Правила харчування при гастриті

Гастрит вважається поширеним захворюванням, яким страждають і дорослі, і діти. Лікування запалення слизової оболонки шлунка має бути комплексним: включати рекомендовані лікарем медикаменти, лікувальну фізкультуру і здоровий спосіб життя. Провідну роль в терапії патології відводиться дієтичному харчуванню - дієта при гастриті здатна згладити неприємні симптоми і запобігти подальшому погіршенню стану хворого.

Харчування при гастриті: базові принципи

Принципы диеты
Що таке дієта?

Дієта - це особливий раціон харчування. Він включає продукти, страви та напої, які щадять слизову шлунка і здатні коригувати інтенсивність виділення шлункового соку.

Коли гастрит ще не привів до патологій стінки шлунка і проявляється з малим ступенем інтенсивності, раціонального харчування буває досить, щоб подолати недугу.

Дієти при гастриті - це не просто список дозволених і заборонених продуктів. Це особливий підхід до харчування, який передбачає дотримання важливих принципів:Питание при гастрите: базовые принципы

  • Обмеження в їжі в перші два дні гострої стадії захворювання. Деякі лікарі рекомендують зовсім відмовитися від їжі в перші години загострення, влаштувавши розвантажувальний день. Допускається прохолодний неміцний чай і мінеральна негазована вода. Такий підхід дозволить шлунку "відпочити" від перетравлення їжі та відновити працездатність.
  • З другого дня загострення в раціон включають рідку вівсяну кашу, киселі, нежирну картоплю-пюре на воді і яйця всмятку.
  • Питаться нужно дробно – небольшими порциями в течение дня. Оптимальный режим – 5-6 приемов пищи через каждые 3-4 часа. Увеличивать количество “подходов” и делать большие перерывы между ними не допускается. Кушать на ночь тоже нельзя – последний прием пищи должен быть за 3 часа до отхода ко сну.
  • Пити рідини (чай, соки, воду) слід через мінімум півгодини після прийому їжі. Вода знижує концентрацію шлункових соків, тим самим ускладнюючи травлення. Дозволяється випити склянку води без газу перед прийомом їжі.
  • По можливості їсти несолоним страви і намагатися готувати їжу без солі.
  • Переважно однокомпонентні страви при гастриті, в яких не змішано відразу кілька продуктів. Їжа повинна бути простою і корисною - так шлунок не буде перевантажений.
  • В процесі їжі потрібно ретельно пережовувати кожен шматочок і кожну ложку - їжа пройде попередню обробку вже в ротовій порожнині, і шлунку буде простіше впоратися з переварюванням. | || 87
  • Налагается строгий запрет на питание всухомятку и перекусы на ходу или в спешке.
  • При гострих станах заборона поширюється на всі сирі овочі і фрукти.
  • Температура страв повинна бути комфортною, гарячі або холодні страви ще більше дратують шлунок.
  • Їду при гастриті готувати краще максимум на 2 дні. Якщо страви будуть зберігатися довше, загубиться їх поживна цінність і зруйнується більшість корисних вітамінів.
  • Зберігати готові страви слід тільки в холодильнику, перед їжею розігрівати до приємної температури.
  • Для приготування страв використовувати тільки свіжі продукти, придбані в перевірених торгових точках. Інакше до гастриту може додатися ще й харчове отруєння з важкою інтоксикацією.
  • Віддавати перевагу продукції без консервантів, барвників, шкідливих харчових добавок і підсилювачів смаку.
Хворим, страждаючим гастритом, не варто відмовлятися від фізичних навантажень. Навпаки, фізичні вправи з помірним навантаженням, плавання, йога будуть сприяти якнайшвидшому переварюванню їжі. Також особливу увагу слід приділити здорового способу життя - не курити, не вживати алкогольні напої, дотримуватися режиму дня.

Що можна їсти при гастриті

Любая диета, в том числе и при воспалении желудка, должна обеспечивать организм достаточным количеством питательных веществ и энергии, быть комплексной и рациональной.

дієта при захворюванні в гострій формі має масу обмежень, але список продуктів в цілому великий.

Каші

Вкусная каша
Каша при гастриті

Вважаються найкориснішим продуктом для хворі гастритом. Починати ранок всім, незалежно від форми захворювання, необхідно саме з каш. Вони насичені вуглеводами, забезпечують організм енергією і мікроелементами, а завдяки вмісту клітковини покращують функції шлунка і кишечника.

  • Вівсянка у вигляді пластівців - блюдо №1 в списку дозволених продуктів при гастриті. Рідка консистенція каші, звареної на воді або молоці, сприяє зняттю шлункових спазмів і знімає запалення. Вівсяну кашу вживають як гарнір або десерт, додаючи цукор, дозволені фрукти і сухофрукти.
  • Манна крупа - швидко розварюється і має слизову консистенцію, сприяє прискореному розщепленню вуглеводів, жирів і білка.
  • Пшоно. Пшоняна каша грубувата навіть після варіння, тому приймати її краще в невеликих кількостях, а при гіперацидному гастриті від неї варто відмовитися.
  • Рис - щадний злак, який після варіння утворює слиз, що обволікає стінки шлунка. Кашу з протертого рису можна їсти при загостренні гастриту з низькою і підвищеною кислотністю. Якщо захворювання супроводжується запором, рис їсти не можна.
  • Ячна каша добре обволікає слизову оболонку шлунка. Але потрібно правильно її готувати - варити на воді, чекаючи повного розварювання крупи з підтриманням рідкої консистенції страви.
  • Гречка є панацеєю при підвищеній кислотності. Корисна гречка, зварена у вигляді молочного супу, вона багата на білок і залізо.
  • Пшенична каша дозволяється в стадії ремісії захворювання, так як тверді зерна погано перетравлюються і подразнюють шлунок. При варінні домагаються повного розварювання і слизової консистенції каші.
Читайте також: & nbsp; Антральний гастрит і правильна дієта при лікуванні

Перші страви при гастриті

Суп
Перші страви при гастриті

Супи, які включаються в дієту, повинні бути зварені на некрепком бульйоні. Кістки, жирне м'ясо і спеції при приготуванні не використовують. Інгредієнти для супу повинні бути нарізані дуже дрібно, в ідеалі - перетерті в пюре. Щоб блюдо вийшло більш густим, можна додати обсмажену пшеничне борошно. Слизовими виходять супи, зварені на основі вівсяної і рисової круп, з додаванням рослинної, але не вершкового масла.

Що є при гастриті з перших страв:

  • Рисово-молочний суп-пюре на овочевому бульйоні;
  • Картопляний суп з морквою і оливковою олією;
  • Рисовий слизовий суп на пісному м'ясі з петрушкою;
  • Курячий суп з морквою, картоплею і кропом;
  • Гарбузовий суп-пюре на воді або овочевому бульйоні;
  • Нежирний рибний суп з окуня з петрушкою і морквою;
  • Борщ на яловичому бульйоні - буряк відварюють і кладуть в блюдо після приготування.
Підключаючи фантазію і комбінуючи дозволені види продуктів при гастриті, можна готувати різноманітні супи - смачні і корисні.

Риба і м'ясо

Разнообразие продуктов
Риба і м'ясо при гастриті

Риба вважається головним постачальником білка в організм, до того ж її м'ясо швидко перетравлюється і не перевантажує травну систему. Ненасичені жирні кислоти Омега-3 відновлюють уражену епітелій шлунка і виступають антиоксидантом.

Користь риби при гастриті залежить від її жирності способу приготування. Дозволяється їсти тільки нежирні сорти риби: минтай, хек, судак, навагу, морську Лемон і камбалу. Продукт слід їсти тільки після термічної обробки, за винятком смаження. Рибку можна готувати на пару і в мультиварці, їсти у відвареному вигляді, робити парові рибні котлети, тефтелі, суфле і вуха.

Солона риба при гастриті заборонена, але в стадії ремісії дозволяється з'їсти невелику кількість оселедця виключно домашнього приготування . В цьому випадку можна самостійно контролювати кількість солі в продукті і не нашкодити шлунку.

М'ясо є важким продуктом і важко перетравлюється організмом. Але дієтичні м'ясні страви в помірних кількостях сприятимуть відновленню слизової оболонки шлунка за рахунок надходження білка. До дозволеним сортам м'яса відносять м'ясо кролика, індичину, курятину і яловичину. Але за однієї умови: продукт повинен бути нежирним і не обсмажувати. М'ясо перед вживанням краще відварювати або готувати на пару, в стадії ремісії дозволяється їсти запечені м'ясні продукти. Переважно перемелювати м'ясо в фарш - так воно швидше перетравлюється - і використовувати для приготування котлет, тефтелькою, зраз, кнелей, фрикадельок.

Лікарі радять не змішувати м'ясо з іншими продуктами, інакше шлунок може не впоратися зі стравою. | || 172

Овощи

Разрешенные овощи
Овочі при гастриті

Сирі овочі дозволяється вживати тільки в період ремісії захворювання. При цьому гастроентерологи радять вести харчовий щоденник, в якому відзначати реакцію організму на кожен з видів. Овочі не повинні містити грубі волокна, які дратують шлункові стінки. Їх потрібно відварювати або гасити.

Що можна їсти при гастриті:

  • Помаранчеві і червоні овочі - гарбуз, кабачок , морква, жовтий перець, жовті помідори, буряк і червоний картопля;
  • Зелені овочі - брюссельську капусту, спаржу, болгарський перець, горошок і молодий лук;
  • Білі і фіолетові - баклажан, цвітну капусту, пастернак і картоплю.
Зелені овочі слід обмежити при гастриті з підвищеною кислотністю. Поза загостренням патології можна їсти огірки, очищені від шкірки і натерті на тертці. З овочів можна приготувати не тільки супи, але і смачні пюре, суфле, гарніри, рагу і запіканки.

Фрукти, ягоди, баштанні

Ассортимент продуктов
Фрукти, ягоди, баштанні

“Фруктовый” список, что можно и что нельзя есть при гастрите, включает такие плоды:

  • Яблука. При будь-якої кислотності шлунка слід купувати тільки солодкі сорти і їсти їх без шкірки і кісточок. Дієтичним блюдом вважаються печені яблука - вони містять велику кількість вітамінів і пектини, які покращують травлення і зміцнюють здоров'я.
  • Банани. Універсальний продукт при будь-якій формі гастриту. Однак в стадії загострення не слід вживати більше одного банана на день: по половинці вранці і ввечері. В їжу підходять тільки плоди з ясно-жовтою шкіркою - переспілі і зелені банани можуть викликати відчуття тяжкості і дискомфорту в шлунку.
  • Груші. Вважаються нешкідливим і корисним продуктом для органів травлення. Вони нормалізують роботу кишечника і виводять токсини.
  • Кавун і диня. У невеликих кількостях баштанні можна включати в раціон, але не ранні сорти. Годяться в їжу тільки ті плоди, які продаються вже до кінця серпня - в них менше нітратів.
  • Малина. Можна їсти в помірних кількостях в перетертої вигляді, особливо корисна вона при зниженій кислотності шлунка. Ягоди заповнюють брак вітамінів групи В і мінералів.
  • Черешня - дозволена при патології шлунка будь-якого типу.

Все свіжі ягоди і фрукти містять кислоту, яка може викликати подразнення слизової оболонки шлунка. Наведений список включає найбільш безпечні плоди. Але краще, якщо вони пройдуть термообробку перед включенням в раціон.

З ягід можна готувати смачні морси, киселі і компоти, груші та яблука запікати. Виняток існує для патології з недостатньою секрецією - ці пацієнти можуть їсти цитрусові, ягоди і фрукти в сирому вигляді. Щоб уникнути бродіння, плоди краще вживати окремо від перших і других страв.

Молочні продукти і яйця

Разрешенные продукты
Молочні продукти і яйця

Молокопродукти обов'язково включаються в дієту для гастриту . Незбиране молоко як самостійний напій вживають помірно - воно важко розщеплюється і довго перетравлюється. Краще додавати його в чай, каші та супи. Корисно при гастриті буде козяче молоко. Вважається, що воно здатне знімати запалення внутрішніх органів.

Читайте також: & nbsp; Правила дієти при гострому і хронічному гастриті з підвищеною кислотністю

Гарну дію надає і сир. З нього готують запіканки, духові сирники і ліниві вареники. При бажанні можна їсти свіжий сир - досить протерти його через дрібне сито.

В мінімальних дозах допускається вживання твердого сиру - неострого і несолоного. До дозволеним продуктам відносять ряжанку і нежирну сметану, кисле молоко і ацидофілін.

З яєць готують омлет на пару, варять, але не круто і не більше одного яйця щодня.

Борошняне і солодощі | || 228

Продукты пчеловодства
Мед

Добре впливають на слизовий покрив шлунка сухарики і зачерствілий білий хліб. Сухарі можна розмочувати в некрепком чаї. Через день дозволяється додати в раціон нездобне печиво без шоколаду або здобні булочки. Як гарнір можна вживати макарони і вермішель.

Дозволені солодощі:

  • Мед;
  • пудинги з манної крупи;
  • Домашнє варення з солодких фруктів;
  • Сирне суфле;
  • Желе з натуральних фруктів;
  • Некислі сухофрукти, витримані в теплій воді.

Напої || | 248

Фруктовые соки
Напитки при гастрите

при гастриті дозволені такі плодоовочеві соки: з солодких яблук, черешні, груш, персиковий, капустяний, томатний і картопляний. Соки потрібно розбавляти холодною водою і пити теплими.

Корисні при шлункових проблемах шипшиновий відвар, зелений чай, неміцний чорний чай з молоком, компот, мінеральна негазована вода, кисіль.

Що не можна при гастриті

Правильно вибудуване харчування при запаленні передбачає відмову від продуктів, які дратують стінки шлунка, ускладнюють травлення і викликають зайве бродіння. При будь-якій формі гастриту заборонені:Свежевыпеченный хлеб

  • Житній і свіжоспечений хліб;
  • Смажена картопля фрі;
  • Все міцні жирні бульйони;
  • Окрошка;
  • Класичний борщ з томатами і засмажкою;
  • Смажені страви з м'ясом і рибою;
  • Копченості, ковбаси і сосиски;
  • Жирні різновиди риби, в тому числі і консервовані;
  • Гострі солоні тверді сири;
  • Сирки глазуровані;
  • Сметана та вершки високої жирності; | || 280
  • Мороженое;Пирожные
  • Торти і тістечка;
  • Виноград і сік з нього;
  • Капуста;
  • Ріпа і редька;
  • Ріпчасту цибулю;
  • Всі види грибів;
  • Бобові;
  • Брюква;
  • Консервовані, мариновані овочі та соління;
  • Кава - заварний і розчинний;
  • Міцно заварений чай;
  • Газована вода і хлібний квас;
  • Шоколад і шоколадні цукерки;
  • Напої з цукром;
  • Алкоголь;Орехи
  • Ор хи і насіння;
  • Імбир і гострі приправи;
  • Всі види соусів, майонез, гірчиця, хрін
  • Сало;
  • Маргарин, кондитерські жири і солоне вершкове масло.
При складанні дієти обов'язково потрібно провести діагностику на визначення рівня кислотності і секреторної функції шлунка. При загальних дієтичних рекомендаціях харчування при гастриті з підвищеною і зниженою кислотністю може істотно відрізнятися.

Дієта № 1

Рекомендации доктора
Дієта № 1

Це дієта при гастриті з підвищеною кислотністю . Її мета - захистити слизову оболонку від механічних і хімічних подразників. Виключаються або обмежуються продукти, які можуть стимулювати активну вироблення шлункового соку.

Діетстол № 1 накладає табу на грубу, гостру, сокогонную їжу, копченості , соління. Страви краще подавати в протертому, пареному або вареному вигляді. Допускається запікання, але без скоринки. Крім перерахованих вище заборонених позицій в список включають:

  • Здобна випічка, слойки;
  • Каші з пшона, кукурудзи, ячкі, перловки;
  • Борщ, капусняк; | || 339
  • Зелень – чеснок, щавель и шпинат;
  • Кислі, недозрілі, багаті клітковиною плоди і ягоди;
  • Яйця смажені і зварені круто;
  • Кефир и ряженка;
  • Всі види цитрусових.
Дієта є повноцінною, вона включає оптимальну кількість речовин, необхідних для нормального функціонування органів і систем людини, поліпшення стану шлунка.

Дієта № 2

Рекомендации врача
Дієта № 2

Розроблено для раціону харчування хворих з гіпоацидним гастритом. Ця форма захворювання супроводжується зниженою секреторною функцією шлунка. Мета дієти - стимулювати процес секреції, але при цьому захистити слизову оболонку від механічних подразників. Забороняються продукти, які можуть викликати бродильні процеси в шлунку і кишечнику, а також страви, які важко і довго перетравлюються. Дозволяються страви з різноманітними подрібненими інгредієнтами і різними способами приготування - тушковані, відварні, печені, помірно смажені. Овочі та фрукти, багаті клітковиною, показані в перетертої вигляді.

Що не можна при гастриті з низькою кислотністю:

  • Перлова крупа, пшоно, кукурудзяна і ячна каша - обмежено;
  • Супи з молоком;
  • Перші блюда з гороху і квасолі;
  • Грубі, багаті волокнистої тканиною м'ясо і птиця;
  • Солона і копчена риба;
  • Сирі непротерті овочі;
  • Грубые сорта ягод и фруктов в сыром виде;
  • Фініки і інжир;
  • Сметана, молокопродукти з великим вмістом кислот - обмежено;
  • Яйця круто. | || 379
Диеты назначают на период обострения заболевания. По мере затухания воспалительных процессов постепенно переходят на привычное, но рациональное питание. Ограничения по-прежнему касаются продуктов, которые могут вызвать обострение патологии и тяжесть в желудке.

Гастрит - одна з небагатьох патологій, яка піддається лікуванню за допомогою грамотно складеної дієти. Слід набратися терпіння, переглянути спосіб життя і уважніше поставитися до власного здоров'я.

Посилання на основну публікацію