Лікування гастриту за допомогою ромашки

Лікування гастриту - процедура, яка може мати на увазі і користування засобів консервативної і народної медицини. Ромашка при гастриті призначається досить часто, але є все ж засобом допоміжним, яке здатне значно поліпшити стан пацієнта. Це справжнє джерело корисних речовин, які допомагають у боротьбі поширеним недугою.

Склад і властивості

Ромашка - це частий «житель» лугів і полів, проте використовується в медицині тільки лікувальна. Рослина відноситься до сімейства айстрових, вона містить масу корисних речовин і компонентів, які високо цінуються не тільки в народній, але і традиційній медицині.

Це означає, що рослина цілком може стати допоміжним засобом в боротьбі з гастритом. | || 61

Секрет пользы кроется в составе растения, которое содержит целый кладезь ценных компонентов:

  • Вітамін С і дубильні речовини;
  • Стеаринова і саліцилова кислоти;
  • Полисахариды;
  • Флавоноїди;
  • Ефірні масла;
  • Каротин;
  • Изовалериановая, ноіловая, олеїнова кис лоти.
Полезные свойства ромашки
Це тільки незначна частина корисних речовин, які дозволяють використовувати ромашку від гастриту, а також лікувати настоями, чаями, відварами і інші недуги .

Яка ромашка використовується в медицині?

Збирають рослину з середини травня по серпень. В цей час на луках, де квіток особливо багато розливається приємний аромат, який не сплутаєш ні з чим. Для лікування застосовується ромашка аптечна при гастриті.

Відбір проходять тільки ті рослини, які мають квітконіжки не більше 3 см. Збирають їх тільки в сонячну і суху погоду, в іншому випадку квітка може зіпсуватися. Саме в такий час квіти не розпадаються при сушінні, все крайові язичкові квіти в кошику розташовані строго горизонтально, а сама рослина має найбільшу кількість біологічно активних речовин, які і цінуються в медицині.

Зберігають зібрані квіти тільки в закритій і захищеної від сонця ємності. Це дозволяє рослині зберегти всі цінні речовини, що не зіпсуватися і не пересохнути.

Не тільки гастроентерологи високо цінують властивості рослини. Користуються його цінними якостями і інші доктора, прописуючи настої, відвари, чаї при підвищеному тиску, головних болях, підвищеному збудженні і при стресах, для усунення запальних процесів в кишечнику і попередження утворення газів.

Настой из ромашки
Прийом настою ромашки при гастриті дозволяє додатково надати благотворний терапевтичних ефект при різних алергіях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, сечового міхура, пр.

ефект від використання ромашки при гастриті

Використовується ромашка при гастриті з підвищеною ки лотностью і при панкреатиті. Схема лікування обох недуг за допомогою такого рослини приблизно однакова. Для заварювання використовуються квітки без стебел, а довжина квітконіжки повинна бути не більше 3 см.

Лікувальна аптечна ромашка має цінні корисні властивості:

  1. Значно знижує газоутворення, а також прояв метеоризму при гастриті;
  2. Володіє потогінну і дезинфікуючим властивостями;
  3. дозволяє мінімізувати больові відчуття, дозволяє знімати симптоматику хвороби;
  4. Має протизапальну дію;
  5. Нормалізує обмінні процеси, допомагає відновити функції травного тракту;
  6. Пода вляет розвиток патогенної мікрофлори в кишечнику.
Отвар ромашки при гастрите
Відвар ромашки при гастриті має яскраво вираженим знеболюючим властивістю, що також широко використовується і при лікуванні панкреатиту. Це стає можливим завдяки розслаблюючим ефектом, який надає настій на стінки шлунка.

Протипоказання і обережності

Природне засіб часто використовується в традиційній і народній медицині для створення отворів, настоянок, чаїв. Однак вирішувати, чи можна пити ромашку при гастриті, слід тільки доктору. Зазвичай склади переносяться досить добре, але все ж іноді пити їх не рекомендується.

Читайте також: & nbsp; Корисні властивості і застосування гриба чаги для лікування гастриту

До протипоказань відносять такі стани:

  • Планування вагітності;
  • Перший триместр вагітності, коли питання вживання різних трав і рослин необхідно обговорювати з доктором;
  • наявність індивідуальної непереносимості і алергічні прояви.

Не рекомендується і в інших випадках постійно приймати настоянку або відвар. Це не простий, а все ж лікарський склад, який вимагає дотримання дозування. В іншому випадку замість полегшення стану можна отримати загострення і розвиток алергії.

Экстракт ромашки
Особливу увагу також заслуговують і лікарські препарати, в складі яких також є екстракт ромашки. Часте вживання таких засобів може спровокувати імунну систему до активному виробленню антитіл.

Форми гастриту і особливості вживання ромашки

Перед приготуванням настоянок, відварів і чаїв, слід дізнатися, як пити ромашку при гастриті. Ця рослина допомагає налагодити вироблення шлункового соку. Особливо гостро це відбивається на процесі лікування гіпоацидного форми гастриту.

Якщо необхідно лікувати гострий стан, що супроводжується підвищенням рівня кислотності, в цьому випадку необхідно вживати ромашку в якості антацидного кошти, яке здатне буде знижувати кислотність.

Додатково рослина має в'яжучу, протизапальну дію, допомагає зняти подразнення слизової.

Часто гастрити супроводжуються диспепсією. У цьому випадку прийом ромашки дозволяє додатково пригнічувати розвиток патогенної мікрофлори, знищити хвороботворні мікроорганізми. Поступово (при постійному вживанні чаю або відвару) хворобливі відчуття відступають.

Отвар из ромашки
Часто для поліпшення стану досить випити склянку відвару ромашки.

Як приготувати ромашку для лікування гастриту?

Народная медицина предлагает сразу несколько способов употребления растения, которое способно облегчать состояние при гастрите. Однако любой из указанных методов требует предварительного согласования со своим лечащим врачом, который дает рекомендации и решает вопрос о возможности/невозможности приема препаратов на основе лекарственного растения.

Відвар

Приготувати засіб можна зі свіжих або вже засушених рослин. У першому випадку квіток ромашки потрібно брати в три рази більше. Для приготування відвару потрібно 1 ст. л. сухих квіток. Заливають їх склянкою окропу, а потім накривають кришкою, дають відстоятися протягом чверті години. Готове засіб потрібно вживати перед їжею (за 20 хв.), Щоб забезпечити своєрідний захист від агресивного впливу шлункового соку.

Використовують і інший метод приготування відвару. Для цього будуть потрібні сухі квіти, які слід залити холодною водою - 300 мл на 1 ст. л. ромашки. Поставити холодну суміш на вогонь, він повинен бути повільним. Склад довести до кипіння, занадто довго не варити. Після склад повинен буде відстоятися, а вже після його можна процідити. Вживати перед їжею по тій же схемі, яка була описана вище.

Читайте також: & nbsp; Народні рецепти з куркумою при гастриті

Ромашка отвар

Настоянка

Щоб приготувати настій, досить використовувати 1 ст. л. квіток, який слід залити 250 мл окропу. Ретельно перемішаний склад не потрібно ставити на вогонь, його досить залити в термос, який накривається кришкою.

Щоб настій наситився усіма цінними і активними речовинами ромашки, йому досить постояти пару годин. Вживати його можна в теплому або холодному, але не гарячому вигляді. Приймати натуральний засіб кожен день по 4 рази перед їжею.

Є й інший спосіб, який передбачає використання холодної води для приготування настою. Для нього буде потрібно 2 ст. л. квіток, які заливаються склянкою холодної води і настоюють протягом 10 годин. Готувати такий розчин рекомендується на ніч, щоб вже зранку можна було його вживати. Стакан такого напою слід пити протягом цілого дня і теж перед їжею.

Настой из ромашки

Чай

Квітки ромашки використовуються повсюдно для приготування чаю. Слід вибирати не готові пакетики, в які зібрані часто зруйновані суцвіття, а цілі засушені квіти. Для приготування чаю, які рекомендується пити без цукру, щоб уникнути підвищення рівня кислотності, буде потрібно 3 ст. л. ромашки залити склянкою окропу.

Наполягати рослину слід протягом півгодини під закритою кришкою, після чого процідити і приймати перед їжею. Це засіб надає заспокійливу кошти, а тому його часто рекомендують також і при безсонні.

Чай с ромашкой

Готують для лікування гастриту і чаї з ромашкою і м'ятою перцевої. Використовувати для приготування слід засушені рослини, які можна перетерти до порошкоподібного стану або використовувати в неподрібненому вигляді. Використовувати ромашку і м'яту слід в рівних пропорціях. Для приготування чаю 1 ст. л. суміші заливають склянкою окропу, дають настоятися 20-30 хв., а після проціджують. Пити складу слід в теплому вигляді, в цьому випадку він несе максимальну користь для здоров'я.

Чай з ромашкою і мелісою. В даному випадку змінюється лише інгредієнт в порівнянні з минулим рецептом. Такий склад рекомендується людям зі зниженим артеріальним тиском. До мелісі і ромашці можна додати маленьку ложечку меду, але робити це слід тільки, якщо відвар охолов. Несолодкий чай п'ю при загострених станах.

Чай с ромашкой и мелиссой

Збір трав і ромашка для приготування чаю використовується досить часто. Склад збору може бути різним, часто туди включені: буркун, меліса, м'ята перцева, звіробій. Всі ці рослини надають загоює і заспокійливий ефект, а тому дозволені до використання при гастриті.

По одній кавовій ложці кожної рослини досить використовувати, щоб приготувати справжню панацею при гастриті. Заливати такий цінний склад слід склянкою окропу. Проварювати нічого не потрібно, потрібно лише почекати 30 хв, після чого процідить чай і приймати його перед їжею.

Посилання на основну публікацію