Рецепт закваски білокачанної капусти для повного курсу лікування або частого її вживання:

Корисні властивості квашеної капусти і види дозволеної при гастриті

гастрит лікується медикаментами спільно з дієтою. Вона накладає обмеження на деякі продукти, при залишенні меню слід це враховувати. У любителів капусти може виникнути замішання, чи не зашкодить вона запаленого шлунку або, навпаки, стане для нього корисною. У якій кількості її вживати і в якому вигляді готувати при гастриті, відкрито нижче.

Квашеная капуста при гастрите
При гастриті з підвищеною кислотністю квашену капусту слід застосовувати з обережністю

Корисні властивості

у цьому овочі є вітамін, що міститься тільки в ній, а точніше в її білокачанної сорт - U- метілметіонін. Цей рідкісний вітамін допомагає при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту, в тому числі і при гастриті

До того ж в капусті є:

  • Вітамін С. Особливість його змісту в тому, що він перебуває в капусті в однаковій концентрації протягом 8 місяців, він міститься як в чистому вигляді, так і в якості складової хімічної реакції, завдяки чому легко засвоюється організмом. Хімічна формула має назву «аскорбиген», в її з'єднанні вітамін зберігається в капусті будь-якого приготування.
  • Вітаміни групи В. Вони важливі для нормалізації роботи нервової системи.
  • Амінокислоти, які нормалізують обмінні процеси .
  • Вітамін До покращує згортання крові, попереджає утворення пухлин.
Полезные свойства капусты
Капуста всіх видів багата на вітаміни групи В. вони важливі для нормалізації роботи нервової системи
  • Вітамін РР стимулює обмінні процеси;
  • Калій покращує роботу м'язів серця;
  • У глеводи потрібні для нормального функціонування організму і перешкоджають появі діабету;
  • Клітковина поліпшує процеси, що відбуваються в кишечнику, і захищає від геморою і запорів.

У капусті багато корисних речовин, які роблять благотворний вплив на організм. у капусті в свіжому вигляді стільки ж лікувальних властивостей, що і в квашеної.

При лікуванні гастриту найчастіше використовується її сік, термін його прийому становить місяць. Ефект від такого використання капусти, як і іншого її виду допомагає швидко впоратися з недугою. Після перших же регулярних прийомів у хворого змінюється хода, шкіра набуває здорового вигляду, а дихання стає свіжим. Квашена капуста використовується в косметології, використовується у вигляді масок для обличчя і омолоджує шкіру, при цьому вона є безцінним засобом для жирної шкіри. Цей овоч нормалізує жировий баланс і звужує розширені пори, що властиво цьому типу шкірних покривів.

Яка капуста підходить при гастриті?

Слід знати, що при загостренні захворювання капуста в свіжому вигляді заборонена, а ось в період ремісії і на перших стадіях її можна вживати в тушкованому, запеченому, відварному і квашеному вигляді. Смажити її протипоказано. Серед множинних сортів капусти при гастриті допускається є пекінську, білокачанну, морську, брокколі, особливості застосування яких наведено нижче.

Як допустимо готувати капусту при гастриті?

Цей овоч усуває запалення на слизовій шлунка, знімає больові відчуття і в той же час добре втамовує голод, відчуття якого часто з'являється при дотриманні дієти. У період загострення не можна їсти капусту навіть в перших стравах. Ідеальним варіантом буде застосування капустяного соку і розсолу з нього, а також тушкованою і квашеної капусти.

Капустяний сік

В свіжовичавленому вигляді він усуває основні симптоми гастриту: здуття, нудоту і печію. Сік стимулює моторику кишечника і знижує вміст соляної кислоти.

Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти печиво при гастриті?

Він використовується при проблемах з травною системою, так як має цілющі властивості:

  • Протизапальною;
  • Регенерирующим, что стимулирует быстрейшее заживление язв;
  • антигістамінні;
  • Є відмінним сорбентом;
  • Містить вітамін с;
  • знеболюючі; | || 134
  • Вяжущим свойством, благотворно влияющим на слизистую желудка.
Капустный сок
Свіжовичавлений капустяний сік впливає на організм як спазмолітик і усуває симптоми гастриту

У соку з капусти практично отс утствуют побічні ефекти і протипоказання, він корисний навіть при підвищеній кислотності, так як нейтралізує дію на хворий орган соляної кислоти. Його також дозволено пити і при гастриті зі зниженою кислотністю.

Якщо хворого мучать запори, то сік можна застосовувати, інакше він викличе ще більше газоутворення

Лікування капустяним соком повинно проводитися рідиною кімнатної температури, зберігати її не можна, потрібно використовувати тільки свіжоприготований сік, але слід враховувати, що:

  • у сік можна додавати сіль, так як при такому захворюванні знижений вживання цієї приправи;
  • Лікувальну капустяну рідина випивають до їжі в обсязі половини склянки;
  • температура соку повинна бути такою ж, як і тіла;
  • Капустяний сік розводять водою в співвідношенні 1 до 1;
  • Ліки не можна вживати більше трьох разів на добу;
  • Сік отримують тільки з білокачанної або кольорового сорти капусти.

Квашена капуста

В 200 мг приготованого таким чином овоча включено 40 мг вітаміну С, це відповідає його добовій дозі необхідної для людини. Він застосовується для лікування і профілактики виразки, гастриту або диспепсії. Квашену капусту можуть використовувати як додатковий засіб поряд з медикаментозним лікуванням.

Квашеная капуста
При заквасці цього овоча протипоказано застосування гострих спецій

Цей овоч в квашеному вигляді має корисні властивості при гастриті:

  • Восстанавливает микрофлору кишечника;
  • Позбавляє від запорів;
  • Стимулює часті скорочення кишечника;
  • Відновлює пошкоджені ділянки шлунка.
В цілому квашена капуста зміцнює організм, підвищує апетит, але при підвищеній кислотності її потрібно застосовувати акуратно

Рецепт заквашивания белокочанной капусты для полного курса лечения или частого ее употребления:

  1. Підготувати два невеликих качана капусти. Вони не повинні бути великими, їх потрібно очистити від старих зів'ялого листя. Вимити і як можна тонше нарізати.
  2. Очистити дві великі морквини і крупно натерти.
  3. Порізану капусту викласти в більшу емальований посуд, пересипати сіллю і вручну перемішати, подавлівая нарізані шматочки, щоб вони пустили сік.
  4. У капусту додають моркву, 1 ст. ложку цукру і все знову перемішується.
  5. Капусту викладають в заздалегідь підготовлену і простерилізованих 3 - літрову банку і залишають її настоюватися на кілька годин.
  6. Потім потрібно перевірити, щоб капуста пустила достатню кількість соку , він повинен повністю покривати нашатковану капусту, а якщо її буде недостатньо, тоді потрібно долити до потрібного рівня кип'яченої води.

Банку закривають поліетиленовою кришкою, в ній потрібно буде виконати діри для виходу газів. Ємність з капустою встановлюють в глибоку миску, в неї будуть потрапляти надлишки капустяного соку. Щодня слід проколювати капусту спицею, щоб вона пускала якомога більше соку. А через три дні квашена капуста буде готова. Цей овоч приймається за півгодини до їди. Після двох тижнів регулярного прийому капусти симптоми гастриту підуть.

Квашеная капуста
квас капуста протягом трьох днів, за цей час вона пускає достатню кількість соку

Рецепт капусти морський квашеної:

  • Підготовлена ​​білокачанна капуста спільно з морквою з'єднується з порізаної морської, перемішується , і перекладається в скляну банку відповідного об'єму.
  • Підготовлені таким чином овочі заливаються водою, яку попередньо кип'ятять.
  • банку залишають відкритою, але встановлюють її в глибоке блюдо.
  • Овощи протыкают спицей, чтобы они выпустили сок и лишнюю горечь.
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти морозиво при гастриті?

Готову страву зберігається в холодильнику. За цим рецептом морська капуста має низьку кислотність і готується вона без солі, тому може застосовуватися для хворих, які страждають від набряків і хвороб кровоносної системи.

Тушкована капуста

У тушкованому вигляді білокачанна капуста не тільки смачна, але і дуже корисна, в такому вигляді вона дозволена при хворобах шлунково-кишкового тракту. Її вибирають багато при дотриманні дієти, за її смак і протизапальні властивості. Тушкована капуста позитивно впливає на слизові оболонки шлунку і захищає органи травлення від зовнішніх впливів.

У тушкованому овоче всі вітаміни зберігаються, а також в ньому виділяються особливі ферменти, які покращують травлення і разом з тим знижують тиск на стінки шлунка | || 216

Виды разрешенной капусты

Є багато видів цього овоча, які покращують стан при гастриті і дають організму цінні речовини, серед них найкорисніші наведені нижче.

Цвітна капуста | || 222

К тому же, цветная капуста защищает организм от рака прямой кишки и замедляет рост имеющихся опухолейОтлично переваривается органами ЖКТ, богата витаминами, белком и аминокислотами, также в ней имеются минералы: калий, железо, магний, кальций, фосфор и другие не менее полезные. Эта капуста способна улучшить состояние желудка, заживить поврежденные кожные покровы и повлиять на биохимические процессы организма. Из этого сорта овоща получают сок и пьют его в течение месяца.

Білокачанна

Звичний і улюблений багатьма овоч, який діє укрепляюще на імунну систему, через що міститься в ній вітаміну С допомагає при простудних захворюваннях, а її мікроелементи: метілметіонін і нікотіномід надають благотворну дію на слизові шлунка, а також покращують травлення. Вміщені в ній корисні інгредієнти загоюють рани при виразці травного органу і покращують моторику кишечника.

Вживають белокочаннную капусту при гастриті в приготованому різними способами вигляді, але ось свіжий овоч є заборонено

Пекінська капуста | || 232

Она обладает иммуномодулирующее действие на весь организм. После ее употребления больные гастритом избавляются от запоров, к тому же избавляются от ненужных токсинов. Пекинская капуста нормализует работу кишечника. Она может выводить из организма даже соли металлов.

Пекинская капуста
Пекінська капуста стимулює апетит при хронічному гастриті і покращує травлення

Брокколі

Вона схожа за своїм складом з білокачанної сортом капусти, тому має всі ті ж властивості, але на відміну від свого родича містить велику кількість магнію, який бере участь у багатьох обмінних процесах. Що міститься в ній каротин служить фундаментом для створення і відновлення слизових органів травлення. Він також блокує вплив на них вільних радикалів, тим самим захищаючи стінки органів від проникнення інфекцій.

Морська капуста

Также морская капуста благотворно влияетна работу мозга и щитовидной железы Також відома як ламінарія, відноситься до водоростей. Багата вітамінами і більше 40 видами мінералів. Її застосовують як рятувальний засіб для поповнення йоду і рішення інших проблем зі щитовидною залозою. Ламінарія діє укрепляюще на нервову систему, володіє проносними властивостями, які використовуються при запорах. Ефективно діє на кишечник, підвищуючи його перистальтику. При зниженій кислотності морська капуста підвищує її.

Капуста - безцінний овоч, який дуже корисний при гастриті, її використовують як при його лікуванні, так і для профілактики можливих захворювань шлунково-кишкового тракту. З нього готують смачні страви, які допомагають усунути симптоми гастриту при будь-якої кислотності.

Посилання на основну публікацію