Особливості дієти при гастриті зі зниженою кислотністю

Лікування порушень пі еварітельного тракту відбувається поряд з дотриманням дієти. Особливо вона важлива при виразкових хворобах і гастритах. Останні бувають зі зниженою і підвищеною кислотністю. Щоб нормалізувати її, слід дотримуватися певного раціону. Яка дієта вибирається при гастриті зі зниженою кислотністю розказано нижче.

Особливість перебігу гастриту

Його різновид зі зниженою кислотністю ще називається гіпоацидним гастритом, для якого характерні такі прояви: нестача вітамінів С, ВВ і РР, у хворого тьмяне волосся, ламкі нігті і сухі шкірні покриви.

у здорової людини шлунок розділений на дві частини, в першій з них знаходяться фундального залози, що виробляють компоненти, що розщеплюють їжу, в тому числі і соляну кислоту . У другому його відділенні, відділеному від першого слизовою оболонкою, виділяються бікарбонати, що нейтралізують кислоту.

Знижена кислотністьПониженная кислотность среды желудка середовища шлунка зменшує його захисний ефект, він стає відкритим для проникнення різних шкідливих бактерій, що викликають розлади шлунка. Їжа, потрапляючи в цей орган, через збій роботи ферментів, погано перетравлюється, починається процес бродіння, який супроводжується постійною нудотою, болями і неприємними запахами з рота. В організмі відбувається накопичення токсичних речовин і це загрожує отруєннями і зниженням імунітету.

Важливість дієти при гастриті

Кислотність соку , що знаходиться в шлунку - важливий показник роботи цього органу. Якщо його значення буде нижче норми, то диспепсичних розладів не уникнути, головні прояви захворювання відбуватимуться всередині організму, основними з них є:

  • Погіршення місцевого імунітету;
  • Розлади шлунка через проникнення в нього патогенної мікрофлори;
  • Обмежене перетравлення надходять в організм речовин, особливо це стосується білків, через це втрачається поживна цінність споживаної їжі;
  • Інтоксикація організму, так як їжа, яка не перетравлюється, накопичується і бродить, це призводить до великої засмічення організму шлаками і токсинами.

Ухудшение местного иммунитета

Явними зовнішніми проявами захворювання виступають:

  1. Відрижка або часті позиви до неї;
  2. Нудота і печія;
  3. Збої зі стільцем: пронос або запор;
  4. Дискомфортні відчуття в животі;
  5. Общая слабость;
  6. Неприємний запах з рота.

Затягування лікування гастритуГастрита с пониженной кислотностью зі зниженою кислотністю може бути чревате різними ускладненнями, серед яких: злоякісні новоутворення, Уоден і складні форми гіповітамінозу.

Дотримання певної дієти допоможе швидше впоратися з проблемами травлення і поліпшить загальний стан, при цьому правильно підібрана їжа буде головною складовою терапії. Медичні препарати будуть виступати в якості доповнення, а в деяких випадках можна обійтися і без них. Для деяких людей призначеної дієти доведеться дотримуватися все життя, щоб не викликати роздратування хворого шлунка при різкому її припинення.

Загальні принципи дотримання дієти

Всю їжу можна гасити, варити і запікати на грилі, в рідкісних випадках допускається легке обсмажування, але при цьому виключено утворення скоринки. Перший місяць їжа готується тільки в пюреподібних вигляді або дуже дрібно нарізана. Раціон хворого гастритом повинен володіти коригувальну дію і при цьому нести функціональну складову.

Вибір певної дієти самостійно вибирати не можна, тільки після консультації з лікарем і здачі всіх потрібних аналізів.

Серед основних принципів, яких повинні дотримуватися хворі зі зниженою кислотністю виділяють:

  • Введення овочевих, рибних і м'ясних бульйонів, а також в невеликих кількостях малосольного оселедця для стимуляції діяльності травної системи.
  • Їжа приймається багаторазово, не менше 5 р аз в добу.
  • Їжа приймається в теплому вигляді, її підігрівають до 40-50 градусів, саме така температура нормально переноситься слизовими всіх органів шлунково-кишкового тракту.
  • Для нормалізації стільця в раціон потрібно вводити фруктові фреші. Від запорів підійдуть сливові, абрикосові та морквяні соки, а від проносів - грушевий, гранатовий, айвовий і чорносмородиновий.
  • На перших етапах прийому дієти приймається тільки легка їжа, потім після узгодження з гастроентерологом харчування стає більш різноманітним. | || 124
  • Так как переваривание пищи начинается в ротовой полости при взаимодействии со слюной, нужно тщательно пережевывать еду, чтобы не травмировать большими кусочками заболевшие органы.
  • Слід відмовитися від куріння, вживання алкоголю і сильногазованих напоїв.

Заборонені продукти

Отказаться от блюд
В першу чергу потрібно відмовитися від страв, які можуть викликати бродіння в органах травлення.

Далі список заборонених продуктів:

  1. Свіжа випічка, вироби з житнього борошна, печиво, здоба, оладки, млинці, хлібці і сухарики з ароматизаторами, манти, вареники, хінкалі, пельмені, лазанью; || | 136
  2. Жирное мясо (свинина, баранина, гусятину, страусятину), копченые мясные продукты;
  3. В'ялену рибу, жирні його сорти, кальмарів, консерви;
  4. Гриби в будь-якому вигляді;
  5. Тваринний жир і сало;
  6. Зварені круто яйця;
  7. Бобові: сочевицю, жовтий горох (сухий ), квасоля будь-яких сортів;
  8. Крупи: гречану, вівсяну і перлову;
  9. Тверді фрукти або ж з щільною шкіркою;
  10. Овочі, які складаються з грубих волокон : редис, часник, огірок, редьку і шпинат;
  11. Екзотичні фрукти: інжир, ананас, кокос, фінік, кумкват;
  12. Приправи і соуси: майонез, заправки з гірким перцем або його аналогом чилі, гірчицю, васабі і хрін; || | 184
  13. Закуски наподобие морковки по-корейски;
  14. Морозиво, свіже молоко і вершки;
  15. Кисломолочні продукти, особливо сметану;
  16. Газовані напої та воду, квас, а також гранатовий сік;
  17. Шоколаду і солодощі з ним;
  18. Гострі сорти сиру, а також його варіації з цвіллю;
  19. Молочні супи, окрошку, квасолеві і сочевичним перші страви.
Читайте також: & nbsp; Чи можна макарони при гастриті?

З раціону слід виключити всі солоне, копчене, гостре і надто пряне.

Кофе
Кава хоча і в невеликих кількостях, але все ж можна.

Дозволені продукти

Є продукти, які не можна виключати повністю, так як на тлі нестачі їх вмісту у людини, хворої на гастритом зі зниженою кислотністю, можуть викликати появу іншого захворювання. До продуктів, рекомендованих до споживання, відносяться:

  • Риба. Нежирні її сорти, креветки, тріска, мідії, минтай і морські гребінці. Всі наведені морські дари можна гасити, запікати і варити.
  • Хліб. Він повинен пролежати хоча б добу, але при цьому не бути повністю сухим. Вітаються свіжі сухарики, бісквіт і сухе печиво, любителям булочок слід запастися терпінням і підсушити здобний виріб хоча б добу, а вже потім їм ласувати.
  • Молочні продукти. Дозволено пити кефір, кисле молоко, ацидофілін, кисле молоко, допускається до вживання нежирна і не кисла сметана, натуральні йогурти, протертий сир, тільки він повинен бути обов'язково свіжим. З сирів можна вживати моцарелу.
  • М'ясо та яйця. Останні можуть бути як курячими, так і перепелиними з них можна готувати омлети. Бажано вживати тільки нежирні м'ясні продукти, а якщо запікати або готувати цілісні його шматки, то тільки з індички, курки, нутрії, кролика молодої телятини.
  • Ковбасні вироби. Ними, звичайно, не можна захоплюватися, але докторську ковбасу, виготовлені за ГОСТом, а також шинку високої якості, також як і звичайні сосиски їсти можна.
  • Каші. Їх приймають приСупы овощные такому захворюванні в розвареному і протертому вигляді. Рекомендується гречка, рис, вівсянка і інші, яких немає в заборонених продуктах. Урізноманітнити другі страви можна котлетами з круп або вермішелі, а також чергувати їх з вареними макаронами.
  • Жири. Так як натуральні жири строго заборонені їх можна замінити різними варіаціями рослинних масел, а також вершковим маслом, але в обмежених кількостях.
  • Овочі. Стиглі томати, буряк, картопля, ріпу в запеченому вигляді, гарбуз, кабачок, капуста (її не можна вживати в період загострення захворювання), імбир.
  • Супи. Овочеві, рибні та м'ясні з протертими овочами, можна готувати просто картопляний суп або ж з макаронами або фрикадельками.
  • Фрукти і ягоди. З них готують смузі, муси і пюре, а також желе. Вітаються фрукти в запеченому вигляді, м'якоть можна вживати у свіжому вигляді, готувати з улюблених ягід варення та джеми. У нормальних кількостях допускається їсти цитрусові, але тільки не кислі, в пріоритеті малина, чорна смородина, суниця, виноград, полуниця, агрус.
  • Солодощі. Дозволена пастила, мед, в помірних кількостях цукор, зефір, тільки чорний шоколад тільки в невеликих порціях.
  • Напої. Чай, какао з молоком, кисіль, компот (краще з сухофруктів), відвар шипшини, соки ягідні і фруктові, корисний овочевий з квашеної капусти.
  • Прянощі і соуси. Всі заправки на м'ясних і рибних бульйонах, сметанний соус. Як прянощів використовується базилік, гвоздика, лавровий лист, коріандр, фенхель і ваніль.

Особенности диеты

Народні рецептури

Цілком доступні продукти можуть значно прискорити одужання, якщо підібрати правильний раціон, то можна обійтися без серйозних медикаментів.

Ефективні рецепти

Гіпоацидний гастрит часто виникає в літньому віці, а, як відомо, пенсіонери мають досвід лікування різних хвороб, завдяки цьому і своїй витримці, вони при постійному застосуванні наведених нижче рецептур виліковуються без ускладнень.

Читайте також: & nbsp; Користь і шкода хурми і показання при гастриті

№1

Взяти в рівних пропорціяхГипоацидный гастрит вершкове масло і мед, добре перемішати і приймати ці ліки кожен раз перед їжею, за півгодини до неї.

№2

Абрикоси добре підвищують кислотність, в літній час потрібно з'їдати по 3 штучки за півгодини до їжі, а в решту часу свіжі плоди замінити сушеними - курагою.

№3

Якщо гастрит турбує вже не один рік, то можна позбутися від нього за допомогою домашньої консервації, тільки замість оцту в ній слід использ овать маринад, приготований з щавлю.

№4

Зелені волоські горіхи. Потрібно зірвати ще висять на дереві плоди в кількості 10-15 штук, залити 0,5 л горілки, настояти 14 днів в скляній закупореній пляшці, а потім процідити отриману рідину. Настоянка приймається тричі на добу, 1 ст. ложка ліки розлучається в 100 мл води і випивається після прийому їжі.

№5

М'ясистий виноград слід очистити від шкірки і насіння і з'їдати приблизно за 20 хвилин до їжі в кількості 100 грам.

№6

Репа в свежем виде
Ріпа в свіжому вигляді, протерта на дрібній тертці і заправлена ​​рослинним маслом, значно підвищує кислотність, якщо її їсти тричі на добу.

№7

Подорожник і його сік має благотворну дію, він збільшує рівень кислотності. Молоде листя цієї рослини додають у салати, а 1 ст. л. соку приймати за 10 хвилин до основної їжі.

№8

У чверть склянки раніше підготовленої кип'яченої води додати 0,5 ч. ложки меду і розмішати, а потім випивати за півгодини до прийому їжі.

Лікувальні напої

як підвищують кислотність соків використовуються фреші з різних ягід, фруктів і овочів, але крім винограду, гарбуза і картоплі.

Будь-який вид потрібно знати, як правильно заварювати, нижче наведені технології заварки найпоширеніших видів чаю.

Зелений чай

Підготувати 1 столову ложкуЗеленый чай заварки і ін омити її окропом. Потім висипати в чашку і залити її 300 мл нагрітої до 80 градусів водою, настояти чай півгодини, після цього ємність з чаєм опускають в підготовлену з гарячою водою каструлю і витримують його цілу годину на повільному вогні. Після всіх процедур чай проціджують і приймають по 2 ст. ложки за 15 хвилин до їди.

Іван-чай

Він не тільки підвищує кислотність, але і обволікає слизову органів шлунково-кишкового тракту, а якщо на них є ерозії, то напій незамінний. В листочках цього чаю міститься багато вітаміну С і каротину, які допомагають підвищити імунітет і поліпшують травний процес, іван-чай рекомендований при запорах і проносах. Вміст цього напою відновлює пошкоджені слизові всіх органів, задіяних в травленні, а також надає тонізуючу дію.

Готується чай з 60 грам сухого листя, їх заливають 1 літром води, а потім доводять до кипіння, після напій настоюється півгодини , і проціджують. Випивають його перед їжею по 150 мл, чай п'ється постійно до того моменту, поки не закінчаться дискомфортні відчуття в органах шлунково-кишкового тракту.

Анісовий чай

Він готується в термосі, в нього додають 1 ч . л. насіння цієї рослини і заливають 250 мл окропу. Закривають ємність і залишають її на три години. Після проціджування чай готовий до вживання, його п'ють по чверті склянки 3 рази на день перед їдою. Цей напій підвищує кислотність і розслабляє мускулатуру шлунка.

Минеральная вода
Вибираючи для себе мінеральну воду при гастриті, слід забути про газованій воді, при такої хвороби найкраще пити хлоридно-натрієва її вид.

Зразкове меню одного дня

Звичайно ж, раціон хворий вибирає собі з урахуванням своїх побажань в їжі, нижче наведено лише один з варіантів прийому їжі:

  1. Перший сніданок. Сирна запіканка. Морквяний сік і невелика чашка кави.
  2. Другий сніданок. Кисіль з сухариками або йогурт (краще домашнього приготування).
  3. Обід. Вегетаріанський борщ, шніцель з м'яса нежирного його виду, його можна їсти з картопляним пюре, в якому присутній трохи вершкового масла. Доповнюють другу страву салатом із зелені і помідор, заправлених рослинним маслом. На десерт підійде фруктове желе і журавлинний морс.
  4. Полудень. Зелений чай з галетним печивом.
  5. Вечеря. Рис з паровими котлетами, салат з печеного буряка з оливковою олією і трохи лимонного соку, чай з молоком.
  6. На ніч: ряжанка або кефір.
Примерное меню одного дня
Гастрит зі зниженою кислотністю шлункового соку можна вилікувати дієтою, в якій будуть переважати продукти з високою кількістю соляної кислоти.
Посилання на основну публікацію