Дієта і режим харчування при атрофічному вигляді гастриту

Гастрит вважається одним з найбільш поширених шлунково-кишкових захворювань. За статистикою на цю недугу страждають близько половини населення земної кулі. При цьому розрізняють кілька форм і стадій гастриту, від найпростіших, до потребують негайного хірургічного втручання. У нашій статті розглянута дієта при атрофічному гастриті, а також важливі нюанси харчування при цьому захворюванні.

Диета при атрофическом гастрите
Дієту при гастриті потрібно дотримуватися постійно. Найменший зрив може привести до негативних наслідків

Механізм виникнення і симптоматика захворювання

Атрофічний гастрит характеризується патологічними процесами в шлунку, при яких відмирають секреторні клітини, складові внутрішніх шар слизової оболонки. Їжа починає гірше засвоюватися, від цього страждають інші внутрішні системи. Небезпеку становить також і можливе розростання, і переродження епітеліального шару на місці пошкоджень стінок шлунка.

Атрофічний гастрит - це один з поширених факторів виникнення раку шлунка

Якщо не враховувати онкологію, наслідками невилікуваного атрофічного гастриту може стати виразка шлунка, прорив стінок і розвиток перитоніту. У будь-якому випадку, прогноз при такому захворюванні невтішний, тому пріоритетом повинні стати рання діагностика і лікування таких патологій.

Якими симптомами проявляється захворювання:

  • Снижение веса вплоть до истощения также может быть симптомом заболевания Незначні тупий біль в животі;
  • Почуття постійної переповненості шлунка після їжі
  • Відрижка, неприємний запах з рота;
  • Характерний «полірований» мова;
  • нестійкість стільця: запори змінюються проносом і навпаки;
  • Присутні ознаки анемії;
  • Сухість у роті;
  • Блідість шкіри, загальна слабкість;
  • Снижение иммунитета, дисфункция внутренних систем организма.

Крайнє виснаження, властиве пацієнтам при запущеній стадії атрофічного гастриту, може стати причиною серйозних внутрішніх патологій. Пацієнти часто скаржаться на сильне випадання волосся, ламкість нігтів і погіршення стану зубної емалі. При таких симптомах негайно варто звернутися в лікарню до лікаря - гастроентеролога. За даними аналізів і спеціальних методик обстеження можна визначити справжню причину такого загрозливого стану.

Поряд з цим, дуже важливо налагодити якісне харчування, а також пройти спеціальну терапію. Головною небезпекою захворювання можна назвати незначні больові відчуття, які пацієнти в більшості випадків просто «забивають» прийомом знеболюючих препаратів. Саме тому, атрофічний гастрит часто переходить в запущену форму і визначається вже занадто пізно.

Як лікується атрофічний гастрит

залежно від тяжкості стану і стадії хвороби, призначається медикаментозна терапія, а також хірургічне втручання. В останньому випадку виконується часткова резекція шлунка з подальшою відновлювальної терапією. Консервативне лікування включає кілька принципів, які обов'язково варто обговорити з лікарем.

Особенно важны при анемии препараты фолиевой кислоты, без которых угрожающее жизни состояние будет только развиваться Які методи лікування використовуються:

  1. Замісна терапія. При дисфункції травної здатності шлунка обов'язковий прийом спеціальних ферментуючих препаратів за призначенням лікаря.
  2. При виникненні сильних больових відчуттів фахівець призначає спеціальні спазмолитические і холіноблокуючу препарати.
  3. Для поліпшення рухової функції шлунка використовуються стимулюючі засоби.
  4. При сильній анемії і патологіях в роботі внутрішніх систем призначаються вітамінні підтримують комплекси.
  5. Санаторне лікування. По можливості варто регулярно оздоровлюватися в профільних санаторіях по шлунково - кишковому тракту.
  6. Антибактеріальна терапія використовується при діагностуванні збудника гастриту - бактерії пілорі. Для цього береться аналіз, який визначає причину недуги.
  7. Стаціонарне лікування показане при гострій стадії хвороби, а також в період загострення гастриту. Для поліпшення стану пацієнта в лікарняних умовах можливе проведення спеціальних фізіологічних процедур, а також строгий контроль над харчуванням.
Важливу роль в лікуванні такого захворювання грає спеціальне дієтичне харчування

Дієта при хронічному атрофічному гастриті повинна бути максимально щадна, без використання будь-яких кислих, гострих, жирних і важких на шлунок продуктів.

Читайте також: & nbsp; Користь і шкода хурми і показання при гастриті

Харчування при атрофічному гастриті

Меню для атрофічного гастриту слід вибирати зі списку дозволених продуктів, а спосіб приготування повинен бути виключно за допомогою варіння, запікання або гасіння. Не можна використовувати жирні види м'яса, риби або молокопродуктів, свіжі овочі і фрукти, спеції, гриби та інші гастрономічні надмірності. Раціон повинен бути максимально різноманітним, але простим. Слід також враховувати, що дієтичне харчування при атрофічному гастриті шлунку має бути постійним, адже навіть одноразовий «зрив» може привести до відновлення захворювання і виникнення важких наслідків.

Правила харчування при атрофічному гастриті:

  • Пища должна быть легкой, но питательной. Размер порции варьируется от 180 до 230 грамм.
  • Для максимального засвоєння шлунком, консистенція їжі повинна бути пюреобразной, м'якою або напіврідкої.
  • Крім сніданку, обіду і вечері слід ввести два - три перекусу між прийомами їжі.
  • Максимальна перерва між прийомом їжі не повинен перевищувати чотирьох годин.
  • Уся їжа повинна бути теплою, але не гарячою, адже це може викликати додаткові ушкодження і спазм шлунка. | || 131
  • Питание при атрофическом гастрите подразумевает приготовление простых, но сытных блюд. Многокомпонентные сложные рецепты трудней усваиваются организмом.
Питание при атрофическом гастрите
Самий останній перекус перед сном бажано проводити за годину - півтори до нічного відпочинку
  • Велике значення в раціоні приділяється напоям, які також бажано вживати в теплому стані. Це може бути мінеральна вода без газу, молоко, некислий кефір з мінімальною жирністю, неміцний чай, компот. Дуже хороший ефект дає вживання ягідних або фруктових киселів, які м'яко обволікають оболонку шлунка.
  • Обов'язковий відмова від алкоголю і куріння. Навіть «терапевтичні» дози спиртного можуть звести нанівець всі вжиті методи лікування.
  • Не можна переїдати або захоплюватися важкою на шлунок їжею. Після їжі повинно бути почуття легкого голоду, яке згодом проходить самостійно.
  • Відмовитися від харчування «на ходу» і шкідливих калорійних перекусів. Це одна з головних причин виникнення гастритів в цілому.
  • Необхідно навчитися ретельно пережовувати кожен шматок, не допускаючи попадання в шлунок твердих або великих частин їжі.
  • Харчуватися слід за часом, а раціон підбирати , що не перевищує 2500 - 3000 ккал в день.
Найголовніше і непорушне правило: дієта при атрофічному гастриті шлунку повинна бути довічною. Будь-яке відхилення і послаблення раціону здатне привести до непередбачуваних наслідків і звести користь лікування нанівець

Зразкове меню на тиждень

Перший день:

  • Сніданок: сирна запіканка, стакан кефіру;
  • Другий сніданок: яйце некруто;
  • Обід: картопляний суп з фрикадельками, рисова каша з парової рибою, чай;
  • Полудень: ліниві вареники; | || 161
  • Ужин: картофельное пюре с куриной грудкой, молоко.
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти цибулю при гастриті?

Другий день:

  • Сніданок: білковий омлет, відвар шипшини;
  • Другий сніданок: кефір з вчорашньою булочкою;
  • Обід: молочний суп з вермішеллю, овочеве рагу, мінеральна вода без газу;
  • Полудень: млинці з сиром;
  • Вечеря: відварну картоплю з куркою, кисіль.
Примерное меню на неделю
Не варто смажити омлет на великій кількості масла. Можна і зовсім обійтися без жирів, використовуючи сковороду з антипригарним покриттям

Третій день:

  • Сніданок: млинці з м'ясом, чай;
  • Другий сніданок: нежирний сир з натуральним йогуртом;
  • Обід: картопляний суп з фрикадельками, овочеве пюре з рибними биточками, молоко;
  • Полудень: натуральний йогурт з галетним печивом;
  • Вечеря: рисова каша із запеченою рибою, компот.

Четвертий день:

  • сніданок: рисова каша з рибою;
  • Другий сніданок: фруктово - ягідний кисіль;
  • Обід: курячий суп з макаронами, відварну картоплю і паро вая котлета, чай;
  • Полудень: яйце некруто;
  • Вечеря: тушковані овочі з м'ясом, компот.

П'ятий день:

  • сніданок: молочний суп з макаронами, компот;
  • Другий сніданок: млинці з медом;
  • Обід: рисовий суп з сухарями, омлет і стакан кефіру;
  • Полудень : фруктово - ягідний кисіль;
  • Вечеря: овочева запіканка, какао з молоком.

Шостий день:

  • Завтрак: овсянка на молоке, йогурт;
  • Другий сніданок: яйце некруто;
  • Обід: запечені овочі з м'ясом, мінеральна вода без газу;
  • Полудень: вінегрет;
  • Вечеря: ліниві вареники зі сметаною, кисіль.
Меню на неделю
Сметану до вареників краще вибирати нежирну

Сьомий день:

  • сніданок: молочна гречана каша, ягідний кисіль;
  • Другий сніданок: сирна запіканка;
  • Обід: курячий суп з вермішеллю, картопляне пюре із запеченою рибою, чай; || | 240
  • Полдник: фруктовое пюре;
  • Вечеря: рисова каша з м'ясним биточки, молоко.

Незважаючи на деякі гастрономічні обмеження, меню при атрофічному гастриті шлунку відрізняється різноманітністю. При такому наборі продуктів можна приготувати досить поживний раціон.

Обов'язково варто враховувати, що переїдання неприпустимо і не принесе користі. Навіть при сильному виснаженні і слабкості пацієнта, не варто вводити швидкі вуглеводи і жирні продукти, які тільки збільшать навантаження на організм і приведуть до прогресування хвороби

Атрофічний гастрит - одна з форм шлунково-кишкових захворювань, при якій патологічні процеси в шлунки стають загрозливими для життя пацієнта. Важливу роль в процесі лікування такої недуги відіграє дієтичне харчування з урахуванням дозволених і заборонених продуктів, а також забезпечення всіма необхідними речовинами. Основні принципи харчування при атрофічному гастриті шлунку і меню на кожен день приведені в нашій інформації.

Посилання на основну публікацію