Дозволені продукти дієти при гастриті хронічної форми

Харчування - це основоположний камінь в будує льстве схеми лікування при гастриті. Гастроентеролог призначить ряд медикаментозних препаратів для зняття хворобливих відчуттів і запалення, але основну роль грає все ж харчування.

Розберемося, як харчуватися правильно при хронічному гастриті, які продукти дозволені до вживання, а які під суворою забороною. Лікарі призначають різні дієти, які допомагають редукувати кількість загострень. Розглянемо меню, прописують гастроентеролога при гастриті і коліті, і наведемо приблизний розпорядок харчування на день.

Диета при хроническом гастрите
Дотримання режиму харчування - основоположна частина будь-якої дієти | || 102

Основное правило – не навреди

Є потрібно так, щоб після їжі не було нестерпно боляче. Особливо це актуально для людей, які страждають на хронічний гастрит. Ослаблений шлунок з виснаженими стінками чутливо реагує на будь-яку їжу.

Чим уважніше пацієнт поставиться до свого раціону, тим швидше підуть неприємні симптоми, і шлунок поступово прийде в природне здорове стан

Принципи здорового харчування

Важливо зміцнювати організм зсередини, забезпечуючи його вітамінними речовинами і макро- і мікроелементами. Така насичена і корисна їжа повинна бути легкозасвоюваній і не дратує шлунок і кишечник.

Пароварка значительно упростит приготовление диетических блюд Плануючи готувати для людини з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, завжди вибирайте тільки свіжі і натуральні продукти. Найбільш бажані способи приготування їжі: варіння, запікання, приготування на пару.

Лікарі радять подрібнювати їжу до стану кашки, адже не завжди ми готові сидіти і пережовувати кожен шматочок близько хвилини. Така кашкоподібна консистенція є оптимальним варіантом для ослабленого шлунка.

Подавати страви слід в теплому вигляді. Відмовтеся від надмірно гарячих і дуже холодних страв. Їжа, наближена до природної температури, тобто 36,6⁰C, є щадить і оптимальної.

Потрібно відмовитися

Перевантаження шлунка великою кількістю їжі, а простіше кажучи, переїдання, також негативно відбивається на травленні, як і голодування. Ще одне важливе правило: є в міру. Приблизний обсяг порції, необхідний організмом для заповнення витрачених сил і калорій, близько 400 грам.

Нужно отказаться
Любителям жирної смаженої їжі потрібно відмовитися від своїх уподобань

Зібрати силу волі в кулак доведеться любителям фастфуду. Відтепер ці швидкі перекушування під забороною.

Велика кількість канцерогенів, хімічних добавок, незліченної кількості масла і смаженого - ось основні причини, чому варто відмовитися від фастфуду

Заборонені газовані і алкогольні напої. Вони провокують появу нових запальних процесів на стінках истонченного шлунка, і можуть стати причиною появи ерозій, виразок, пухлин, кровотеч, а також захворювань сусідніх внутрішніх органів - кишечника, нирок і інших.

Під забороною виявляються такі улюблені всіма блюда, як:

  • квашені, мариновані, солоні заготовки;
  • Соки з кислих ягід і фруктів;
  • Продукти, обсмажені в олії;
  • Любые копчености и солености;
  • Страви з великим вмістом жиру і гостроти.

Список вийшов немаленький, особливо ес Чи згадати про забороненому фастфуді, міцному, так само як і слабкому, алкоголі і газованій воді. Постає резонне питання, що тоді можна їсти при хронічному гастриті, які продукти будуть корисними і принесуть полегшення хворобливих симптомів.

Звикаємо до здорової їжі | || 148

Основа хорошего самочувствия – здоровое питание. Якщо ви бажаєте поправити здоров'я, налагодити процес травлення, поліпшити загальне самопочуття, то важливо переглянути раціон. Підтримувати фізичні сили дозволяє грамотне поєднання вуглеводів, білків і жирів. Розглянемо, які продукти вважаються здоровими, корисними і лікувальними, якщо ми говоримо про те, як вилікувати хронічний гастрит.

Більше овочів

Червоних

Сміливо включайте в раціон овочі червоного кольору, серед яких:

  • Буряк;
  • Червоний картопля.
Красные овощи
З буряка і червоного картоплі можна приготувати повноцінне блюдо, яке не потребує шкідливих добавок

Перевагу віддайте цим двом представникам червоних овочів. Більш обережно слід вживати червоний солодкий перець, червону капусту і редис, тому що вони мають властивість викликати підвищене газоутворення.

Від помідорів в свіжому вигляді і у вигляді томатного соку слід зовсім відмовитися

Їх підвищена кислотність буде зайвою для ослабленого і роздратованого шлунка.

Помаранчевих

Всі овочі бажано піддавати тепловій обробці, тобто варити, готувати на пару і запікати. Вживання в сирому вигляді неприпустимо.

Яскраві помаранчеві і жовті овочі, які можна використовувати для приготування страв, такі:

  • Морква;
  • Гарбуз;
  • Кукурудза;
  • Солодкий картопля;
  • Кабачки жовтих сортів;
  • Жовті помідори.
Оранжевые овощи
Пряний крем-суп в гарбузі - відмінний дієтичний десерт при гастриті

зелених

Фаворитом серед зелених побратимів є брокколі. Японські вчені проводили ряд експериментів, які доводять, що щоденне вживання 100 грам брокколі в свіжому вигляді корисно для шлунка.

Зелений овоч знижує кількість бактерії хеліобактер пілорі, яка в 90% випадків є причиною гастриту

В свежем виде другие зеленые овощи употреблять не следует.

Читайте також: & nbsp; Користь меду, і основні обмеження при гастриті

Урізноманітніть страви і раціон за рахунок включення в невеликих кількостях:

  • Зеленого солодкого перцю;
  • Брюссельской капусты;
  • Зеленого лука.

Фіолетових

Баклажани, цибулю, картоплю і моркву фіолетового кольору будуть дуже корисні при хронічному гастриті. Ці темношкірі овочі поліпшать травлення і будуть прекрасною профілактикою інсульту, ракових новоутворень і захворювань серцево-судинної системи.

Їмо фрукти - отримуємо вітаміни

Низька кількість шлункового соку

відмінним перекусом між основними прийомами їжі стане вживання 1-2 фруктових плодів.

Употребляя хурму, не стоит запивать ее киселем или другим вяжущим продуктом Можна зробити вибір з наступних варіантів:

  • Хурма;
  • Яблука;
  • Апельсини;
  • Груші;
  • Зливи;
  • Персики.

Враховуйте сезонність. Не варто купувати заморські сливи або персики взимку. Дочекайтеся літа і балуйте себе корисними вітчизняними плодами. У холодну пору року вибирайте вітчизняні сезонні яблука і хурму. Апельсини допоможуть відновити кислотне середовище в шлунку, тому вживати їх при гастриті зі зниженою кислотністю можна і потрібно.

Сприятливий вплив при гіпоацидний гастрит надасть на слизову шлунка натуральний гранатовий сік. Він багатий мікро-і макроелементами та вітамінами, що підкріпить загальний імунітет і допоможе швидше відновлювати пошкоджені шлункові тканини.

Висока кількість шлункового соку

Надлишкова вироблення шлункового соку має на увазі обмеження кислоти в споживаної їжі.

З дозволених фруктів підійде:

  • Солодка груша;
  • Солодкі сорти яблук;
  • Банани;
  • Кавун .

Від цитрусових плодів слід утриматися, так само як і від ягід з дрібними кісточками (ожини, малини). Припустимо поєднувати в одному прийомі їжі не більше двох видів фруктів.

З фруктів можна готувати всілякі десерти: пудинги, желе, компоти

Дієтичне м'ясо

Супи і другі страви слід готувати тільки з нежирних сортів м'яса.

Вибирайте такі види м'яса:

  • Курка без шкіри;
  • Індичка без шкіри;
  • кролик;
  • Пісні частини свинини;
  • Пісні частини баранини.
Диетическое мясо
Пісні супи-пюре з м'яса можна вживати при будь-якому типі гастриту

з м'яса можна готувати на пару всілякі биточки, котлети, тефтелі і зрази. Ароматні супи з пісного м'яса стануть прикрасою обіднього столу, тим більше що вони дозволені при хронічному гастриті.

Молочні продукти

Якщо шлункового соку багато

Прекрасно підійде незбиране коров'яче або козяче молоко, якщо у вас підвищена кислотність в шлунку. Воно ніжно обволікає стінки органу і призводить кислотний рівень з норму.

При такій формі гастриту відмінно підійдуть некислі молочні продукти:

  • Сир (негострий і нежирний);
  • ряжанка;
  • Нежирна сметана або вершки;
  • Нежирний і некислий сир.
Під заборону при підвищеній кислотності потрапляють кефір і знежирене молоко
Молочные продукты
сири жирних сортів при гастриті протипоказані

Штучно збільшувати кількість кислоти не можна, це додатково травмує роздратований шлунок і буде роз'їдати його стінки.

Якщо шлункового соку мало

Кисломолочна продукція вступає в справу. Знижену вироблення шлункового соку потрібно доповнювати, щоб їжа швидше перетравлюється, не затримуючись у шлунку. Нормалізація кислотності дозволить позбутися від здуття, важкості, тухлої відрижки і інших симптомів, викликаних занадто довгою переробкою їжі.

До вживання дозволяється кефір, сир, ацидофілін і кисле молоко. Такі молочні продукти багаті вітамінами і мінералами і допоможуть не тільки налагодити травлення, але і зміцнять кістки, судини і імунітет.

Крупи

Прекрасно себе проявляють каші, зварені з необроблених круп. Обов'язково вибирайте продукти з великим часом варіння.

Як круп'яних виробів підійде:

  • Рис;
  • Пшоно;
  • Овес;
  • Гречка; | || 339
  • Манка.

Переважно варити каші до напівготовності на воді, після чого розбавляти їх невеликою кількістю молока. В якості підсолоджувача можна використовувати мед. Цей бджолиний продукт багатий органічними кислотами, вітамінами і мікро-і макроелементами.

Зловживати медом не варто, тому що він може викликати алергічні реакції

Яйця

Обволікаючу ніжне вплив на шлунок мають сирі яйця. Що міститься в яйцях лізіцін допомагає винищити паличку Хелікобактер пілорі - збудник хвороби. Наявність в складі амінокислот підсилює процес регенерації пошкоджених тканин, що є великим плюсом при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Найбільш бажані способи приготування яєць: некруто, у вигляді парового омлету або вживати свіжі сирі яйця. Такі варіанти готування попереджають і зупиняють ріст шкідливої ​​мікрофлори в кишечнику.

Номер столу при хронічній формі гастриту

Існує 15 різних дієтними столів, які допомагають сформувати правильний раціон при захворюваннях. Людям, що страждають від хронічного гастриту, поза стадії загострення лікарі рекомендують дотримуватися столу №5.

Заборона на продукти і страви

Прибрати смачне і солодке в дальній ящик непросто, але якщо на кону стоїть здоров'я - розмінюватися на дрібниці не варто.

От выпечки с жирными кремами также следует отказаться Сміливо відмовляйтеся від:

  • грибні страви;
  • страв і продуктів з підвищеною гостротою;
  • солоні і копчені;
  • квашеної і маринованих заготовок;
  • Жирних сортів м'яса і риби;
  • Яєць круто;
  • свіжого м'якого хліба і здобної випічки;
  • бобових;
  • Кава, цикорію і какао;
  • Алкоголю будь-якої міцності;
  • Газована; | || 386
  • Мясных субпродуктов (печени, почек и пр.);
  • Імбиру;
  • Лимона;
  • Гострих і жирних соусів;
  • Шоколаду, морозива.
Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати гранат при захворюванні гастрит

Дозволено до вживання

Завжди приємно, коли можна з'їсти те, що дійсно подобається.

є ще один приємний момент, що можна навчитися готувати нелюбимі продукти так, що вони стануть в результаті фаворитами:

  • Житній / пшеничний хліб 2-3-го дня;
  • здобні випічка; | || 410
  • Нежирные сорта мяса и рыбы;
  • Нежирні молочні продукти;
  • Овочі;
  • Крупи;
  • Солодощі ( карамель, мармелад, зефір).

Дієта буде різноманітною, якщо підійти до питання творчо. Включіть фантазію або інтернет, і ви легко знайдете для себе цікаві і нові смакові поєднання, незвичайні форми подачі страв і креативні способи нарізки знайомих продуктів.

Меню на тиждень

Пацієнти часто звертаються до лікаря з питанням, як харчуватися при гастриті і яке меню можна запропонувати на тиждень. Ми підібрали найбільш вдалі поєднання продуктів, які не тільки допомагатимуть процесу травлення, але і зміцнять організм, наситять його мінеральними речовинами і вітамінами.

понеділок

1-ий прийом їжі: || | 441 измельченная гречневая крупа, сваренная на воде, с добавлением небольшого количества сливочного масла и меда; стакан ромашкового чая; пшеничный сухарик.

2-ий прийом їжі: запечене яблуко.

3-ий прийом їжі: суп з овочів з вермішеллю; плов з нежирної свининою; стакан ягідного морсу.

4-ий прийом їжі: молочний коктейль з бананом.

5-ий прийом їжі: курячі зрази з яйцем; відвареної / паровий рис; неміцний чай.

6-ий прийом їжі: стакан козячого молока.

вівторок

1-ий прийом їжі: || | 463 жидкая манная каша с молоком; яйцо всмятку; некрепкий чай.

2-ий прийом їжі: ягідний кисіль; сухарик.

3-ий прийом їжі: нежирні котлети з індички; картопляне пюре; компот із сухофруктів.

4-ий прийом їжі: грушевий пудинг.

5-ий прийом їжі: овочеве рагу; тефтелі з нежирної баранини; чай з молоком.

6-ий прийом їжі: стакан ряжанки.

Жидкая манная каша
При готуванні манної каші незбиране молоко використовувати не варто. Краще розбавляти його водою

середу

1-ий прийом їжі: паровий омлет з двох яєць з молоком; тост з оселедцевим маслом; стакан відвару шипшини з медом.

2-ий прийом їжі: шматок несдобного пирога з яблуками; компот з груш.

3-ий прийом їжі: молочний суп з вермішеллю; рибні биточки; паровий рис; компот із сухофруктів.

4-ий прийом їжі: молочний кисіль; тост.

5-ий прийом їжі: запечена картопля з сиром; котлета з індички з морквою; чай з молоком.

6-ий прийом їжі: нежирний натуральний йогурт.

четвер

1-ий прийом їжі: | || 508 молочная овсяная каша; тост с неострым сыром; разбавленный морковный/тыквенный сок.

2-ий прийом їжі: желе з ягід.

3-ий прийом їжі: суп з нежирної риби; овочеві котлети (морквяні або картопляні); макарони; розведений гранатовий сік.

4-ий прийом їжі: яблучно-молочний мус.

5-ий прийом їжі: парові курячі битки; рагу з овочів; чай з молоком.

6-ий прийом їжі: стакан козячого молока.

Козье моолоко
Козине молоко сприяє загоєнню ранок на стінках шлунка і швидкому засвоєнню вітамінів і корисних мінералів

п'ятницю

1-ий прийом їжі: неміцний чай; Нездобні пиріг з ягодами; протертий знежирений сир з нежирною сметаною.

2-ий прийом їжі: бананово-яблучний молочний коктейль.

3-ий прийом їжі: овочевий суп-пюре з кабачків, моркви та картоплі; відварна риба; картопляно-морквяне пюре; компот із сухофруктів.

4-ий прийом їжі: овочева запіканка.

5-ий прийом їжі: рагу з кролика з овочами; ромашковий чай.

6-ий прийом їжі: стакан кислого молока.

суботу

1-ий прийом їжі: паровий омлет з додаванням молока; сирна запіканка з нежирного сиру; неміцний чай.

2-ий прийом їжі: запечене яблуко.

3-ий прийом їжі: суп овочевий з рисом ; запечені овочі; морс з ягід.

4-ий прийом їжі: банан; молоко.

5-ий прийом їжі: гуляш з індички; відварні макарони; розведений яблучний сік.

6-ий прийом їжі: стакан ряжанки.

Банан с молоком
Дієтичний коктейль з банана і молока сприяє повному засвоєнню їжі

Воскресенье

1-ий прийом їжі: рисова каша з молоком; яйце некруто; компот з яблук і шипшини; 1-2 печива.

2-ий прийом їжі: грушево-яблучне суфле.

3-ий прийом їжі: рибний суп з вермішеллю; пюре з кабачка і картоплі; кисіль з ягід.

4-ий прийом їжі: протертий знежирений сир з нежирною сметаною.

5-ий прийом їжі: биточки из кролика с сырным соусом; отварные макароны; некрепкий чай.

6-ий прийом їжі: стакан молока.

Дієта при гастриті - лікарський питання

Кожен пацієнт гастроентеролога має свої особливості, що буде впливати в результаті на остаточний вибір на користь тієї чи іншої лікувальної дієти.

Не варто самостійно приступати до реалізації прочитаних рекомендацій , завжди потрібно проконсультуватися з лікарем

Лікар зможе порадити, протягом якого часу слід дотримуватися обраного плану харчування, які послаблення можливі саме в ваше м випадку, як плавно виходити з дієти.

Посилання на основну публікацію