Правила вживання какао при гострому і хронічному гастриті

Какао - це натуральний напій, який володіє не тільки приємним шоколадним смаком, але і цілющими властивостями. Чи можна пити какао при гастриті, і в якій кількості, відповісти однозначно складно. Гастрит має безліч форм і проявів, не при всіх корисно какао.

Какао при гастрите
При гастриті не варто пити какао, приготоване на цілісному молоці

Багатогранність захворювання

При гастриті в першу чергу запалюється слизова стінок шлунка. Причинами гастриту можуть бути хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, погана екологія, неправильний спосіб життя. Діагностується десять різних форм гастриту.

По загальних симптомів форми захворювання поділяються на чотири групи:

  • Простий або катаральний;
  • Токсико хімічний;
  • Флегмонозный;
  • Фібринозний.

Деякі форми гастриту супроводжуються зміною рівня кислотності в шлунку. Кислотність при гастриті буває підвищена або, навпаки - знижена. Кожна форма лікується по-своєму і вимагає особливого підходу при виборі меню.

Какао дозволено пити при всіх формах гастриту, але варто враховувати, як протікає захворювання: хронічно або в гострій формі

При складанні меню також враховується, в якій області шлунка локалізується запальний процес.

Какао при гастрите
у напої богів набагато більше користі ніж в звичному кави

Запалення слизової при гастриті може розташовуватися в різних відділах шлунково-кишкового тракту:

  • у верхній частині шлунка;
  • в антральной області;
  • За всіма сте кам жкт.

Слизова ШКТ запалена і при багатьох формах гастриту з раціону виключається цільне молоко. Роздратований шлунок дорослої людини погано засвоює лактозу, і запалення тільки посилюється.

Після молока у людини проявляється симптоматика:

  • Здуття;
  • Болі в шлунку;
  • Діарея;
  • Метеоризм.

Щоб полегшити стан хворого з раціону виключаються всі дратівливі слизову продукти. Тому не завжди дозволено вживати какао на цілісному молоці.

Многоликость заболевания
Напій, приготовлений на воді, дозволений до вживання навіть при гострій формі гастриту

Корисні властивості напою

Какао-боби, з яких виготовляється напій, мають ряд корисних властивостей. До складу напою входять корисні речовини:

  • Фенілетиламін - речовина впливає на центральну нервову систему людини, надає антидепресантну і стимулюючу дію.
  • Мінерали: кальцій, калій, залізо. Необхідні для нормальної роботи серця, шлунково-кишкового тракту і судин в організмі.
  • Білки і вуглеводи. Беруть участь в ліпідних процесах, формують м'язову тканину.
  • Теобромін - речовина родинне кофеїну, але менш шкідливий для серцево-судинної системи. Знижує спазми серцево-судинної системи, у великій кількості речовина діє як природне знеболювальне. Теобромін здатний пригнічувати кашльовий рефлекс і знижувати больовий синдром при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
  • Вітаміни: групи В, С, Д, Е.
  • Фолієва кислота - необхідна для нормального засвоєння мінеральних компонентів. | || 111
  • Пурины — способствуют усвоению белков в организме.

у складі натурального какао більше антиоксидантів, ніж в зеленому і чорному чаї на 30%. Як і якісне червоне вино какао прискорює циркуляцію крові, розширює судини. Напій безалкогольний і має приємний шоколадний смак, його обожнюють діти і дорослі.

Читайте також: & nbsp; Корисні властивості квашеної капусти і види дозволеної при гастриті

У порівнянні з шоколадом какао менш жирне. У 100 г шоколаду міститься не менше 20 грам жирів, в 200 мл напою всього 0,3 грама. Натуральний напій висококалорійний. В одній чашці може міститися 250-400 ккал, але через низький вміст жирів на вазі вживання напою не відіб'ється. Знизити калорійність можна, виключивши з рецептури приготування цукор. Напій придбає гіркуватий, оксамитовий смак, але не втратить користі.

Змучений постійними болями пацієнт, випиваючи чашку какао, швидко відновлює сили. Теплий напій зігріває в зимову пору року, а в охолодженому стані підходить для втамування спраги влітку.

Не варто забувати, що какао на молоці відноситься до повноцінного страви, доповнити яке досить сухим крекером або запеченим яблуком

Мінуси шоколадного напою

Какао має безліч плюсів, але, незважаючи на користь у напою є мінуси. В основному негативний вплив напою пов'язане з індивідуальностями роботи шлунково-кишкового тракту у хворого гастритом.

Перед додаванням гарячого шоколаду в раціон хворого необхідно пройти повне обстеження, щоб лікар представляв всю клінічну картину хвороби

Протипоказаний напій наступним категоріям пацієнтів:

  • Людям із запальними захворюваннями суглобів;
  • Є захворювання, які викликають надлишок сечової кислоти;
  • Поверхневий гастрит.

Пурин в складі какао, з одного боку, впливає на організм п ложітельно і сприяє засвоєнню білків, бере участь в утворенні дезоксирибонуклеїнової кислоти. Але, з іншого боку, речовина гнітюче впливає на стан хворого, який страждає запальними захворюваннями суглобів. Постійне вживання какао призводить до ускладнень, у хворого розвивається подагра.

Минусы шоколадного напитка
Вживати какао при гастриті можна, але якщо в анамнезі немає вищеперелічених захворювань

З обережністю людям з гастритом варто ставитися до розчинного продукту . У магазинах пропонується какао швидкого приготування, яке не вимагає варіння. 90% швидкорозчинних напоїв в складі практично не мають какао-бобів. На першому місці стоять компоненти: барвники, згущувачі, цукор, ароматизатори. Штучний напій завдасть шкоди хворому шлунку і спровокує черговий приступ гострого болю. Навіть здоровий організм не завжди в силах засвоїти штучні компоненти.

Перед покупкою какао-порошку зверніть увагу на склад продукту і країну виготовлення. Намагайтеся придбати какао від виробників, в країнах яких виростає шоколадне дерево: Латинська Америка, Африка, Таїланд

У Китаї порошок закуповується, і в його склад додаються різні ароматизатори і барвники компоненти. Тим самим продукт здешевлюється, але його якість залишає бажати кращого.

Читайте також: & nbsp; Режим харчування і дієта при рефлюкс-гастриті шлунку - складаємо меню на кожен день

Способы обработки какао-бобов от насекомых не всегда являются безопасными До великих мінусів відноситься обробка какао-бобів від комах. У жарких країнах великі таргани селяться на шоколадних деревах і при зборі врожаю комахи потрапляють в готовий продукт. Хітин в складі комах здатний викликати сильний напад алергії у людини. Як боротьби з шкідниками використовуються різні пестициди, не завжди дозволені в нашій країні. В кінці 2000-х років в якості боротьби з комахами в Латинській Америці і на екваторі Африці застосовуються високочастотні радіопромені. Пити какао, приготоване з таких бобів, не тільки протипоказано при гастриті, а й небезпечно здоровій людині.

Безпечніше купувати продукт вітчизняного виробника, який пройшов перевірку і отримав схвалення Міністерства охорони здоров'я. || | 159 Среди известных производителей выделяются: Каргилл, Дукат, Нестле Россия, Рот Фронт, Какао-Продукт. Средняя цена за пачку в 100 г начинается от 70 р.

Вживання без шкоди для шлунка

Крохмаль, полісахариди і дубильні речовини в складі какао-бобів в незначній кількості збільшують секреторну діяльність шлунково-кишкового тракту. Корисний продукт більше при гастриті зі зниженою кислотністю, дозволяється вживати по 2-3 чашки в день.

Употребление без вреда для желудка
Невелика кількість какао не зашкодить шлунку при гастриті, а навпаки, буде дуже корисним

Для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю використовується рецептура приготування:

  • Береться 200 мл молока 1,5% жирності і 2 чайні ложки сухого порошку. Інгредієнти перемішуються і ставляться на вогонь до закипання. Після появи пінки, напій знімається з вогню. П'ється з додаванням невеликої кількості цукру.

Рецепт для пацієнтів зі зниженою кислотністю при гастриті:

  • На 150 мл води береться 2 чайні ложки сухого порошку, 1 чайна ложка цукру, щіпка кориці. Інгредієнти перемішуються, варити до закипання. Напій проціджують через дрібне ситечко і подається з крекером або невеликим зефіром.

Хворим з підвищеною кислотністю можна випивати по 1 чашці в день. Не допускається пити гарячий напій або занадто холодний, краще, якщо какао трохи тепле. Пити шоколад необхідно невеликими ковтками, щоб не дратувати запалену слизову шлунка.

Вживається какао вранці або в обід, так як напій бадьорить і перед сном може спровокувати безсоння. З обережністю варто пити напій разом з в'яжучими фруктами (хурмою). Дубильні речовини, білок та в'яжучі компоненти здатні з'єднатися в шлунку і утворити твердий ком, який доведеться видаляти хірургічно.

Вживання невеликої кількості какао напою при гастриті дозволено і буде навіть корисно. Особливо корисний напій пацієнтам зі зниженою кислотністю, так як невелике підвищення секреторної діяльності піде хворому на користь.

Посилання на основну публікацію