Користь і шкода хурми і показання при гастриті

Запальний процес, що відбувається на слизовій оболонці шлунка, не дозволяє хворому у вести звичний спосіб життя і вимагає певної поведінки, особливо це стосується продуктів харчування. Сувора дієта і її неухильне дотримання - це те, що потрібно для якнайшвидшого одужання і зняття гострої фази захворювання. «Хурма при гастриті» - це та тема, якої буде присвячена ця стаття.

Хурма и ее польза
Ягоду при гастриті можна вживати не тільки сухий або стиглої, але також і у вигляді дієтичних десертів

Звичайно, важко часом відмовитися від звичних страв і ласощів, від смаку екзотичних фруктів і ягід, але гастроентерологи настійно рекомендують виключити неординарні продукти з щоденного раціону, щоб не спровокувати гостру форму захворювання і не погіршити і без того, погане самопочуття. У список продуктів, які необхідно вживати при гастриті з обережністю, входить хурма. Безумовно, ця ягода приносить безсумнівну користь людині, тому що містить у своїй смачною і соковитою м'якоті безліч корисних речовин, але при деяких хворобах шлунково-кишкового тракту вона стає небезпечною. Чи можна їсти хурму при гастриті з підвищеною кислотністю і панкреатиті? Постараємося розглянути питання з усіх боків.

У чому користь хурми для людини

Для того щоб з'ясувати, чи можна вживати цей фрукт при гастриті, давайте з'ясуємо, чим він нас так приваблює, яка його користь для організму людини в цілому.

На Сході хурма носить красиву назву «Їжа Богів», і воно цілком може бути виправдана тільки смаком, але і корисністю продукту. Унікальність і цінність складу вражає різноманітністю корисних компонентів, що входять до складу: вітаміни, мікроелементи, білки, жири, амінокислоти і мінеральні речовини - все це багатство дарує людині природа у вигляді помаранчевої соковитої ягоди.

Користь хурми: || | 63 Для больных, страдающих анемией, хурма полезна железом

  1. Тонизирующие и освещающие свойства таятся в мякоти, состоящей на 81% из воды.
  2. За рахунок великого вмісту вітамінів групи А і С заповнюється імунітет і знесилений організм отримує цінну підживлення, особливо в періоди відновлення або авітамінозу.
  3. Відомо також, що вітамін А - це надійний захист від захворювань онкологічного характеру.
  4. Нормалізація функціоналу шлунка і всієї системи травлення відбувається під дією пектину, що входить до складу продукту.
  5. володіючи сечогінний ефект, ягода здатна полегшити стан хворого при патологіях нирок, а висновок каменів їх нирок здійснює магній.
  6. За рахунок антибактеріальних властивостей «помаранчевого доктора» організм має захист від таких шкідливих мікроорганізмів як золотистий стафілококи і кишкова паличка.
  7. рівнів ь холестерину змісту можна знизити на поліфеноли, вони є головними для тих, хто використовує дієтичне харчування.
  8. Полівітаміни А чи бета-каротин позитивним чином впливає на роботу серця, органів зору, загоює рани і рубці. Досить з'їсти на добу пару ягід, і запас корисної речовини буде заповнений.
  9. У складі «південки» багато кальцію, а це благотворно впливає на серцевий м'яз і судинну систему. За прекрасний профілактичний ефект її називають «серцевої ягодою».
  10. Для тих, хто стежить за своєю вагою, смачна ягода не є небезпечною, так як малокалорійні, тому її часте вживання не загрожує зайвими кілограмами.
  11. Для беременных женщин очень полезна оранжевая сочность «чужестранки», она благоприятно воздействует как на мать, так и на развивающийся плод.
  12. Стан шкірних покривів, волосся, зубів поліпшується під впливом цінних фруктових якостей.
Медики високо цінують цей екзотичний продукт за настільки многопланов й і корисний склад, але при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при гастриті і панкреатиті слід обмежити його вживання

Гастрит і хурма - сумісність і небезпека

Заболевание, носящее название «гастрит» связано с нарушениями работы желудка. Функции органа становятся неполноценными из-за повреждений поверхности слизистого эпителия. Симптомами становятся характерные проявления в виде: изжоги, тошноты, тяжести и болевых ощущений в области желудка. Заболевание может быть нескольких видов. Гастрит с пониженной, нормальной и повышенной кислотностью. В некоторых случаях за счёт питательного и витаминного состава фрукт способен оказать положительное воздействие, а в других, наоборот, только навредить.

Неспелая хурма
Грубі харчові волокна в незрілий хурмі сприяють подразнення слизової шлунка

Характерні риси однією з них - високий вміст соляної кислоти в складі шлункового соку. Після з'ясування виду хвороби, лікар розробляє індивідуальну дієту, що носить лікувально-оздоровчий характер, яка передбачає відмову від деяких продуктів харчування.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти халву при гастриті? Користь чи шкода для організму

Ми з'ясували, що для підтримки захисних властивостей людини, хурма дуже важлива, однак її дозволено вживати лише тим хворим, у кого спостерігається гастрит з підвищеною секрецією шлункового соку. За рахунок низького вмісту кислоти в ягоді, не відбувається додаткового дратівної ефекту і без того запалених стінок шлунка.

Завдяки сприятливому впливу тіаміну, якого в хурмі з надлишком, рівень кислотності приходить в норму , а за рахунок антибактеріальних якостей ягоди відбувається придушення шкідливих бактерій і усувається сама причина захворювання. В даному випадку ми говоримо про хелікобактер, саме вони є часто головною причиною патології.

Придушення небезпечної бактерії може статися, якщо з'їдати в день по два середніх фрукта. Це не дасть розвинутися хронічній формі гастриту в майбутньому

Хурма при ерозивно гастриті - це зовсім інша тема, сюди ж можна віднести і таке складне захворювання як виразка шлунка. Тут плоди лише погіршать важке становище, значно погіршивши стан людини.

Під впливом соку оранжевого фрукта на епітелії шлунка відбувається поява ерозій, сік є подразником тканин, і може стати провокатором появи виразок. Саме з цієї причини слід відмовитися в задоволенні вживання хурми до повного одужання

Хронічний вид гастриту і хурма

При формі хронічного гастриту лікарі не забороняють ласувати даними фруктом, а скоріше, навпаки, заохочують це.

В период ремиссии следует употреблять хурму с осторожностью Тут якраз відбувається самий позитивний лікувальний ефект, при якому бактерії гинуть під впливом свіжих плодів і їх цілющих властивостей. Численні вітаміни і мікроелементи перешкоджають розвитку хронічного захворювання і збагачують організм цінними речовинами.

Лікарі не перешкоджають і не забороняють вживання «південки» і в період ремісії, але не варто ризикувати здоров'ям і відразу є велика кількість смачної м'якоті, навіть якщо дуже хочеться.

У тому випадку, коли у хворого знову почалися шлункові болі, слід відразу припинити її вживання

Чому не можна їсти хурму при гастриті

Неоднозначне ставлення гастроентерологів до даного продукту досить просто пояснити . Варто також сказати, що багато хто взагалі мають думку, що вона протипоказана у всіх без винятку випадках з гастритом.

Хурма после заморозки
Після заморозки перед вживанням хурму слід розморозити в холодній воді. Так ягода збереже всі корисні властивості, але втратить в'яжучий ефект

Головна претензія таїться в терпкості фрукта. Дубильні речовини, через присутність яких з'являється терпкий ефект можуть викликати спазми в шлунку. При гострій формі хвороби можливе посилення моторних і секретних функцій, воно проявляється у вигляді печіння. Гостре ерозивно стан після вживання хурми здатне різко погіршиться і мати непоправні наслідки. Тому, ризик в даному випадку абсолютно не виправданий і слід забути про ягоді на період загострення.

Важливо! Для найбільш благотворного впливу хурми на організм під час гастриту і панкреатиту, найкраще вживати фрукт не в свіжому вигляді, а після заморозки, за рахунок якої знижуються його в'яжучі властивості

Хурма і панкреатит

любителям екзотичних продуктів краще бути обачнішими, якщо справа стосується панкреатиту. Слід пам'ятати про те, що помаранчева красуня не завжди корисна при даному захворюванні. Допускається її вживання, тільки якщо захворювання не перейшло в гостру стадію.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти сухарі при гастриті?

При складній формі вона стає небезпечною, і цьому є причини:

  1. Підшлункової залозою виділяється гормон, необхідний для того, щоб цукор повністю засвоївся нашим організмом. При панкреатиті гострої форми дана функція втрачає деяку здатність, а це може спровокувати інші неприємні захворювання, наприклад цукровий діабет.
  2. До складу помаранчевої ягоди входить татін, саме він викликає в'язкість, якщо його буде в організмі занадто багато, може бути викликано таке неприємне і досить небезпечне явище як запор. Для того, щоб цього не сталося, фрукти повинні бути визріли, перш за все це варто пам'ятати людям, у яких знижена моторна активність кишечника.
  3. Глюкоза і фруктоза, що знаходяться в хурмі у великій кількості під час загострення можуть принести непоправної шкода, це позначиться в першу чергу на підшлунковій залозі та перевантаження її цукрами.

Правила вживання хурми при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

  1. Почати є хурму можна тільки після 2 місяців з моменту загострення.
  2. Найкраще вживати фрукти тільки після запікання їх в духовій шафі .
  3. Добова доза м'якоті при панкреатиті не повинна перевищувати чайної ложки.
  4. Плоди бути до кінця визріли.
  5. Забороняється вживати зіпсовані ягоди.
  6. Есть данный продукт, при любой болезни желудка, следует без кожи.

Сушена хурма при гастриті шлунку

Після того, як ягода висушується, вона анітрохи не втрачає своїх цінні х якостей, скоріше навпаки, набуває деякі додаткові позитивні риси: вона довше зберігається і має деякі інші переваги перед свіжими побратимами.

Властивості хурми сушеної :

  1. в сушеної ягоді набагато більше калію, ніж у свіжій.
  2. Сухофрукти дозволено їсти при будь-яких формах гастриту, навіть при ерозивно ураженні.
  3. Суха хурма є відмінною профілактикою проти ракових новоутворень.

Варто пам'ятати про тих же обмеженнях в кількісному складі, і не зловживати ласощі . Розлади травлення, запори, непрохідність кишечника - всі ці негативні явища здатні проявитися, якщо е знати заходи.

Гастрит і хурма - взаємовиключні поняття, а найчастіше навпаки. Тому, прийміть до відома все, що рекомендовано в статті і ласуєте прекрасним даром природи з розумом.

Посилання на основну публікацію