дозволені фініки при гастриті?

Важливою складовою, мало не головною, в лікуванні гастриту є дієта, яка розробляється гастроентерологом індивідуально для кожного пацієнта. Однак, врахувати абсолютно всі продукти при складанні раціону харчування неможливо.

Лікар дає рекомендації по категоріях продуктів, які з них можна вживати, в якій кількості, а які категорично протипоказані. Одним з екзотичних улюблених ласощів є фініки, це - унікальний фрукт, багатий на клітковину, амінокислоти, вуглеводи, мікроелементи. Чи можна їсти фініки при гастриті, в якому вигляді і скільки, хвилює людей з проблемами шлунково-кишкового тракту.

Особливості раціону харчування при гастриті

При подразненні слизової шлунка раціон харчування розробляється з урахуванням типу захворювання і будується на таких принципах:Питание при гастрите

  • Харчування має бути дробовим (частим і обмеженими порціями);
  • Перевага віддається легкої і неагресивним їжі;
  • Виключення з раціону твердої і подразнюючої їжі (солоної, кислої, гострої), а також гарячих та холодних страв;
  • Обережне ставлення до ріему сирих овочів і фруктів.

Багато продуктів, які рекомендовані, як джерела вітамінів і мінералів, для здорових людей, при гастриті заборонені. У цю категорію потрапляють сирі фрукти і овочі. Але не варто відмовлятися від їх прийому. Цю проблему можна обійти, якщо правильно обробити продукт.

Фрукти при подразненні слизової не повинні бути кислими, їх рекомендують вживати в протертому вигляді, запікати або готувати на пару, додавати в пудинги, десерти, варити компоти і киселі, готувати желе.

Чим корисний фінік?

Пищевая ценность фиников
Чим корисний фінік?

Цей високоцінний фрукт не просто смачний екзотичний плід, це майже вся таблиця Менделєєва. Не дарма в країнах з жарким кліматом фініки довгий час залишалися єдиним і головним продуктом. Цей плід заміняв хліб, солодощі та ліки. Його додають в м'ясні і молочні страви, готують десерти, в'ялять, солять, виробляють борошно і цукор. А фініковий мед вважається найкориснішим серед всіх різновидів меду.

У складі свіжого фрукта міститься 23 амінокислоти, 15 мінералів. Це висококалорійний продукт, в 100 грамах свіжого плоду міститься до 280 ккал. Любителям фініків варто не забувати, що цей фрукт відрізняється високим, найбільшим, глікемічним індексом. Хворим на цукровий діабет, людям із зайвою вагою приймати фініки варто з обережністю.

Завдяки калію і вітаміну C в складі м'якоті плід надзвичайно корисний при серцево-судинних захворюваннях. Великий вміст протеїну в фініках робить цей продукт цінним для людей, що займаються спортом. Молочно-фінікові коктейлі - відмінна альтернатива спортивному протеиновому харчуванню.

10 фініків заповнять половину добової потреби нашого організму в залозі і кальції, добову потребу в сере і міді.

Завдяки вмісту харчових волокон плід фінікової пальми корисний при проблемах шлунково-кишкового тракту. Але по причині змісту все тих же грубих волокон і протеїну, фініки рекомендують з обережністю вживати при гастриті, виразках, колітах, захворюваннях печінки і підшлункової.

Плоди фінікової пальми відрізняються високими цілющими властивостями:Полезные свойства фиников

  • Предотвращают воспалительные процессы;
  • Нормалізують роботу серцево-судинної системи;
  • Чи впливають кровотворення, відновлюють синтез гемоглобіну;
  • Чи впливає на вироблення гормонів щитовидної залози;
  • Сприяє підтримці нормального зору;
  • Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту і поч ек;
  • Є м'яким проносним засобом, корисно при запорах;
  • Має противірусну дію, рекомендовані фініки при інфекціях дихальних шляхів;
  • Відрізняється антиоксидантними властивостями, запобігає розвитку онкології ;
  • Зміцнює імунну систему, плід корисно їсти навесні.
Фінік - один з небагатьох продуктів, що містить селен, хімічний елемент, що знижує розвиток онкологічних захворювань і хвороб серця і судин, розвитку процесів старіння. Фінік - плід молодості, що допомагає зміцнити волосся, нігті, запобігає появі зморшок. Також фінік багатий на фтор, який допомагає зберегти здоров'я зубів.

Чи можна фініки при гастриті

Суворе дотримання дієти і режиму харчування - головне в лікуванні гастриту. Оскільки при цій хворобі необхідно утриматися прийому важкої їжі, продуктів з грубими волокнами, до вживання фініків, багатих на клітковину (на 100 грамів продукту доводиться 11 грам грубих волокон) треба підходити з великою обережністю. У якій кількості, в якому вигляді є ці плоди, може сказати тільки гастроентеролог. Однозначно можна стверджувати, що при гострій формі хвороби фініки заборонені, а ось в стадії ремісії фініки дуже корисні.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти лимон або інші цитрусові при гастриті?

Який вплив надають фініки при гастриті:Ценный фрукт

  • Наявність триптофану в плодах фінікової пальми робить благотворний вплив на нервову систему . Седативний ефект проявляється в зменшенні дратівливості, заспокійливому, легкому снодійному дії.
  • Глютаминовая кислота, нейромедиаторная амінокислота, в складі м'якоті плода сприяє відновленню кислотно-лужного балансу, запобігає появі печії. Фініки при гастриті з підвищеною кислотністю корисні.
  • Багатий вуглеводами фрукт (до 65%), це фруктоза і глюкоза, при цьому низькокалорійний, в ньому немає холестерину, він сприяє швидкому насиченню і рекомендований при дієтах.
  • Продукт має виражені протибактеріальної і антіпаразітіческіе діями, відновлює мікрофлору кишечника.

Фініки при гастриті з підвищеною кислотністю

Не все фрукты можно есть при гастрите, сопровождающемся повышенной кислотностью. Среди неприятных симптомов такого заболевания является изжога и кислая отрыжка. Избавиться от них помогает специальная диета, включающая вареные, протертые овощи и фрукты. Под запретом кислые продукты, острые, соленые блюда, маринады, исключаются из рациона кислые и неспелые фрукты. Выбирать нужно только сладкие плоды и употреблять без шкурки.

Фініки - ідеальний продукт при гіперацидному гастритах. Плоди можна їсти в'яленими, готувати желе, пудинги, киселі, компоти, плов, додавати в салати. Через підвищений вміст харчових волокон фініки не можна їсти в необмежений кількостей.
Норма - всього 50 г на один прийом. Кращий час прийому - за 15 хвилин до основної трапези. Якщо організм реагує на фініки неадекватно, відзначається здуття, пронос, газоутворення, від продукту краще відмовитися.

У якому вигляді вживати плоди фінікової пальми при гастриті

Правила обработки фруктов
Як мити фініки після придбання

В наші торгові мережі цей плід потрапляє найчастіше в сушеному вигляді. Унікальність продукту в тому, що навіть в в'яленому стані він зберігає всі свої корисні якості. Через тривалу транспортування плоди обробляють попередньо сірчистим газом. При такій обробці фрукт зберігає свої якості, консистенцію і колір. Сірчистий газ захищає продукт від комах і гризунів. Але це хімічна сполука негативно позначається на нашій слизової, перед вживанням сушені плоди необхідно ретельно промивати.

У сушених фініках концентрація корисних речовин значно вище, ніж у свіжому фрукті. Термін зберігання сушених плодів, якщо зберігати в холодильнику, до 5 років. Свіжий плід зберігається близько 9 - 10 місяців. Підводячи підсумок, скажімо, що в'ялений продукт значно корисніше, але містить більше цукрів.

Як і скільки можна їсти фініків в день?

Как и сколько можно есть фиников в день? З огляду на великий вміст цукрів і клітковини, денна норма споживання фініків може бути різна. Дорослим при відсутності діабету, хронічної форми гастриту і виразки можна з'їдати від 5 штук до 300 грам фініків на день. Дитяча норма в два рази нижче. Переїдання фініків може сприяти появі проблем зі шлунком.

При відсутності гострої форми гастриту фініки в кількості 2 - 3 плодів (до 50 грам) рекомендується вживати перед основною їжею за 15 хвилин. При болях у шлунку від фініків краще відмовитися. Коли біль вщухне на 4 - 5 день в раціон можна додати фініки без шкурки в пюре образному вигляді або в компоті.

При хронічній формі хвороби в стадіях ремісії плоди в кількості приблизно 8 - 10 штук їдять як самостійне блюдо, так і в комбінаціях з іншими продуктами. Фініки збагачують корисними речовинами розваристої каші, компоти, салати.

Кому треба обмежити вживання фініків?

Не дивлячись, що продукт надзвичайно корисний, він може завдати шкоди. Його слід обмежити:Ожирение

  • Людям з ожирінням;
  • При серйозних проблемах із зубами, якщо присутній карієс або пульпіт;
  • Людям з виразковою хворобою, а також при гострій формі гастриту, фінік можна вживати, тільки у вигляді відварів;
  • Людям зі слабким кишечником, фруктоза в м'якоті плоду викликає пронос, газоутворення і дискомфорт в кишечнику;
  • Хворим на цукровий діабет, фруктоза і глюкоза м'якоті фініка збільшує вміст цукру в крові.

Як вибрати фініки?

Правила выбора продукта
Як вибрати фініки?

фініки культивують в жарких країнах. З одного пальми знімають в середньому до 100 кг плодів. На наші прилавки продукт потрапляє в засушеному стані в більших коробках або вже розфасованим, сорт зазвичай не вказується, відома тільки країна-експортер. Сирі плоди - у нас велика рідкість.

Читайте також: & nbsp; Вживання гречаної крупи при захворюванні гастрит

Щоб не нашкодити здоров'ю, купувати потрібно лише якісні фініки. Хороший незіпсований плід мають однорідний забарвлення, як правило, темно-або червонувато-коричневий. На продукті не повинно бути плям і вкраплень. Правильно висушені плоди не прилипають один до одного, це свідчить про там, що в них немає зайвий вологи.

Зверніть увагу на шкірку. У якісного фініки вона не відшаровується від м'якоті і не має тріщин. Потріскані плоди - свідоцтво сушки фініків в механічної сушарці і обробки їх хімікатами. Про такому методі сушіння говорить і глянсовий вид шкурки. Наявність кристалів цукру на фініках свідчить про порушення при транспортуванні і зберіганні.

Плоди фінікової пальми сушать виключно на сонці. Такий продукт має яскраві смаковими якостями і є корисним. Купувати фініки краще з кісточкою, а від порожніх плодів краще відмовитися. Хоча термін зберігання фініків високий, все ж не варто запасатися цим продуктом на користь. Купуйте фініки невеликими порціями і зберігайте в холодильнику в закритій ємності.

Рецепти страв з фініків при гастриті

Десерти

Десерт
Десерт із фініків
  • яблука, фаршировані фініками. Попередньо зварити і остудити 150 грам вівсяної каші, додати 5 крупно нарізаних фініків. З 4 великих яблук вирізати середину і нафарширувати вівсяно-фінікової масою. Яблука запікати в духовці в формі на пергаменті до м'якості.
  • Фініковий коктейль. У блендері збити: ¾ склянки молока, 2 - 3 нарізаних фініки, 0,5 ч. Л. насіння кунжуту, 0,5 ч. л. какао, кориці (на кінчику ножа). Збивати близько хвилини.
  • Медово-фініковий десерт. Подрібнити в м'ясорубці м'якоть фініків і курагу, додати мед в такій кількості, щоб вийшла не дуже густа маса. Ласощі з'їдається по десертній ложці натщесерце.
  • Бананово-фініковий пудинг. Для десерту знадобиться: просіяне борошно - 150 г, розм'якшене масло вершкове - 120 г, дрібно нарізані фініки - 150 гр, банан - 1 шт., Яйце - 2 шт., Цукор 2,5 ст. л., розпушувач. Всі інгредієнти змішати, масу розкласти по невеликих формочках. Випікати до готовності, приблизно 20 хвилин. Пудингу дати охолонути, при подачі полити фруктовим або молочним киселем.

Компоти

Компот
Компот з фініків

При гастриті дуже корисні компоти і відвари з фініків. Ці плоди поєднуються з усіма сухофруктами і свіжими яблуками та грушами. На 3 літри води береться близько 500 грам фруктів і 5 - 6 столових ложок цукру. Сухофрукти, в тому числі фініки, треба попередньо промити і замочити у воді на пару годин для розм'якшення. Коли напій буде готовий, йому дають настоятися 3 -4 години. За цей час сухофрукти віддадуть компоту всі корисні речовини. Якщо підвищена кислотність, напій п'ється тільки теплим, але не гарячим.

Смузі

Смузи
Смузі з фініків

Вівсяні пластівці заливають холодною водою на 12 годин, також заливають водою промиті і нарізані фініки. Після розбухання продуктів зайву воду зливають. У блендері подрібнюють вівсянку, фініки. Додають стакан молока і мед за смаком. Таке блюдо може замінити сніданок.

Корисні при гастриті розваристої каші і киселі з фініками, при ураженнях слизової вони створюють захисну оболонку, захищаючи стінки шлунка від дії агресивних речовин. Киселі і вівсяна каша з фініками особливо рекомендовані при загостреннях.

Плов з морквою і фініками

Плов с морковью и финиками Страву можна приготувати не тільки з овочами, але і з додаванням м'яса. Приготуємо: 1,5 ст. рису, 1 цибулину, 100 г сушених фініків, 600 г моркви, 100 г кураги, 3 ст. овочевого бульйону, сіль за смаком, 2 - 3 ст. л. рослинного масла, 2 ст. л. меду. Рис промивають і заливають холодною водою, залишають на 30 хвилин. Моркву і цибулю чистять, нарізають дрібними кубиками, злегка припускають на повільному вогні з додаванням олії.

До овочів додають промиті і нарізані сухофрукти та мед. Гасять на повільному вогні 2 - 3 хвилини, викладають промитий рис, акуратно заливають бульйоном (плов не перемішується) і готують ще 15 хвилин до готовності рису. З плову випускають пару, відкривши кришку, і потім дають постояти ще 10 хвилин. Цю страву можна готувати з куркою або рибою.

Посилання на основну публікацію