Які овочі можна, а які не можна вживати при гастриті?

Всім відомо, що гастрит - це результат неправильного харчування і неуважного ставлення до власного здоров'я. Коли ж мова доходить до лікування, першорядну роль відіграють зовсім не медикаментозні препарати, а жорстка дієта, дотримуватися якої багатьом доведеться все життя. Тому, якщо ви хочете знати, які овочі можна при гастриті, давайте розбиратися.

Види захворювання і їх специфіка

На відміну від ряду інших захворювань шлунково-кишкового тракту, гастрит вимагає тривалого і планомірного лікування. У різних людей ця хвороба протікає по-різному, однак загальні види та стадії виділити можна. Так, захворювання умовно поділяють на:

  1. Гострий гастрит. Найчастіше він стає наслідком харчового отруєння або систематичного неправильного харчування. Слизова шлунка в цей період запалюється (а в особливо запущених випадках, наприклад, при корозійної або флегмонозной формі захворювання - розплавляється), тому перші кілька днів пацієнт сидить на одних кашах і супах. Надалі в меню вводяться овочі, але тільки запечені або приготовані на пару, сирі ж продукти перебувають під суворою забороною.
  2. Хронічний гіперацидний гастрит. Цей стан характеризується надмірно активної шлунковою секрецією і різними малоприємними її проявами (печією, відрижкою, замками і т.п). При недостатній увазі до захворювання у пацієнта може розвинутися виразка шлунку дванадцятипалої кишки. Овочі при гастриті з підвищеною кислотністю є можна, але не все, а лише ті, що направлено впливають на вироблення шлункової кислоти, скорочуючи її обсяги.
  3. Хронічний гастрит з нульовою кислотністю. Дане рецидивуюче захворювання проявляється у формі запалення слизової і подальшого зниження її моторної і секреторної функцій. Підсумком зневаги хворобою (наприклад, якщо є овочі, рекомендовані при гастриті з підвищеною кислотністю) стане зниження імунітету і проблеми в роботі інших органів травного тракту. В кінцевому підсумку все це може закінчитися раком і виразкову хворобу шлунка. Тому, з овочів можна їсти лише ті, що сприяють відновленню секреції шлункових залоз і допомагають нормалізувати роботу інших органів шлунково-кишкового тракту.

Окремо варто виділити алергічний гастрит - захворювання, провоковане попаданням в шлунок антигенів харчових продуктів, до яких у пацієнта є індивідуальна непереносимість. В цьому випадку при призначенні дієти доводиться спиратися не тільки на характеристики самих продуктів, але і на специфічні особливості хворого організму.

Одні продукти стимулюють вироблення шлункового соку, інші ж, навпаки, уповільнюють. Тому не варто самостійно вирішувати якісь овочі можна їсти при гастриті, а які ні. Правильніше за все буде довірити складання дієти гастроентеролога.

Веселка здоров'я: вибираємо овочі за кольором

Коли мова заходить про те , які овочі можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю, лікуючий лікар, як правило, видає пацієнтові пам'ятку з довгим списком дозволених і заборонених продуктів. Запам'ятати все назви досить складно, тому при покупці орієнтуйтеся, в тому числі і на колір, який відображає їх корисні властивості. Отже:

  • Червоні овочі - найсуперечливіші з усього списку. Давно доведено, що вони відмінно протистоять раку та іншим злоякісним утворенням, а також легко перетравлюються і засвоюються. Однак той же помідор багатий на кислоти, дратівливі стінки шлунка, а поїдання редису і червоного болгарського перцю при гастриті провокує посилене газоутворення. Тому споживання цих овочів в сирому вигляді слід мінімізувати. А ось буряк і червоний картопля, навпаки, постаратися ввести в щоденний раціон.

Красные овощи

  • Овочі оранжевого кольору багаті на бета-каротин. Цей антиоксидант знижує запалення слизової оболонки шлунка і активно перешкоджає розвитку ерозивно форми захворювання. Морква, гарбуз, солодка картопля і кабачки, жовтий болгарський перець при гастриті можна безбоязно включати в меню. Однак перед вживанням не забудьте відварити ці продукти або запекти в духовки. У сирому вигляді вони можуть спровокувати метеоризм і ряд інших неприємних симптомів.
Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати імбир при гастриті?

Овощи оранжевого цвета

  • Овочі зеленої групи є найбільш небезпечними. Під час їх споживання організм, як правило, різко виділяє значні обсяги шлункової кислоти, що може негативно позначитися на вашому стані. Однак повної заборони на ці продукти немає. Артишоки, зелена цибуля, перець, капуста - все їх їсти можна, і навіть потрібно, але тільки після термальної обробки. Іншими словами, після відварювання або приготування на пару.

овощи зеленого цвета

  • Фіолетові овочі допомагають запобігти розвитку не тільки гастриту, а й багатьох інших захворювань, серед яких можна виділити рак, інсульт і хвороби серцево-судинної системи. Однак якщо фіолетову морква, бельгійський ендівій, картопля, перець і баклажани при гастриті можна їсти без страху, ряд інших овочів варто споживати з обережністю. Наприклад, фіолетова капуста і спаржа провокують метеоризм і не кращим чином впливають на тканини кишечника, тому їх споживання слід звести до мінімуму.

Фиолетовые овощи

  • Білі овочі діляться на дві категорії. Білий картопля не так багатий на кератин, як жовтий, тому його вплив на організм здебільшого нейтрально. Однак він досить ситний, а тому, так само як і пастернак, може послужити відмінною основою для дієти. У той же час від вживання ріпи і цибулі слід утриматися, тому що вони здатні спровокувати дискомфорт в кишечнику.

Белые овощи

Колір не є ключовим показником при визначенні того, які овочі можна при гастриті з підвищеною кислотністю, а які - при зниженій секреції. У кожній групі присутні продукти і тієї, і іншої категорії.

Брокколі проти бактерій

Хоча вище ми писали, що овочі «зеленої» групи варто вживати з обережністю, є з цього правила і виняток. Так, згідно зі статтею, опублікованою в Japan Times в листопаді 2005 року, брокколі при гастриті є не тільки можна, а й треба.

Дієта, багата на глюкозинолатів сульфорафана стимулює вироблення антиоксидантних ферментів слизової оболонки. Таким чином, пацієнт захищається від пошкоджень, що викликаються Helicobacter pylori, і менш вразливий для гастриту і раку шлунка.

Автор матеріалу, Акінорі Янак з Університету Цукуби провів цікавий експеримент, наочно продемонстрував, чи можна брокколі при гастриті. Він зібрав тестову групу, до якої увійшло 48 чоловіків і жінок, а потім поділив її на дві. Перша підгрупа щодня з'їдала близько 100 г триденних пагонів брокколі, друга - еквівалентний обсяг пагонів люцерни.

Експеримент тривав протягом двох місяців, протягом яких випробовувані проходили базові тести: дихальний, сироватковий і аналіз калу. У тих, хто їв люцерну, показники до кінця 8 тижня залишилися приблизно такими ж, як і до початку випробування.

А ось у тих, хто вживав брокколі при гастриті з підвищеною кислотністю, результати істотно покращилися. Рівень Helicobacter pylori (грамнегативної спиралевидной бактерії, яка займає лідируюче місце в етіології хронічного гастриту) в їх організмах був істотно знижений.

Брокколи

Однак, як показали подальші тестування, результат подібної дієти недовговічний. Після повернення до звичайного раціону випробовувані вже через 2 місяці знову вийшли на ті ж показники зараження, які були у них до початку тестування.

Тому стверджувати, що брокколі при гастриті з підвищеною кислотністю - універсальні ліки, не можна. Для отримання стабільного результату є цей овоч хворим доведеться регулярно протягом всього життя.

Брокколи от гастрита
Вчені не випадково вибрали для експерименту саме молоді пагони. На 2-3 день зростання в брокколі накопичується максимальна кількість сульфорафана: приблизно 250 мг на 100 г рослини.

Страви і напої з овочів

Коли ми говоримо про те, які овочі можна їсти при гастриті з підвищеною кислотністю (або ж зі зниженою), це зовсім не означає, що для одужання пацієнта чекає харчуватися одними тільки сирими плодами. Навпаки, як ми вже з'ясували, при окремих проявах захворювання сироедство взагалі знаходиться під суворою забороною.

Правильне ж харчування - це включення в раціон соків, ка , Супів та інших корисних для здоров'я страв, основним або другорядним компонентом яких якраз і можуть стати овочі.

Так, наприклад, бажаючі харчуватися не тільки правильно, але й смачно можуть включити в свій раціон:

  • Перші страви (супи і бульйони). Вегетаріанські страви багаті на вітаміни і корисні мінерали. Крім того, вони відмінно допомагають при загостреннях і знімають запалення слизової. Головне тут - основа. Щоб супи і бульйони були максимально корисні, готувати їх слід не на зажарки, а на свіжих овочах. Що ж до конкретних рецептів, про них ми детально розповідали тут (посилання на тему з супами).
Читайте також: & nbsp; Дієта при гастриті - чи можна їсти сосиски та інші ковбасні вироби?

супы и бульоны

  • Другі страви. Людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, доводиться виключати зі свого раціону безліч смачних страв: жирних і смажених, копченостей і солінь. Тому якщо вас цікавить, чи можна фарширований перець при гастриті або лечо, відповідь буде однозначною - ні. А ось запечені, тушковані і зварені на пару овочі, навпаки, вітаються. Урізноманітнити меню можна, наприклад, овочевим рагу, але тільки підібравши такий склад, всі компоненти якого будуть допустимі при вашій формі захворювання.

Запеченные овощи

  • Соки. Гастроентерологи радять приймати овочі при гастриті в подрібненому вигляді. Так шлунку простіше буде їх засвоїти і переварити. Тому лікувальні дієти нерідко рясніють не тільки кашоподібними стравами, але й різними свіжовіджатими соками. Наприклад, капустяний, який має протизапальну і ранозагоювальну дію, призначають при ерозивно гастриті, картопляний - пацієнтам з підвищеною кислотністю шлунка, а морквяний - зі зниженою.

Соки

Приймати їх слід по одній склянці перед їдою, але головне - не перестаратися. Нерозбавлені соки істотно гальмують природну секрецію організму, тому перед прийомом рекомендується розводити їх теплою кип'яченою водою в співвідношенні «один до одного».

Консерви, маринад, соління - геть!

Всі страви, що потрапляють в цю категорію, надають подразнюючу дію на слизову і стінки шлунка, а тому знаходяться під суворою забороною. Відповідно, навіть якщо лікуючий лікар дозволив вам, наприклад, перець при гастриті, це не відноситься до лечо та різним маринадів, які використовують цей овоч.

Для таких блюд и приправ характерно высокое содержание уксуса и различных ферментных добавок, а это (что при повышенной, что при пониженной кислотности) – верный путь к эрозийному гастриту.

Надмірне споживання будь-якого овоча зводить всі його корисні властивості «нанівець», тому, як би ви не любили той чи інший продукт, суттєве відхилення від призначеної ді ти неприпустимо.

Советы врача-диетолога
Навіть якщо при вашій формі захворювання, наприклад, болгарський перець при гастриті - «те, що доктор прописав», це зовсім не означає, що є його можна в необмежених кількостях.

Подводя итог, хотелось бы заметить, что всего о влиянии конкретных продуктов на ваш организм не может знать даже лечащий врач. Поэтому самый верный способ определить, например, можно ли баклажаны при гастрите с повышенной кислотностью, — это завести пищевой дневник.

Вносьте в нього реакцію організму на різні овочі і страви, що містять їх, а потім покажіть свої спостереження гастроентеролога. Ці записи не тільки допоможуть скласти оптимальний план лікування, але і збережуть багато часу і грошей, які могли б бути витрачені на додаткові аналізи.

Як завжди, сподіваємося, що наша стаття була для вас корисною. Якщо ж залишилися питання, або ви вважаєте, що ми забули про щось згадати, пишіть коментарі, обговоримо. Слідкуйте за своїм здоров'ям і не хворійте!

Посилання на основну публікацію