Користь шипшини під час гастриту, застосування, заходи, обмеження

Наскільки виправдані поради пити шипшину при гастриті? Величезний спектр цілющих якостей рослини сімейства розоцвітих (дикої троянди) визнає офіційна медицина і народні лікарі, але у випадку з гастритом не все так однозначно. Одним він допомагає, іншим шкодить, загострюючи проблеми шлунка.

Розберемося, в яких випадках однозначно допоможе шипшина, а коли на нього накладається табу, як правильно готувати і пити зілля, що про це говорять лікарі.

найпоширенішим засобом є відвар шипшини, але при гастриті він підходить не всім і не завжди. Чому потужне зцілювальне зілля може часом принести шкоду? Для відповіді необхідно розібрати, що входить в поняття «гастрит».

Отвар шиповника

Що входить в поняття «гастрит»

Діагноз гастриту - занадто розмите визначення, що включає кілька станів патології слизової шлунка, в поєднанні із запаленням. У розвинених країнах, де панують стандарти доказової медицини, він ставиться рідко. Найчастіше лікарі намагаються замінити його більш конкретним діагнозом, що відображає певну клінічну картину.

При підозрі на запалення оболонки шлунка слід звернутися до лікаря, пройти діагностику. Повинні насторожити наступні симптоми:

  • Болі вище пупка;
  • Відчуття тяжкості;
  • Нудота;
  • Печія;
  • Отрыжка;
  • Розлади стільця.

Якщо не вдаватися в складні медичні терміни, то людською мовою можна охарактеризувати, що вміщає в себе гастрит. Цей термін в народі широко побутує, але мало хто розбирається в нюансах захворювання.

В гастроентерології розрізняють:

  1. Гострий разовий гастрит, коли раптово пошкоджується і запалюється слизова шлунка шляхом потрапляння в стравохід агресивних рідин , неякісної їжі або пиття;
  2. Хронічний гастрит, що виникає на тлі тривалих факторів (неправильне харчування, стрес, шкідливі пристрасті, прийом дратівливих епітелій шлунка ліків, радіація, рефлюкс, зараження Helicobacter pylori).

Гостра фаза лікується промиванням стравоходу, добовим голодуванням і тижневої щадить дієтою. Хронічна форма має класифікацію, яка відображатиме особливості дистрофічного зміни слизової, а також сам процес переродження шлункової оболонки з різним перебігом і з різних причин. Він здатний розтягнутися на роки, загострюватися і затухати, викликати несхожі симптоми. Саме для нього доцільно розглядати шипшина як допоміжний лікування, але з застереженнями.

Застосування шипшини при різних видах гастриту

Главный фактор показаний для питья целебных средств при гастрите — это кислотность желудочного сока, степень его секреции. Диагностические методы способны точно показать уровень pH пищеварительных соков для разных отделов желудка, пищевода. Перед лечением любой зоны ЖКТ необходимо выяснить свой pH. Он может при гастрите оказаться нормальным, повышенной концентрации и пониженной.

Відхилення від норми обумовлені порушенням механізму продукції або нейтралізації соляної кислоти. Також впливає слабкість верхнього або нижнього сфінктера, коли відбувається зворотний закид вмісту в стравохід або дванадцятипалу кишку.

Склад шипшини включає кілька кислот, основна з них - аскорбінова, за що він і цінується. При підвищеній концентрації соляної кислоти популярні чаї, відвари і настої можуть швидше нашкодити, ніж поправити здоров'я.

Побічно про підвищення кислотності можуть говорити такі ознаки:

  • Часта пекуча печія;
  • Відрижка кислим;
  • Нудота;
  • Відрижка порції кислотного вмісту;
  • Больовий синдром під час трапези або відразу після неї (подложечной зона або зона пупка) ;
  • Відчуття тяжкості, розпирання, пов'язані з прийомом їжі.

Применение шиповника

Для зниженій кислотності характерні такі прояви:

  1. Нудота;
  2. Запах тухлих я иц з стравоходу;
  3. Порушення стільця;
  4. Здуття шлунка;
  5. Відчуття переповнення, тиску на стінки;
  6. Метеоризм;
  7. Відрижка з тухлим запахом;
  8. Обкладений жовтуватим нальотом мову.
Водные экстракты дикой розы
Водні екстракти дикої троянди (відвар, чай, настій, кисіль, сироп) прийнятно пити тільки при гастриті з нормальною і зниженою концентрацією соляної кислоти в шлунковому соку. У разі підвищеної кислотності дозволено пити тільки масло насіння шипшини.

Краще проконсультуватися у гастроентеролога, чи можна приймати шипшина при гастриті в кожному окремому випадку. Безконтрольний прийом, коли точний діагноз не поставлений, може спровокувати загострення.

Читайте також: & nbsp; Правила застосування рослини алое при гастриті

Якими лікарськими властивостями володіє шипшина

Плоди ряду сортів дикої троянди офіційно визнані повноцінним лікарською сировиною, продаються в аптечних мережах. У народному лікуванні додатково використовують рожеві пелюстки для зовнішніх цілей і корінь при лікуванні нирок. Однак ці частини рослини принципово відрізняються складом.

Сприятливий вплив плодів шипшини на здоров'я людини досить добре вивчено.

  • Вони володіють зміцнюючими властивостями;
  • Сприяють відходженню жовчі і сечі ;
  • Стимулюють імунний захист;
  • показувала бактерицидну, обволікаючу, терпку дію;
  • прискорюють клітинне оновлення;
  • Охороняють судини від ламкості;
  • Зупиняють кровотечу;
  • Покращують обмін речовин;
  • Знімають запалення.
Якщо приймати цілющі напої дикої троянди істематіческі, можна домогтися поліпшень при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок, сечовивідної системи, кишечника.

Під час гастриту з нормальною або зниженою кислотністю лікування шипшиною допоможе зняти запалення, відновити травну функцію, захистити клітини слизової від подальшого переродження .

Плоди шипшини - справжнє джерело біологічно активних сполук:

  • Вітамінів - Р, групи В, РР, К, С, Е;
  • Мікроелементів - фосфору, марганцю, цинку, натрію, селену, молібдену;
  • макроелементи - магнію, Альцем, калію, заліза;
  • Флавоноїдів;
  • Глюкози, фруктози;
  • Пектинів;
  • Каротину і каротиноїдів;
  • Органічних кислот - яблучної, лимонної, ліноленової, лінолевої, арахідонової, олеїнової, пальмітинової;
  • Дубильних речовин;
  • аліфатичних вищих спиртів;
  • масляні ефірів .
Дикая роза
Дика троянда - чемпіон за концентрацією вітамінів. Кількість аскорбінової кислоти в шипшині перевершує лимон в 50 разів, чорну смородину в 10 разів, хвою в 60 - 70 разів.

Кісточки, що знаходяться всередині м'якоті, йдуть на приготування масла. У них зосереджені жиророзчинні вітаміни, недоступні при водної екстракції. Масло шипшини при гастриті з підвищеною кислотністю, поряд з обліпихи, допомагає в пред'язвенное стадії (ерозійних гастрит), а також при наявності виразки.

Як під час гастриту приймати шипшина

Приготовлені на воді екстракти дикої троянди п'ють виключно в теплому вигляді, гаряче і холодне питво робить негативний вплив на пошкоджену шлункову оболонку. На воді готують відвари, настої, чаї, киселі зі свіжого і висушеної сировини, цілого або подрібненого, дотримуючись правильної рецептури.

При наполяганні шипшини слід враховувати, що водорозчинні вітаміни під впливом високих температур руйнуються, як і деякі інші важливі сполуки. А малий час заварки не дозволяє досягти корисної концентрації - речовини просто не встигають вийти в напій з сировини.

Настой из шиповника
Настій або відвар шипшини з недостатньою екстракцією не дасть цілющого ефекту, це буде просто приємний напій без видимої користі. || | 210

Употреблять настоянное снадобье при лечении гастрита с нормальными и пониженными показателями кислотности следует исключительно перед трапезой, оптимально — за полчаса. А отвар шиповника при гастрите с повышенной кислотностью категорически неприемлем.

Дозування під час хронічної стадії - половина склянки (100 г) двічі або тричі на день, як порадить лікар.

В гострі періоди питво шипшини не рекомендується, якщо його не прописав лікар.

Рецепт настою плодів дикої троянди

Настій шипшини при гастриті готують за особливими правилами, відмінними від рецептури загальнозміцнюючий вітамінного напою. Тут важливо домогтися максимальної віддачі дубильних речовин, обволаківающе їх і захищають слизову, при цьому уникнути їх руйнування.

Для цього сировину, свіже або висушене, подрібнюють будь-яким доступним способом. Сухі плоди катають між шарами тканини качалкою, б'ють молоточком для відбивання м'яса, перемелюють в кавомолці. Свіжі ягоди пропускають крізь м'ясорубку.

Порошок або кашку кладуть на дно термоса з розрахунку 1 частина сировини на 20 частин кип'яченої води. У перерахунку на 1 столову ложку сухого порошку виходить 10 г, свіжої кашки - 15 м

При гастриті доцільно готувати денний обсяг напою, тобто не більше 300 мл. Вчорашній настій виявиться не настільки корисним - більшість речовин встигне окислюватися. Тому заварюйте 1 чайну ложку сухої суміші, або 1 десертну сирої, цим об'ємом води, незалежно від місткості термоса.

Копатько остуджують до 70º, заливають термос з шипшиною і витримують не довше години. Наполягання протягом ночі дає насичений смак і колір, але в підсумку концентрація збережених корисних з'єднань буде мала, як і лікувальний ефект від напою.

Після годинної витримки в термосі зілля зливають у відкритий посудину крізь кілька шарів марлі, щоб пушок насіння не потрапив в напій, дають охолонути. Першу порцію за півгодини перед трапезою випивають теплою (близько 45 - 50º), залишок перед подальшим вживанням злегка підігрівають.

Читайте також: & nbsp; Як приймати настоянку прополісу при гастриті - популярні і надійні рецепти

Рецепт настоя плодов дикой розы

Рецепт відвару

Приготування відвару переслідує аналогічні цілі - максимально зберегти, сконцентрувати дубильні речовини, вітаміни, флавоноїди , кислоти, пектин. Традиційна рецептура, коли його варять на повільному вогні 15 хвилин, для гастриту не підходить. Потрібні нам з'єднання при кипінні окислятся, зруйнуються.

Відвар для лікування хронічного гастриту готується на водяній бані з подрібненої сировини. Співвідношення з водою таке ж, як у настою - 1 частина шипшини на 20 частин кип'яченої води.

Важливо дотримати технологію:

  1. Перемелені плоди висипають на дно посудини;
  2. Заливают кипящей водой;
  3. Ставлять на водяну баню (слабке кипіння без галасу в базовій посуді);
  4. Тримають 15 хвилин.

П'ється відвар відфільтрованим і охолодженим до 50º, дозування - півсклянки перед їдою. Лікар пропише, скільки разів в день можна пити засіб.

Рецепт отвара из шиповника

Кисіль з шипшини

Додаткове захисне і обволікаючу дію на пошкоджену слизову надає кисіль. Готують його на основі відвару або настою плодів дикої троянди.

Приготоване зілля фільтрують, доводять до кипіння і всипають крохмаль тонкою цівкою, безперервно помішуючи. Тут же вимикають вогонь, відставляють посуд і дають киселю охолонути.

Краще при гастриті скористатися кукурудзяним крохмалем, картопляний швидко окислить цінні речовини.

П'ють напій теплим перед їжею, за півгодини. Досить половинки склянки напередодні сніданку та вечері, допускається і триразове питво.

Кисель из шиповника
При підвищеній концентрації кислоти в шлунку кисіль протипоказаний!

Рецепт саморобного масла

Аптечне масло насіння шипшини - доступний варіант лікування гастриту при підвищеній кислотності, але його можна приготувати в домашніх умовах. Домогтися рівня промислової екстракції не вийде, але саморобний масло теж надасть цілющий ефект.

В масло йдуть тільки внутрішні насіння, звільнені від шкірки. Їх попередньо сушать, потім розмелюють на борошно.

Поділимося 2 рецептами масла, які підійдуть для хворих на гастрит.

Варіант №1.

  • Підготовлений порошок засипають в скляну банку і заливають підігрітим до 50º рафінованим рослинним маслом;
  • Соняшникова краще інших;
  • Співвідношення - 1 частина порошку на 2 частини масла;
  • Суміш старанно перемішують; | || 286
  • Сосуд накрывают и убирают в темное место;
  • Через 10 днів прогрівають на водяній бані до 50º, знову прибирають;
  • Через 10 днів повторно дістають і анал гічної гріють;
  • Останній цикл прогрівання роблять через 10 днів після другого;
  • Готове масло гарненько проціджують, дають охолонути, зберігають в холодильнику.

Рецепт самодельного масла

Варіант №2.

  • Сировина аналогічно сушать і подрібнюють до стану порошку;
  • Дозування - 1 частина розмелених насіння на 3 частини рафінованої олії;
  • Порошок насипають в каструльку, заливають холодним маслом ;
  • Безперервно помішуючи суміш, доводять до кипіння;
  • На слабкому вогні або водяній бані млоять півгодини;
  • Дають охолонути, проціджують;
  • Готовое средство хранят в холоде.

П'ють по столовій ложці за 20 - 30 хвилин перед кожним прийомом їжі.

Вживання масла всередину показано при гастриті з підвищеною кислотністю і виразці шлунка для нейтралізації зайвої кислоти.

Аптечні препарати на основі шипшини

Фармацевтична індустрія давно взяла шипшина на озброєння. На основі його плодів і насіння випускають ряд препаратів:

  • Масло насіння;
  • Плодовий сироп;
  • Плодовий екстракт (входить в медикаменти Холемакс, Холосас, їх аналоги) .

В аптеках реалізують пачки з цільними висушеними плодами.

Як правильно заготовляти сировину

Дикая роза насыщается ценными веществами к середине осени. Можно срывать красные поспевшие ягоды и сразу употреблять. Но лучше дождаться конца осени, когда они подсохнут естественным путем.

Можна висушити зібраний урожай самому. Головні умови правильної сушки - відсутність прямих променів сонця, хороша вентиляція і ніякої духовки, інакше заготовлене сировину виявиться для лікування непридатним.

При недостатній вентиляції заведеться пліснява, з'явиться гниль. На сонці ягоди пересохнуть, почорніє, втратять левову частку цілющого потенціалу. В духовці або сушці для фруктів висока температура вб'є вітаміни, зруйнує корисні елементи.

Плоды шиповника
Багато хто купує підсушений шипшина з рук. Вибирайте червоні і темно-червоні ягоди, уникайте брати коричневі і чорні - в них мало пуття.

У шипшини є протипоказання. Вони стосуються алергіків, хворих на бронхіальну астму, сечокам'яною хворобою, гострою формою гастриту і виразкової хвороби.

Посилання на основну публікацію | || 380