Чи корисний кисіль при гастриті

Дієтичне меню при серйозних шлункових захворюваннях включає продукти, що забезпечують не просто харчування організму, але і терапевтичну дію. У цьому ряду особливо виділяється кисіль - лікарі рекомендують його при гастриті, посилаючись на цілющі властивості напою.

Недарма в XVIII столітті, коли в Москві та Петербурзі пішла мода на цей десерт, і його варили спеціально навчені люди, іноземці називали блюдо «російським бальзамом». Про корисні властивості, про правильне приготування, виборі рецептів і про те, чи дійсно можна пити кисіль при гастриті піде далі мова.

Історична довідка про продукт

Фруктовый кисель
Класичний кисіль

Кисель относится к традиционным русским кушаньям, и корни его берут начало в славянской кулинарии. Хотя исторические источники уверяют, что уже шумеры готовили нечто похожее. Предлагают отведать подобный напиток прибалтийские народы с германцами, но там кисель часто выступает дополнительным сладким соусом.

Сучасній людині цей десерт знайомий з дитинства у вигляді густого напою, звареного на базі компоту, морсу, простого цукрового сиропу з додаванням свіжих ягід або варення. А тим часом у киселю безліч різновидів: молочний, борошняний, вівсяний, пшеничний, житній, на щавлі і навіть гороховий. У стародавні часи і порядок приготування був іншим: часто рецепт вимагав спеціального заквашування вівсяного молока.

Назва напою «кисіль» відображає суть його первісного приготування: етимологія сходить до значення слів «квашений», «кислий». Саме ці киселі - ситні, сготовленние на опарі, присмачені медом, вживали російські богатирі. Поживний злаковий напій становив основу раціону селян, чия праця вимагав могутнього здоров'я. Особливу повагу в давнину до киселю підкреслює той факт, що він ставився до головних обрядовим страв, що споживаються на тризні, на помині, їм пригощали ряджених в святочні дні і подавали в фіналі весільного застілля.

А ось звичний для нашого шлунка фруктово-ягідний кисіль, або як його називали в старовину «червоний», з'явився значно пізніше, з поширенням картоплі і крохмалю з нього. Це явище 18-19-го століть, коли в великих містах навіть професія така утворилася - «кісельщікі». Варити напій з крохмалю виходило вигідніше і простіше, і поступово старовинні рецептури втратили свою актуальність.

До ХХ століття остаточно утвердився той спосіб, який знає сьогодні кожна господиня. А подальшу появу брикетів і порошків концентрованого сухого напівфабрикату значно спростило процес. Треба віддати належне, якісний напівфабрикат не знижує корисних якостей готового напою.

Доброчинні властивості киселю

Кисель и гастрит
Доброчинні властивості киселю | || 73

Кисель относится к достаточно калорийным и питательным блюдам. Приличное содержание в нём клетчатки позволяет организму насытиться без переедания. Это идеальный диетический продукт: его рекомендуют и тем, кто решил худеть, и людям с низкой массой. В пользу этого продукта говорят следующие его качества:

  1. Кисіль - хороший помічник організму, коли потрібно звільнити його від скупчення токсинів;
  2. Це джерело ряду мікроелементів і вітамінів А, В, Р, без якихнемислимо здорове функціонування організму;
  3. Корисні речовини до складу киселю довго зберігають первинні властивості, підживлюють імунітет, що актуально не тільки в простудний сезон, але і при лікуванні таких серйозних недуг, як гастрит;
  4. Кисель содержит метионин, который помогает в нормализации работы поджелудочной железы, а также лецитин, регулирующий уровень холестерина в крови;
  5. Текстура напою зумовила його здатність обволікати шлунок і захищати його слизову від подразнень і ранок (регулярний прийом киселю в їжу - прекрасна профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту). || | 85
Читайте також: & nbsp; Відповідь на питання - "Чи можна їсти гриби при гастриті?"

Для хворих на гастрит не зайвим буде знати, що кисіль знижує кислотність, прискорює травлення і підвищує метаболізм. Відзначено, що буквально одна порція теплого напою (стакан) здатна полегшити страждання під час загострення - больові відчуття значно знижуються, вщухають запальні процеси. Систематичне споживання продукту «знімає» тяжкість в шлунку, нормалізує стілець. Рекомендований він і при дисбактеріозі, який може бути наслідком прийому ліків.

Важливо! Лікувальна дія киселю при гастриті можливо тільки при його споживанні в теплому вигляді. Занадто гаряче або холодне питво подразнює слизову, і підсумком такого неправильного прийому напою є небажані загострення хвороби.

В період ремісії кисіль благотворно впливає на регенерацію клітин, сприяє загоєнню. Він дозволяє не допустити додаткові запалення і, в комплексі з основним лікуванням, налагоджує роботу травної системи.

Приготування дієтичних киселів: загальні аспекти і рецепти

Процесс приготовления
Приготування дієтичного киселю

Диета при желудочных заболеваниях подразумевает использование только качественных продуктов натурального происхождения. От популярных магазинных концентратов фруктового киселя лучше отказаться. Преимущество напитка из свежих плодов налицо, к тому же в промышленном продукте высоко содержание консервантов и красителей, которые явно не пойдут на пользу раздражённому и ослабленному желудку.

Якщо ж в силу якихось причин доводиться вибирати покупної кисіль, то потрібно провести ретельний розбір складу, зазначений на упаковці. У списку компонентів не повинно бути підфарбовуючі добавок E-122, 124, 132. Шкідливий при гастриті консервант - синтезована лимонна кислота E-330. А ось якщо в списку інгредієнтів вказана аскорбінова кислота, то такий кисіль можна пробувати при гастриті.

Основою напою в домашньому приготуванні є крохмаль, зазвичай картопляний. Щоб отримати густий красивий кисіль, потрібно дотримуватися пропорцію: 2 столові ложки на 1 склянку рідини (води, молока, сиропу, морсу, компоту). Для любителів напіврідкого варіанти продукт готується з розрахунку 1 чайної ложки на склянку води.

При підборі інгредієнтів слід враховувати індивідуальну непереносимість продуктів, якщо така є. До речі, перевага домашнього готування в тому, що можна самостійно підбирати компоненти, регулювати вміст цукру. Можна використовувати цукрозамінники (ксиліт, сорбіт і т.п.), мед, і придумати особистий гіпоалергенний рецепт киселю при гастриті.

На окрему увагу заслуговує вівсяний кисіль. Він дуже корисний при захворюваннях травної та сечовидільної системи. Це абсолютно не алергенний продукт: майже не має обмежень за віком (виключаються лише немовлята до 8-ми місяців), підійде абсолютно всім домочадцям, а не тільки діетчікам.
Пластівці вівса, використовувані в приготуванні, мають високий ступінь обволакивания стінок шлунка, відмінно нормалізують процес травлення, ефективно знімають біль і запалення. Вівсяний кисіль при гастриті з підвищеною кислотністю особливо корисний. Він виступає засобом проти рецидиву хвороби. Традиційний рецепт приготування цього та інших цілющих напоїв наводиться нижче.
Читайте також: & nbsp; Чи дозволено харчуватися кукурудзою при гастриті

Вівсяний кисіль при гастриті

Компоненти для варіння:

  • Вода;
  • Хлопья геркулес.
Рецепт киселя
Вівсяний кисіль при гастриті

Один мірний стакан вівсянки слід залити чотирма заходами питної води. Суміш настоюється не менш 8 годин, тому затівати процес краще на ніч. Після закінчення 8-ми годин суміш слід зцідити через марлю в каструльку. Отриману рідину уварювали на мінімальному вогнику близько 20 хвилин. Ознакою готовності буде характерне для киселю згущення. Вживати в теплому вигляді.

Порада: щоб клейковина формувалася краще, текстура киселю була ніжніше, вівсянку потрібно попередньо перемолоти в блендері. А посилити корисні властивості можна, якщо зварити його не на воді, а на відварі шипшини.

Напій з лляного насіння при гастриті

Компоненти для варіння:

  • Семена льону;
  • Вода;
  • Крохмаль.
Приготовление киселя
Напій з лляного насіння

Літр рідини і 3 великих ложки насіння розмішати і закип'ятити. Дати настоятися 1 ніч. Вранці насіння відокремити проціджуванням, в склянці води розвести 3 ложки крохмалю. Настій закип'ятити і влити крохмаль через маленьке ситечко, перемішуючи, щоб уникнути грудок.

Напій ідеальний для сніданку при гастриті з підвищеною кислотністю - він поживний, стимулює перистальтику.

Плодовий кисіль при гастриті | || 146

Компоненты для варки:

  • На склянку ягід - десертна ложка крохмалю;
  • 2 склянки води;
  • За особистим бажанням і смаку - цукор або замінник.
Вишневый кисель
Плодовий кисіль при гастриті

Одну міру води відставити для збовтування крохмалю. Решта рідиною залити промиті плоди і помістити на плиту до закипання. Крохмаль розвести підготовленою водою і влити тонким струменем в киплячий ягідний відвар, перемішуючи. Період готування - 10 хвилин.

Для любителів студенистого, желеобразного напою порцію крохмалю потрібно збільшити втричі. Цей густий напій з фруктів і ягід ідеальний при гастриті зі зниженою кислотністю.

Молочний кисіль при гастриті

Компоненти для варіння:

  • 400 грам свіжого молока;
  • 2 ст. ложки крохмалю.
Варка киселя
Молочний кисіль при гастриті

У 100 грам рідини розвести крохмаль, решту молока закип'ятити в каструльці і зменшити вогонь. Тонкою цівкою влити підготовлену крохмальну суміш влити в кипляче молоко, інтенсивно помішуючи. Готувати 3 хвилини. Особливо корисний своїм залужнюючих впливом молочний кисіль при гастриті з підвищеною кислотністю. Як ліки, такий напій рекомендується споживати по склянці на добу в теплому стані протягом місяця.

Порада: відмінний варіант молочного киселю - це молочно-вівсяний. Готується він за принципом, описаного в нашому першому рецепті, тільки воду слід поміняти на молоко.
Яблочный кисель
Кисіль з яблучних часточок

Це класичні рецепти, які можна використовувати в якості базових правил. Підбираючи компоненти самостійно, потрібно не упускати з уваги їх додаткове дію на організм. Так кисіль з яблучних часточок, крім огортає ефекту при гастриті, дасть ще й жовчогінний. Ягоди горобини діють як проносне, а чорниця кріпить.

Раціон при гастриті цілком може бути «смачним», якраз кисіль з категорії таких десертних страв. Але формувати свій дієтичний стіл слід, консультуючись з лікарем. Грамотний підхід до харчування, нормоване споживання киселю при гастриті допоможе підтримати і швидко оздоровити організм.

Посилання на основну публікацію