Антральний гастрит і правильна дієта при лікуванні

По з татістіке одними з найпоширеніших недуг є захворювання шлунка. Число хворих з кожним роком збільшується, а діагноз «антральний гастрит» стає справжнім бичем 21 століття.

Лікуванням даного захворювання - це привілей гастроентеролога, тільки він здатний правильно діагностувати патологію, визначити ступінь хвороби, вогнище її поразки, призначити необхідне лікування з урахуванням індивідуальних особливостей кожної людини.

При несвоєчасному зверненні у хворого цілком може розвинутися загострення або різного роду ускладнення, і хвороба затягнеться на невизначений період.

чи правильна я дієта при антральному гастриті - це необхідний захід, який входить в цілий комплекс оздоровчого процесу, від її дотримання залежить ефективність всієї терапії.

Що таке антральний гастрит, причини і симптоми

Локалізація запалення локалізується в тій частині шлунка, яка називається «антрум», звідси і назва форми. Вона знаходиться поблизу с 12 - палої відростком.

Даний вид розлади шлунка фахівці відносячи т до групи В, тобто до поверхневого захворювання слизової оболонки шлунка.

  • Основною причиною хвороби можна назвати бактерію хелікобактер пілорі, саме вона, проникаючи в середу шлунка, починає його дратувати і викликає ерозії на шлункових стінках;
  • Окремі випадки показують, що хворобливий процес може стати наслідком аутоімунних порушень;
  • Ще одна поширена форма антрального гастриту пов'язана з дегеративні о- дистрофічних процесом, який провокує запальні процеси слизової, приводячи до множинних рубців. Таким чином, погіршується прохід їжі з відділу шлунка в дванадцятипалу кишку, викликаючи больові відчуття.

Локализация гастрита

Симптоматика такого виду хвороби приносить безліч хворому безліч незручностей і значно погіршує якість життя. Для того, щоб усунути дискомфорт в шлунково-кишковому тракті, слід знайти причину і усунути її якомога раніше.

Найчастіше нею є хвороботворні мікроорганізми, що активізуються і початківці руйнувати структуру тканин. Однак антральная форма гастриту лікується набагато швидше і простіше, ніж більш складні види захворювання. В даному випадку у хворого немає ерозій, виліковування яких вимагає більш тривалого терміну. ​​

Занепокоєння зазвичай виражається болями в животі, розлад стільця, здуттям, нудотою і блювотою. Може підвищитися кислотність шлункового соку і з'явитися диспепсія.

Для того, щоб придушувати поширення і активність шкідливих бактерій, використовуються антибіотики, а для зниження кислотності і зниження вироблення соляної кислоти в соку шлунка використовуються антациди і антисекреторного властивості. При болях показані болезаспокійливі ліки.

Питание при гастрите
Серед комплексних заходів щодо усунення таких симптомів хвороби, важлива роль віддається спеціальній дієті, без якої неможливо усунути причини хвороби і тим більше зняти біль.

Дієта при антральному гастриті

Перш ніж, ми зупинимося докладно на тих продуктах, які дозволені при гастриті, зупинимося на тому, які правила необхідно виконувати під час прийому їжі :

  1. Не можна під час хвороби заковтувати шматки їжі, не прожувати їх як слід. Пережовування їжі є дуже важливим моментом в процесі її прийому. Кожен шматочок слід ретельно пережовувати, 20 раз мінімум;
  2. Під час їжі слід відкинути всі похмурі думки і здійснювати прийом їжі в гарному настрої;
  3. Вітамінні комплекси, з вхідними в них групами РР , З, В6 потрібно приймати додатково до щоденного раціону;
  4. протягом дня дозволяється пити багато води, вітається мінеральна негазована вода типу Боржомі;
  5. Як допоміжні засоби при терапевтичному лікуванні рекомендовані трав'яні настої, чаї, овочеві свіжі соки, наприклад: капустяний, картопля ний. Насіння льону втамовують біль, а різні фіто збори сприятливо позначаються на всій системі травлення.
Читайте також: & nbsp; Чи корисні яблука при гастриті?

Семена льна

Дієта на період загострень

Рекомендується вживати в їжу страви у вигляді каш, пюре або рідкому стані. Терміни, що вживаються вуглеводи, що входять до продукти під час антрального загострення, повинні бути зведені до мінімальних показників. Є необхідно кілька разів на день невеликими порціями, загальна кількість трапез від 5 до 6 разів на день. За три години прийом їжі слід припинити.

Серед продуктів, з яких будуть приготовлені страви, не повинно бути таких, які здатні стати подразниками шлунка і збудниками секреторною функції.

  • Слід вживати рідкі каші і манної, перлової і рисової крупи на воді або не жирне молоко, в які можна покласти невеликий шматочок вершкового масла або НЕ жирних вершків;
  • можна зробити м'ясні пюре образні страви з нежирних сортів м'яса птиці, кролика, яловичини. Для цього слід відварити шматок і потім як слід його перетерти, додавши вершки або масло;
  • Дозволено також побалувати себе молоком, вершками, сирною масою в невеликій кількості. У сир, каші можна додати трохи меду, цукру, фруктів, або фруктового желе;
  • Серед дієтичних продуктів в період загострення можуть бути і блюда з курячих або перепелиних яєць, останні в перевазі. Яйця готуються виключно на пару у вигляді омлету або відварюються. Добре, якщо на даному етапі часу ви скористаєтеся домашньої продукцією;
  • Кисіль з вівсяних пластівців - дуже корисний при будь-якому вигляді гастриту, він знімає запалення, обволікає і загоює пошкоджені стінки органу.

Основне умова в приготуванні і вживанні їжі при загостренні є зниження навантаження на органи травного тракту. Їжа приймається тільки рідка і маленькими порціями.

Диета на период обострений
Під час нападу будь-яка їжа заборонена, при погіршенні стану слід пити тільки воду і як слід очистити шлунок від залишків їжі. Іноді лікарі рекомендують посидіти на такій дієті декілька днів.

При підвищеній кислотності

Багато людей дуже люблять хліб, випічку та інші вироби з тіста. В даному випадку, утримання від цих подразників буде найкращим виходом.

  1. Хліб є тільки випечений вчора, випічка з несдобного тесту дозволена лише раз в тиждень, можна відварити макарони і вермішель;
  2. Круп'яні продукти : невязке каші з вівсяної, гречаної або манної крупи;
  3. Супи з крупами на нежирному м'ясі з овочами, найкраще в протертому стані;
  4. Як других страв: на пару приготована риба, мову, м'ясо. Одна умова - все це не жирне і добре пропарене. Гарніри з овочів у вигляді пюре.

Пища на пару

При зниженій кислотності

  • Рекомендований посушенний хліб, борошно тільки вищого сорту;
  • Супи не повинні готуватися з різких і кислих інгредієнтів, типу квашеної капусти, солоних огірків, тому все розсольники або борщі з томатом скасовуються;
  • з другими стравами помітно послаблення: можна млинці, навіть смажене м'ясо в невеликій кількості, мова, сосиски, нежирна рибна продукція, тушковані овочі;
  • Кисломолочні продукти не перекислим, кава з молоком або вершками.

Кисломолочные продукты

Дієта при хронічному Антра льоном гастриті

Якщо хворому вже діагностується хронічна форма, йому, в принципі, не забороняється повноцінно харчуватися, слід лише захистити свій шлунок від грубої їжі, до якої відносяться всі: гострі, жирні, смажені і багаті грубою клітковиною продукти .

По можливості продукти будь-якого виду НЕ пересмажувати, а готувати їх на пару, гасити, варити або піддавати будь термообробці.

Смажена їжа лише посилює стан травмованого шлунка і може спровокувати приступ загострення.

Які продукти категорично запре щени при антральному гастриті

Всім пацієнтам в кабінеті у лікаря докладно розповідається про правила своєї поведінки під час лікувального процесу. Їх слід дотримуватися обов'язково, інакше медикаменти або інші засоби, що вживаються при лікуванні, будуть лише тратою сил, часу і грошей.

Читайте також: & nbsp; Яку рибу дозволяється вживати при гастриті

Ось список тих заборонених продуктів, здатних звести всі зусилля на «ні» :

  1. Кислі фрукти, ягоди та соки з них, а також сирі овочі, при вживанні яких значно підвищується рівень кислоти в шлункової секреції, а значить, хвороба виходить з-під контролю;
  2. жирне м'ясо: свинина, баранина, молоко з великим вмістом жиру, тверді сорти сиру. Вся ця їжа важко перетравлюється, і зраненого шлунку вона нічого крім шкоди не принесе;
  3. Гострі і кислі спеції, соуси, до яких, перш за все, відноситься майонез, кетчуп, повинні бути забуті і замінені на знежирену сметану, вершки, йогурт;
  4. Алкоголь є головним ворогом шлунка і всіх внутрішніх органів і систем. Слід назавжди забути про спиртні напої і тютюн;
  5. До забороненим страв також належать: копчене м'ясо і риба, консервовані продукти та маринади, сало, оселедець, кава і сильно заварений чай, дріжджове тісто, шоколад, пиво, квас .

Продукты запрещенные при гастрите

Народні засоби у боротьбі з антральним гастритом

Спробуйте полікуватися народними засобами, які застосовувалися нашими предками і благополучно лікували їх від багатьох недуг, у тому числі і болю в шлунку. Пропонуємо кілька рецептів нетрадиційної медицини.

  • Картопляний сік відмінно знімає больовий синдром, якщо випивати його свіжовичавленим натщесерце, за 60 хвилин до сніданку. Курс триває 10 днів, потім робиться перерва і знову відновлюється лікування. Піт сік необхідно відразу після вичавлювання в кількості половини склянки за один раз. Рекомендується після прийняття трохи полежати для кращого засвоєння;
  • Насіння льону прекрасний засіб для лікування всіх внутрішніх систем і імунітету. Візьміть 20 г насіння і подрібніть їх до однорідної маси, потім варіть в склянці води 5 хвилин. Остудіть, процідіть і пийте по столовій ложці до їди;
  • Алое - ефективний профілактичний засіб, що допомагає при болю в шлунку. Трирічне рослина використовується для приготування соку. Достатньо всього 5 г за півгодини до їди. Тривалість курсу від 1 до 2 місяців;
  • Болотний аїр допомагає усунути симптоми хвороби, якщо взяти його коріння в кількості 3-4 г і залити в термосі окропом (250 мл), настояти півгодини і пити по половинці склянки перед сніданком і вечерею;
  • Капустяний сік - відмінний засіб проти гастриту. Вичавіть сік з половини качана і приймайте по чверті склянки щодня. Треба сказати, що сік не може довго зберігатися, навіть в холодильнику, тому рекомендується пити його тільки свіжовичавленим;
  • Коріння лопуха. Настій робиться наступним чином: дві чайні ложки заливаються літром окропу і залишаються під кришкою для настоювання. Через 12 годин настій готовий і можна його пити по 1-2 столові ложки. Курс два дні, тому проміжки між прийомами ліки невеликі;
  • Чаї з ромашки, бузини, м'яти, деревію, дуже добре знімають неприємні відчуття в області шлунка, їх можна пити замість чаю. Перед вживанням порадьтеся з лікарем, так як деякі компоненти здатні викликати алергічну реакцію.

Дієта - це основне, що необхідно враховувати при лікуванні антрального гастриту. Дотримуватися правильного раціону - це значить прискорити одужання і усунути дратівливі чинники. Крім того, правильно харчуючись, ви непомітно для себе підвищуєте імунні властивості організму, а значить, забезпечуєте свої внутрішні органи необхідним потенціалом в боротьбі із захворюваннями.

Ссылка на основную публикацию