У картоплі міститься багате кількість вітамінів і мінералів

Страви і пюре з картоплі при гастриті - користь, показання, обережності

Лікувальна дієта невипадково включає картопляне пюре при гастриті і багато інших страви на основі картоплі. Хімічний склад, багатий на корисні елементи, і щадні властивості роблять його повноцінною частиною дієтичних столів під час лікування гастриту.

Страви з популярного коренеплоду надають на стінки шлунка благотворну дію, легко обробляються шлунковим соком, швидко переміщаються в кишечник, насичують організм поживними речовинами. Не роблять механічного та хімічного подразнення. Особливо це стосується пюре - перетерта їжа мінімально шкодить хворому органу, на відміну від твердої їжі.

картофельное пюре при гастрите
Картопляне пюре - невід'ємна частина дієтотерапії для всіх стадій і форм гастриту

Єдина умова - готувати і їсти їду за правилами. Дієтологи і гастроентерологи на питання, чи можна картоплю при гастриті, відповідають ствердно, але з обмеженнями деяких рецептів. То яку ж картоплю при гастриті дозволяють їсти доктора?

Корисні якості картоплі

Картопляні бульби недарма вважаються «другим хлібом », в їх м'якоті міститься маса необхідних людині речовин. Варена картопля при гастриті, коли порушено розщеплення і всмоктування поживних елементів, постачає тіло вуглеводами, цінних рослинним білком туберін, вітамінами, пектинами, мікроелементами, незамінними амінокислотами.

Склад картопляних бульб варіюється в процентному співвідношенні, в залежності від сорту, але в цілому містить:

  • Воду;
  • Крохмаль;
  • Білок туберін;
  • Інші азотисті з'єднання;
  • Цукор у вигляді глюкози (65%), сахарози (30%), фруктози (5%);
  • Рослинний жир (0,1 - 0,15%);
  • Ферменти;
  • Мінеральні солі;
Полезные качества картофеля
В картофеле содержится богатое количество витаминов и минералов
  • Вітаміни с, е, рр, в1, в2, В6, до, біотин, провітамін а, пантотенову кислоту;
  • Клітковину ;
  • Органічні кислоти;
  • Амінокислоти, в тому числі повний набір незамінних для людини;
  • Пектини;
  • Мікроелементи - калій, фосфор, магній, йод, кальцій, залізо, сірку, цинк, кремній , бром, марганець, бор;
  • Кумарин;
  • Каротиноїди.

Корисні хімічні сполуки в картоплі легко засвоюються, оскільки мають форму лужних солей, що благотворно позначається на кислотно-лужний баланс крові.

Зверніть увагу! Картопляні бульби при разваривании і размягчении втрачають частку вітамінів, зате не перевантажують запалені стінки шлунка. Тому лікарі однозначно говорять, що картопляне пюре при гастриті можна і потрібно їсти

Вплив картоплі на травлення

Отварная м'якоть коренеплоду містить не грубу клітковину, як деякі овочі, її волокна ніжні і м'які. Їх частка невелика - всього 1%. Потрапляючи в шлунок, вони швидко розм'якшуються, набухають, не дратують слизову. Харчова грудка легко покидає межі хворого органу, м'яко евакуюється в дванадцятипалу кишку.

Крохмаль, на частку якого знадобиться 17 - 20%, при варінні частково перетворюється в цінний для шлункової оболонки слиз. Вона обволікає пошкоджені клітини слизової, змащує травний тракт, захищаючи від агресивного впливу шлункової кислоти, тому сміливо можна їсти картоплю при гастриті.

Влияние картофеля на пищеварение
Завдяки крохмалю, що міститься в картоплі, в шлунку створюється м'яка оболонка, яка захищає органи від агресивних продуктів

Страви з картоплі, приготовані правильно, не застоюються, тому відсутня бродіння і відчуття тяжкості, як «гиря в животі». При перетравленні газоутворення мізерно, немає зайвого тиску на стінки, почуття розпирання, метеоризму.

Картоплю не потрібно ретельно пережовувати. Оброблена слиною їжа плавно перетікає в шлунок, швидко там окислюється, не дратуючи стінки

Проходячи через нижній відділ, вона нейтралізується, потім потрапляє в лужне середовище дванадцятипалої кишки, де обробляється жовчю. Після вона повноцінно всмоктується нижчими відділами кишечника, не порушуючи перистальтику і дефекацію.

Читайте також: & nbsp; Відповідь на питання - "Чи можна їсти гриби при гастриті?"

Вживання картоплі при гастриті

Гастрит як діагноз має різні форми і стадії. Хвороба проявляється функціональними розладами різного ступеня, порушенням секреції соку і рухової активності. Дієту призначають в якості лікувальної складової, що входить в схему лікування патології шлунка.

Справедливо розглядати окремо харчування:Для каждой формы и стадии заболевания имеются свои диетические нюансы

  • Для гострого гастриту і загострення хронічної недуги; || | 133
  • В стадии затихания болезни;
  • При гастриті з підвищеною показником кислотності (гіперацидний гастрит);
  • При недостатній секреції кислоти (гіпоацидний або антацидний гастрит);
  • Для ускладненого гастриту.
Важливо! Харчові нюанси враховані і детально розписані в лікувальних дієтичних столах, рекомендованих Міністерством охорони здоров'я

Картопля під час лікування гастриту з підвищеною кислотністю

Медики рекомендуют разварные супы и картофельное пюре при гастрите с повышенной кислотностью, когда болезнь обостряется.

Дієта:

  1. Хворого переводять в перші 2 - 4 дні на сувору дієтотерапію (стіл № 1А) з обмеженим раціоном. Дозволені розварна супи з картоплею, рідке картопляне пюре з додаванням молока.
  2. Після затихання хворобливих симптомів можна переходити на відновний режим (стіл № 1б). Додаються картопляні блюда вареними шматочками, запіканки, м'яке пюре на молоці і вершковому маслі.
  3. В період одужання (1 - 3 місяці) краще дотримуватися дієти, що щадить з повноцінними енергетичними показниками (стіл №1). Дозволена варена, тушкована картопля, супи, пюре, картопляні запіканки.
  4. Коли травлення входить в норму, хворому гастритом рекомендують дотримуватися обмежень раціону, залишають основу столу №15.
лечения гастрита с повышенной кислотностью
Дієта «Стіл № 15 »передбачає повноцінне харчування і включає обмеження лише стосовно шкідливої ​​їжі

Виключаються: смажену картоплю, особливо з салом, картопля-фрі, жирні страви, заправка гострими соусами, кислої сметаною, тушковані в оцті або вини. || | 162

Картофель во время лечения гастрита с пониженной кислотностью

При н достатньою або нульовий функції шлунка також можна їсти картоплю при гастриті, але з деякими обмеженнями.

Режим харчування залежить від самопочуття хворого, клінічної картини, ступеня ураження слизової, стадії хворобливого процесу:

  1. на піку загострення належить тепле пиття і рідке картопляне пюре на воді з краплею вершкового масла (стіл № 1А).
  2. Після полегшення можна дотримуватися щадного раціону по столу №2, розробленого для м'якої стимуляції секреторної функції. Дозволені розварна супи з перетертим і порізаним шматочками картоплею, картопляне пюре з молоком, вершками, сметаною. Запечені, варені, тушковані блюда, запіканки, вареники з картоплею та сметаною.
  3. При нормалізації травлення досить харчуватися по столу №15, щоб уникати збоїв травлення. Це повноцінний раціон з певними обмеженнями, що прибирають провокуючі фактори - тугоплавкі тваринні жири, страви смажені з скоринкою.
Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати алкоголь при гастриті?

Виключаються: картопля з жирним м'ясом, салом, смажена до хрусткої скоринки, заправлена ​​тугоплавким жиром.

Картопля при ускладненому гастриті

Часто запалення шлункової оболонки супроводжується іншими патологіями травлення. Попутно страждають печінка, кишечник, підшлункова залоза, жовчний міхур. Загострення ускладненого гастриту призводить до збою пов'язаних органів шлунково-кишкового тракту, що задіяні в травної ланцюжку.

Харчування страждають комплексним порушенням в системі шлунково-кишкового тракту має бути скоригована під супутні діагнози, в залежності від стадії недуги. Зазвичай лікар поєднує дієтотерапію для гастриту і наявних у хворого конкретних порушень.

Рада! Проконсультуйтеся обов'язково у гастроентеролога, в якому вигляді можна картопля при гастриті з підвищеною кислотністю або недостатньою секрецією, якщо гастрит обтяжений колітом, холециститом, панкреатитом, ентеритом, гепатитом

Особливості приготування пюре і страв з картоплі

Большинство ценных веществ и витаминов у картофельного клубня находится под кожурой. При гастрите картофель подвергается длительной тепловой обработке. Для максимального сохранения полезных элементов нужно тонко очищать корнеплоды перед приготовлением.

Особенности приготовления
Дієтичні страви з картоплі можна готувати на пару

Страви з картоплі при гастриті:

  1. Супи. У неміцний рибний або м'ясний навар, а також в овочевий відвар кладуть дрібні шматочки картоплі, крупу, інші овочі, добре розварюють. У період загострення протирають. Пасерування не роблять.
  2. Пюре. Готують картоплю до м'якості, товчуть, розбавляють водою і молоком (навпіл) до напіврідкої консистенції, заправляють маслом або сметаною.
  3. Тушковані страви. Невеликі шматочки овочів гасять на воді, бульйоні, молоці, вершках, сметані до м'якого стану.
  4. запіканки. Пюре заливають яєчно-молочною сумішшю, додають сир, сир, зелень. Запікають до м'якої скоринки.
  5. Парові страви. Дозволена будь-яка рецептура, але страва має бути м'яким, ніжним.
  6. Вареники з картоплею при гастриті дозволені на стадії одужання. У начинку і заправку не кладуть смажену цибулю. Поливати краще вершковим маслом, вершками, сметаною.
Важливо! Смажену картоплю, картоплю-фрі, супи з пасеруванням краще страждаючим гастритом уникати

Обмеження для деяких картопляних страв

Гастроентеролог при призначенні дієти враховує особливості конкретного діагнозу і стадії хвороби, обмежує раціон хворого. | || 217

Что касается блюд из картофеля, под запрет могут попасть такие блюда:Любителям жареных пирожков с картофелем придется отказаться от своих предпочтений

  • Смажений до хрусткої скоринки картопля;
  • Смажене або тушковане блюдо з салом, жирним м'ясом; | || 223
  • Суп на крепком жирном бульоне;
  • Картопля шматочками, полита тугоплавким жиром;
  • Зрази карт фельний;
  • Котлетки картопляні в сухарях;
  • Оладки з картоплі з рум'яною скоринкою;
  • Супи з пасеруванням.
Зверніть увагу! Картопляний коренеплід відноситься до дієтичної їжі, а користь залежить від способу приготування і подачі. Страждає на гастрит людині не можна їсти гарячі страви - їжа понад 60º негативно позначається на роботі шлунка, повільніше покидає його межі.

Треба їсти картоплю, незалежно від різновиду і стадії хвороби, тільки в теплому вигляді, близькому до температури тіла ( 37 - 39º).

Посилання на основну публікацію