Відповіді дієтолога - який хліб можна їсти при виразці і гастриті?

Життя сучасної людини так влаштована, що він нерідко забуває повноцінно харчуватися, обходячись перекушуваннями. Сам того не помічаючи, він завдає непоправної шкоди своєму організму і зауважує, що після прийому певної їжі органи травлення «дають про себе знати». Найчастіше після нерозбірливого і неповноцінного раціону у людини виявляється гастрит. Його лікування супроводжується дотриманням певної дієти, в якій виключені багато продуктів, а от чи можна вживати всіма улюблений хліб, мало хто знає.

Ответы диетолога – какой хлеб можно есть при язве и гастрите?
Швидкі вуглеводи особливої ​​користі організму не приносять, тому їх вживання при гастриті краще максимально обмежити || | 46

Правила употребления хлеба

Їжа без хліба для більшості людей не представляє цінності, практично кожен прийом їжі у них супроводжується цим багатим на клітковину продуктом, він насичує організм за рахунок містяться в ньому вуглеводів. Після вживання цього продукту покращується розумова діяльність людини, а його організм набирає потрібну силу для Активної

Для хворих на гастрит лікарі-гастроентерологи настійно рекомендують відмовитися від свіжого хліба. А ось підсушений або вчорашній можна є.

При виборі певного виду хліба слід враховувати стадію гастриту і його вигляд

Гастрит може протікати на тлі зниженої або зниженій кислотності, важливо знати, що:

  1. Хворим з високою кислотністю особливих обмежень вжив лення хлібобулочних виробів в підсушеному вигляді немає, але ось хліб «Бородинський» є не можна, так як входять до його складу інгредієнти можуть викликати посилене виділення соляної кислоти, що ще більше погіршить ситуацію.
  2. Потерпають від гастриту із зниженою кислотністю краще повністю відмовитися від хліба з висівками. Цей борошняний продукт містить багато клітковини, а вона погано перетравлюється болючим шлунком, при цьому хліб не засвоюється, а тільки створює ще більше навантаження на шлунково-кишкового тракту.
  3. Людям, страждаючим від обох різновидів захворювання, категорично заборонено свіжий хліб і випічка , пироги та здобні булочки. Такі продукти печуться на дріжджовий основі, яка провокує в кишечнику дискомфортні відчуття і нетравлення. При взаємодії з шлунковим соком дріжджова випічка продовжує процес бродіння, що викликає біль і здуття. Все це тільки ускладнює перебіг захворювання.

В якості корисної і смачної альтернативи свіжому хлібові виступають сухарики і хлібці, необов'язково їх є постійно, можна чергувати ці борошняні вироби з хлібом, який вже відлежався хоча б день.

Який би хліб не був обраний , його потрібно вживати в помірних кількостях. Не можна заміняти їм основні страви, такими як салати, каші, перші страви та десерти. Головне, не допускати ніякої сухом'ятки, будь-які борошняні вироби повинні прийматися спільно з супом, киселем, чаєм, неміцним кави або теплою водою. Будь-яка суха їжа при гастриті може викликати не тільки подразнюючу дію на слизові травних органів, але перешкоджати процесу їх загоєння і там самим буде підтримувати запальний процес і затягувати одужання.

При покупці хліба, дієтичних хлібців або сухариків потрібно дивитися на їх дату виготовлення і перевіряти склад борошняних виробів, бажано вибирати ті їх види в яких немає спецій і різних добавок у вигляді насіння і горіхів

Якщо знайти підходящий варіант складно, а без хліба вживання їжі не в радість, тоді можна готувати собі сухарики самостійно.

Ответы диетолога – какой хлеб можно есть при язве и гастрите?
При будь-якого різновиду гастриту, слід відмовитися від здобної випічки

Заборонений хліб

Хоча білий хліб і більш безпечний серед всіх інших, але навіть його не можна вживати у свіжому вигляді. Гарячий хліб погано перетравлюється в хворому шлунку, його краще вживати в підсушеному вигляді, але тільки без додавань масла або соусу.

Допускається запивати підсушений продукт водою, це навіть рекомендується лікарями

Забороненими сортами хліба є:

  1. Випічка з висівками. У ній міститься багато мікроелементів і корисних речовин, які корисні для організму, але ось при гастриті такий хліб протипоказаний. Волокна висівок подразнюють запалену слизову шлунка, що не дає їй довго гоїтися. Особливо може постраждати шлунок людини страждає на гастрит зі зниженою кислотністю, висівки в ньому не перетравлюються і починають бродіння, яке призводить до тяжкості шлунка і викликають дискомфорт. Якщо знехтувати радами лікаря і постійно приймати хліб з висівками, то вони можуть привести до виразки.
  2. Бородинський сорт. За наявної підвищеної кислотності такий хліб вживати не можна. Його кислуватий смак подобатися багатьом, але саме він стає причиною активного виділення соляної кислоти, яка руйнує стінки шлунка. Через це може загостритися не тільки гастрит, але і виразкова хвороба.
  3. Житній хліб. Він буває кількох видів, більшість виробників, щоб поліпшити смак такого мучного вироби в нього вводять різні смакові добавки. Але в будь-якому вигляді з таким хлібом буде складно впоратися ослабленому шлунку, так як його волокна дуже довго перетравлюються, вони дратують слизову органу травлення.
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти халву при гастриті? Користь чи шкода для організму

Здобне і солоне тісто, з якого готується хліб, через що містяться в них дріжджів важко перетравлюється і більше шкодить , ніж приносить користі хворому організму. Бродіння при випічці хліба і після потрапляння його в шлунково-кишковому тракті триває, це викликає здуття живота, відрижку і нудоту.

Лікарі все ж дозволяють хворим на гастрит є чорний хліб, якщо є його помірно і при цьому його потрібно запивати водою або іншими напоями.

Всухомятку чорний хліб дуже небезпечний для шлунка навіть в малих кількостях

Зараз в хлібобулочних магазинах пропонується широкий асортимент борошняних виробів, більшість з них не можна їсти страждаючим гастритом, але є сорти, рекомендовані при ньому.

Дозволений хліб

в як альтернатива звичайному хлібу можуть виступати сухарики, приготовлені самостійно в духовці, але тол ько не можна додавати масло і спеції. Їх можна робити з будь-якого сорту хліба, навіть забороненого, в сушеному вигляді його складові не можуть вплинути на шлунок.Диетические сухарики подсушиваются в духовке, без добавления соли и специй

Якщо ж захворювання протікає в звичному режимі , і загострень не спостерігається, тоді можна по шматочку в день з'їдати Бородінського хліба. Інші борошняні вироби в підсушеному вигляді також можуть вживатися. Допускається ласувати сухим бісквітом, затяжним печивом і пиріжками з сиром, приготованими з несдобного тесту.

Під час гострої фази хворому слід дотримуватися дієти №1, по ній з раціону потрібно поряд з овочами, фруктами і шкідливими продуктами виключити хліб. Дієти слід дотримуватися протягом двох тижнів. Потім потрібно повернутися до більш м'якої дієті, але при цьому виключити з раціону деякі продукти, в тому числі і заборонений хліб.

У стадії ремісії хворий може вживати:

  1. Будь-яку вчорашню випічку. Але ось житній і «Бородинський» хліб слід нарізати невеликими шматочками і підсушити, щоб з нього пішла кислотність, і він став більш прийнятним для шлунка.
  2. Сухарики в цей період можна готувати з білого пшеничного хліба, але при цьому їх не можна посипати сіллю і спеціями, краще перед вживанням обмокти їх в молоко. Засушені крихти сухариків, потрапляючи в травний тракт, можуть сприйматися їм як абразивні включення і дуже ускладнять одужання, дратуючи слизові. Молоко для цього купують нежирних сортів, для тих, у кого поряд з гастритом спостерігається непереносимість лактози, його можна замінити кефіром або кислим молоком. Для сухарів ідеально підійде батон.
  3. Хлібобулочні вироби з ячменю також вживаються в підсушеному вигляді. Вони легко засвоюються шлунком і не дратують його стінки.
  4. Магазинні хлібці. Як дієтичний продукт, офіційно він увійшов в ряд дієт при захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту порівняно недавно, але став для лікування серйозних хвороб незамінний. Борошно для хлібців підбирається з урахуванням проблем травних органів, вона повністю очищена від різних домішок і речовин. У них багато клітковини, але вона в такому вигляді легко засвоюється і не викликає блокування нормальної діяльності шлунка. Але навіть цей безпечний при гастриті продукт потрібно вживати помірно.
Який саме хліб підійде для хворого з гастритом будь-якого його виду може вирішити тільки лікар, і то після проведення докладного обстеження пацієнта

Хлібці при гастриті

Це найбільш прийнятний вихід для тих, хто не хоче возитися з приготуванням сухариків, у кого немає часу на вибір відповідного хліба, адже їх можна легко купити в будь-якому продуктовому магазині, та й термін придатності у них набагато більше , ніж у звичайних хлібобулочних виробів.

Читайте також: & nbsp; Правила вживання соєвого соусу в їжу при гастриті
Ответы диетолога – какой хлеб можно есть при язве и гастрите?
Вибираючи злакові хлібці, слід звертати увагу на їх склад || | 144

Их выбирают из-за свойств, которые подходят при гастрите:

  • Виготовляються хлібці з борошна низького сорту, як раз такий продукт легко засвоюється шлунком;
  • У них немає дріжджів , тому людина не буде переживати за здуття живота і чекати дискомфортних відчуттів після їх вживання;
  • Хлібці містять багато вітамінів і мікроелементів, які так необхідні виснаженому недугою рганизме;
  • міститься в них клітковина також корисна для органів травлення і благополучно ними засвоюється, тільки якщо гастрит не приймає гостру форму;
  • Їх інгредієнти очищають шлунок.

хлібці, на відміну від сухариків, не зможуть поранити слизові, тому перед вживанням їх обов'язково замочувати. Але ось хлібці з добавками кунжуту або висівок купувати не варто, вони тільки погіршать становище.

Гастрит проявляється в дуже неприємній формі, іноді людина так мучиться від болю в шлунку, що повністю втрачає апетит, а вже до вибору хліба йому і діла немає. Мало хто знає, який саме хліб і коли можна їсти при цій хворобі, єдино правильним рішенням буде придбати для себе хлібці або підсушити сухарики, але їх потрібно вживати в обмеженій кількості не більше 100 грамів на добу, щоб не викликати загострення.

Посилання на основну публікацію