Опис і принципи дієти при гострому гастриті

Гострий гастрит і загострення хронічного гастриту - два різних явища.

Гострий гастрит вимагає негайного звернення до лікаря. Якщо не вдається потрапити на прийом до гастроентеролога в перший день захворювання, необхідно викликати «швидку допомогу» або самостійно прибути до лікарні. Дуже часто гострий гастрит вимагає госпіталізації через важкість стану пацієнта і з метою запобігання погіршенню стану.

Причини гострого гастриту

Острый гастрит Гострий гастрит розвивається на тлі наступних обставин:

  • Отравление кислотами;
  • Отруєння лугами;
  • Висока доза деяких лікарських засобів;
  • Радіаційне ураження.

В області шлунка виникає гостра, насилу переноситься пекучий біль. Напад болю може вражати не тільки епігастральній ділянці, але поширюватися на всю порожнину живота. Пацієнт відчуває загальну слабкість, у нього спостерігаються нудота і блювота. Починає крутитися голова і приходить виражена слабкість. Клінічна картина нагадує картину більшості отруєнь.

Після купірування гострого гастриту, він може перейти в хронічний (так найчастіше і буває). || | 75

При этом хронический гастрит – это самостоятельное заболевание, в течение которого наблюдаются обострения.

Такі загострення іноді помилково називають гострим гастритом, хоча це два різних по етіології захворювання.

загострення гастриту

загострення гастриту буває сезонним і найчастіше відбувається в осінні та весняні місяці . Дотримання дієти практично зводить нанівець можливість загострення.

Порушення дієти і здорового способу життя в цілому - найбільш часті причини загострень.

Серед таких порушень:

  • Вживання алкоголю ;
  • Куріння;
  • Вживання деяких видів препаратів в таблетках замість рекомендованих капсул, ін'єкцій, супозиторіїв;
  • Вживання жирної, смаженої, гострої, кислої їжі; || | 97
  • Слишком высокая или слишком низкая температура еды и / или питья (оптимальная температура колеблется между 18 и 60 градусами);
  • Вживання кави, какао, нерозбавленого фруктового або овочевого соку, насіння, горіхів, сухариків, чіпсів, солодких газованих напоїв;
  • Вживання фаст-фуду;
  • Вживання несвіжої їжі.

 

Гострий гастрит або загострення хронічного проявляється наступним чином:

  • У верхній частині живота виникає і зберігається пекуча гостра або виснажлива ниючий біль ( «голодні» болю зникають ненадовго після прийому їжі, інші види болю, навпаки, виникають відразу після їжі);
  • Виникає нудота і періодично блювота;
  • Відсутня апетит, іноді запах їжі і навіть поминання про неї викликає огиду;
  • Виникає відрижка, іноді смердюча;
  • Спостерігаються метеоризм і здуття живота;
  • Після їжі з'являється відчуття рас Іран і переповненості живота;
  • У важких ситуаціях виникає втрата ваги.

Приступ (загострення) хронічного гастриту купірується в амбулаторних умовах, якщо немає ознак загрозливого життя стану: нестримного блювання, шлункового або кишкового кровотечі, різкого зниження кров'яного тиску, різкого підвищення температури.

Підтримуюча терапія при загостренні гастриту триває близько двох тижнів.

при цьому дотримується така ж дієта, яка показана при істинному гострому гастриті. Це єдине, що об'єднує два цих різних захворювання.

Що можна їсти при гострому гастриті

Перший день захворювання

Головне в перші дні дієти - усунення причини виникнення хвороби .

В першу чергу пацієнтові потрібно дати випити не менше 2-3 склянок теплої води і викликати блювоту, натискаючи на корінь язика пальцем. Викликати блювоту слід до тих пір, поки у блювотних масах не залишається тільки жовч без домішки залишків їжі та інших сторонніх речовин.

Промывание желудка Якщо гастрит виник на тлі токсикоінфекційних або хімічного отруєння, то промивання шлунка необхідно проводити в умовах стаціонару з використанням шлункового зонда. В крайньому випадку медичний працівник може прийняти рішення промити шлунок поза медичною установою, якщо ситуація невідкладна.

При звичайному загостренні хронічного гастриту промивання шлунка не потрібно.

У першу добу гострого гастриту і загострення хронічного їжа не беремося. Показано тільки рясне тепле дробове питво (по кілька ковтків кожні півгодини). Пити можна практично без обмежень:

  • Звичайну чисту воду кімнатної температури,
  • Теплу воду, підсолоджену медом,
  • Неміцний чорний чай,
  • Зелений чай,
  • Отвар шиповника,
  • Настій м'яти і ромашки.
Мед
Цукор класти не потрібно, все напої допускається підсолоджувати тільки медом

Чаї і настої повинні бути охолоджені до 50 градусів . Якщо у пацієнта з загостреним хронічним гастритом знижена кислотність, то рекомендується додавати в напій сік лимона. При підвищеній кислотності лимонний сік протипоказаний.

Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати алкоголь при гастриті?

З другого дня хвороби / загострення дозволений прийом їжі, якщо стан пацієнта дозволяє. При гострому гастриті оцінку стану дає лікар, при загостренні хронічного - рішення може прийняти сам пацієнт. Їсти можна тоді, коли болю не виражені, немає нудоти і блювоти, їжа не викликає відрази.

Якщо пацієнтові не дозволено приймати їжу на другий день, йому для підтримки нормальної роботи організму призначають крапельниці з розчинів глюкози, фізіологічним розчином , препаратами калію. Питання про лікувальному харчуванні в цьому випадку вирішується лікарем.

Другий і третій день

З другого дня водно-чайна дієта розширюється. Пацієнт може приймати рідку і напіврідку їжу. Але повинен дотримуватися принцип максимального щадіння слизової оболонки шлунка - термічного, хімічного, механічного. Це означає, що температура їжі не може бути ні низькою, ні високою; смак їжі передбачається нейтральний, ні в якому разі не гостре, що не мариноване, що не солоне, без спецій і підсилювачів смаку; їжа повинна бути однорідною без шматочків, крупинок, волокон.

Часто кушать Приймати їжу потрібно дрібно - 5-6 разів на день через рівні проміжки часу.

Не допускається тривала перерва між прийомами їжі, шлунок слід привчати в постійній роботі з малими порціями.

у цей період (2-3 день) показані супи-пюре, рідкі каші, киселі, яйця всмятку.

Супи-пюре не повинні містити м'яса, птиці, риби, картоплі. Ці продукти важко засвоюються, поки слизова оболонка запалена і ще не відновилася. Переважно це круп'яні та овочеві супи, приготовлені без тваринних жирів.

Каші на столі хворого гастритом в гострій формі або в період загострення можуть бути рисові, гречані, вівсяні, манні, пшеничні. Їх слід варити на воді, збивати в блендері до стану пюре або подрібнювати міксером. Консистенція каші повинна бути як у густого киселю або промислового дитячого харчування для дітей першого року життя. Не рекомендується в другій і третій день дієти при гострому гастриті перлову, кукурудзяну, пшоняну кашу з-за великої кількості в них грубих харчових волокон. Згодом такі крупи вводять до складу мультизлаковий каш і різних супів.

Каши быстрого приготовления Не годяться для харчування хворих на гастрит каші швидкого приготування. По-перше, в їх складі дуже високий вміст простих вуглеводів, по-друге, вони містять консерванти, по-третє, пластівці настільки оброблені, що містять в собі нічого корисного.

Кисіль потрібно варити на крохмалі. Не допускається готувати кисіль з брикетів - в ньому багато консервантів і цукрів.

При неможливості готувати собі їжу самостійно в тому вигляді, в якому її дозволено вживати, варто звернути увагу на промислове дитяче харчування - супи-пюре, каші , фруктові пюре.

пити можна практично без обмежень.

Не можна тільки пити міцний чай, какао, газовані солодкі напої, концентровані і пакетовані овочеві і фруктові соки.

Лечебную минеральную воду назначает врач, употреблять ее самостоятельно не нужно – это может еще больше навредить слизистой оболочке желудка.

Отказ от хлеба
Від хліба краще відмовитися на перші дні дієти

В крайньому випадку дозволяється з'їсти шматочок вчорашнього білого хліба. Чорний хліб, здоба, кондитерські вироби з тіста протипоказані на будь-якій стадії гастриту.

Якщо того вимагають обставини, то подібне меню при гострому гастриті можна розтягнути на тиждень.

Читайте також: & nbsp; Корисні властивості квашеної капусти і види дозволеної при гастриті

Після закінчення гострого стану можна переходити на звичайний режим харчування: парові м'ясо, рибу і птицю; парові овочі; овочеві і круп'яні супи; супи на неміцних м'ясних і рибних бульйонах; каші; молочні продукти; розбавлені водою соки.

Температура еды
Оптимальна температура їжі на ці дні 18-50 градусів, в наступні - 15-60 градусів

Рецепти страв при гострому гастриті

Ось рецепти деяких страв, дозволених до вживання при гострому гастриті або загостренні хронічного гастриту.

Супи

  • Рисовий. В окріп покласти цибулю кубиками і моркву соломкою, проварити, всипати рис і довести до готовності. Посолити і збити в блендері.
  • Гречаний. Готується таким же чином, як і рисовий. Для поліпшення консистенції перед збивання в суп можна додати ложку рослинної ароматного масла.
  • Вівсяний. Крім лука, моркви і вівсяних пластівців в такий суп можна покласти солодкий перець. Спершу відварюються овочі, потім засипаються вівсяні пластівці. Вівсяний суп теж належить збити.
  • Овочевий. В окріп покласти цибулю, моркву, солодкий перець, брокколі, цвітну капусту, кабачок і відварити. Додати свіжу зелень і пюрировать в блендері.
  • Гарбузовий. Цибулю, моркву, шматочки гарбуза покласти в киплячу воду і трохи проварити, всипати трохи. Додати трохи питних вершків для пом'якшення смаку і пюрировать.

Каші

  • Рисова. Перед приготуванням рис замочують, щоб «вимити» надлишок крохмалю. Промитий рис засипають в окріп, розмішують. Варять спершу 5 хвилин на сильному вогні, потім доварюють на малому. Пропорції крупи і води - 1: 4. Варити треба до повного розварювання крупинок і придбання кашею слизових властивостей.
  • Гречана. Гречана каша вариться в пропорції 1 част води і 1 частина крупи. Крупу потрібно висипати в термос і залити окропом. Каша готова після повного набухання крупи - приблизно через 3-4 години. Після кашу потрібно подрібнити в блендері. Рецептура з замочуванням гречки в холодній воді без варіння не підходить для хворого гастритом в гострій стадії, оскільки містить багато грубих волокон, дратівливо впливають на випічку.
  • Вівсяна. 200 пластівців висипати в холодну воду і дати набрякнути. Після набухання зварити, помішуючи, як зазначено на упаковці, протерти або збити.
  • Манна. На поверхню гарячої води (1 л) висипати 3 ст. ложки манної крупи. Залишити на чверть години для набухання. Після ретельно розмішати і проварити до готовності. Готову кашу накрити рушником на півгодини, щоб манка остаточно дійшла.
  • Пшенична. 200 г дрібнопорізаної пшеничної крупи або «січки» висипати в 2,5 л окропу і варити на мінімальному вогні, постійно помішуючи. Збити міксером або в блендері.

Киселі

  • Вівсяний. Залити теплою водою (1 л) вівсяні пластівці (300 г) і залишити на годину для набухання. Ретельно відцідити рідину так, щоб в неї не потрапили крупинки. Рідина розділити на 2 частини, в одній частині розвести крохмаль (100 г), другу частину закип'ятити і вилити в неї крохмальну рідина.
  • Лляна. 2 ст. ложки льону замочити в склянці гарячої води на годину. Процідити настій, в рідку частину всипати 1 ст, ложку льняної муки, ретельно розмішати і залишити ще на годину. Перед вживанням збовтати. Найзручніше готувати лляної кисіль в термосі.
  • Фруктово-ягідний. Компот з будь-яких не дуже солодких і не дуже кислих фруктів процідити, влити розведений в частині компоту крохмаль (1 ч. Ложка на 200 мл для рідкого або 1 десертна ложка для киселю середньої густоти). Проварити до загустіння і залишити остигати.

Важливі зауваження

Будь-яку їжу необхідно розжовувати, навіть якщо здається, що в пюре і слизовому супі розжовувати нічого. Просто хоча б перетирати зубами і збагачувати їжу слиною, процес перетравлення починається в роті. І чим більше слина буде взаємодіяти на їжу, тим більше вона буде адаптованої для хворого шлунка.

Ретельне пережовування їжі - перший крок до здоров'я шлунка.
Посилання на основну публікацію