custom_block (2, 6640541, 138);

Які каші показані до вживання при різних стадіях гастриту

Каші при гастриті входять в основу лікувальних дієтичних столів №1 і № 2, що розроблені для захворювань шлунка з пошкодженої слизовою оболонкою. Вживати їх дозволяється при різних типах і стадіях недуги в певному виді. Рекомендації також стосуються способів варіння і ступеня разваривания. Перераховано корисні і заборонені крупи, виходячи з балансу кислотності шлункового соку.

Корисні якості каші допомагають травленню, щадять запалені стінки шлунка, знімають запалення, відновлюють функцію травлення.

В той же час велика кількість грубих харчових волокон в деяких крупах робить їх неприйнятними в фазі загострення - такі каші швидше зашкодять, будуть дратувати запалені тканини, посилювати хворобливий стан.

Корисні властивості каш при гастриті

Шлунок приймає в себе грудку переж ванною, обробленої ферментами слини їжі. Розпочинається активна секреція шлункового соку, куди входять слиз, пектин, соляна кислота, бікарбонати. Завдяки травним сокам, грудку набухає, розщеплюється, піддається гідролізу. Далі відбувається переміщення вмісту в дванадцятипалу кишку.

Щоб травлення протікало нормально, слизова шлунка повинна чітко виконувати біологічні функції: секрецію всіх компонентів соку, перистальтику, розщеплення харчових компонентів. При збої навіть однієї ланки процес травлення і всмоктування порушується.

Запалена оболонка при гастриті потребує щадному режимі - термічному, механічному, хімічному, а наше тіло - в повноцінному вступі поживних речовин, вітамінів, мікроелементів. Наситити при гастриті організм необхідними елементами дозволять каші.

Недарма кашу називають ліками від гастриту - її обволікаючі властивості захищають оболонку, знижують агресивна дія соляної кислоти. Здатність швидко набухати, розщеплюватися і засвоюватися дозволяє каш не дратувати шлунок, зменшувати внутрішнє тиск і біль.

Каша лекарство от гастрита

Багатий склад злакових каш корисними елементами покриває базові потреби організму, постачає його:

  1. Медленно высвобождаемыми углеводами;
  2. вітамінами;
  3. Клітковиною;
  4. Мікроелементами;
  5. Рослинним білком;
  6. Рослинними жирами.
Людина, поївши кашу при гастриті, не відчуває тяжкості, розпирання, легко і надовго насичується.

Які каші показані при різних стадіях гастриту

Від того, як і з якої крупи приготовлено страву, залежить користь і шкода каші при гастриті на різних стадіях недуги. Гастрит буває гострим, загостреним, в фазі загасання хворобливих проявів (ремісія).

Дієта при гастриті - невід'ємна частина терапії, її призначає лікар-гастроентеролог при складанні лікувальної схеми.

Предписания врача
Обов'язково дотримуйтеся лікарських приписів, інакше стан може погіршитися.

каші в гострому періоді хвороби

Для гострої фази гастриту підходить лікувальна дієта № 1А, відповідно до якої тільки слизові круп'яні супи і рідкі каші в теплому вигляді, з 2 по 4 день лікування.

Для цього сильно розварюють у великій кількості у и:

  • Манку;
  • Вівсянку (пластівці);
  • Круглий рис;
  • Рисову січку;
  • круп'яне борошно (толокно, рисове борошно).
Читайте також: & nbsp; Користь і шкода горіхів при лікуванні гастриту

Заправляти готову страву дозволяється молоком, вершковим маслом, вершками, молочно-яєчної заливанням. Сіль обмежується до мінімуму - 8 грамів на добу. Їжа розбивається на 6 дрібних прийомів, з яких тільки 2 складають кашу і суп.

Каши в остром периоде болезни

Каші після загострення гастриту (підгострий період)

Коли різке загострення йде на спад, необхідний поступовий перехід до повноцінного харчуванню. Для адаптації в період загасання обострившегося гастриту розроблений стіл №1В або №1. На нього можна перейти, як тільки настане полегшення або дозволить доктор. Дієта доповнюється молочними супами з дрібних круп, рідкими або напіврідкими молочними кашами в перетертої стані.

Тривало варяться на воді або навпіл з молоком:

  • Манка;
  • Гречка;
  • Вівсянка;
  • Рис; | || 133
  • Рисовая либо гречневая сечка;
  • Вермішель;
  • гречана, вівсяна, рисова мука.

Частка солі збільшена до 10 грамів на добу. Приготовлені круп'яні страви слід їсти теплими, свіжими. Краще включити кашу на сніданок або вечерю, суп - на обід.

Каши после обострения гастрита
Заправляються злакові страви молочно-яєчною сумішшю, молоком, некислі свіжим сиром, вершками, вершковим маслом, медом, цукром.

каші при гастриті у фазі ремісії

при хронічному гастриті у стадії загасання травлення поступово нормалізується. Мета дієти в цей період - перешкоджати новим загостренням, не дратувати шлунок агресивної їжею (гострої, маринованої, важкої для перетравлення).

Якщо дотримуватися лікувального столу №2, можна прибрати більшість неприємних симптомів гастриту.

Режим харчування по дієті №2 вважається вже повноцінним харчуванням, його можна дотримуватися тривалий час. Дозволяються круп'яні супи на овочевому, нежирному рибному та м'ясному, грибному, молочному відварі, а також розварна і розсипчасті каші. Страви потрібно їсти теплими, в свіжому вигляді, добовий прийом крупи необмежений, але її слід розварювати до м'якості або перетирати.

Які крупи і каші при гастриті у фазі ремісії допускаються:

  1. Гречана;
  2. Вівсяна;
  3. Манна;
  4. Рисова;
  5. Кукурудзяна (обмежено);
  6. Пшенична; || | 166
  7. Ячневая (ограниченно);
  8. Локшина і вермішель.

Заправка страв, приготованих на крупі, різноманітна. Це сметана, молоко, вершки, натуральний йогурт, м'який сир, молочний соус, вершкове масло, сир, шматочки очищених фруктів солодких сортів, мед, цукор. З дозволу лікаря можна додавати до каш джем, варення, фруктове пюре.

Пшено
Виключаються бобові, перловка і пшоно. З приводу кукурудзяної і ячної краще запитати поради лікаря.

Каші для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю

Коли показник кислотності перевищує норму, дієта коригується, щоб не спровокувати зайву секрецію кислоти. Пошкоджені стінки шлунка занадто чутливі - агресивна дія кислоти провокує запалення, додає дискомфорт, веде до збою системи травлення роботи.

До вибору каші при гастриті з підвищеною кислотністю, незалежно від стадії хвороби, варто підійти відповідально. Деякі крупи здатні посилювати викид зайвої кислоти, провокують болісну печію, ведуть до неприємних відчуттів, загострення недуги.

Гастроентерологи і дієтологи сходяться на думці, що для гастриту з підвищеним рівнем кислотності неприйнятні крупи:

  • Пшоняна;
  • Перлова;
  • Кукурудзяна; || | 188
  • Ячневая;
  • Боби.

Заправляти не рекомендують кисломолочними продуктами, крім некислі сиру, сметаною, кислими або з грубої м'якоттю фруктами, сухофруктами.

Допускаются молоко, сливочное масло, молочно-яичная заливка, мягкие некислые и неострые сыры. Употребление меда, соли и сахара согласовывается с врачом, поскольку зависит от сопутствующих заболеваний.

Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати яйця при гастриті: користь і шкода продукту

Каши для больных гастритом

Каші для страждаючих гастритом зі зниженою кислотністю

При недостатній кислотності аналогічно напрацьовані медичні рекомендації, які крупи можна тобто при гастриті зі зниженим показником кислоти.

Не всі злаки підходять для хворих на цей вид патології - деякі знижують і без того низький рівень кислоти, що спричиняє недостатнє розщеплення їжі. Комок застоюється, шлунковий тиск зростає. Підсумок - тяжкість, болю, розпирання, бродіння, метеоризм, порушення стільця, погане засвоєння жирів, білків, вітамінів, мікроелементів, інших поживних речовин.

Мета дієти для гіпоацидного гастриту - максимально стимулювати виділення шлункового соку і секрецію соляної кислоти, при цьому щадити слизову. Людям з низьким показником кислотності краще виключити в гострій фазі або обмежити в період полегшення певні види каш:

  1. Грубого помелу;
  2. Цільнозернові;
  3. Недоварені;
  4. Запарені.

Обмежуються перловка, крупа з злаків вівса (замінюється пластівцями), пшеничне з висівками, великі макарони, боби, квасоля.

Каши для страдающих гастритом с пониженной кислотностью

Як готувати і є корисні для шлунка каші

Для страждають патологіями шлунка дієтологи напрацювали певні правила підготовки круп, приготування і прийому каш при гастриті. Вони необхідні, чт б уберегти шлункові стінки, уражені запаленням, від контакту з травними соками в момент їх найбільшого виходу.

  • Підготовка: крупа, крім манки, миється, зерна без оболонки дробляться або перемелюють;
  • Приготування каш: крупа засипається в холодну воду або воду навпіл з молоком, співвідношення - 1 до 4, доводиться до кипіння, потім доварюється під слабким вогнем до м'якості, солиться, заправляється за смаком;
  • Приготування супу: помита крупа засипається в киплячий відвар або нежирний легкий бульйон, доварюється до м'якості;
  • Вживання: блюдо подається свіжоприготовленим, теплим, невеликими порціями.
Каши для желудка
Важливо домогтися слиз істой консистенції - це головна цінність каші при гастриті. Оболонка шлунка м'яко обволікається, харчова грудка легко розщеплюється, швидко евакуюється в кишечник.

Які каші не слід їсти під час гастриту

У злаках, з яких робиться крупа, знаходяться цінні речовини - клітковина , рослинні жири, вуглеводи, білок, безліч вітамінів, мінералів, мікроелементів. При мінімальній тепловій обробці вони зберігаються найкращим чином. Але при гастриті необхідно жертвувати поживну цінність на догоду користь для хворого органу.

Популярні запарені каші не підходять. Наприклад, гречка або пшоно при гастриті, які зазвичай люблять заварювати і їсти розсипчастими, потрібно навпаки розварювати, робити їх рідкими або напіврідкими, в'язкими. Інакше недоварені крупинки будуть дратувати шлунок, довго перетравлюватися, викликати газоутворення, бродіння.

Краще обмежити крупи, перемелені з грубої оболонкою. Це стосується пшеничного каші при гастриті, цільної вівсянки. Жорсткі волокна негативно позначаються на пошкодженої слизової, важко обробляються травними ферментами.

Слід також відмовитися від цільнозернових круп, крім круглого рису і гречки, - перловки, лляних насіння, нечищеного рису, квасолі. Їх важко розварити до оптимальної консистенції, оболонка злаків може пошкодити страждає від гастриту слизову тканину стінок шлунка.

Обов'язково свій раціон погоджуйте з лікарем, щоб не погіршити перебіг хвороби!
Посилання на основну публікацію