Поради дієтолога : що з солодкого можна при виразці і гастриті

Головне при лікуванні гастриту - дотримання дієти і основних принципів харчування, розроблених гастроентерологом і дієтологом. Виключаються всі продукти, що викликають подразнення слизової, рекомендуються легко перетравлюються страви. Пацієнти, які страждають на гастрит, знають точно, що кисле, солоне, смажене, жирне слід виключити з меню. А що з солодкого можна при гастриті, мало хто знає. Хоча цукор не відноситься до заборонених продуктів, налягати на солодощі лікарі не рекомендують. У всьому, солодкі страви - не виняток, повинна бути міра. Цукровмісні продукти є при гастриті можна, якщо вони нежирні. Тістечка, торти, печиво, приготовлені з додаванням масла або маргарину, виключаються однозначно.

Что из сладкого можно при гастрите
Солодощі на основі маргарину або вершкового масла вживати при гастриті заборонено

Які солодкі продукти шкідливі при гастриті

Цукор, як продукт, негативно не впливає на слизову шлунка і процес перетравлення. Більшої шкоди можуть завдати інші інгредієнти в складі солодощів. При виборі десертів необхідно уважно вивчити склад. Якщо в кондитерському виробі мінімальна кількість, його можна включити в раціон.

Які солодощі можна їсти при гастриті:

  • Охолоджені десерти - пудинги, приготовані на водяній бані;
  • Компоты и кисели;
  • Зефір;
  • Цукерки карамель, іриска;
  • Мед;
  • Мармелад, желе з солодких фруктів; | || 85
  • Пюре из сладких фруктов.
Зефир
При виборі солодощів для страждаючих гастритом слід особливу увагу звертати на їх склад

Це тільки невеликий перелік десертів для ласунів. Зазначені продукти можна вживати пацієнтам з будь-яким рівнем кислотності. Обережно треба підходити до варення, якщо у страждає на гастрит підвищена кислотність, вживати кислі фрукти і всі вироби з них не рекомендується. Це може викликати надмірне виділення соляної кислоти. Підвищує кислотність і шоколад.

Які солодощі протипоказані при гастриті

При виборі десертів необхідно дотримуватися трьох правил: не можна жирні, багаті на клітковину і кислі продукти.

Однозначно треба відмовитися від сухофруктів, кураги, інжиру, винограду, диня, ківі, цитрусових та інших фруктів, так як у них груба шкірка і багато грубих волокон. Ці продукти довго перетравлюються, що не бажано при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Виключити з раціону тортики, тістечка, здобу, печиво. Ці кондитерські вироби готуються з додаванням жирів і заборонені при гастриті.

Під заборону потрапляють напої їх кислих фруктів, газована вода, енергетики.

Що можна з солодкого при гастриті з підвищеною кислотністю

Головне в дієті при гастриті з підвищеною кислотністю виключити солодощі, викликають викид соляної кислоти, і багаті на клітковину.

Урізноманітнити меню допоможуть наступні продукти і кондитерські вироби:

  • Пюре з солодких фруктів (яблук, груш, персиків, попередньо очистивши від шкірки);
  • Варення, джеми з солодких фруктів без шкірки;
  • пудинги з додаванням цукру на водяній бані;
  • Пастила, мармелад з солодких фруктів;
  • Карамелеві цукерки і іриски;
  • Молочні, фруктові суфле;
  • Вироби з нежирного і некислі сиру (запіканки, сирники запечені, вареники);
  • Бісквіти, шарлотки;
  • Печені яблука;
  • Бублики, печиво затяжне;
  • Банани;
  • Мед (можна додавати в сир, печені яблука);
  • Морозиво (крім фруктового).

З напоїв краще вибрати кисіль, сік з солодких фруктів (виключити цитрусові), компот із сухофруктів, крім напоїв з родзинками. Можна пити солодкий чай, какао, трав'яний чай з додаванням молока і меду.

При виборі солодкого при гастриті з підвищеною кислотністю варто віддавати перевагу продуктам з натуральним складом
Кисель
Кисіль при гастриті з підвищеною кислотністю можна тільки натуральний

при гастриті з підвищеною кислотністю можна вживати шоколад, кислі фрукти і сир, десерти з горіхами і жирним кремом, солодощі, що викликають бродіння.

Згущене молоко при гастриті

Згущене молоко, отримане шляхом тривалої термічної обробки, - поле ний і досить калорійний продукт. Випускається 1% і 8,5% жирності згущене молоко. Воно може бути без цукру, солодке, з вершками і варене. Оскільки згущене молоко виходить шляхом варення при невисокій температурі, всі корисні якості молока в продукті зберігаються.

Дієтологи рекомендують згущене молоко при гастриті з підвищеною кислотністю, згущене молоко нейтралізує агресивне середовище в шлунку

Продукт бажано вибирати без цукру або звичайну згущенку, але не варену. Згущені вершки також небажані, так як мають високий відсоток жирності.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти халву при гастриті? Користь чи шкода для організму

Варення при гастриті

Одним з улюблених ласощів є варення. Існує мільйони способів, як варити варення та джеми. При гастриті варення їсти можна. Якщо знижена кислотність, нормалізувати рівень допоможе варення з кислих фруктів і ягід, наприклад, червоної смородини, вишні. При підвищеній кислотності такий продукт викличе зайву секреторну активність шлунка. Таким пацієнтам краще вживати варення з солодких ягід і фруктів, наприклад, з абрикосів, персиків, груші.

Варенье при гастрите
При різних видах гастриту можна вживати варення тільки з дозволених фруктів

Мармелад при гастриті || | 173

Сладость на основе желирующих компонентов популярна и любима во многих странах. При добавлении агар-агара, фруктового пектина или желатина мармелад получается густым по консистенции. Это полностью натуральное лакомство еще и полезно, в его составе витамины, натрий, кальций, фосфор, необходимые для нашего организма железо, магний, калий. Пектин способствует нормализации липидного обмена, нормализует работу ЖКТ. Мармелад, изготовленный с добавлением водорослей (агар-агар), улучшает работу щитовидной железы, благотворно влияет на перистальтику желудка.

Особливо корисні желейні цукерки при надмірних розумових навантаженнях і після тривалих хвороб. Мармелад відноситься до найбезпечніших десертів, віддавати переваги краще мармеладу без барвників і консервантів. Якщо цукерки відрізняються яскравим різнобарв'ям і мають виражений аромат фруктової есенції, від такого продукту краще відмовитися. Натуральний десерт за кольором блідий і має ніжний ледь відчутний аромат.

Пастила при гастриті

Пастилу при гастрите лучше выбирать без химических добавок Такий десерт, як підсушене фруктово-ягідне пюре, пастила, - улюблена солодкість вже багато століть. Його готували ще за Івана Грозного з яблучного пюре і підсушували в російській печі. Десерт виходив пружним по консистенції і кислуватим на смак. Щоб пастила було солодким, в неї додавали мед. Сьогодні продукт готують по інший рецептурою, цей ніжний десерт нагадує більше зефір і дуже корисний. Пастилу при гастриті краще вибирати без барвників, харчові добавки та ароматизатори негативно впливають на слизову шлунка.

Чи можна зефір при гастриті

Зефір виготовляється з плодово-ягідного пюре з додаванням білків і желеутворюючих компонентів . Дієтологи його рекомендують пацієнтам при будь-якої кислотності. Кондитерський виріб у вигляді полушаріков відноситься до дієтичного харчування, воно не викликає тяжкості в шлунку, не дратує слизову, стимулює роботу головного мозку. Інститутом харчування РАМН рекомендовано маленьким дітям.

Чи можна їсти цукерки при гастриті

Цукерки - це солодощі зі складним складом. Якщо в складі кондитерських виробів є барвники, ароматизатори, фруктові есенції, підсилювачі смаку, такий десерт крім шкоди нічого хорошого здоров'ю не принесе. Цукерки містять багато цукру, який викликає бродіння, через що різко підвищується кислотність. Якщо гастрит носить поверхневу форму, можна іноді поласувати кількома цукерками, не зловживаючи при цьому. При загостренні захворювання від цих солодощів краще відмовитися.

Ось які цукерки можна при гастриті:

  • Карамель, цей вид кондитерських виробів виготовляється з плодово-ягідного соку і начинки з джему;
  • Мармелад;
  • Льодяники;
  • Цукерки з начинками і з вафельної основою.

Цукерки при гастриті є можна, але треба правильно їх вибирати і є по 2 - 3 штучки після основної їжі, запиваючи чаєм, трав'яними настоями або молоком. Про шоколадних цукерках краще забути.

Шоколад

Шоколад при ряді захворювань корисний і навіть необхідний, але при гастриті - це заборонений продукт

Щоб зрозуміти, чи можна їсти при гастриті шоколад і шоколадні вироби, варто розібратися в складі продуктів. Основою для десерту служать какао-боби, що відрізняються гіркуватим смаком. Какао-масло є жирним інгредієнтом, важко перетравлюється шлунково-кишкового тракту. Вивчаючи етикетку шоколаду, можна прочитати, що в його складі цукор, молоко, стабілізатори, ароматизатори, загусники, різні добавки і начинки. Все це робить продукт смачним, ароматним, красивим на вигляд. Ці інгредієнти, виключаючи молоко, що не входять в список дієтичних продуктів, рекомендованих при гастриті. Не варто забувати, що в складі какао-бобів міститься кофеїн, негативно впливає на слизову шлунка. Рослинні жири у великій кількості, гіркоту какао-бобів, кофеїн, харчові добавки сприяють виробленню соляної кислоти.

Шоколад
Даний продукт допускається при гастриті в дуже рідкісних випадках і в невеликій кількості

На прилавках можна знайти шоколад в асортименті: чорний, молочний, білий, шоколадні цукерки. Жоден із них не бажаний при гастриті. Хоча в молочному шоколаді менше какао-бобів і більше молока, відсоток жирності залишається високим. Білий шоколад не містить кофеїну, для його виробництва використовується шоколадний лікер, какао-порошок і харчові добавки. Такий продукт також містить велику кількість жирів.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти цибулю при гастриті?

Чи варто зовсім відмовлятися від цього смачного десерту? Якщо немає загострення хвороби, можна спробувати з'їсти білий або чорний шоколад, але не більше 50 грам в день.

Якщо після шоколаду з'явилася тяжкість в шлунку, печія, відрижка, від десерту краще відмовитися

Арахисовая паста при гастрите

Багата на вітаміни, мікроелементи, білки, ненасичені жири і клітковину арахісова паста. Завдяки невеликій кількості клітковини цей продукт корисний для перистальтики кишечника, створює відчуття ситості. Ненасичені жири і вітамін D сприяють очищенню стінок судин від холестерину, вітамін C зміцнює стінки судин.Арахисовую пасту нельзя при острой форме заболевания

Арахисовая паста рекомендована при проблемах шлунково-кишкового тракту, вона допомагає нормалізувати роботу жовчного міхура і печінки. Продукт завдяки високому вмісту протеїну підходить для вегетаріанців, його рекомендовано приймати спортсменам для нарощування м'язової маси.

Небезпека паста являє для тих, у кого є алергічна реакція на арахіс. Десерт відрізняється високою калорійністю через високий вміст жирів і вуглеводів. Оскільки в пасті міститься клітковина і жир, вона не рекомендована при гострих формах гастриті.

Халва

Східна солодкість на прилавках магазинів представлена ​​в розмаїтті: халва з родзинками і горішками, з какао, медом , біла і темна. Основний інгредієнт - насіння соняшнику. З огляду на корисні властивості халви, ця солодкість при гастриті навіть в стадії ремісії не рекомендована. У десерті високий вміст жирів і грубої клітковини, він важко перетравлюється, викликає печію, тяжкість в шлунку, вживання цього продукту може спровокувати загострення.

Халва
Як здоровій людині, так і хворіє гастритом, халву можна вживати у великих кількостях

Любителі східних солодощів з діагнозом гастрит, які не можуть відмовитися від цих продуктів, повинні знати, що навіть здоровій людині халву можна з'їдати не більше 30 грам. Якщо не в силах відмовитися від цього десерту, то треба врахувати, що халву можна їсти тільки маленькими порціями, по 25 грам, після прийому їжі і запивати чаєм, молоком.

Купуючи халву, треба дивитися на дату виготовлення, склад і зовнішній вигляд. Свіжий десерт злегка кришиться, має однорідну консистенцію без лушпиння

Мед

Продукти бджільництва дуже корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Лікування медом можна проводити при будь-якій формі гастриту. Продукт володіє седативними, антибактеріальними, ранозагоювальні діями. Він знижує вироблення соляної кислоти, огортаючи стінки шлунка, запобігає печію. Особливо корисний продукт при підвищеній кислотності.

Мед
Мед при гастриті можна тільки натуральний і хорошої якості

Мед приймають в будь-якому вигляді, його їдять окремо і з горіхами, змішують з фруктами, додають в напої, каші, випічку. Варто пам'ятати, цей продукт повинен бути натуральним і хорошої якості. Штучний мед користі не принесе. Натуральний мед з ложки стікає тонкою ниточкою, якщо маса стікає великими краплями, цей продукт ненатуральний.

Мед при підвищеній кислотності приймається з теплою водою. Столова ложка продукту розчиняється в склянці теплої води і п'ється за 1,5 - 2 години до їжі. При зниженій кислотності, напій робиться холодним. Денна норма меду не повинна перевищувати 100 - 150 грам, Краще цю норму розподілити на 3 рази.

Чим замінити солодощі?

Солодкоїжкам з діагнозом гастрит можна їсти: шоколад і шоколадні цукерки, арахісову пасту, халву і варення з кислих плодів. Але заміну цим десертів знайти все ж можна. Корисні в розумних кількостях зефір, пастила, мед, згущене молоко. Можна поласувати мармеладом, карамеллю, іриски, желейними цукерками. Головне, дивитися на склад продукту і термін придатності, вивчити уважно жирність продукту, калорійність. При гастриті необхідно спеціальне харчування, це відноситься і до вибору десертів. Солодощі можна їсти, але невеликими порціями, після їжі і запивати будь-якими дозволеними напоями.

Посилання на основну публікацію