Принципи дотримання дієти при ерозивно гастриті і меню на кожен день

Найчастішою проблемою цього століття стає стрес і неправильне харчування, що і призводить до розвитку більшої кількості захворювань органів шлунково-кишкового тракту. Лікування завжди буде комплексним. Сюди будуть входити не тільки лікарські препарати, фізіологічні процедури, але і в обов'язковому порядку дієта при ерозивно гастриті. Вибір калорійності, списку продуктів і методів обробки буде відрізнятися від виду цієї хвороби.

Але в першу чергу пацієнт не повинен забувати, якщо діагностовано ерозивнийгастрит, харчування потрібно повністю підлаштувати під вимоги лікаря. При недотриманні цих простих правил, можливо погіршення загального самопочуття. Зазвичай лікувальна дієта при ерозивно гастриті допомагає знизити гострі симптоми, переводячи запальний процес в період ремісії.

Загальні поняття і принципи дієти

Ця хвороба утворює на слизовій шлунка маленькі рани, виразки та ерозії. Неправильна їжа дратує запалення і призводить до загострення клінічної картини. Будь-яке пошкодження механічного, термічного або хімічного типу провокує розвиток додаткового дефекту. Тому харчування при ерозії шлунка і гастриті має складатися з теплих пюреобразних страв. Якщо ж не дотримуватися цього правила, шлунковий сік буде продукуватися в більшій кількості, дратуючи рани на слизовій.

Эрозивный гастрит

Щоб не провокувати розвиток ран, а також не перевантажувати запалену ділянку, харчування при ерозивно гастриті потрібно буде розділити на 5-6 частин, причому пропорційно зменшити розміри їжі.

Такого режиму пацієнту слід дотримуватися довго. Краще, якщо прийоми їжі завжди будуть прив'язані до постійного часу. Ерозивнийгастрит, крім дотримання дієти, ні в якому разі не допускає переїдання, так як залишилася неперетравлена ​​їжа спровокує вироблення шлункового соку.

Лікування за допомогою дієти

Терапія повинна бути спрямована на зменшення продукування організмом надлишку шлункового соку, а також його знешкодження. Для цього пацієнтові призначають комплекс медичних препаратів. Медики постараються відновити нормальну роботу органів шлунково-кишкового тракту, позбавити хворого від бактерії хелікобактер пілорі і зупинити внутрішню кровотечу. Пацієнт за допомогою дієти, яка призначається при ерозивно гастриті шлунку, повинен всіляко полегшити процеси травлення і блокувати секрецію шлункового соку (надлишок). Це не тільки метод лікування, але і відмінний спосіб профілактики розвитку хвороби.

Якщо у людини виявлено ерозивнийгастрит, лікування і дієта повинні бути нерозривно пов'язані. У разі гострого перебігу недуги людини переводять на стіл №1, і тільки після загасання яскраво вираженої симптоматики, хворий зможе дотримуватися столу №5. Серед основних правил такого дієтичного лікування можна виділити такі:

  1. Дробове і часте харчування;
  2. Тепла їжа, перетерта в рідку кашку;
  3. Методи приготування: варіння, парова обробка, гасіння і запікання;
  4. Маленькі порції;
  5. Є повільно, ретельно пережовуючи кожен шматочок;
  6. Не застосовувати препарат підсилювачі смаку (спеції, приправи, соуси, консерванти );
  7. Повна відсутність копченостей, кислих, солодких і гірких страв;
  8. Останній прийом їжі за 2 години до сну.

Правила питания при эрозивном гастрите

Так лікують ерозивнийгастрит при гострому перебігу захворювання, тому дуже важливо дотримуватися дієти, можна використовувати перевірені народні засоби. Перед прийомом будь-якого нового засобу, обов'язково потрібно проконсультуватися з лікарем.

Дозволений список продуктів

Пацієнт обов'язково повинен дізнатися у медика, що можна їсти при ерозивно гастриті, а які продукти категорично заборонені для вживання. Незважаючи на всі правила і заборони, у хворого досить великий список дозволених страв та інгредієнтів, потрібно лише правильно їх приготувати і подати на стіл. Отже, список продуктів:

  1. Яєчний омлет, який складається з молока і білка;
  2. Хлібобулочні вироби або сухарі, але тільки з не свіжий продукції;
  3. Рідкі супи без великих шматочків, приготовані на основі овочів і слабкого бульйону;
  4. Супи з крупи, можна на молоці;
  5. Макарони з молоком;
  6. Киселі з овочів або ягід ;
  7. Рідка вівсянка;
  8. Куряче м'ясо, подрібнене в пюре або суфле;
  9. Дозволено м'ясо індички;
  10. Нежирні сорти риби у вигляді котлет і тефтелькою;
  11. Нежирні молочні продукти у вигляді масла, молока або кефіру, сиру або вершків;
  12. Чай, якщо він не міцний і злегка підсолоджений.
Читайте також: & nbsp; Зразкове меню для дієти при поверхневому гастриті

Разрешенные продукты

Така дієта при ерозивно гастриті шлунку вимагає продуманого меню, адже тижневий раціон повинен бути різноманітним.

Овочі та фрукти || | 139

Здесь особенное внимание следует уделять любой мелочи, ведь даже кусочек фрукта, если он не входит в список разрешенных продуктов, может спровоцировать обострение. Питание при эрозивном гастрите желудка обязательно должно быть вкусным и дополняться полезными фруктами и овощами. Если человек болен, он не должен оставаться голодным или недовольным рационом. Даже такую больничную диету можно максимально разнообразить, если точно знать, что можно кушать при эрозивном гастрите.

Уся їжа повинна вживатися в свіжому вигляді або її потрібно проварювати, тушкувати, запікати. Про те, які овочі можна їсти при ерозивно гастриті в кожному індивідуальному випадку підкаже гастроентеролог і наступний список:

  • Морква;
  • Картопля;
  • Кабачок;
  • Баклажан;
  • Гарбуз;
  • Цвітна капуста;
  • Буряк;
  • Петрушка і кріп;
  • Листья салата.

 

А тепер докладно про те, які фрукти можна при ерозивно гастриті:

  • яблука солодких сортів;
  • Банани;
  • Груші;
  • Полуниця;
  • Кавуни і диня;
  • Виноград солодких сортів.

 

Все фрукти повинні бути солодкими, ні в якому разі не кислими.

З них найкраще приготувати страви у вигляді киселю, пудингу або суфле. || | 216

Категорически запрещены

При ерозивно гастриті потрібно точно знати, що можна їсти, а що не можна. Зазвичай лікуючий лікар ретельно розписує дієту і консультує пацієнта. В меню при ерозивно гастриті не включають такі продукти:

  1. Жирні сорти риби і м'яса;
  2. Кислі фрукти;
  3. Овочі з великим вмістом клітковини і вуглеводів (капуста, огірки, редиска, ріпа);
  4. Лук, часник і заправки з ними;
  5. Жирні молочні продукти;
  6. Свіжу випічку;
  7. консервовану продукцію;
  8. Копченості;
  9. Жирні перші страви: наваристі бульйони, супи з грибами, борщ, щі;
  10. Морепродукти;
  11. алкоголь;
  12. Міцний чай і кава;
  13. Газовані води.

Варіанти меню при різних формах хвороби

Дієта при гострому ерозивно гастриті є найсуворішою, так як слід прибрати всі дратівливі чинники і знизити вироблення шлункового соку. Тому в цей час слід жорстко дотримуватися обраного столу №1 і не допускати зривів. Так, що можна їсти при загостренні ерозивного гастриту і як себе вести в перші дні?

У момент початку хвороби будь-яка їжа буде провокувати больовий синдром, тому перші 1-2 дні краще зовсім відмовитися від їжі. Потім пацієнтові поступово вводять в меню відварені яйця і рідкі каші. Таким чином потрібно харчуватися 21 день. Після цього людині трохи розширюють список продуктів, але всі вони повинні подаватися у вигляді рідкого пюре. Це киселі, супи, овочеві та м'ясні пюре. Людина харчується таким чином ще 2-3 місяці.

Хронічний ерозивний гастрит вимагає дотримуватися двох варіантів дієти, адже меню буде залежати від стадії: ремісії або загострення. Для поліпшення роботи травного тракту хворий повинен щодня вранці пити 1 стакан простої води. Дієта при гастриті і ерозії шлунка буде складатися з дозволених продуктів в подрібненому стані, але без додавання приправ і консервантів. І тільки через 90 днів суворого дотримання дієти, людині можна почати вводити солодкі страви у вигляді пастили або зефіру.

Читайте також: & nbsp; Відповіді дієтолога - який хліб можна їсти при виразці і гастриті?

Слизыстые супы Якщо діагностовано ерозивний антральний гастрит, дієта практично нічим не відрізняється від інших видів. Тут головне - подрібнення всіх продуктів, а найкраще при такому діагнозі є слизові супи. При ерозивно-геморагічний варіанті недуги вибирають подрібнені овочі у вигляді супів або пюре. У цей період дозволено вживання вівсянки і свіжого сиру.

Особливу увагу приділяють харчуванню при різному рівні кислотності.

Для цього пацієнт проходить відповідне обстеження. Харчування при ерозивно гастриті з підвищеною кислотністю направлено на зниження її рівня, тому повністю виключають міцні напої, алкоголь, кислі, копчені і жирні страви. Дозволено м'ясо птиці або дієтичний кролик. Обов'язково м'ясо подрібнюють до стану кашки. Овочеві страви після відварювання також повинні подаватися у вигляді крем-супу, пюре або кашки.

Дієта при ерозивно гастриті з підвищеною кислотністю повинна включати молочні знежирені продукти, печінку і солодкі свіжі соки фруктів. А ось при зниженому рівні кислотності, хворому обов'язково дають слабкі бульйони і кисломолочні продукти.

Детально про тижневому раціоні

Найкраще, якщо харчування при ерозивно гастриті шлунка на кожен день розпише фахівець. Так, пацієнт не зможе з'їсти заборонений продукт або перевищити розмір порції. Розглянемо меню при ерозивно гастриті шлунка на тиждень з рецептами.

понеділок

  1. Сніданок: відварені курячі яйця (2 шт .), слабкий чайний напій і кілька сухарів з білого хліба;
  2. Перекус: банан, подрібнений в пюре;
  3. Обід: пюреподібний суп з селери, відварні тефтелі з курятини, відвар шипшини і кілька сухарів;
  4. Перекус: ягідний мус;
  5. Вечеря: відварна картопля і філе риби;
  6. За 2 години до сну: стакан нежирного кефіру.

 

вівторок

  1. Сніданок: рідка вівсяна каша з додаванням меду, ромашковий чай;
  2. Перекус: кисіль і галетное печиво; || | 310
  3. Обед: жидкий суп из картошки и крупы без поджарки, рыбная котлета и фруктовый напиток;
  4. Перекус: фруктове суфле;
  5. Вечеря: м'ясне рагу у вигляді пюре; | || 316
  6. За 2 часа до сна: йогурт.

середу

  1. Сніданок: рисовий пудинг, компот;
  2. Перекус: яблуко солодких сортів; | || 324
  3. Обед: свекольник, отваренная картошка с куриными котлетами, слабый чайный напиток;
  4. Перекус: галетное печиво;
  5. Вечеря: відварені овочі у вигляді пюр е і відварна риба, відвар трав і сухарі;
  6. За 2 години до сну: слабкий чай з молоком.

 

четвер

  1. Сніданок: сирні котлети, слабкий чай;
  2. Перекус: кавун;
  3. Обід: овочевий суп і суфле з курячого м'яса, сухарики і компот;
  4. Перекус: солодка груша;
  5. Вечеря: рідка рисова каша і суфле з печінки курки, відвар трав;
  6. За 2 часа до сна: теплое обезжиренное молоко.

п'ятницю

  1. Сніданок: омлет на молоці і двох білках, ягідний кисіль;
  2. Перекус: запечене яблуко ;
  3. Обід: суп-харчо без піджарки, запечене і подрібнене філе курки, відварну картоплю, компот;
  4. Перекус: курага 100 г;
  5. Вечеря: гречка з овочами , Сухарики і слабкий чай з ромашки;
  6. За 2 години до сну: ряжанка.

суботу

  1. Сніданок: запіканка з ягід і сиру, чай;
  2. Перекус: йогурт;
  3. Обід: вегетаріанський суп з овочів, котлета з м'яса кролика, відварений рис, компот;
  4. Перекус: сир;
  5. Вечеря: відварені овочі і риба, відвар трав;
  6. За 2 години до сну : кефір.

неділю

  1. Сніданок: ліниві вареники з нежирним йогуртом, компот;
  2. Перекус: курага 100 г;
  3. Обід: суп з крупи, відварна риба і чай з сухариками;
  4. Перекус: суфле з ягід;
  5. Вечеря: плов з кролика в подрібненому стані, чай з молоком;
  6. За 2 часа до сна: йогурт.

 

Дотримуючись такого суворого лікувального харчування, можна значно поліпшити свій стан і домогтися стійкої ремісії. Не можна допускати зривів і переїдання. Слід ретельно стежити за консистенцією і температурою страви.

Ссылка на основную публикацию