Як впливає кефір при гастриті на стан здоров'я

Сегодня гастрит занимает лидирующие позиции среди заболеваний желудочно-кишечного тракта. Поэтому не удивительно, что все большее количество людей интересуется методами максимально быстрой терапии такой патологии. При всем этом важно также знать, какие продукты следует включать в рацион при наличии подобного заболевания, а от каких стоит отказаться. Далее мы разберемся, можно ли употреблять кефир при гастрите, а также узнаем, каким образом этот напиток может воздействовать на организм человека.

Особливості захворювання

Гастрит є тією хворобою, яка полягає в утворенні запалень на поверхні слизової шлунка. Провокувати таке неприємне явище можуть як зовнішні, так і внутрішні чинники. До останніх можна віднести хронічні патології, які провокують порушення процесу травлення. Що стосується зовнішніх подразників, то ними є:Причины гастрита

  • Постійні стреси;
  • Відсутність режиму прийомів їжі;
  • Інтоксикація;
  • Присутність інфекції.

залежно від рівня кислотності шлункового соку обговорюване захворювання буває підвищеної і зниженої кислотності. Примітно, що симптоматика обох форм відрізняється слабо. Ознаками наявності гастриту у хворого є хворобливі відчуття в області шлунка, розлад кишечника, нудота після прийому їжі і загальна слабкість.

Іноді можна судити про ступінь кислотності шлунка за апетитом. Якщо він посилюється, то кислотність швидше за все підвищена, якщо ж апетит відсутній, то кислотність може бути зниженою. Але такі ознаки дуже умовні і керуватися тільки ними не можна. Обов'язково слід звернутися до лікаря як тільки з'являться якісь із перерахованих вище симптомів. У медичному закладі слід здати на аналіз сечу, а також пройти процедуру зондування. На останню, на жаль, погоджуються не всі, але вона є високоефективною і дає можливість виявити безліч проблем.

Корисні властивості напою

Состав кефира
Корисні властивості напою

Говорячи про корисні характеристиках кефіру для шлунково-кишкового тракту, варто звертати увагу на склад напою. В кефірі міститься велика кількість корисних елементів і вітамінів, що, безумовно, є цінним для організму людини. Зокрема, в складі обговорюваного напою присутні вітаміни А, В1, В2 і РР. Серед мікроелементів зустрічається кальцій, цинк і фосфор.

Сприятливий вплив кефіру на організм при наявності гастриту також ґрунтується на змісті в ньому великого обсягу амінокислот, які формуються при розпаді молочних білків. Амінокислоти сприяють швидкому засвоєнню продукту, тим самим спрощуючи роботу самого шлунка. Біфідобактерії і лактобактерії, які теж є в складі кефіру, сприятливо впливають на процес травлення.

Фахівці часто рекомендують вживати кефір перед сном, при чому не тільки хворіють, а й здоровим людям. Справа в тому, що він містить в собі лактозу, яка має заспокійливу властивість і добре працює, якщо вживати напій після вечері.

На жаль, сьогодні деякі виробники, намагаючись заощадити, можуть використовувати більш дешеві, але менш якісні компоненти. Щоб бути впевненим у тому, що купується справжній кефір, а не кефірний напій, слід особливо уважно вивчити упаковку. Там повинно бути вказано, що кефір готується на основі цілісного свіжого молока і спеціальної закваски на грибках.

Чи можна пити кефір при гастриті

За сформованою думкою фахівців, пити кефір при гастриті можна, але все ж слід звертати увагу на ряд важливих рекомендацій. Корисним такий напій буде в випадках, коли у хворого відзначається знижений рівень кислотності шлункового соку або нормальний рівень. Якщо ж рівень кислотності підвищений, то кефір краще в раціон не включати. Також слід звертати увагу на самопочуття хворого в цілому і на якісні характеристики самого продукту.

Читайте також: & nbsp; Страви і пюре з картоплі при гастриті - користь, показання, обережності

При загостреннях

Симптомы обострения
Загострення гастриту

Відповідь на питання, можна чи можна пити кефір при загостренні гастриту, вельми категоричний. При наявності такого типу захворювання лікарі настійно рекомендують скорегувати раціон, виключивши з нього ряд продуктів, в тому числі і кефір. Іноді хворому в перші дні доведеться взагалі відмовитися від їжі, а потім поступово можна буде включати в раціон каші рідкої консистенції, легкі бульйони і ін. Що стосується молочних продуктів, то лікарі дозволяють в цьому випадку тільки нежирні види сиру і свіже молоко. А ось будь-яка кисломолочна продукція на даному етапі повністю заборонена.

При ерозивно гастриті

Ерозивно форма обговорюваного захворювання є найнебезпечнішою. Вона полягає в утворенні дрібних пошкоджень безпосередньо на слизовій оболонці шлунка. Пацієнтам, які страждають від гастриту такої форми, вкрай необхідно дотримуватися суворої дієти. У цьому випадку, як і в попередньому, відповідь на питання, можна пити кефір чи ні, теж буде негативним. Повернути його в раціон дозволяється тільки при ремісії, коли захворювання відступить, а ерозія в шлунку заживе. Але навіть тоді слід робити вибір на користь нежирного напою і вживати виключно свіжий продукт, який пролежав на прилавку не більше доби. Фахівці допускають заміну кефіру в цьому випадку ряжанкою.

При підвищеній кислотності

Симптомы повышенной кислотности
Підвищена кислотність шлункового соку

Підвищений рівень кислотності при гастриті полягає в тому, що організм хворого утворює надмірно багато соляної кислоти, яка в свою чергу поступово починає роз'їдати внутрішню оболонку шлунка. У більшості випадків такі пацієнти страждають від печії, блювоти і нудоти, а також страждають через хворобливих відчуттів в області шлунка. Якщо будуть помічені будь-які з вищевказаних симптомів, необхідно в найкоротші терміни відвідати лікаря, а також почати дотримуватися суворої дієти. При наявності гастриту з підвищеною кислотністю кефір краще все ж виключити з раціону. Справа в тому, що обговорюваний напій містить в собі велику кількість кислоти, яка, як уже говорилося раніше, може дратувати і без цього сильно запалену оболонку шлунка.

Проте, якщо хворий відчуває поліпшення самопочуття, коли настає ремісія, то включити невелику кількість кефіру в раціон все ж можна. Але потрібно ретельно вибирати напій перед покупкою, він повинен бути максимально свіжим і зберігатися в правильних умовах. Свіжість кефіру важлива через те, що при тривалому його зберіганні рівень кислотності такого напою поступово підвищується, що в обговорюваному випадку є негативним фактором.

Якщо пацієнт страждає від проносу, потрібно виключити з його раціону кефір, оскільки цей напій має проносну дію.

При зниженій кислотності

Кувшин с домашним кефиром
Кефір при зниженій кислотності корисний

А ось у разі, коли гастрит характеризується зниженим рівнем кислотності, пити кефір дозволяється хоч кожен день. Напій, як відомо, багатий на поживні елементи, а також містить антибактеріальні речовини, які допоможуть організму в боротьбі з патологічними мікробами, які надійшли в шлунок разом з їжею. Справа в тому, що шлунковий сік здорової людини здатний самостійно впоратися з таким завданням, але якщо соляна кислота виробляється в недостатньому обсязі, патологічні бактерії отримують ідеальні умови для масового розмноження. І саме за рахунок кефіру можна зменшити такі бродильні процеси в шлунку хворого, оскільки обговорюване напій здатний підвищити рівень кислотності.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти помідори і огірки при гострому і хронічному гастриті?

Фахівці радять вживати кефір при наявності такого типу гастриту за 30-40 хвилин до вживання їжі або перед сном. Купувати тепер можна практично будь-який кефір, не звертаючи увагу на те, скільки він до цього зберігався на прилавку магазину. (Прострочений продукт, природно, вживати не можна!) При цьому той кефір, який полежав трохи довше, буде навіть більш корисним для організму хворого гастритом зі зниженою кислотністю.

Хворим, які страждають від частих запорів, краще робити вибір в користь свіжого кефіру, оскільки той напій, який полежав кілька днів, може надавати закріплює дію.

Як вибрати кефір і правила його вживання

Ассортимент напитка
Вибір кефіру

Як уже відомо, вживати кефір при гастриті дозволяється тільки в деяких випадках. При цьому важливо правильно вибрати такий напій в магазині, щоб не завдати шкоди своєму і так ослабленому здоров'ю. Безумовно, потрібно купувати тільки натуральний кефір, який був приготований з молока. Консистенція такого кисломолочного напою повинна бути однорідною, але невелика кількість маленьких бульбашок газу все ж може бути.

В середньому, кефір може зберігатися до 10 днів. Якщо на упаковці термін придатності вказаний більш ніж 14 днів, то це буде чітким сигналом того, що розглянутий напій є не натуральним і особливої ​​користі організму людини не принесе. В добу фахівці рекомендують випивати близько 200-400 г кефіру, при цьому вибір краще робити на користь нежирних сортів. Оптимальний рівнем жирності вважається показник, що не перевищує 2-3%.

Також варто звернути свою увагу на рекомендації щодо вживання кефіру при наявності захворювань шлунка . Багато хто звик зберігати такий кисломолочний напій в холодильнику, таким чином уникаючи швидкого псування продукту. Але в разі наявності обговорюваного захворювання фахівці настійно рекомендують виключити вживання як надмірно гарячої, так і сильно холодної їжі. Саме тому потрібно перед вживанням дістати кефір з холодильника, дати йому трохи постояти, щоб він нагрівся до кімнатної температури, і тільки після цього пити.

Навіть якщо хворий сильно поспішає і не має часу чекати, поки кефір нагріється природним шляхом, не можна підігрівати такий напій в мікрохвильовці або іншими штучними способами. Закипілий кефір втратить велику кількість своїх корисних якостей.

Протипоказання

Незважаючи на загальне сприятливий вплив кефіру на організм, все ж є деякі випадки, коли вживати його не варто:Грудной ребенок

  • Дети до одного года;
  • Страждаючі від гастриту гострої і ерозійних форми, а також при наявності підвищеної кислотності соку в шлунку;
  • Людям, яким потрібно бути максимально зосередженими та сконцентрованими найближчим час (справа в тому, що кефіру властиво розслабляти нервову систему, а також знижувати ур вень уважності, тому краще вживати його у вихідні дні або ж увечері, безпосередньо перед відходом до сну).

Підводячи підсумки, варто ще раз відзначити надзвичайну важливість харчування при наявності захворювань в області шлунково-кишкового тракту. Перед тим як приймати рішення на користь вживання того чи іншого продукту, потрібно завжди консультуватися зі своїм лікуючим лікарем, щоб уникнути неприємних наслідків.
Що стосується кефіру, то пити його можна тільки в окремих випадках. При цьому звертаючи увагу на спосіб виробництва продукту, а також на тривалість його зберігання.
Посилання на основну публікацію