Дієта « стіл №2 »при гастриті, зразкове меню на день

Пшоняна крупа;

Дієта «стіл 2» поряд з ще 14 різними дієтами розроблена радянським ученим М. Певзнер. Кожна дієта підібрана індивідуально під певне захворювання. Призначає лікувальну дієту лікар після постановки точного діагнозу на підставі повного і всебічного обстеження.

Самостійне призначення пацієнтом собі дієти може привести до збоїв в системі травлення, до загострень хронічних захворювань і загального погіршення стану.

Стол 2 по Певзнеру показан для пациентов, которым диагностирован хронический гастрит с пониженной кислотностью (секреторной недостаточностью), острый гастрит в период восстановления начиная с четвертого дня заболевания при уверенных показателях улучшения состояния) либо хронический колит.Стол 2 по Певзнеру

Харчуватися згідно цій дієті можливо тільки поза стадій загострення зазначених захворювань, оскільки загострився гастрит і загострився коліт вимагають куди більш щадного харчування.

Також стіл 2 показаний тим пацієнтам, у яких гастрит не супроводжується ожирінням, дефіцитом маси тіла, захворюваннями печінки і нирок, цукровим діабетом та іншими розладами ендокринної системи.

Якщо ж основне захворюванням ускладнюється супутніми, то дієта призначається відразу неско лькімі лікарями, один з яких гастроентеролог, а другий займається супутнім захворюванням.

Дієта «стіл 2» - це фізіологічно повноцінне збалансоване меню для щоденного харчування. Трохи більше половини споживаних білків в рамках столу 2 - тваринного походження, близько чверті жирів - рослинного походження, вміст вуглеводів в їжі знижено.

Загальна енергоцінність при дотриманні рекомендація відповідає необхідному показнику для дорослої людини, яка веде активний спосіб життя, але не зайнятого фізичною працею і не професійного спортсмена, - 2800-3000 ккал.

Дієта «стіл 2» не тільки допомагає зняти симптоми захворювання, але також сприяє тривалій ремісії та відновлення органів їжі аренія до нормального стану і функціонування.

Вона використовується одночасно з медикаментозним лікуванням. При цьому недотримання дієти в даному випадку практично зводить «нанівець» лікувальну дію медичних препаратів.

Для чого потрібна дієта при гастриті?

Дієта «стіл 2» при гастриті має наступне призначення:

  1. Перш за все вона сприяє нормалізації життєвих показників. Збалансоване меню благотворно впливає на серце і судини. Пацієнти, що дотримуються дієти, менше страждають перебоями серцебиття, не так виражено схильні до стрибків артеріального тиску, у них в нормі рівні цукру і холестерину. Це відбувається завдяки тому, що стіл 2 максимально наближений до принципів здорового харчування.Благотворно воздействует на сердце и сосуды
  2. У другу чергу підсилює ефект від терапії медикаментами. Медикаменти купіруют неприємні симптоми захворювання, сприяють поліпшенню функції шлунка, відновлюють пошкоджену слизову оболонку. Ті ж самі функції виконує правильно підібрана їжа. Працюючи в сукупності, терапія і дієта дають високо позитивний результат.
  3. Також істотно знижує ймовірність переходу гастриту в стадію загострення і ризик виникнення ускладнень. Якщо пацієнт не подразнює слизову шлунка грубою, жирної, жорсткої, гострої, солоної, смаженої їжею, то слизова знаходиться в нормальному стані і має тенденцію до відновлення. Відповідно, хронічний гастрит не загострювати, а, навпаки, згасає, оскільки слизова оболонка шлунка відновлюється.
  4. Покращує стан пацієнта в цілому (не тільки щодо симптомів захворювання). Пацієнту не властиві тяжкість в області живота, проблеми зі стільцем, здуття живота і метеоризм, неприємний присмак у роті, коліки і спами. Їжа засвоюється легко і повністю, що благотворно позначається на всьому органум в цілому.
  5. Нарешті, подовжує період ремісії. При дотриманні всіх рекомендацій щодо харчування пацієнт може практично нескінченно перебувати в стані ремісії, забувши, що таке біль і різі, властиві періоду загострення гастриту.Удлиняет период ремиссии
Читайте також: & nbsp; Правила вживання чаю при лікуванні гастриту

Принципи дієти «стіл 2» при гастриті

Некоторые принципы свойственны всех диетам, разработанным М. Певзнером. Их можно назвать общими. Есть также принципы, которых надлежит придерживаться только пациентам с определенными заболеваниями. Эти принципы специальные.

Загальні принципи столу 2 та інших лікувальних дієт такі:

  • Виключення з раціону жирної, смаженої, гострої їжі;
  • Зниження споживання цукру і простих вуглеводів взагалі;
  • Дробове харчування, тобто прийом їжі 5 і більше разів на день через приблизно рівні проміжки часу.

Спеціальні принципи столу 2:

  • Зниження споживання бобових;
  • Зниження споживання натурального молока;
  • Постійне дотримання дієти;
  • Максимальна щажение шлунка (усунення гарячої і холодної їжі, жорсткою і грубою, солоної, гострої, кислої).

Третій пункт - постійне дотримання призначеної дієти - означає, що пацієнтові не можна себе «побалувати» жирним смаженим м'ясом або тортом з масляним кремом при тривалій відсутності симптомів захворювання. Гастрит підступний тим, що проявляється у вигляді больових синдромів тільки тоді, коли в шлунок потрапляє заборонена їжа.

Але відсутність болю, тяжкості і іншого дискомфорту в епігастральній ділянці зовсім не говорять про те, що хвороба переможена. Констатувати зцілення і скасувати або змінити дієту може тільки лікар після повного обстеження. До того моменту пацієнту слід дотримуватися дієти.

Стіл 2 хороший тим, що його можна використовувати в домашніх умовах, а не тільки в умови санаторію або стаціонару. Всі продукти, передбачені раціоном, доступні, всі способи приготування зрозумілі.

Не зайве ще раз підкреслити, що успіх лікування залежить повністю від пацієнта і його відповідальності. Тільки дотримання правил харчування і прийом препаратів за призначеною схемою здатні привести хворого до одужання.Соблюдение правил питания и прием препаратов

Перелік дозволених страв і продуктів

Страви і продукти з даного переліку дозволені для щоденного вживання. Їх можна поєднувати як завгодно, лише б дотримувалася пропорція елементів, необхідних для дотримання норм харчової цінності та добової калорійності] 7

Перші страви:

  • Супи на другому бульйоні - м'ясні (яловичина, телятина ), з птиці (курка, індичка, перепілка), рибні (морська нежирна риба);
  • Овочеві супи;
  • Супи-пюре з овочів і круп;
  • Суп вермишелевый Супи вермішелевий без м'яса і без заправки.

Другі страви:

  • М'ясо відварне, парове - яловичина, телятина, кролик;
  • Птах відварна, парова без шкіри і жиру - курка, індичка, перепілка;
  • Риба відварна, парова - хек , минтай, камбала, тунець, тріска;
  • Парові котлети з дозволеного м'яса, птиці, риби;
  • Яйця всмятку;
  • Парові омлети, переважно білкові. | || 153 Паровые омлеты

Гарниры:

  • Каші з крупи-січки або збиті в блендері - рисова, гречана, кукурудзяна, пшенична, манна, вівсяно я;
  • Картопля відварна, паровий, запечений, тушкований;
  • Морква і буряк відварні, парові, запечені, тушковані;
  • Кабачки тушковані або запечені; || | 163
  • Капуста цветная и брокколи отварные, паровые, в составе овощных рагу и крупяно-овощных запеканок.Капуста цветная и брокколи отварные

Десерти:

  • Сухі здобні печива типу крекерів;
  • Мягкие фрукты и ягоды, полностью созревшие – абрикос, персик, слива, арбуз;
  • Натуральні пастила, мармелад, зефір, справі (найкраще власного приготування).

Напої: | || 175

  • Кисломолочные продукты;
  • Трав'яні чаї (шипів нік, ромашка, обліпиха);
  • неміцний чорний і зелений чай без цукру (можна підсолодити медом);
  • Киселі;
  • Смузі зі свіжих фруктів і овочів з некислим м'якоттю.Смузи из свежих фруктов и овощей
Читайте також: & nbsp; Користь і шкода хурми і показання при гастриті

Інше:

  • Пшеничний хліб вчорашній, злегка підсушений;
  • Нездобні булки до перших страв ;
  • Свіжий сир, протертий зі сметаною або питними вершками;
  • Нежирний сир;
  • Сметана (в готові страви);
  • Гарбуз в складі супів, каш або запечена;
  • Мед;
  • Вершкове і рослинне рафіноване масла (в готові страви).Растительное рафинированное масло

Перелік щодо дозволених страв і продуктів || | 209

Указанные в перечне ниже блюда и продукты разрешено употреблять пару раз в неделю для стимуляции выработки желудочного сока.

Перед введення будь-якого блюда або продуктів в раціон, потрібно проконсультуватися з лікарем, який вирішить, чи готовий шлунок пацієнта до сприйняття «агресивною» їжі або варто почекати.

Перші страви:

  1. Борщі;
  2. Щи зі свіжої капусти;
  3. Супы на некрепком грибном бульоне.

Другі страви:

  • Отварной яловичий язик;
  • Молочні високоякісні сосиски;
  • Високоякісна варена ковбаса без жиру типу «Докторської»;
  • Відварені гриби.Отварные грибы

Гарніри:

  1. Овочеве рагу з баклажанами;
  2. Свіжий овочевий салат; || | 238
  3. Баклажаны тушеные или запеченные без кожицы.

Десерти:

  • Мандарини і апельсини з некислим м'якоттю;
  • Виноград без кісточок, очищений від шкірки.

Напої:

  • Кавовий напій з молоком;
  • Компоти зі свіжих фруктів і морси.

Інше:

  • Лук;
  • Часник;Чеснок
  • Редька;
  • Редис;
  • Солодкий перець;
  • Свіжі помідори;
  • Свіжі огірки;
  • Яйця круто;
  • Лимонний сік (в готові страви).

Перелік заборонених страв і продуктів

Страви і продукти з даного списку не можна їсти хворим на гастрит ні за яких обставин. Цікаво, що більшість позицій переліку входять в списки заборон при будь-яких інших дієтах. Це говорить про те, що такі продукти і страви з ними в складі суперечать принципам здорового харчування, значить, їх бажано прибрати з раціону навіть здоровій людині.

Перші страви:

  • Супи з бобовими - квасолею, горохом, сочевицею, нутом і т.д.;
  • супи зі свининою;
  • супи з бараниною;
  • Грибні супи;
  • супи типу харчо, шурпи, солянки, розсольнику.Супы типа харчо

Другі страви:

  • Свинина, баранина, качка, гусак - в будь-якому вигляді.

Гарніри:

  1. Пшенная крупа;
  2. Перлова крупа.

Десерти:

  • Шоколад;
  • Кондитерські вироби з кремом;
  • Солодкі печива, вафлі, кекси, мафіни.Сладкие печенья, вафли

Напої:

  1. Кава, какао;
  2. Пакетоване соки;
  3. свіжовичавлені нерозбавлені соки;
  4. Алкогольні напої.

Інше:

  • Свіжий хліб;Свежий хлеб
  • Чорний хліб будь свіжості;
  • Сдобная выпечка;
  • Консерви м'ясні і рибні;
  • Солоні, квашені та мариновані овочі;
  • Копчені продукти.

Варіанти меню при дієті

Сніданок

Паровий омлет (яйце некруто, сирна запіканка); каша вівсяна, манна, гречана, рисова з вершковим маслом; чай або кавовий напій.

Другий сніданок

Сир зі сметаною (круп'яна запіканка, запечене яблуко, желе); кефір (ряжанка, чай з травами).Творог

Обід

Курячий суп з локшиною (овочевий суп з рисом протертий, суп-пюре з грибами на питних вершках); парова котлета (парова риба, парова птах) з паровими овочами (овочевим пюре з маслом, великим гарніром); кисіль (мус, смузі).

Полудень

Крекери (підсушений хліб, здобні булочка) з чаєм (кавовим напоєм, компотом).

Вечеря

Відварені овочі з відвареним м'ясом (птицею, рибою); фруктовий салат зі сметаною (запечені фрукти з медом).

Пізня вечеря (не менше, ніж за дві години до нічного сну)

Кефір (ряжанка, чай з молоком, кисіль).Кефир

Як видно, необхідність дотримуватися дієти зовсім не означає те, що пацієнтові доведеться голодувати. Використовуючи всі доступні і дозволені способи приготування їжі, він може створювати з дозволених продуктів різні страви.

Посилання на основну публікацію