Цілющі властивості подорожника при гастриті

Половина людей планети страждає гастрит ітом. Якщо ви читаєте ці рядки, ви напевно входите в їх число. Тим часом, порятунок від хвороби знаходиться буквально під ногами! Непомітний бур'ян подорожник при гастриті шлунку - дешева і ефективна допомога, доступна кожному.

Подорожник цінується за кровоспинні і антисептичні властивості. У дитинстві ми прикладали листя до ранки для їх швидкого загоєння. Менш відоме, але дуже цінна властивість подорожника - здатність відновлювати слизову шлунка у хворого гастритом.

Застосування подорожника від гастриту

Подорожник - багаторічна трава, яка трапляється всюди: на пустирях, у стежок, біля житла людини. З декількох видів рослини для лікування застосовують подорожник великий. Його зовнішній вигляд всім знаком: розетка яйцевидних світло-зеленого листя з поздовжнім жилкуванням, вертикальні колосовидні суцвіття, міцні мочкувате коріння.

Подорожник

Від гастриту використовують зібране листя і насіння бур'яну. З них отримують сік, відвари, настойки, трав'яні збори.

Екстракт листя становить основу препарату Плантаглюцид від гастриту. Він являє собою гранули для приготування розчину. Вітчизняна фармацевтика випускає також сік подорожника у вигляді лікарського засобу.

Склад і властивості подорожника

Біологічний склад рослини багатий активними сполуками:

  • Каротин, вітаміни C, K;
  • Фітонциди, глікозиди - працюють як антисептик проти бактерії хелікобактер пілорі і інших патогенів;
  • Аскорбінова і лимонна кислоти;
  • Флавоноїди, які зміцнюють стінки судин;
  • дубильні та в'яжучі речовини стимулюють секрецію шлункового соку;
  • Ферменти, що поліпшують травний п оцессе.

Біоактивні речовини подорожника надають йому чудові лікувальні властивості.

Цілющі якості подорожника

У народному цілительстві здавна помічено: від болю в животі допомагало жування листя рослини. Відомий гастроентеролог, фітотерапевт К.А. Треськунов (1919-2016), більше 70 років роботи вивчав рослини, клінічно довів користь подорожника при захворюваннях шлунково-кишкового тракту:

Листя подорожника є одним з найбільш сильних засобів лікування найважчої і небезпечної стадії запалення - інфільтрації. Це властивість рослини посилюється його антибактеріальну дію на стрептококи, стафілококи, синьогнійної палички, патогенні штами кишкової палички і т . Д. У той же час нормальної кишкової палички подорожник не шкодить.

Цілющі якості листя і насіння дещо відрізняються, вони застосовуються в різних випадках.

Сік трави подорожника містить дубильні речовини в значній концентрації. Вони підсилюють вироблення шлункового соку, ферменти подорожника прискорюють травлення.

Читайте також: & nbsp; Властивості м'яти і застосування її при гастриті

Глікозид аукубин має антибактеріальну дію, пригнічуючи розвиток хвороботворних мікроорганізмів. Доведено дію подорожника проти небезпечної бактерії, що викликає виразку шлунку - хелікобактер пілорі.

Відвар насіння подорожника утворює слиз, що обволікає стінки шлунка. За рахунок огортає ефекту насіння подорожника знімає запалення, нормалізує кислотність, прискорює регенерацію після виразки.

Показання до вживання подорожника

Подорожник при гастриті показаний при таких станах, як:

  • Хронический гастрит с атрофией слизистой;
  • Гіпоацидний гастрит;
  • Виразкова хвороба шлунка;
  • Панкреатит;
  • Коліт;
  • Дисбактеріоз;
  • Харчові токсикоінфекції.
Онкологические новообразования
у вигляді соку і в складі трав'яних зборів подорожник вживається проти онкологічних новоутворень

Екстракт листя застосовується також проти кашлю як відхаркувальний засіб.

Протипоказання

Небажано пити сік подорожника при гастритах з підвищеною кислотністю. Оскільки він збільшує вироблення соляної кислоти, його не рекомендують застосовувати при гіперацидних виразкових ураженнях шлунка. Корисніше при цьому вживати відвар насіння.

Повышенная кислотность желудка Перш ніж лікувати гастрит подорожником, потрібно обстежитися і з'ясувати, який у вас рівень кислотності: високий або низький .

Підвищена кислотність вважається протипоказанням.

Крім того, тривале вживання соку подорожника призводить до посилення згортання крові, що небезпечно при схильності до утворення тромбів.

Зустрічаються індивідуальні реакції на прийом подорожника : алергічні прояви, печія. Слід припинити прийом соку трави.

Виникає питання, чи потрібно відмовлятися від подорожника при всіх його чудові властивості? Вихід є: можна застосовувати рослина в складі відварів і трав'яних зборів. Негативні якості рослини будуть врівноважуватися дією інших компонентів.

Лікування гастриту подорожником

Подорожник добре допомагає в лікуванні хронічного гастриту: гіпоацидного (тобто нізкокіслотних) і атрофической форми хвороби.

При атрофічному гастриті

Атрофический гастрит

Атрофічний гастрит із недостатньою секреторною функцією - стан, часто виникає у людей старшого віку. При цьому в шлунку знижується вироблення соляної кислоти.

У слабокислою середовищі активізуються патогенні мікроби.

Ознаки - шлункова і кишкова дисфункція: металевий присмак у роті, зниження апетиту, ранкова нудота, відрижка, бурчання в кишечнику, запори або діарея. При тривалому перебігу захворювання виникають гіповітаміноз, анемія, виснаження. Атрофічному гастриту супроводжують ентерит, кишковий дисбактеріоз, панкреатит, холецистит.

Сік подорожника при атрофічному гастриті підвищує вироблення ферментів, підсилює моторику шлунку і кишечника, знімає біль і спазми.

Лікування: || | 160

  1. Из свежесорванных листьев выжимают сок. Его можно смешать в пропорции 1:1 с жидким медом. Сок пьют перед едой по 1 столовой ложке 3 раза в день.
  2. Настій подорожника. Столову ложку сухого подрібненого листя заварюють в склянці окропу. Настоюють 1 годину. Приймають по одній третині склянки за півгодини до їди.
  3. Трав'яний збір за Трескунова. По 1 ч. Ложці подорожника великого, ромашки, деревію змішують. Заливають 1 склянкою окропу на 30 хвилин, проціджують. П'ють по 1 ст. ложці протягом доби щогодини. Далі пити по 2 ст. ложки чотири рази на день: за годину до їжі і перед сном.

При гіперацидному гастриті

При хронічному гастриті з підвищеною кислотоутворенням поразки шлункових залоз відбувається без атрофії. Така форма частіше зустрічається у чоловіків молодого віку.

Читайте також: & nbsp; Позбавлення від гастриту, виразки, інших уражень шлунково-кишкового тракту за допомогою обліпихової олії

Симптоми: болі, печія, відрижка кислим, тяжкість в епігастрії, що підсилюється після прийому їжі, запори. При великих перервах між їжею виникає нудота, болі, що посилюються в нічний час. Шлунок болючий при натисканні.

Гиперацидный гастрит

Лікування подорожником при гастриті з підвищеною кислотністю:

  1. Настій сухого листя (приготування описано вище).
  2. Настій насіння подорожника. Береться 1 столова ложка порошку насіння на склянку окропу. Рідина необхідно добре збовтати, перемішуючи ложкою або міксером, процідити через 2 шари марлі і остудити. Приймати перед їжею.
  3. Трав'яний збір з подорожником фітотерапевта К.А. Трескунова (квітки ромашки, листя подорожника, листя м'яти перцевої, трава деревію, трава звіробою).

Столову ложку збору заливають 0,5 л окропу, півгодини наполягають, проціджують. Вживають по чверті склянки щогодини протягом 3 днів. Потім пити по півсклянки 4 рази на день: за 15 хвилин до їди і перед сном.

Заготівля сировини подорожника

Щоб лікуватися подорожником від гастриту, сировину потрібно заготовлювати в екологічно чистих місцях: в сільській місцевості, далеко від автотрас і галасливих вулиць, підприємств, звалищ і тваринницьких ферм. Листя і насіння збирають в суху, теплу погоду, після висихання ранкової роси.

Листя збирають в травні - серпні.

Здоровые, зеленые листья без пятен и гнилей срезают ножницами с кусочком черешка и складывают в картонные коробки или в лотки. Сушат под навесом в тени, на чердаке или в сушилке при температуре до 45 градусов, разложив тонким слоем на бумаге или ткани. Срок хранения листьев – 2 года.

Семена подорожника заготовляють повністю визріли, в серпні - вересні. Дозрілі стебла зрізують і вкладають в приготовані коробки. Просушені стрілки обривають і обминають, просівають через сито над аркушем паперу.

Заготівля соку: листя зрізають з частиною черешка, ретельно миють, ошпарюють окропом і прокручують через м'ясорубку. Отриману зелену масу віджимають через кілька шарів марлі, якщо потрібно, розбавляють кип'яченою водою. Сік три хвилини кип'ятять на повільному вогні. Його можна зберігати до трьох діб в холодильнику, при розведенні 70% -ним спиртом - до 1 року в холодильнику в щільно закупореній скляній посуді.

Посилання на основну публікацію