Чи можна вживати гранат при захворюванні гастрит

Гранат - добре відомий для співвітчизників плід, який виростає на гранатових деревах. Ростуть вони в Америці, на Сході, в Азії та деяких державах Середземномор'я. Усередині плоду велика кількість кисло-солодких насіння, які можна вживати цілим - прямо разом з корисними кісточками - або є тільки смачну м'якоть.

Гранат при гастрите

Найчастіше з насіння роблять сік, який рекомендують вживати людям, що страждають від залізодефіцитної анемії, вагітним і пацієнтам з хворобами шлунково-кишкового тракту. Однак є ряд обмежень, які слід враховувати. Далеко не завжди можна їсти гранат при гастриті. Щоб розібратися в тонкощах гастрономічного процесу, слід звернутися до свого лікаря. Тільки фахівець може давати рекомендації, особливо в період загострення.

Склад, особливості граната

Особливість плода в м'якоті насіння , процентне співвідношення якої може досягати 50% від загальної маси. Деякі плоди ще багатшими, оскільки тут частка м'якоті більше, але головним все ж залишається склад. Щоб зрозуміти, чи можна гранат при гастриті, слід вивчити вхідні в нього компоненти. До таких відносять:

  1. Амінокислоти і жирні кислоти;
  2. Фолієва і нікотинова кислоти;
  3. Вітаміни С, групи В;
  4. дубильні речовини ;
  5. Маса мікромінералів (калій і кальцій, солі магнію і марганець, селен, цинк, пр.).

Состав, особенности граната

Кисло-солодке насіння ніжного рожевого, насиченого червоного або трохи білястого відтінків допомагають в ряді недуг, до яких можна віднести хвороби серцево-судинної, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої, нервової, опорно-рухової систем. Однак не все так однозначно, а тому вирішувати, можна гранат при гастриті, потрібно тільки після вивчення історії хвороби.

З одного боку багатий мінеральний і вітамінний склад здатний значно зміцнити стінки судин і захистити від розвитку патогенної мікрофлори, з інший - велика кількість кислот буде викликати подразнення слизової шлунка, а тому така їжа може стати причиною виникнення ускладнень при гастриті. Від кислого соку серйозно страждає і зубна емаль, яка поступово руйнується при постійному вживанні насіння плоду.

Способи вживання гранатових насіння

Щоб вирішити для себе, чи можна при гастриті є гранат або пити сік, потрібно ще й дізнатися , як правильно приймати продукт. Про це в подробицях може розповісти лікуючий лікар, який і оцінює небезпеку. Поради ж часто зводяться до такого:

  • За півгодини до їжі слідСпособы употребления гранатовых семян випити гранатовий сік, розведений з кип'яченою водою (1: 1) - для підняття апетиту;
  • Смесь высушенных и измельченных в блендере кожуры и кожицы употреблять по щепотке после еды – для лечения диареи;
  • Відвар з сушеної шкірки і шкірки - від болю в животі. Для приготування використовується 1 ст. л. сушеного продукту (можна використовувати суміш) на 200 мл води. Склад проварити 20 хв., Після чого охолодженим приймати до їжі (за 30 хв.);
  • Сік граната в розведеному вигляді - 3 рази на день до їди (за півгодини) - для підвищення рівня гемоглобіну. Вживати сік треба довго - протягом 4-х місяців.
Читайте також: & nbsp; Шоколад при гастриті - користь чи шкода?

Гранат - справжній універсальний «солдат», який може використовуватися повністю . У народній медицині вживають навіть сушені кісточки, їх приймають в перемеленої вигляді після їди. Кісточки дозволяють лікувати запори, оскільки сприяє поліпшенню перистальтики кишечника. Використовують перемелені кісточки, їх цілком можна додати в другі страви і салати. Частим компонентом цих же страв стають і свіжі зерна гранатів. Вони надають пікантності страві.

Особливості вживання граната при гастриті

Далеко не завжди можна їсти гранат при гастриті, особливо в необробленому вигляді. Пов'язано це з тим, що методи лікування захворювання передбачають дуже жорстку дієту, а в м'якоті плоду міститься велика кількість кислоти. Вона здатна не тільки дратувати стінки шлунка, але і приводити до утворення виразок.

Чи можна гранат при гастриті з підвищеним рівнем кислотності?

Період загострення не має на увазі такі вишукані страви, як гранат або його сік, оскільки продукт може призводити до ерозійним процесам. Після настання ремісії також не варто балувати себе продуктом в чистому вигляді. Його розбавлений сік рекомендується приймати тільки після їди (по половині склянки), щоб поліпшити процес травлення. Сік граната додають в блюда в процесі їх приготування, а насінням прикрашають салат. Людям, які страждають від геморою і запору, сік заборонений зовсім.

Вживання граната при гастриті зі зниженою кислотністю

Це той єдиний варіант,Гастрит коли дозволений гранатовий сік при гастриті. Вживати сік можна в чистому вигляді, але щоб уникнути ускладнень пити його завжди слід розведеним. Важливо дізнатися, чи можна пити гранатовий сік при гастриті зі зниженою кислотністю в період загострення? Вживати м'якоть і сік плоду в цей час заборонено. Особливості продукту в тому, що він допомагає вилікувати хронічний гастрит зі зниженою кислотністю тільки в період ремісії. В цей час всі речовини роблять благотворний вплив на стан слизової, а набір амінокислот сприяє нормалізації роботи кишечника. Фітонциди впораються з патогенною мікрофлорою, а фруктові кислоти допоможуть посилити секреторну функцію шлунка.

Вживання граната при інших хворобах шлунково-кишкового тракту

Гранат не тільки смачний, але і неймовірно корисний людям, що страждають від залізодефіцитної анемії , яка розвивається при аутоімунному гастриті. Саме гранатовий сік допомагає засвоювати організму залізо і вітамін В12.

Це унікальний плід, який допомагає при різних формах атрофії слизової оболонки. У складі продукту величезна кількість цінних речовин, які благотворно впливають на шлунково-кишкового тракту. Калій бере участь в процесах відновлення епітелію, кальцій - у виробленні різних ферментів, а ось вітамін С стає санітаром шлунка, оскільки очищає його від хвороботворних бактерій.

Читайте також: & nbsp; Режим харчування і дієта при рефлюкс-гастриті шлунку - складаємо меню на кожен день

Використання гранатового соку при гастриті

Использование гранатового сока
Тільки знижений рівень кислотності при гастриті стає показанням для вживання гранатового соку в чистому вигляді.

Однак навіть в цьому випадку лікарі радять розбавляти рідина один до одного з водою. Сік сприятливо впливає на процес травлення і розщеплення їжі. Фруктові кислоти стимулюють вироблення секрету, а також покращують моторику шлунку.

Напій прийнято використовувати також і при залізодефіцитної анемії, яка часто супроводжує гастрити зі зниженим рівнем кислотності. Напій стає справжнім антиоксидантом завдяки своєму унікальному складу. Він допомагає боротися з патогенною мікрофлорою, насичує організм цінними вітамінами і мінералами.

При підвищеній кислотності краще відмовитися від прийому гранатового соку навіть в розведеному вигляді. Продукт викликає подразнення слизової, що може стати причиною появи ерозій.

Шкірка граната

Гранатова шкірка і насінняКожура граната часто викидають, проте в народній медицині ці кошти активно використовують для лікування гастриту. Кілька запропонованих рецептів допоможуть впоратися з недугою:

  1. Взяти в рівних пропорціях сушену шкірку граната, листочки м'яти, зелений чай, сушений імбир. Перемішати всі компоненти до порошкового стану. Використовувати всього 1 ч. Л. складу, змішати склад з 200 мл води і відправити все на вогонь до кипіння. Настоювати 30 хв., А вже після можна процідити і додати 1 ч. Л. меду. Пити лікарський відвар слід всього по чайній ложечці 3 рази на день перед їжею.
  2. Використовувати для приготування відвару сухі скоринки (всього 20 грамів), які заливають 200 мл води. Довести суміш до кипіння, настояти півгодини, а готовий відвар досить профільтрувати, щоб його можна було пити. Вживати щодня тричі за півгодини до їди по 30 мл.
Запропоновані склади п'ють для позбавлення від ерозії, виразок, поліпшення травлення, але тільки після консультації з лікарем.

Протипоказання! || | 149

Употребление граната при гастрите – решение неоднозначное, поскольку средство имеет и противопоказания. Чтобы не допустить осложнений или обострения болезни, следует отказаться от сока или употребления свежей мякоти:

  • При запорах. Дубильні речовини в гранаті ускладнюють процес пересування їжі по кишечнику. Тим людям, які відчувають труднощі зі стільцем, нелья вживати гранат.
  • При ерозивно гастриті. Хвороба взагалі виключає вживання різних соків і фруктів у свіжому вигляді.
  • При загостренні гастриту з підвищеною кислотністю.

Консультація з доктором після ретельного обстеження остаточно прояснить питання вживання граната при гастриті.

Посилання на основну публікацію || | 211