Найсмачніші і корисні рецепти з чорносливом при гастриті

Гастрит - хвороба, яка вимагає дотримання суворої дієти, щоб уникнути загострення або рецидиву. Пацієнти ж досить часто балансують на межі дозволеного і забороненого. Саме тому в процесі лікування хворим доктора дають певні рекомендації, дотримуватися яких потрібно буде і після закінчення терапії. Можливість вживання певних продуктів харчування потрібно обговорювати зі своїм лікуючим лікарем індивідуально.

Не став винятком і чорнослив при гастриті. Багато хто не може відмовитися від такого корисного і поживного продукту. Це і не потрібно. Головне - притримувати правил вживання такої їжі.

Вплив чорносливу на організм

Щоб вирішити, чи можна родзинки при гастриті , а також курагу, інжир або чорнослив, потрібно звернути увагу на властивості, а також на особливості приготування зазначених продуктів.

Чернослив

Вплив на слизову шлунка

Продукт містить в собі величезну кількість антиоксидантів, які попереджають розвиток патогенної мікрофлори. Речовини, які містяться в чорносливі, допомагають відновити пошкоджені клітини епітелію. А ось відвар або узвар з чорносливу, кураги, родзинок підвищують апетит, що корисно при атрофічному гастриті зі зниженою секрецією.

Вплив на кишечник

У складі продукту дуже багато послаблюють компонентів, які дають можливість налагодити роботу кишечника. Це дуже важливо при гастриті - недугу, який часто супроводжується запорами. Однак це не керівництво до дії, оскільки точно визначити, чи можна їсти чорнослив при гастриті, може тільки лікуючий лікар. Саме він після обстеження і взяття аналізів може дати точну відповідь на це питання.

Корисні властивості чорносливу

Щоб зрозуміти, чи можна чорнослив при гастриті, слід дізнатися про особливості, користь і можливу шкоду сухофрукти. Часто він використовується в процесі приготування різної їжі, в тому числі і тієї, яка піддається термічній обробці. Відмовлятися повністю від чорносливу, інжиру, кураги або родзинок при гастриті немає необхідності, адже ці продукти мають цілим набором корисних властивостей і якостей.

Насичений і приємний смак - тільки відчутні властивості, а ось все найголовніше в складі:

  • Вітамінний Клондайк - В2, В1, РР;
  • Магній;
  • Фосфор; || | 100
  • Цинк;
  • Калій;
  • Натрій;
  • Мідь;
  • Залізо;
  • провітаміни, пр.
Досить багато в складі і дубильних, а також азотистих речовин, які сприятливо впливають на організм.

Повышенная кислотность желудка Це компо ненти, без яких неможливе нормальне функціонування шлунково-кишкового тракту.

Саме тому багато лікарі не забороняють вживати чорнослив при гастриті з підвищеною кислотністю.

Особливості вживання продукту при гастриті

Курага , чорнослив, родзинки, інжир при гастриті - продукти, які виключені з раціону тільки при загостренні хвороби. У цей період пацієнтові можна вживати тільки м'яку і перетерту їжу, яка приготована на пару або проварена. Інші продукти харчування можуть викликати подразнення слизової оболонки, а також загострені стану. Навіть у здорової людини процес перетравлення горіхів і сухофруктів займає досить багато часу, а для хворого організму вживання такої їжі - це подвійне навантаження. Однак зазначені сухофрукти при гастриті повністю не відміняються, потрібно вживати їх тільки після відновлення функціонування шлунково-кишкового тракту і дотримуватися певної обережності. Є їх слід:

  • Тільки дорослим. Дітям з такими питаннями по здоров'ю чорнослив взагалі не рекомендується їсти.
  • Після того, як пройде загострення і відновиться здоров'я.
  • Після основного прийому їжі. Вживати інжир при гастриті з підвищеною кислотністю на голодний шлунок строго заборонено. Ця рекомендація справедлива і щодо інших людей, які стежать за своїм здоров'ям.
  • У подрібненому вигляді, для чого можна задіяти блендер або використовувати м'ясорубку.
Читайте також: & nbsp; Правила харчування при дієті стіл 5 для лікування гастриту

Вживати в їжу дозволяється тільки екологічно чисту їжу, не оброблену хімікатами і не обсмажену.

Замоченный чернослив
Щоб значно знизити ризики при вживанні чорносливу, його потрібно попередньо помити і замочити в гарячій воді на кілька годин

Або дізнайтеся у лікаря, чи можна при гастриті компот із сухофруктів. Часто такий напій не тільки не забороняється, але і рекомендується хворим.

Головне - він не повинен бути надто солодким. Часто природного солодощі цілком достатньо, особливо якщо змішати чорнослив з курагою, родзинками і інжиром.

Коли корисно вживати чорнослив при гастриті

Доктор після огляду і обстеження пацієнта вирішує, чи можна сухофрукти при гастриті . Вживати в їжу такі продукти можна і потрібно, незважаючи на те, що вони досить довго і складно переробляються організмом. Саме чорнослив має всі шанси стати одним з дозволених дієтичних продуктів. Однак до уваги все ж приймають такі моменти:

  • Протягом доби можна вжити не більше п'яти засушених плодів. Саме така кількість не завдасть шкоди, але буде корисним і дозволить харчовим масам пересуватися швидше за шлунково-кишкового тракту.
  • Слід попередньо уточнити анамнез, щоб вирішити разом з доктором, чи можна їсти сухофрукти при гастриті. При гипоацидном можна вживати в їжу сухофрукти практично в необмеженій вигляді, а гіперацидний гастрит не допускає вживання більше п'яти плодів.
  • Благотворно впливатиме на організм чорнослив, якщо його вживати при стійкій клінічній ремісії.

Консультация врача

Протипоказання

Чорнослив, родзинки, інжир, курага при гастриті - продукти, які не можна вживати:

  • Людям з надмірною вагою.
  • Якщо вони були попередньо оброблені. Виключити потрібно і ті продукти, які невідомо в яких умовах збиралися, оброблялися, транспортувалися і зберігалися.
  • У разі виникнення алергії.
  • При наявності загострень, а також запальних процесів в шлунково-кишковому тракті. | || 166

 

Всі описані випадки стають строгими протипоказаннями, які потрібно враховувати.

Недотримання рекомендацій доктора може привести до загострення хвороби.

Як вживати чорнослив

Вирішувати, чи можна курагу при гастриті, а також ряд інших сухофруктів, повинен тільки лікар після оцінки стану хворого. Найчастіше лікар дає рекомендації щодо особливостей прийому або повністю виключає продукт. Пропонується і інший спосіб вживання сухофрукти - приготувати відвар.

Отварной рис з узваром при гастриті

Для його приготування в окріп засипати промитий чорнослив, курагу, родзинки в таких пропорціях (3: 2: 1). Ця суміш повинна настоятися під закритою кришкою протягом 4-х годин. У цей час слід проварити рис, а після залити процідженим відваром. Суть такого рецепта в тому, що він дозволяє отримати всі цінні речовини без небезпеки для здоров'я.

Читайте також: & nbsp; Вживання гречаної крупи при захворюванні гастрит

Компот із сухофруктів при гастриті

Узвар Ще один варіант - це компот з сухофруктів. Саме його рекомендує доктор найчастіше, коли пацієнт цікавиться у нього, чи можна інжир при гастриті.

Це узвар із специфічним терпким смаком, який можна скрасити, якщо додати в нього трохи цукру.

Для приготовления компота необходимо залить 100 граммов чернослива и 30 граммов сухого инжира горячей водой. Дать настояться им при закрытой крышке на протяжении часа, после чего слить воду. Ягоды тщательно промыть под проточной водой, залить 500 мл воды и отваривать 20 мин. на медленном огне. Сахар в такой отвар не стоит добавлять, чтобы не провоцировать повышение уровня кислотности. Можно не только пить узвар, но и употреблять отваренные ягоды, которые не несут никакой угрозы для здоровья.

Чорнослив з йогуртом або кефіром при гастриті

Це рецепт, який дозволить не допустити появу запору . Для приготування слід вибирати не кислий кефір, а сам рецепт досить простий:

  • Чорнослив залити на 2 години окропом;
  • Злити воду, промити плоди;
  • Дрібно нарізати розпарений чорнослив, а після додати його в йогурт або кефір.

Вживати рекомендується ввечері, що дасть можливість відновити мікрофлору кишечника.

Чернослив с йогуртом

Чорнослив з буряком

Плоди чорносливу слід замочити в гарячій воді на 2 години, тим часом проварити буряк. Буряк очистити від шкірки, натерти, використовуючи крупну тертку. Розм'якшені плоди чорносливу промити і дрібно нарізати, після чого змішати з буряком. У такий салат можна додавати і оливкове масло за смаком. Сіль і прянощі, а також приправи не використовуються.

Кисіль з чорносливу при гастриті

Це корисно і поживно, а для приготування потрібно промити і проварити 15 хв. 200 г чорносливу в 500 мл води. Плоди з відваром подрібнити в блендері, а потім повернути на вогонь. В окремому склянці розвести 1,5 ст. л. крохмалю, ретельно його перемішати (використовувати для розведення теплу або холодну воду). Отриману суміш вливати в чорнослив поступово, постійно помішування до загустіння. Пити кисіль тільки охолодженим.

Чорнослив з волоськими горіхами

Плоди залити окропом і дати відстоятися не менше 1-2 годин, після чого їх можна промити. Використовувати для приготування тільки очищені горіхи, які після подрібнюються в ступці, а потім змішуються з декількома крапельками рідкого меду. Отриманою масою можна трохи заповнити чорнослив, але вживати у великій кількості таку солодкість все ж не можна. У загостреній стані таке блюдо їсти не рекомендують, в стані ремісії допускається вживання 3-5 штук. Зберігати готовий для вживання чорнослив можна в холодильнику.

Пюре з чорносливу з вершками

Яблука без насіння і шкірки, а також чорнослив розпарити в духовій шафі, після чого розмолоти в блендері до отримання однорідної маси. Щоб зробити пюре ніжним і м'яким, достатньо додати трохи вершків і знову все змішати.

Посилання на основну публікацію