Чи корисна журавлина при гастриті?

ягоди це добре! Збирати їх подвійно здорово і корисно для здоров'я. Головне, вибратися подалі від пильного міста, в лісову глушину. Але найкраще буде знання про особливості свого організму, перед тим як прийняти рішення поласувати журавлиною при гастриті.

Характеристика рослини

Ягоды в природе
Журавлина

Це чагарникова рослина, невелике за висоті. Цвісти починає в червні, плодоносить з вересня і протягом всієї осені, ягоди можуть досягати до 2 см в діаметрі. Віддає перевагу селитися на болотистих ділянках місцевості. Зростає зазвичай в холодному і помірному кліматі.

Через свого повзучого характеру, представляє труднощі при зборі ягоди. Так як стебла стеляться по землі. Але це не зрівняється з її корисними і унікальними властивостями і чудовим смаком. А також збір такого врожаю, здасться непоганий розминкою для організму людини.

Хімічний склад

Собранный урожай
Корисна ягода

Головними компонентами журавлини є органічні кислоти:

  • Лимонная;
  • Бензойна;
  • Хінна.

Даний склад має антисептичні властивості і продовжує терміни зберігання продукту.

Журавлина також включає в себе наступний склад вітамінів:

  • Групи в;
  • Вітамін Е;
  • Вітамін РР.
А також ягода багата мікроелементами корисними для здоров'я людини: калій, кальцій, фосфор, же лезо і марганець. Журавлина містить необхідний для щитовидної залози йод. Варто відзначити той факт, що хімічний склад ягоди варіює, залежно від району зростання і погодних умов того року, в якому вона виросла. А також на збереження корисних компонентів впливає спосіб і умови зберігання.

Корисні властивості

Завдяки багатому складу журавлини, її застосовують при лікуванні і профілактики багатьох патологій організму. Вона може впливати як на весь організм, так і на окремі системи та органи. Журавлина допомагає:Клюквенный морс

  • Підвищити імунітет і допомогти організму впоратися з простудними захворюваннями. Журавлинний морс, сік знизить жар, усуне біль і допоможе зміцнити ослаблений організм.
  • Ягода допоможе при циститах, так як входять до складу компоненти володіють протизапальними властивостями. А також надасть профілактичну дію відносно сечокам'яної хвороби.
  • Журавлина корисна людям, страждаючим від гіпертонії. Завдяки мікроелементам судини стають міцнішими і більш еластично. Хімічний склад плодів має антиоксидантну активність і допоможуть знизити холестерин в крові. Профилактирует виникнення тромбів в судинах.
  • Журавлинний компоненти при зовнішньому застосуванні допомагають впоратися з шкірними захворюваннями, такими як дерматити, псоріаз та інше.
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, корисно при гастритах, зі зниженою кислотністю. Знімає коліки і біль. Стимулює роботу підшлункової залози.
  • Перешкоджає росту ракових клітин.
  • Допоможе підняти гемоглобін, тим самим підвищивши харчування киснем тканин і органів.
  • Плоди журавлини допомагають підвищити апетит, при його зниженні або повної втрати.
Застосування журавлинних соків і морсів в поєднанні з медикаментозним лікуванням, підсилює ефект останніх і допомагає лікам краще проникнути в організм.

Шкода і протипоказання

При всіх корисних якостях даної ягоди, не варто все ж сильно розслаблятися. Деяким людям треба зважити всі за і проти, перш ніж вони вирішує скуштувати цей плід. І ось чому:Проблемы с печенью

  • Людям страждають від хвороб печінки не рекомендовано вживати її в їжу;
  • А також варто цуратися і тим, у кого підвищена кислотність шлунка, так як кислоти, що входять до складу ягоди дратують слизову;
  • Людям з проблемами в травленні варто задуматися перед вживанням сирої ягоди, все з тієї ж причини, наявності кислот в складі, які дратують слизову стінку порожнистих шлунка і кишечника;
  • Бути пильними повинні і гіпотонікам, так як ягода має властивість знижувати кров'яний тиск;
  • Для почуттів тільних зубів журавлина теж не підійде, так як вона погано впливає на емаль, роблячи її вразливіша (ах, ці кислоти!).
Читайте також: & nbsp; Корисні властивості квашеної капусти і види дозволеної при гастриті

Ну ось якщо сильно охота клюковки, то рекомендується дотримуватися деяких правил, щоб знизити ризик шкоди для свого організму:

  1. Чи не їсти на порожній шлунок;
  2. Ретельно прополоскати рот після вживання ягід, щоб знизити дію кислот на емаль;
  3. Бажано не кип'ятити плоди, а просто залити їх гарячою водою, так точно не втратиш цінних компонентів.

Журавлина і гастрит

При условии низкой кислотности клюквенный сок хорошо лечит больной желудок. Благодаря антисептическим свойствам, компоненты ягоды помогают справиться с главным возбудителем болезни — бактерией хеликобактер. Но не стоит забывать, что ягоды для этого должны быть свежими. Покупной сок, увы, не обладает целебными свойствами.

Журавлинний морс при гастриті допомагає підшлунковій залозі виробляти підшлункової сік, що запобіжить в свою чергу черговий напад або усуне порушення в травленні.

Рецепти з журавлини при хворобах шлунка

Напиток из клюквы Цілюще напій подарує не тільки здоров'я, а й підніме настрій. Таке собі поєднання приємного з корисним.

Знадобиться журавлина і гаряча вода, ну і трохи меду для смаку. Ягоди потовкти і видавити з продукту сік. Прокип'ятити макуха протягом 10 хвилин. Остудити і процідити. У відвар, що вийшов влити сік і додати мед.

Рекомендують не використовувати при цьому алюмінієвий посуд і зберігати там же не треба.

Зберігання ягоди

Высушенные ягоды
Зберігання ягоди || | 153

В свежем виде клюква будет радовать глаз на протяжении 2-4 месяцев. Конечно же, это ещё зависит и от условий хранения. Ягода прекрасно подвергается заморозке, всего-то надо промыть, убрать лишний мусор и порченые плоды. После промывки её необходимо тщательно высушить и разложить по пакетам и убрать в морозильник. В суровую зиму морс из этой ягоды обогреет и подарит волшебные мысли о лете. Заморозить можно ягоду, перетёртую, с сахаром. Можно при желании высушить клюкву в духовом шкафу.

Цікавлячись своїм здоров'ям і особливостями тих чи інших речей, що оточують людину, можна мінімізувати шкоду від навколишнього середовища. Отримати заряд енергії і поліпшити настрій.
Посилання на основну публікацію