Користь вживання йогурту при гастриті

Захворювання шлунка нерідко супроводжуються нудотою і блювотою, тяж естью в цьому органі і больовими відчуттями в області навколо нього. Якщо такі ознаки починають з'являтися часто, то це може говорити про гастриті, основною причиною якого виступають часті перекуси і неправильне харчування, коли лікар ставить такий діагноз відразу ж піднімається питання про те, що можна їсти, а які продукти не можна вживати. Це ж стосується і йогурту, чи корисний він при гастриті або протипоказаний.

Польза употребления йогурта при гастрите
Якісний продукт, який відповідає вимогам, при гастриті здатний принести тільки користь

Особливості протікання гастриту

гастрит супроводжується запаленням слизової шлунка, що призводить до скорочення одержуваних в процесі травлення кислот і ферментів.

Найчастіше ця хвороба з'являється після:

  • Систематичного неправильного харчування;
  • тривалого прийому антибіотиків і сильнодіючих препаратів;
  • Стресових ситуацій, викликаних Ожо гами або операціями;
  • Потрапляння в організм бактерій h.pylori.
Відчувши дискомфортні відчуття у верхніх відділах черевної порожнини , які супроводжуються блювотою і нудотою можна піти відразу до лікаря, щоб виключити появу гастриту

Основним напрямком лікування буде перегляд харчування хворого. Іноді ігноровані їм продукти зможуть принести більше користі, ніж медикаменти. До таких продуктів належить натуральний йогурт, який цілком можна приготувати вдома.

Чи можна при гастриті є молочні продукти?

Прежде чем употреблять молоко нужно выяснить, не является ли оно причиной гастрита. Це може внаслідок несприйняття деякими людьми лактози. У одних хворих молочні продукти покращують травлення, інші після їх прийому відчувають погіршення стану, так як у них сильно виділяється шлунковий сік.

Якщо ж людина відчуває себе після вживання молока або продуктів з нього краще, то він може його пити і при загостренні гастриту, головне, щоб воно було нормальної температури, приймалося після основної їжі, можна спільно з неострой їжею.

Користь йогурту

Цей молочний продукт містить в собі вітамін D, калій, кальцій і білок, тому надає на організм сприятливу дію:

  • Пов'язує і нейтралізує соляну кислоту; || | 97
  • Помогает в усвоении микроэлементов, витаминов и аминокислот;
  • Налагоджує обмін речовин;
  • Поставляет положительные бактерии – пробиотики;
  • Підвищує імунітет.
Польза употребления йогурта при гастрите
Які потрапили в організм бактерії поліпшують засвоюваність продуктів і сприяють швидкому виведенню їх переварених залишків

Дослідження, що проводяться по темі впливу йогурту на гастрит, виявили, що він благотворно впливає на організм і в комплексі з іншими ліками сприяє лікуванню від цього захворювання.

Вживання йогурту при різній кислотності

при впливі на слизову шлунка різних подразників починає розвиватися патологич ський процес - запалення. Він може супроводжуватися різними рівнями соляної кислоти.

Польза употребления йогурта при гастрите
При будь-якому вигляді гастриту точний раціон стверджує лікар-дієтолог

Через це виділяють два види гастриту:

  1. З підвищеною кислотністю;
  2. з зниженою кислотністю.

будь-який з цих видів лікується медикаментозно, але при цьому будь-який лікар порадить дотримуватися певний раціон, дієта обов'язкове. Їжа при кожному з цих видів гастриту своя, є і загальні продукти, але точний раціон потрібно узгодити з лікарем.

При високій кислотності

Йогурт викликає у хворих на гастрит виправданий питання, а не зможе чи його кислотність пошкодити при такому захворюванні. Але кислотність молочного продукту набагато нижче, ніж у шлункового соку, тому не може істотно впливати на стінки шлунка.При гастрите нужно выбирать нежирный йогурт

Читайте також: & nbsp; Дозволені продукти дієти при гастриті хронічної форми

Білок, що міститься в йогурті, нейтралізує і пов'язує соляну кислоту, що знижує кислотність шлунка, і заспокоює орган після запальних процесів.

Йогурт краще вибирати не дуже кислий, тоді він може допомогти при підвищеній кислотності, також в цьому випадку можна пити молоко або кисломолочні продукти з нього. Сир допускається є в свіжому вигляді, але перед подачею до столу його потрібно протерти.

При підвищеній кислотності слід враховувати кілька нюансів вживання йогурту та інших молочних продуктів:

  • Молоко краще вживати спільно з чаєм;
  • Кефір володіє високою кислотністю, його пити не можна;
  • з сиру можна робити сирники або запіканки, ліниві вареники;
  • Йогурт потрібно їсти помірно, краще приймати його по 1 ч. л., по нескольку раз на день;
  • Йогурт не повинен бути кислим і жирним ;
  • Больш й обсяг йогурту є за один раз не можна;
  • Краще приготувати йогурт самому, тоді він точно буде натуральним і свіжим;
  • Йогуртом можна заправляти салати, або вживати його разом з фруктами. || | 155

Обращайте внимание на срок реализации продуктаНаряду с приемом йогурта следует учитывать некоторые нюансы лечения гиперацидного гастрита, терапия при нем будет направлена на снижение кислотности желудка, а для этого необходимо придерживаться следующих правил:

  • Утриматися від вживання брукви, м'яса з жилами , хліб з висівками, редис, тобто ті продукти, які містять клетч тку;
  • Пити воду можна тільки кімнатної температури, вона не повинна бути холодною або гарячою, щоб шлунок міг працювати в звичайному режимі;
  • Уникати вживання в їжу речовин і їжі, яка сприяє виробленню соляної кислоти в шлунку, таких як цитрусові, соки, алкоголь і т.п.

При виборі йогурту в магазині потрібно перевірити наявність в ньому підсолоджувачів, загусники і ароматизаторів ненатурального походження, якщо вони є, то краще від такого продукту відмовитися. Через це потрібно точно читати етикетку продукту і якщо є можливість, то готувати йогурт самостійно.

Потрібно врахувати той факт, що для продукту з живими бактеріями термін зберігання буде становити не більше тижня

При низкой кислотности

Якщо при високій кислотності йогурт не впливає на травний орган, то виникає цілком закономірне питання, чи можна його вживати при низькому його показнику.

Знижена кислотність накладає свій відбиток, і незбиране молоко при ній пити не рекомендується, щоб не дратувати слизові оболонки шлунку. Молоко може використовуватися для приготування каш і всіляких дієтичних напоїв. Кисломолочні продукти, кисле молоко і кефір при цьому виді гастриту дуже корисні. Натуральний сир краще їсти у вигляді пудингів, суфле і запіканок.

Польза употребления йогурта при гастрите
Гострі і солоні сири слід виключити з раціону

Що ж стосується йогурту, то його корисно вживати при гастриті з низькою кислотністю, якщо при більш високому показнику кислотності допускалося є тільки в міру кислі продукти, то в цьому випадку підійдуть і дуже кислі його різновиди, які зможуть поліпшити стан людини.

Гіпоацидний гастрит без певної дієти невиліковний, при ньому не можна їсти занадто перчені, смажені та солоні страви, на перше місце виходять страви, які посилюють вироблення шлункового соку, акі як морква, кабачки, морси з обліпихи, журавлини, брусниці, мінеральна вода, а також цитрусові.

Читайте також: & nbsp; Опис і принципи дієти при гострому гастриті

Йогурт, так само як і в першому випадку, повинен з'їдатися невеликими порціями, його їдять по кілька разів на день.

Противопоказания к употреблению йогурта

Незважаючи на те, що йогурт при гастриті бажаний продукт, його іноді не можна їсти в силу певних причин:

  • Загострення захворювання. При гострій формі гастриту слизова шлунка під впливом запалення починає працювати неправильно вживання кисломолочних продуктів може тільки погіршити ситуацію.
  • Низька якість продукту. Сюди ж можна віднести і його прострочений термін придатності. У цьому випадку від продукту краще позбутися і більше не вживати його.
  • Ненатуральність продукту. Якщо в йогурті присутні різні добавки і стабілізатори, то такий продукт тільки зашкодить хворому шлунку, а не допоможе йому. Жирний йогурт для лікування гастриту неприпустимий. Найкраще купувати йогурт в аптеці або ж робити його самостійно, купивши для цього спеціальну закваску і нежирне молоко.
Польза употребления йогурта при гастрите
Вибираємо йогурт правильно

Приготування корисного йогурту будинку

Перед приготуванням молочного продукту слід закупити свіжі продукти. Молоко потрібно вибирати від 1 до 2,5% жирності. Йогуртовую закваску можна придбати як у великих супермаркетах, так і в аптеках. Деякі для густоти продукту радять включити до складу йогурту сухе молоко, при гастриті таке робити не можна.

Посуд для приготування кисломолочного ліки ретельно вимивається, в ідеалі вона повинна бути стерильна. У разі приготування його будинку необов'язково мати йогуртницю або ж мультиварку з такою функцією. Звичайно ж, це зручні пристосування і для тих, хто хоче готувати йогурт регулярно вони будуть корисні. Для всіх інших цілком підійде термос і зручна посуд з кришкою, але тільки не пластикова.

Покрокова інструкція приготування йогурту виглядає наступним чином:

  1. Подготовить все ингредиенты: молоко указанной ранее жирности, закваску или болгарскую палочку.
  2. молоко прокип'ятити в кількості 1 літра, потім охолодити до температури приблизно 40 градусів.
  3. Вилити окремо в ємність приблизно 10 мл молока і всипати в нього суху закваску, потім струсити суміш і вилити її в загальну ємність.
  4. в розчинену закваску вилити решту молока.
  5. Ємність з молоком накрити ковдрою або чимось іншим, що буде довго зберігати тепло. Сквашивание йогурту триватиме від 8 до 9 годин, тому дуже зручно його робити на ніч.
Польза употребления йогурта при гастрите
Йогурт, приготований в домашніх умовах, можна зберігати в холодильнику не більше тижня

Якщо такий спосіб отримання кисломолочного продукту сподобався, то для подальшого його приготування закваску можна зберігати два тижні. Готовий продукт може зберігатися в холодильнику протягом 7 днів.

Нюанси приготування йогурту:

  • Посуд, в якій буде він готуватися, обов'язково обдають окропом.
  • Температуру молока можна визначити, опустивши в нього чистий палей або притуливши ємність з молочної рідиною до щоки.
  • Під час проходження молоком сквашування ємність можна нахиляти, трусити, переставляти і по іншому заважати проходженню процесу.

після наведеного алгоритму готування можна отримати натуральний і лікувальний йогурт, для тих, кому не заборонено в нього перед подачею додають варення, морожені фрукти або нарізають свіжі фрукти. Він підійде в якості сніданку, якщо в нього додати мюслі або вівсяні пластівці.

Посилання на основну публікацію