Спеціальні рецепти млинців для хворіють на гастрит

Перефразовуючи, «Наше все», можна сказати: Млинці - як багато в цьому звуці для серця російського злилося, як багато в ньому відгукнулося! На жаль! Серце серцем, але ще існує і шлунок, а в ньому, при недбалому використанні, з'являється гастрит. І постає питання, а чи можна поєднувати традиційне блюдо, з таким поширеним захворюванням?

Чому млинці так популярні

Млинці супроводжують людство з найдавніших часів. Вони з'явилися, як тільки перші збирачі навчилися молоти зернові культури в борошно і змішувати її з водою. З тих пір мистецтво виготовлення цього дивного блюда, зробило крок далеко вперед.

Практично у всіх народів, що населяють Землю, є свій традиційний аналог: у англійців - pancakes, в Індії - доса, в Монголії - Гамбір, у Франції - crêpes і так далі. Звичайно, невеликі відмінності за складом і способам приготування присутні, але в основному, це одне і те ж блюдо.

Російські млинці традиційноРусские блины випікалися з дріжджового тіста, отримати пишними і повітряними. Вони були важливою частиною ритуалу на Масляного тижня. Блинную опару господині ставили з особливими обрядами і готували в найбільшу таємницю від усіх, навіть від домочадців.

Що ми знаємо про гастриті

За останніми даними, гастрит не просто розлад травної системи, викликане регулярним порушенням правил здорового харчування. В кінці ХХ століття вчені відкрили збудника хронічного гастриту дванадцятипалої кишки і шлунку - Helicobacter pylori. У 2005 році, за благородної дослідницької традиції, Баррі Маршалл і його колеги, шляхом самозараження, довели цей факт і були нагороджені Нобелівською премією з медицини.

Але не всі носії Helicobacter pylori хворіють на гастрит і не всі хронічні гастрити мають бактеріальну природу. тобто, велика роль у виникненні хвороби, відводиться збалансованості дієти і іншим, не менш важливим, факторам.

Читайте також: & nbsp; Найкорисніші і смачні рецепти салатів при гастриті

Внутрішні причини виникнення гастриту:

  • Генетична спадковість;
  • Внутрішні інтоксикації;
  • Порушення обмінних процесів;
  • Відхилення в роботі ендокринної системи;
  • Дефіцит вітамінів і інші.

Гастрит

Внешние причины возникновения гастрита:

  1. Порушення дієти;
  2. Зараження Helicobacter pylori або іншими грибами і бактеріями;
  3. Тривалий період прийому лікарських препаратів на кислотній основі;
  4. Шкідливі звички: табакокурен ие, зловживання алкоголем;
  5. Хронічно підвищений рівень стресу;
  6. Порушення слизової оболонки хімічними реактивами і радіацією;
  7. Паразити.

Симптоматика гастриту

Небезпека захворювання полягає ще й в тому, що довгий час воно може протікати майже безсимптомно. Але в середній стадії розвитку, гастрит можна визначити за такими ознаками:

1. Прийом їжі супроводжується:

  • розтікається в області живота, болем;
  • Кислим з гіркотою, смаком в роті;
  • Часта відрижка з неприємним тухлим присмаком;
  • «Камені» в шлунку.

2. Відразу після їжі:

  1. Неприємне відчуття печії;
  2. Давящее почуття в області шлунка;
  3. Спонтанні позиви «на стілець».

3 . У проміжках між прийомами їжі:

  • Раптове прояв або повна відсутність апетиту;
  • Розлад стільця, від проносу до запору;
  • Підвищений газоутворення і постійне відчуття його пересування по шлунково-кишкового тракту;
  • Відчуття болю в шлунку і нижче при різких рухах або уві сні;
  • Бліда шкіра.
Желудочные кровотечения
З переходом захворювання в більш важкі форми, можуть спостерігатися шлункові кровотечі, дуже сильні болі і втрати свідомості.

Млинці і гастрит

Безумовно, якими б дієтичними не були млинці, в гострий період будь-якого шлункового го захворювання, а вже, тим більше гастриту, є їх, якщо ви, звичайно, не ворог самому собі, протипоказано.

Однак, млинці наділені і багатьма корисними якостями. Млинці - чудовий перекус на ходу, так як почуття ситості з'являється швидко і тримається тривалий час. Вони, як десерт з натуральними ягодами або медом, набагато корисніше фабричних солодощів. Млинці можна поєднувати з різними начинками і тим самим регулювати їх калорійність і вплив на травну систему.

Не можна не згадати і шкідливихБлины на молоке особливості цієї страви. Млинці, якщо їх готувати на цілісному молоці з великим додаванням масла і яєць, а потім їсти зі сметаною, жирними і гострими начинками -дуже калорійна і важка їжа. Навіть здорової травної системи складно переварити стільки смаженого тіста з численними добавками. Людям же з надмірною вагою, гастритом і іншими шлунковими захворюваннями, слід утримуватися від великої кількості млинчиків. Ще це блюдо підступно тим же, чим і насіння - через маленьку разової порції, можна, непомітно для себе, значно перевищити всі допустимі норми і переїсти до нападу кольок.

Читайте також: & nbsp; Особливості дієти при гастриті зі зниженою кислотністю

Відмова або контроль

Як же бути, якщо млинці входять в список найулюбленіших страв, а у вас виявлений гастрит.

По-перше, як слід лікувати гастрит. На жаль, відмова від млинців не найстрашніше наслідок цієї хвороби. В особливо запущених випадках, все може закінчитися онкологією і тоді, повірте, ви віддасте всі ласощі світу за здоров'я.

Диетические блинчики
А, по-друге, для тих, хто залікував хвороба до стану тривалої ремісії, існують кілька рецептів дієтичних млинців.

Конкретні рецепти можна знайти за запитом в інтернеті, на тему, що цікавить, а ми перерахуємо лише загальні правила приготування такої страви:

  1. Тісто має замішуватися на воді з невеликою кількістю нежирного кефіру або на знежиреному молоці;
  2. Яйця або не кладуться зовсім, або в мінімальній кількості;
  3. Борошно краще використовувати пшеничну, вівсяну або гречану;
  4. Чи не використовувати рослинне масло, ні в тесті, ні в якості мастила сковороди;
  5. для змазування брати пряжене сало або топлене вершкове масло;
  6. Випікати в духовці, ні в якому разі не смажити на конфорці.
Тесто должно замешиваться на воде
в млинцеве тісто, приготоване за цими правилами і випікається в духовці , можна додати фрукти або овочі не дуже кислі, дозволені при гастриті.

Але і в цьому випадку, необхідно пам'ятати, що головна запорука здоров'я, при всіх захворюваннях шлунково-кишкового тракту - помірність і стриманість. Лікарі дієтологи не рекомендують вживати млинці частіше 1-2 разів на тиждень в розумних кількостях.

Обов'язково проконсультуйтеся з гастроентерологом, терапевтом і, можливо, з психотерапевтом. Збалансоване харчування, відсутність стресів, лікувальна фізкультура і кілька хвилин повного релаксу творять чудеса. Піклуйтеся про себе і близьких і будьте здорові.

Посилання на основну публікацію