Чи можна вживати алкоголь при гастриті?

Алкогольні напої є неодмінним атрибутом свят і торжеств. Однак люди, хворі на гастрит, змушені обмежувати себе в харчуванні, дотримуючись суворої дієти, адже при такому захворюванні доводиться берегти хворий шлунок.

Чи може людина з гастритом розслабитися і дозволити собі келишок спиртного? Так. Алкоголь при гастриті небажаний, але в невеликих кількостях він організму не зашкодить.

Хворому гастритом підійде не всякий алкогольний напій. Є ті, які не можна пити ні за яких обставин. А решта дозволені лише з певними застереженнями. Але якщо дотримуватися нескладних правил, то можна побалувати себе стаканчиком алкоголю, і не отримати напад хвороби.

Алкоголь и гастрит желудка

Вплив спиртних напоїв на шлунок

До складу всіх спиртних напоїв входить етанол, він же етиловий спирт . Потрапивши в шлунок, етанол починає дратувати його стінки. Він просочується крізь них, потрапляє в кровоносні судини і поширюється по всьому тілу.

Ступінь впливу етанолу на шлунок залежить не тільки від міцності напою, але і від того, випивав людина натщесерце або попередньо перекусив, від кількості вуглекислого газу та додаткових добавок. Навіть невелика кількість спиртного, випите НЕ голодний шлунок, здатне спровокувати напад хвороби. А попередньо з'їдена їжа зменшить вплив етанолу на органи травлення.

Але все залежить від того, чим саме закушували напій. Багато вживають спиртне в поєднанні з жирними і солоними продуктами: шашликом, салом, салатами з великою кількістю майонезу (в якому міститься оцет). Така їжа і сама по собі перетравлюється нешвидко, а етанол до того ж знижує вироблення корисних ферментів. В результаті їжа довгий час залишається в шлунку і починає розкладатися.

Зустрічається думка, що алкоголь допомагає людям з печією. Іноді прийняття спиртних напоїв дійсно знімає біль. Але вся справа в двох чинниках:

  1. Етанол володіє не лікувальним, а анестезуючу ефектом. Він не лікує, а знижує чутливість організму;
  2. На деякий час в шлунку знижується концентрація соляної кислоти, але потім сік почне виділятися в більшому обсязі, пошкоджуючи слизову.
В цей час алкоголь негативно діє на організм, а всі неприємні відчуття незабаром повертаються і стають ще інтенсивніше.

При постійному вживанні спиртних напоїв навіть у здорової людини може виникнути гострий гастрит. При цьому градус напою не важливий, хвороба може розвинутися і через горілку, і через пиво. Лікарі навіть використовують термін «алкогольний гастрит», оскільки спиртне - одна з основних причин його виникнення.

Початкові симптоми обмежуються печією, але якщо вживання алкоголю при гастриті продовжиться, то з часом травна система не зможе виконувати свої функції, і стан хворого погіршиться. Почнуть страждати і інші органи: підшлункова залоза, печінка, жовчний міхур.

Запущений гастрит призводить до куди більш страшним патологій: виразці, шлункових кровотеч, злоякісних пухлин.

Язва желудка

Гострий і хронічний гастрит | || 80

Лікування гастриту включає в себе створення для шлунка сприятливих умов. А регулярний прийом спиртних напоїв, особливо в поєднанні з жирною і солоною їжею, дає дуже велике навантаження на систему травлення. Ухвалення алкоголю при гастриті погіршує стан хворого.

Слишком большой объем спиртного вызовет у человека приступы острой боли и тошноты.

Якщо гастрит не встиг перейти в хронічну форму, то можна обійтися без спеціального лікування. Досить просто припинити прийом алкогольних напоїв, даючи шлунку відпочинок. Слизова оболонка зуміє відновитися сама.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти халву при гастриті? Користь чи шкода для організму

Якщо людина хвора гастритом і продовжує пити горілку, біль з часом притупляється. Значить, хвороба перейшла в хронічну стадію. При цьому людина буде відчувати постійну печію і дискомфорт в області шлунка.

Якщо навіть в цьому випадку хворий продовжить пити спиртне, то в шлунку почнуть відмирати клітини. При цьому за будь-яким прийомом їжі піде відрижка, а вранці виникне нудота.

Вино

Вино вважається корисним алкогольним напоєм. У малих кількостях воно позитивно впливає на травлення. Але чи можна пити вино при гастриті?

Можна, якщо контролювати обсяг випитого. Зловживання вином негативно позначається навіть на здоровому організмі. І якщо келих вина благотворно впливає на травну систему, то збільшення порції призводить рівно до протилежних наслідків.

У великому обсязі цей напій уповільнює травлення. Їжа потрапляє в стравохід і пошкоджує його слизову. При цьому страждають не тільки органи шлунково-кишкового тракту, а й розташовані поруч з ними глотка і легкі.

Якщо дуже хочеться келишок вина при гастриті, потрібно відповідально підійти до вибору напою.

  • Не треба економити . Краще придбати дорогий, але якісний напій, ніж спровокувати напад хвороби і витратити гроші на лікування;
  • Ігристі вина і шампанське людям з гастритом протипоказані. Вміщені в них бульбашки газу дратують слизову. Кріплені вина містять дуже велику кількість спирту;
  • При гастриті варто звернути увагу на столові вина;
  • Дозволити собі келих вина можна тільки після їжі.
Вино при гастрите
Краще зробити вибір на користь білих вин. У червоному міститься велика кількість танінів, що провокують метеоризм.

Коньяк

Як і вино, коньяк можна пити при гастриті в період ремісії. Саме його в невеликій кількості рекомендують медики хворим, яким хочеться побалувати себе алкоголем. Але коньяк повинен бути екстра-класу.

Перед прийняттям коньяку потрібно що-небудь з'їсти, краще гаряче блюдо, і закусити після.

Зазвичай коньяк наливають в келихи об'ємом близько 300 мл. Для хворих на гастрит такий обсяг дуже великий. В такому випадку келихи краще наповнити келихи тільки до половини. За традицією цей напій може подаватися разом з лимонними часточками, який стимулює вироблення шлункового соку, що при гастриті небажано. Краще замінити лимон шоколадом або зовсім відмовитися від такої добавки.

Якщо коньяк все-таки спровокує напад гастриту, не можна відразу приймати таблетки. Лікарські препарати несумісні з алкоголем. Перед їх прийомом необхідно провести промивання шлунка.

Коньяк при гастрите

Пиво

Деякі люди вважають пиво слабким і нешкідливим алкогольним напоєм, але при надмірному вживанні воно негативно впливає на організм, особливо при наявності хвороб органів шлунково-кишкового тракту.

Як і будь-яке спиртне, пиво впливає на травну систему. При його вживанні:

  • Кислотність шлунка зростає;
  • Починається надлишкове виробництво травного соку;
  • Погіршується перистальтика.

Думка медиків однозначно: пити пиво при гастриті не можна. Воно подразнює слизову оболонку шлунка, вже пошкоджену хворобою. При цьому пиво діє як анестетик, і на ранніх стадіях гастриту його вплив практично не відчувається.

Пиво при гастрите
Любителі пінного напою не відмовляють собі в задоволенні випити кухоль-який інший, не відчуваючи, як їх шлунок руйнується. В результаті хвороба швидко прогресує і з початкової стадії переходить в більш небезпечну.

Існує думка, що небезпека для хворих на гастрит представляє тільки фільтровану напій. Почасти це дійсно так, і, як з'ясували німецькі фахівці, нефільтроване пиво допустимо вживати в обмеженій кількості в період ремісії. Воно звільняє поверхню шлунка від надлишкової слизу, а хміль і солод перешкоджають росту бактерій і сприяють утворенню корисних ферментів.

Проте, нефільтроване пиво залишається алкогольним напоєм і його непомірне споживання негативно позначається на здоров'ї.

Існує і безалкогольне пиво, але при гастриті і від його вживання краще відмовитися. Справа не тільки в наявності етанолу, а й у способі виробництва. Через процесу бродіння в складі пива міститься вуглекислота, яка теж дратує слизову оболонку шлунка.

Читайте також: & nbsp; Як вживати буряк при гастриті і виразці шлунка

Крім того, не можна забувати, що сучасне пиво готують з додаванням безлічі хімічних добавок, які несуть тільки шкоду для організму.

Безалкогольное пиво при гастрите
При обострении гастрита даже от безалкогольного пива следует воздерживаться, ведь в такое время желудку может навредить и минеральная вода.

Горілка

до складу горілки входять тільки спирт і дистильована вода. Потрапляючи всередину організму, подібний напій висушує слизову шлунка і змушує її виробляти сік, підвищуючи концентрацію соляної кислоти. Процес прискорюється, якщо людина пила горілку натщесерце.

Якщо здорова людина п'є горілку в розумних обсягах, то негативних наслідків він не помічає, так як слизова оболонка встигає відновитися самостійно. Але при постійному прийнятті алкоголю залози, що виробляють шлунковий сік, перевантажуються, слизова пошкоджується, і на ній з'являються виразки.

Вживання ж горілки при гастриті може викликати напад хвороби. У цьому випадку людина відчує біль в животі, нудоту і печію.

На питання про те, чи можна пити горілку при гастриті в період ремісії, деякі гастроентерологи відповідають позитивно. Дозволено тільки високоякісний напій без всяких добавок в розумних обсягах. За один раз дозволяється пити не більш 100 грам горілки.

Перед вживанням потрібно щось з'їсти, бажано тепле рідке блюдо. Балувати себе горілкою можна не частіше двох разів на місяць. Такі запобіжні заходи знижують ризик пошкодження слизової шлунка і знижують швидкість потрапляння алкоголю в кровоносну систему.

Водка при гастрите

Загальні правила вживання спиртного при гастриті

Підсумовуючи вищесказане, можна вивести кілька загальних правил вживання будь-якого алкоголю при гастриті .

  1. Напій повинен бути високоякісним, без хімічних добавок;
  2. Заборонені при будь-якій стадії хвороби: шампанське, ігристі вина, слабоалкогольні газовані напої, різні коктейлі;
  3. Можна вживати: горілку, столові вина, що не фільтроване пиво, коньяк, сидр, вермут;
  4. У періоди загострення хвороби будь-які алкогольні напої виключені;
  5. Краще обмежити обсяг спиртного до 100 мл в день;
  6. Пити спиртне дозволено тільки після їжі. При цьому їжа не повинна бути жирною або солоною;
  7. Будь-який спиртний напій може привести до загострення гастриту. Якщо після алкоголю людина відчула біль в шлунку, слід спочатку провести промивання і тільки потім приймати таблетки. Подальше вживання алкоголю виключено.

Незважаючи на те, що на питання, чи можна вживати алкоголь при гастриті, лікарі відповідають ствердно, для успішного лікування краще утриматися від таких напоїв і не перевантажувати хворий шлунок даремно. Навіть невелика порція спиртного дратує шлунок і гальмує одужання.

Посилання на ос овную публікацію