Дієта при різних формах загострення гастриту

Гастрит - захворювання, яке знайоме будь-якої вікової категорії людей, починаючи від дітей грудного віку, і закінчуючи пенсіонерами. Гастрит приносить безліч незручностей і сильні болі в районі шлунка. У хворого запалюється слизова оболонка шлунка, порушується рівень вироблення шлункового соку.

Причини порушення функціонування шлунка полягають в неправильному харчуванні, нерегулярних прийомах їжі, неякісних продуктах, курінні та інших факторах впливу. Важливо дотримуватися деяких заходів щодо зняття неприємних симптомів, одна з них - дієта при загостренні гастриту.

Що можна їсти при загостренні гастриту

Примерное меню
Що можна їсти при загостренні гастриту

Гастрит может протекать в острой или хронической форме. Острая форма заболевания выражается в сильной боли в области живота, возникает впервые. Хроническая форма – вторична и возникает в следствие длительного воздействия инфекций, пищевых отравлений, неправильного питания. Хронический гастрит сменяется то периодом обострения, то ремиссией.

Перш за все хворий повинен звернутися до лікаря, що спеціалізується на гастроентерології. У період загострення гастриту лікар випише спеціальну дієту № 5а і порадить дотримуватися дієтичного харчування.

Образ харчування і склад їжі, що вживається грає велику роль в лікуванні гастриту. Особлива ця роль в моменти загострення гострого гастриту. Продукти харчування повинні бути зварені і протерті в пюре або кашку. Таке харчування зберігається на 14 днів, а потім необхідно дотримуватися «сокогонних» дієти протягом 2 місяців. Після закінчення дієтичного періоду привчіть себе до регулярного харчування маленькими порціями і здоровою, корисної їжі.

Під час загострення гастриту їжа не повинна містити гострих спецій і приправ, так як вони дратують слизову оболонку шлунка. Сіль і цукор також знаходяться під строгим контролем. Прийом теплої їжі набагато корисніше для загоєння, ураженої області шлунка, ніж продуктів гарячої або холодної температури.

Основні постулати дієтичного харчування при загостренні гастриту:Паровые и отварные продукты

  • У перший день гострого болю шлунок не справляється з навантаженнями, так як його стінки запалені і натружени. Тому від прийому продуктів харчування варто утриматися. Можна пити неміцний чорний чай, негазовану воду, напій із шипшини до двох літрів на добу.
  • Другий і наступні дні пацієнтові дозволяється вживати парові і відварні продукти, протерті до пюреобразного стану. Сіль і гострі спеції необхідно виключити з додавання в блюда.

Вимоги до їжі:

  • Їжа повинна бути теплою з температурним режимом близько 40 ° С;
  • Легко перевариваемой (розтертої до стану пюре);
  • Не містить солі і перцю;
  • відварені або приготовленої на пару, не можна їсти смажену, «важку» їжу.

Хворий повинен їсти не менше 5 разів на добу невеликими порціями. Почуття голоду, як і надмірно спожита їжа можуть спровокувати новий напад гострого болю в животі. Дієтичне харчування прописується як мінімум на 14 календарних днів.

Дієта при загостренні гастриту залежить від рівня кислотності в шлунку. Якщо кислотність знижена, то щоденне харчування має містити:Творог

  • Неміцний чорний чай з додаванням молока;
  • Вода з лимоном без цукру;
  • Супи на овочевій основі без використання м'яса;
  • Різні кашки з крупою;
  • Сир;
  • «Парові» котлети, варене м'ясо або риба;
  • Солодкі соки.
Тривалість використання даної дієти - 1 календарний місяць. Таке харчування здатне усунути запалення і знизити хворобливість. Коли гострий період проходить, можна поступово підвищувати рівень кислотності шлункового соку за допомогою м'ясних бульйонів, солоних огірочків. Корисно перед прийомом чергової їжі випивати келих розведеного лимонного соку.

Якщо рівень кислотності шлункового соку підвищений або знаходиться в нормальному стані, але хворого мучать приступи загострення гастриту, то щоденне харчування має містити:

  • ті ж самі продукти, що перераховані в дієті для підвищення рівня кислотності - протягом 14 календарних днів;
  • Молоко і молочні продукти для нормалізації кислотності в шлунку;
  • Яйця;
  • Сухарі;
  • Їду слід готувати тільки на рослинній олії.

Дієта при бостреніі гастриту: меню на тиждень

Завдання дієти при загостренні гастриту полягає в нормалізації вироблення шлункових ферментів і «соку», прискоренні попадання їжі в кишечник і її переробці. Тому важливо вживати протерту, пюреобразную їжу. Щоденний раціон повинен містити близько 3000 ккал.

Щоб дотримуватися дієтичного харчування хворому важливо знати, що повинно входити в меню і в якій кількості.

Приклад дієтичного меню на 7 календарних днів в стадії загострення гастриту:

Читайте також: & nbsp; Шоколад при гастриті - користь чи шкода?

1 день (понеділок):

Перший прийом їжі (сніданок): котлети з рису на пару, зелений чай , сухарик.

Другий прийом їжі (обід): суп-пюре з картоплею, парове м'ясо з гарніром з ячної крупи, чай (1 келих).

Третій прийом їжі (вечеря) : варене м'ясо з кабачками, кисіль.

2 день (вівторок):

Перший прийом їжі (сніданок): сир зі сметаною з низьким вмістом жиру, 1 келих чаю, розведеного молоком. | || 141

Второй прием пищи (обед): рисовый супчик, зразы из картофеля с мясом на пару, 1 бокал чая.

Третій при м їжі (вечеря): запіканка з моркви з сиром і сметаною, компот.

3 день (середа):

Перший прийом їжі (сніданок): макарони з вареним м'ясом, зелений чай .

Другий прийом їжі (обід): рибний суп, котлети з гречки з додаванням нежирного м'яса, 1 келих чаю, розведеного молоком.

Третій прийом їжі (вечеря): вареники з сиром і сметаною низької жирності, кисіль з фруктів.

4 день (четвер):

Перший прийом їжі (сніданок): пудинг з манки, ромашковий чай.

другий прийом їжі (обід): суп-пюре з брокколі, рис з курячою ніжкою без шкіри, приготов ленний в пароварці, компот з яблук.

Третій прийом їжі (вечеря): рибне філе з картоплею, приготоване в пароварці, варені овочі (морква або буряк), трав'яний чай.

Меню на три дня
Рекомендовані блюда

5 день (п'ятниця):

Перший прийом їжі (сніданок): запіканка з сиру з медом, 1 келих чаю.

Другий прийом їжі (обід ): плов з курячим м'ясом, варену картоплю, фарширований м'ясом, 1 келих чаю.

Третій прийом їжі (вечеря): овочеве рагу, компот з ягід.

6 день (субота) :

Перший прийом їжі (сніданок): запіканка з сиру, відвар з шипшини.

В оройя прийом їжі (обід): суп з куркою без шкіри, компот.

Третій прийом їжі (вечеря): каша з гречаної крупи з котлетою на пару, 1 келих чаю.

7 день (неділя):

Перший прийом їжі (сніданок) : вівсянка з вершковим маслом, сухарик, компот.

Другий прийом їжі (обід): суп з вермішеллю, омлет з яєчного білка, 1 келих чаю.

Третій прийом їжі (вечеря) : вареники з картоплею, 1 келих чаю.

Оскільки приймати їжу необхідно не менше 5 разів на добу, то рекомендується в перервах між сніданком і обідом, і обідом і вечерею робити перекушування. Такі незначні прийоми продуктів харчування дозволяють уникнути почуття голоду і виникнення больових відчуттів в животі.

Корисний перекус: яблука, запечені в духовці, сир низької жирності, банан, груша без шкірки, суфле, желе з фруктів, пудинги з манки, галетное печиво, сухарики, неміцний чай, йогурти без фруктових добавок.

Перед сном сприятливо вплине на шлунок щоденний прийом кефіру (близько 100 - 200 мл). Протягом дня можна пити неміцний чай, трав'яні чаї. Як добавку в чай ​​можна використовувати: шипшина, м'яту, ромашку, деревій.

Страви і рецепти при загостренні гастриту

Серед найбільш корисних для вживання страв і напоїв в стадії загострення гастриту виділяють: | || 209

Отвар из плодов шиповника

  • Отвар из плодов шиповника. За счет большого количества витамина С, железа, магния в плодах шиповника, он является отличным средством для лечения гастрита. Для приготовления отвара необходимо: целые плоды шиповника кипятить в течение 5-7 минут. Отвар храните в стеклянной посуде или в закупоренном термосе. Длительность хранения – 3 дня. Отвар пейте ежедневно по 1 бокалу 3 раза в сутки.
  • Настій із плодів шипшини. 4 столових ложки шипшини помістити в посуд з 1 літром гарячої води (не більше 60 ° С). Залити в термос і щільно закупорити. Настій має стояти 8 годин. Корисно пити по 1 келиху 3 рази на добу.
  • Запіканка з сиру з морквою. Очистити моркву (3 штуки) і натерти на дрібній тертці. Додати масло (1 столову ложку), мед (3 столових ложки), молоко (0,15 л) і згасити на повільному вогні. До отриманої маси додати манку в кількості 3 столових ложок і потримати на вогні 4 хвилини, постійно помішуючи. Потім зніміть блюдо з плити і посипте ваніліном. В окремому посуді змішати сир (500 г) з сіллю, яйцями (3 штуки), цукром (100 г) і крохмалем (1 столова ложка). Ретельно перемішати і додати тушковану моркву. Форму для випічки змастити вершковим маслом, заповнити сирною масою і поставити в духовку на 45 хвилин при температурному режимі - 180 ° С. При вживанні до запіканці можна додати мед або сметану низької жирності.
  • Каша з рисової крупи з гарбузом. Гарбуз (500 г) нарізаємо дрібними кубиками і варимо з додаванням води та цукру. Цукор необхідно додавати за смаком. Окремо зваріть рис (10 столових ложок). Гарбуз збити в блендері до стану мус-пюре, додати до нього зварений рис і вершкове масло (50 г). Кашу можна їсти в такому стані, а можна покласти в вогнетривку форму або горщики з глини і запекти в духовці протягом 10 хвилин.Суп на молоке из тыквы
  • Суп на молоці з гарбуза. На 3 келиха молока необхідно 2 столових ложки манної крупи, варити на повільному вогні 15 хвилин. Окремо зварити гарбуз на воді і протерти в пюре. Гарбузову масу змішати з манною і довести до кипіння, додати цукор.
  • Котлети на пару. 200 г нежирного м'яса (кролятина, яловичина, курка) відварити до готовності і пропустити через м'ясорубку. Відварити картоплю (300 г) і приготувати пюре. Змішати м'ясний фарш, картопляне пюре, 1 яйце, вершкове масло (50 г) і посолити. З отриманої суміші виготовити невеликі котлетки і приготувати на водяній бані.
  • Печені яблука. Помийте 4 яблука, виріжте серцевину так, щоб внизу не утворився отвір. Ізюм (40 г) залити окропом на 15 хвилин. В отвір яблука покладіть чайну ложку цукру, подрібнені волоські горіхи (70 г) і родзинки. Яблука покладіть в форму для запікання і поставте в духовку на 35 хвилин при температурному режимі - 180 ° С.
Читайте також: & nbsp; Відповіді дієтолога - який хліб можна їсти при виразці і гастриті?

Що не можна їсти при загостренні гастриту

Загострення гастриту характеризується різким болем в животі. Пацієнту в ці моменти не хочеться думати про їжу. У перший день слід триматися тільки на рідинах. Існує ряд продуктів харчування, які шкідливі для роздратованої стінки шлунка і заборонені в стадії загострення гастриту:Шоколад

  • Страви, що містять сіль і гострі спеції (перець, хрін, гірчиця);
  • Смажені на олії продукти харчування;
  • Шоколад, горіхи, арахіс, насіння;
  • М'ясо баранини, качки, гуси;
  • Здобні булочки, вироби з листкового тіста і випічка;
  • Кисломолочні продукти;
  • Консервована продукція;
  • Яйця в будь-якому вигляді;
  • Сало;
  • Солодкі газовані напої, кислі соки;
  • Гриби і бульйони, зварені на грибах;
  • Алкогольна продукція;
  • Чеснок, лук, сырые свежие овощи.

Важливо розуміти, які симптоми супроводжують загострення гастриту. Якщо рівень кислотності шлункового соку знижений, будуть заборонені продукти:Жирное мясо

  • Жирне м'ясо;
  • Капуста;
  • Хліб;
  • Чорнослив;
  • Незбиране молоко.

Дієта при ерозивно гастриті шлунку

Ерозійний гастрит відрізняється від інших видів гастриту «грунтом» свого походження. Частий прийом медикаментів, вірусні інфекції, що потрапили в шлунок, призводять до розвитку ерозивного гастриту. Слизова шлунка покривається ерозіями і кровоточить. Верхня частина живота болить, відчуває печія, «кисла» відрижка та інші неприємні симптоми.

Дієта при ерозивно гастриті шлунка аналогічна схеми дієтичного харчування при загостренні хронічного гастриту. Також не рекомендується в періоди загострення курити.

У перші дні дозволяється вживання їжі в протертому стані, до консистенції пюре. Свіжі фрукти та овочі для харчування не підходять, краще відварити, запекти або приготувати на пару.

Цукор в період загострення ерозивного гастриту дозволений, але не у вигляді кулінарних кондитерських солодощів. Дозволяється їсти мед, варення і солодкий джем, галетное печиво, крекери.

Дієта при загостренні гастриту: відгуки

Ольга, 37 років: У зв'язку зі складною роботою і постійним навантаженням, я відчула на собі що таке гастрит. Перекушування нездоровою їжею, постійна відсутність перших страв в раціоні, фаст-фуд на обід - стали причинами загострення гастриту. Знайшла в інтернеті дієту і в комплексі з прийомом медикаментів початку правильно харчуватися. Незважаючи на завантаженість на роботі, я приділяю собі час і їдять 5 раз в день. Включила в щоденне вживання супи. Загострення зійшло нанівець, мені стало набагато краще. Надалі також планую дотримуватися дієтичного харчування.

Оксана, 28 років: Гастроентеролог поставив діагноз - гастрит. Були сильні болі у верхній частині живота, дискомфорт, нудота та інші ознаки. Виписали комплекс ліків і дієту. У перший день сказали, що їсти нічого не можна, тільки пити. Чесно кажучи, є і не хотілося. Пила чай. На другий день вже почала їсти суп-пюре з картоплею, а в подальшому варені овочі, протерті через сито. Поступово перестала відчувати тяжкість і болі після їжі. Зараз так само планую дотримуватися дієтичного харчування. Все-таки здорова їжу куди корисніше.

Гастрит сам по собі є неприємним захворюванням, що приносять значний дискомфорт. У стадії загострення хворому не хочеться ні їсти, ні пити. Тому важливо вчасно звернутися до професійного гастроентеролога і дієтолога для призначення дієти. Харчуванням - один з головних ключів в лікуванні від гастриту.

Посилання на основну публікацію