтів лякають такі значення на градуснику, якщо вони тримаються кілька днів. Ви повинні знати, чому піднімається температура при гастриті, про що це свідчить, які показники є критичними, як боротися з симптомом.

У гастроентерологів часто цікавляться, чи може бути температура при гастриті. Відповідь на це питання однозначна - так, подібні захворювання шлунково-кишкового тракту в 90% випадків супроводжуються підвищеною температурою тіла і загальною слабкістю. При розвитку хронічного гастриту цей симптом проявляється не настільки активно. Інше питання, чи потрібно збивати температуру, і як це зробити. Тут вже однозначної думки не існує. Прислухайтеся до рекомендацій лікаря. Він пояснить, як лікувати недугу в кожному конкретному випадку з урахуванням індивідуальних особливостей організму.

Чому піднімається температура при гастриті

Температура при гастрите желудка у взрослых – самый распространенный симптом, который проявляется наравне с болью в области живота. Таким способом организм реагирует на воспалительный процесс, активно развивающийся внутри. Большинство пациентов легкомысленно относятся к своему здоровью. Почувствовав боль в животе, они предпочитают выпить таблетку обезболивающего и продолжать привычную жизнь. Так происходит до момента, когда боль уже нельзя терпеть, или когда присоединяются другие симптомы.

Температура

Температура при гастриті сигналізує про те, що в організмі розвивається запальний процес.

У цей період запускається активна вироблення альфа-інтерферону. Ця речовина продукується органами імунної системи, воно дозволяє боротися з вірусами і бактеріями. Синтез його можливий тільки при підвищенні температури тіла вище 37 ° С. З цієї причини лікарі не рекомендують збивати температуру нижче 38,6 ° С при респіраторних інфекціях. Таким способом організм самостійно справляється зі збудниками інфекції без додаткових ліків.

При гастриті діє трохи інший принцип. У рідкісних випадках провокують захворювання патогенні мікроорганізми. Запалення розвивається по ряду причин:

  • Неправильне харчування;
  • Травми стравоходу;
  • Стреси;
  • Шкідливі звички;
  • Сопутствующие недуги.

 

Коли запальний процес згасає під дією лікування, температура теж знижується.

Гранично допустимі показники

При гастриті температура тіла рідко піднімається вище 38 ° С. При таких симптомах необхідно відразу звернутися до лікаря. Високі показники свідчать про те, що в організмі приєдналася ще одна інфекція. Під час хвороб імунна система помітно слабшає через постійну боротьби. Бар'єр захисту стає крихким, його з легкістю долають віруси і бактерії.

Показники на градуснику 38-39 ° С говорять про те, що пацієнтові необхідно терміново звернутися до лікаря.

Якщо ж температура тримається на рівні 38-38 ° С, то це говорить про уповільненому запаленні. Гастрит розвивається поступово, охоплює всі слизові оболонки шлунка або їх частину. Без додаткових терапевтичних заходів запалення не зникне, а температура може триматися на такому рівні по кілька днів і навіть тижнів.

Небезпека її в тому, що робота всіх систем і функцій при цьому порушується, відновлюватися доведеться довше. Пацієнт постійно відчуває слабкість, головний біль. Йому складно встати з ліжка. Апатія і миттєва стомлюваність - основні прояви такого стану. Якщо температура при гастриті тримається довго, то допомогти пацієнтові можуть лише в стаціонарі.

Читайте також: & nbsp; Як правильно визначити кислотність шлунка при гастриті будинку

Чи може бути знижена температура при гастриті

Зазвичай пацієнти бояться підвищеної температури тіла при гастриті, хоча нерідкі випадки, коли вона падає нижче нормальних показників. Через це стану варто переживати значно сильніше. Якщо на градуснику ви бачите значення 36-36,4 ° С, то це говорить про загальний перевтомі, занепаді сил. Організм просто відмовляється боротися, його імунітет ослаблений. Людина «чіпляє» будь-які віруси, бактерії, він часто хворіє, довго відновлюється. При цьому необхідно шукати першопричину такого стану, а не лікувати прояви.

Подібні симптоми нерідко спостерігаються при хронічному гастриті. Якщо пацієнт не дотримується дієти, не слід рекомендацій лікаря, його організм звикає жити в умовах постійної напруги, хронічного запального процесу. Пацієнт вже навіть не відчуває болю. До певного моменту він упевнений, що все добре, але ресурси організму не безмежні, тому в один момент він здається. Зазвичай спочатку рідко підвищується температура, а потім вона так само раптово падає і тримається на низькому рівні.

Госпитализация
Цей стан вкрай небезпечно, при ньому потрібна термінова госпіталізація для відновлення життєвих сил і подальшої боротьби з недугою

Можно ли сбивать повышенную температуру

Поширена думка, що підвищену температуру не потрібно збивати. Мовляв, це прояв боротьби імунної системи з інфекцією. Але гастрит майже ніколи не провокується вірусами і бактеріями. Його першопричини носять функціональний характер. Тому тривалий час утримувати температурні показники на високому рівні не має сенсу.

Не сбить температуру Інша проблема полягає в тому, що при гастриті температура погано збивається. Робота шлунково-кишкового тракту порушена. Медикаментозні препарати, потрапляючи в організм, не всмоктуються стінками кишечника, взагалі не відмовляють належного ефекту. Вирішити проблему можна, але в умовах стаціонару.

Доктор вам розповість, як збивати температуру при гастриті, чому це важливо.

В ваших інтересах на цьому етапі прискорити процес одужання, відновлення. Можна взагалі не приймати жарознижуючі препарати.

Важливо зняти запалення слизових оболонок шлунка, тоді і температура знизиться самостійно природним шляхом.

Якщо температура не падає

Випадки, коли температура не збивається, а лише зростає, зустрічаються нечасто, але така ймовірність теж є. Причин тому може бути декілька:

  • Неправильно поставлений діагноз;
  • Одночасне розвиток декількох недуг;
  • Індивідуальна несприйнятливість до пропонованих лікарських препаратів.
Гастроэнтеролог
На цьому етапі, коли гастрит провокує підвищену не збивати температуру тіла, не можна займатися самолікуванням. Вирішити проблему може тільки досвідчений гастроентеролог

Лікар проводить необхідні обстеження, переконується, що гастрит ще не перейшов в виразку, що в шлунково-кишковому тракті не розвиваються пухлинні процеси. При лікуванні будь-якої недуги важливо відшукати його першопричину. Тоді і лікування буде ефективним.

Якщо ж пацієнт не прислухається до рекомендацій лікаря, ігнорує його приписи, особливо, в питаннях корекції харчування, то позитивного результату чекати не варто. Температура не буде знижуватися, тому що в організмі йде неконтрольований уповільнений запальний процес. Чим запущеними стан пацієнта, тим складніше і триваліше буде лікування. Не потрібно легковажно ставитися до такого захворювання, як гастрит. Від його наслідків можна залишитися інвалідом або взагалі попрощатися з життям. Слідкуйте за своїм здоров'ям, якщо не бажаєте такого результату.

Підвищення температури при гострому і хронічному гастриті

Пацієнти, які хоча б один раз стикалися з такою проблемою, знають, що гастрит буває гострим і хронічним. Якщо захворювання розвивається вперше, то цю форму називають гострою. В інтересах і силах пацієнта докласти зусиль, щоб хвороба не стала хронічною. Таку форму недуга набуває, якщо пацієнт страждає від його проявів 3-4 рази на рік. Позбутися від хронічного гастриту значно складніше.

Підвищена температура може розвиватися при обох формах, але при гострому перебігу захворювання вона вище, простіше збивається і більше не росте.

Гастрит

При хронічному гастриті показники на рівні 37-37,2 ° С тримаються постійно. Хворий вже просто не звертає на це увагу. Він звикає до постійної слабкості, апатії і занепаду сил.

Читайте також: & nbsp; Яким видом спорту можна займатися при гастриті?

Хороший лікар здатний позбавити пацієнта і від гострого, і від хронічного гастриту, всіх його проявів, включаючи температуру. Але для цього хворий повинен слухати всі вказівки лікаря, приймати призначені їм ліки і стежити за харчуванням.

Коли зменшується запальний процес, температура при гастриті теж падає.

Методи лікування

Лікування гастриту і підвищеної температури при цьому захворюванні може бути комплексним і симптоматичним. Якщо ви просто п'єте знеболювальну та жарознижувальну, на час симптоми зникнуть, але хвороба нікуди не дінеться. Необхідно використовувати безліч заходів:

  • Приймати протизапальні препарати;
  • Використовувати ферменти, що полегшують процес перетравлення їжі;
  • Використовувати комплексну дієту.

 

Жарознижувальні теж можна використовувати в цей період, але пам'ятайте, що надмірна кількість лікарських засобів негативно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту.

Фармацевтичні жарознижуючі препарати | || 188

Не стоит использовать устаревшие методы сбивания температуры – прием анальгина с аспирином, инъекции анальгина с димедролом. Есть более современные и безопасные препараты, оказывающие тот же эффект – парацетамол и ибупрофен. Оба эти средства обладают и противовоспалительным, болеутоляющим эффектом. Желательно выбирать средство в форме суспензии, она быстрее усвоится организмом. Если же воспаление в желудке сильное, то сбивать температуру лучше при помощи ректальных суппозиториев. Свечи с ибупрофеном или парацетамолом в качестве действующего вещества предлагаются в любой аптеке.

 

Не варто використовувати кошти на основі німесуліду. Вони ефективно, швидко і надовго збивають температуру, але негативно впливають на печінку. Ці препарати можна застосовувати в якості невідкладної допомоги, якщо у пацієнта немає проблем з шлунково-кишкового тракту.

Народні засоби від температури

Якщо ви не хочете зловживати фармацевтичними препаратами, то можна використовувати народні засоби зниження температури . У цьому допоможе чай з листя малини або малинове варення. Його в незначних кількостях можна вживати при гастриті. Випити відвар або чай краще на ніч.

Клюквенный чай
Добре допомагає журавлинний чай. Він же знімає запалення слизової, але його потрібно з обережністю застосовувати, якщо у пацієнта розвивається гастрит з підвищеною кислотністю

Можна пити молоко з медом, але розбавити його водою в пропорції 1: 1. Щоденне вживання липового чаю не шкодить здоров'ю, збиває підвищену температуру і бореться із запальними процесами.

Обов'язково поцікавтеся у лікаря, які засоби народної медицини можна використовувати в вашому випадку. Він дасть рекомендації, буде постійно контролювати динаміку лікування, щоб змінити схему терапії при необхідності.

Наслідки підвищеної температури

Якщо не звертати уваги на супутні симптоми гастриту, сподіваючись, що все само пройде, можна запустити хворобу настільки , що вона переросте в виразку. При тривалому підвищенні температури тіла поступово руйнуються нейрони головного мозку, у пацієнта виникають неврологічні проблеми, крім основних симптомів гастриту.

Навіть якщо температура при гастриті тримається на рівні 37 ° С, це ненормально. На такий стан слід звернути увагу і адекватно на нього реагувати. тільки грамотне лікування у досвідченого доктора дасть позитивні результати.

Посилання на основну публікацію