Зразкове меню для дієти при поверхневому гастриті

Поверхневий гастрит, дієта при якому розглянута в інформації нашої статті, являє собою запальний процес, що відбувається на верхньому шарі слизової про окуляри шлунка.

Ця форма захворювання визначається як початкова, але без належного лікування вона швидко переходить в хронічну. Важливим етапом лікування поверхневого гастриту вважається правильна організація харчування і вибір максимально поживних і корисних страв.

Основні принципи такого харчування, а також зразкове меню для пацієнтів з поверхневим гастритом наведені далі.

Особливості захворювання

Поверхнева або катаральна форма гастриту характеризується початком запального процесу, який поки не торкнувся глибокі шари епітелію слизової оболонки шлунка. При цьому розрізняють осередкову і дифузну форму, а також знаходження вогнищ по ражения за місцем локалізації.

Основні симптоми при поверхневому гастриті:

  • Болі в животі, особливо після прийому їжі;
  • Порушення травної функції (блювота, пронос, запори і нудота);
  • Почуття переповненості і розпирання в животі;
  • Зниження апетиту і втрата ваги;
  • Сильна печія, особливо після вживання жирної їжі або алкоголю; | || 68
  • Неприятный привкус во рту и запах.

Симптоматика захворювання може проявлятися не так яскраво, як у випадку інших форм гастриту . Головна небезпека може критися саме в незначних проявах дискомфорту, які зазвичай усуваються в домашніх умовах і не призводять до звернення до лікаря.

Єдино інформативне дослідження, здатне підтвердити або спростувати діагноз «гастрит» це фіброгастродуоденоскопія, але цю процедуру мало хто робить для профілактики зважаючи дискомфорту при проведенні.

Поражения желудка
Саме тому ігнорувати симптоматику початковій стадії гастриту не варто, адже це стан швидко переходить в хронічну форму, при якій загрожують ерьезние ураження шлунка та його дисфункція.

Методи лікування поверхневого гастриту

Ефективно вилікувати захворювання більше шансів саме на ранніх термінах . Найчастіше причиною захворювання стає інфікування бактерією хелікобактер пілорі. У таких випадках медикаментозна терапія включає антибактеріальні засоби, а також обов'язкову дієту.

Обмеження шкідливих впливів на шлункову середу дає хороший результат, а в деяких випадках повне лікування можливо лише гастрономічними обмеженнями.

Поверхневий гастрит зазвичай лікуватися призначенням антибіотиків, антацидних препаратів для зниження кислотності, або ферментів для кращого травлення . Для швидкого загоєння пошкодженої оболонки шлунка використовуються обволікаючі засоби, деякі з яких можна запозичити з рецептів народної медицини.

Подальші заходи зводяться до організації дієтичного харчування, посильним фізичних навантажень та відпочинку.

Пищевые привычки
Щоб захворювання пройшло без наслідків, а не переросло в хронічну форму, обов'язково варто переглянути свій звичний раціон, а також корінним чином змінити свої харчові звички.

Принципи дієтичного харчування при поверхневому гастриті

іета при поверхневому гастриті шлунку дуже важлива, адже вона допомагає попередити подальший розвиток хвороби і перехід її в хронічну стадію. До того ж, на початковому етапі розвитку гастриту, недуга можна відкоригувати виключно харчуванням і використанням мінімальної кількості лікарських засобів, не вдаючись до серйозних препаратів.

Як правильно харчуватися при гастриті:

  1. Все порція повинні бути невеликими, але живильними;
  2. Після їжі повинно залишатися відчуття легкого голоду, переїдання слід уникати;
  3. Температура їжі повинна бути комфортною: не гарячою і не холодною, щоб не дратувати пошкоджену область шлунка. Оптимальний діапазон від 18 до 42 градусів тепла;
  4. Слід уникати вживання гострих, солоних і пряних страв. Це стосується навіть цибулі і часнику, які вводяться до складу страв дуже обережно і тільки у вареному вигляді;
  5. Обов'язково доведеться відмовитися від алкоголю і куріння, які негативно впливають на стан шлунково - кишкового тракту;
  6. Питание при поверхностном гастрите обязательно включает максимально простые рецепты. Многокомпонентные блюда хуже усваиваются;
  7. Денний раціон необхідно розділити на три основні прийоми їжі, плюс два - три додаткових перекусу;
  8. Вранці натщесерце лікарі рекомендують випивати склянку чистої води, яка виконати своєрідну «гігієну »шлункової порожнини: змиє слиз і накопичені за ніч мікроорганізми;
  9. Прийом їжі найкраще проводити в певний час. Це допоможе виробленню шлункового соку, а також сприяє нормальному травленню;
  10. Загальна калорійність денного раціону не повинна перевищувати 2500 - 3000 ккал.

При розробці меню дуже важливо враховувати, як змінився рівень кислотність при діагностованому гастриті. Якщо захворювання призвело до дисфункції вироблення шлункового секрету, діагностують гастрит зі зниженою кислотністю.

В деяких випадках вироблення шлункового соку різко збільшується, тому з меню слід повністю виключити всі кислі і пряні продукти. В цьому випадку гастрит протікає в підвищеною кислотністю. Різниця в харчуванні при цих двох захворюваннях буде істотно відрізнятися, тому можливі зміни раціону слід обговорити з лікарем.

Правильное питание при поверхностном гастрите
При гастриті, який не призвів до зміни кислотності шлунка, слід дотримуватися звичайного дієтичного харчування, в якому продукти максимально різноманітні , поживні і легкі для перетравлення.

Крім перерахованих вище правил дієтичного харчування, дуже важливо визначити для себе і список можливих страв, в чому допоможе наведена інформація.

Читайте також: & nbsp; Користь меду, і основні обмеження при гастриті

Організація дієтичного харчування

Головні завдання дієтичного харчування при гастриті - сприяти насиченню організму всіма необхідними речовинами, але при цьому не перевантажувати шлунок. Навіть на ранніх стадіях гастриту функції цього органу будуть значно знижені, тому максимально легкі і засвоювані продукти будуть дуже корисні.

З яких продуктів повинен складатися раціон:

  • В'язкі каші і перетерті супи; | || 136
  • Отварные или запеченные овощи;
  • Подрібнене м'ясо нежирних сортів;
  • Соки, киселі, компоти;
  • Молочні продукти зниженої жирності; || | 144
  • Галетное печенье, сухари;
  • Всі види річкової риби;
  • Нежирні види морської риби, морепродукти.

Вязкие каши

Все продукти при приготуванні бажано добре ізмельчат , Щоб в шлунок надходила вже перетерта їжа. Занадто тверді або великі шматки зможуть подряпати слизову оболонку шлунка, а додаткові пошкодження тільки погіршать перебіг захворювання. Також дуже важливо ретельно пережовувати їжу, тому перекушування на ходу і швидкі обіди повинні залишитися в минулому.

Від яких продуктів варто відмовитися:

  1. копчення і консервів;
  2. Жирного м'яса і міцних бульйонів;
  3. Свіжих овочів і фруктів;
  4. газованих напоїв;
  5. Кава, міцного чаю;
  6. Шоколаду та інших кондитерських виробів;
  7. Свіжою здоби;
  8. будь-яких спецій і кулінарних соусів;
  9. Грибов в будь-якому вигляді;
  10. Алкоголю та будь-яких спиртовмісних напоїв;
  11. Овощи семейства крестоцветных (капуста, редис, редька).

Обов'язково варто обмежити споживання солі. Орієнтовна дозування в день складає не більше 1 - 2 грам. Також варто прибрати всі гострі і пряні страви, соуси і спеції. Консервація і соління, а також покупні солодощі, виготовлені із застосуванням хімічних речовин, консервантів і ароматизаторів.

Варенья и джемы
Можна вживати самостійно приготовані варення, джеми, пастилу або желе, але в розумних кількостях.

дієта при поверхневому гастриті гострого періоду відрізняється максимальною строгістю, а в перші дні передбачає лікувальне голодування. Якщо захворювання встигло перейти в хронічну форму, обмеження стануть обов'язковою умовою тривалої ремісії хвороби.

Крім того, обов'язково варто виключити з раціону все кислі продукти, свіжі овочі і фрукти. Виняток становлять стиглі банани, морквяний, буряковий і картопляний сік, який часто рекомендують для кращого загоєння ушкоджень шлунка.

Зразкове меню на тиждень

Складати приблизний графік харчування дуже корисно, адже це дозволить контролювати калорійність раціону, а також допоможе уникнути помилок і виключити заборонені продукти зі списку.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти печиво при гастриті?

Зрозуміло, при складанні меню для дієти при поверхневому гастриті шлунку, варто враховувати індивідуальні переваги, адже їжа повинна приносити не тільки користь, але і радість. Незважаючи на деякі обмеження, такий раціон може і повинен бути різноманітним, тому варто взяти до уваги запропоновані варіанти страв на кожен день.

Перший день:

  • Сніданок: молочна гречана каша, компот;
  • Другий сніданок: фруктове пюре;
  • Обід: запечені з м'ясом овочі, молоко ;
  • Полудень: фруктово - ягідний кисіль і галетное печиво;
  • Вечеря: рисова каша і биток, відвар шипшини.

молочная гречневая каша

Другий день:

  • Завтрак: творожная запеканка, некрепкий чай;
  • Другий сніданок: яйце некруто;
  • Обід: суп з вермішеллю, картопляне пюре з паровою котлетою, компот;
  • Полдник: ленивые вареники;
  • Вечеря: вівсянка на молоці, какао.

творожная запеканка

Третій день:

  • Сніданок: білковий омлет, кисіль;
  • Другий сніданок: парові сирники;
  • Обід: суп рисовий з сухариками, овочева запіканка, компот;
  • Полудень: млинці з медом;
  • Вечеря: картопляне пюре з відвареної рибою, неміцний чай.

белковый омлет

Четвертий день:

  • сніданок: вівсяна каша на молоці, відвар шипшини;
  • Другий сніданок: салат з відвареної буряком і рослинним маслом;
  • Обід: картопляний суп з фрикадельками, рисова каша з відвареної рибою, чай;
  • Полудень: нежирний сир з натуральним йогуртом;
  • Вечеря: куряче філе з макаронами, молоко.

овсяная каша на молоке

П'ятий день:

  • Сніданок: молочний з уп з макаронами, зелений чай;
  • Другий сніданок: запечені яблука;
  • Обід: овочева запіканка з м'ясом, молоко;
  • Полудень: ліниві вареники; || | 259
  • Ужин: блинчики с мясом, нежирный кефир.

молочный суп с макаронами

Шостий день:

  • сніданок: млинці з сиром, какао з молоком;
  • Другий сніданок : фруктове пюре;
  • Обід: молочний суп з вівсянкою, куряче філе з макаронами, чай;
  • Полудень: білковий омлет;
  • Вечеря: рисова каша і запеченої рибою, кисіль.

блинчики с творогом

Сьомий день:

  • Сніданок: молочна рисова каша, фруктовий кисіль;
  • Другий сніда ак: сирники на пару;
  • Обід: курячий суп з вермішеллю, овочеве рагу, мінеральна вода без газу;
  • Полудень: яйце некруто;
  • Вечеря: відварна картопля з куркою, зелений чай.

молочная рисовая каша

Поверхневий гастрит рідко приносить пацієнтам багато занепокоєння, але запускати такі стани не можна. Початкова або катаральна стадія захворювання служить сигналом до більш страшних наслідків, адже шлунково - кишкові проблеми не пройдуть самі по собі і вимагають обов'язкового і адекватного лікування.

Важливим фактором успішного лікування є дотримання правильного харчування і максимальна розвантаження шлунка. Яким має бути харчування при поверхневому гастриті розповість наша стаття.

Посилання на основну публікацію