Чи можна є лимон або інші цитрусові при гастриті?

Зміни, патологічного характеру в слизової шлунково-кишкового тракту, спостерігаються у 80% населення. Гастрит - захворювання, яке не щадить ні дорослих, ні дітей. В останні роки хвороба дуже «помолодшала».

У ранньому нездоров'я дітей винні, насамперед, ми - дорослі, годуючи їх з народження сурогатами, надаючи для життя забруднену середу і змушуючи навіть малюків перебувати в стані неминущого стресу.

Так чи може лимон - цей святково яскравий і корисний представник індокитайської флори, допомогти в наших проблемах і лікуванні гастриту?

лимон - походження і властивості

Вічнозелена дерево , з плодами канарково жовтого кольору, з незабутнім ароматом і вибуховим смаком. Поширився по країнах, з кліматичними умовами близькими до субтропіків, з Індії та Китаю.

Лимон

Склад

Волокниста плодова м'якоть багата корисними речовинами, такими як: цукру, пектини, яблучна і лимонна кислоти, вітаміни - рибофлавін, тіамін, аскорбінова кислота, флавоноїди, рутин, галактуроновая кислота, кумарин, зріоцітрін, гесперидин, ерідіктіол, сесквітерпени, в насінні - ефірні і жирні олії.

Використання в медицині

Народна і офіційна медицина давно визнали за лимоном цілющі властивості. Він використовується при авітамінозах, гіповітамінозах, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, ревматизмі, збою обміну мінеральних речовин, хворобах сечостатевої системи, цинзі, атеросклерозі, подагрі, ангіні, гіпертонії.

У часи середньовіччя лимону приписувалися властивості захисту від зараження чумою і протиотрути при зміїних укусах. Цілителі східних країн лікували плодами лимона легеневі недуги, рани і вважали прекрасним протиотрутою при різних отруєннях.

Авиценна
Авіценна в одинадцятому столітті писав про лимоні, як про перший засобі при серцевих захворюваннях, гепатиті і рекомендував для вживання вагітним жінкам. | ||

Види гастриту і їх сумісність з лимоном

Існує декілька різновидів гастриту, які діляться на дві основні групи: гастрити з підвищеною кислотністю і гастрити зі зниженою кислотністю. При гастритах з підвищеною кислотністю, лимони категорично заборонені в будь-якому вигляді. Тому в подальшому мова йтиме про гипоацидних гастритах.

Є дуже простий і дотепний народний спосіб визначення рівня кислотності свого шлунково-кишкового тракту. Потрібно взяти шматочок лимона, понюхати і капнути трохи соку на мову.

Якщо при цьому ваша реакція досить індиферентно, значить ви володар зниженій кислотності, а, якщо все перекосило, то підвищеної.

гіпоацидний гастрит

Характеризується недостатньою кількістю вироблюваної соляної кислоти, внаслідок чого, їжа, замість ефективного перетравлення, просто гниє в теплій і вологому середовищі порожнини шлунка.

Ознаки гастриту

Первыми признаками, становятся:

  1. Тяжкість після звичайної порції їжі;
  2. Дискомфорт в шлунку від жирної або гострої їжі.

Далі, якщо не лікувати, виникають:

  • Болі в епігастрії;
  • Нудота, блювота;
  • Гнилостный запах изо рта;
  • Пронос.
Читайте також: & nbsp; Правила вживання чаю при лікуванні гастриту

Згодом, постійне нетравлення призводить до порушення здорового функціонування інших систем організму. У хворого, на тлі нестачі вітамінів і поживних речовин, розвивається анемія, з'являється слабкість, блідість шкірних покривів, лущиться шкіра, рідшають і випадає волосся.

У запущених випадках обтяжується виразковими висипаннями на слизовій оболонці рота, порушенням вегетативної системи , підвищеною пітливістю, тахікардією, прискореним диханням і запамороченням.

Чи не встановлений гастрит в дитячому і підлітковому віці, при відсутності лікування, призводить до фізичного і розумовому відставанню. Дорослі жінки і чоловіки страждають загостренням інших захворювань і порушенням регенеративної функції.

Причини виникнення

Як і, при багатьох інших захворюваннях, причини виникнення криються в ослабленні організму зовнішніми і внутрішніми патогенними факторами.

Внутрішні

  • Генетична схильність ;
  • Запалення та інфекції інших внутрішніх органів;
  • Збій гормонального фону;
  • Ендокринні порушення.

Зовнішні

  • Регулярное переедание и нарушение диеты – жирное, острое, копчёное;
  • Шкідливі звички - куріння, алкоголізм;
  • Радіоактивне вплив;
  • Отруєння хімічними і медикаментозним і речовинами.

Діагностика

Сучасні методи діагностики не залишають місця для «ворожіння на кавовій гущі»

  1. Біохімічні аналізи крові, сечі, калу на наявність залишків крові;
  2. Фиброгастроскопия, рентгенорафія епігастрію і УЗД дозволяють досліджувати пробу біопсії на предмет виявлення виразки;
  3. Після стимуляції гістаміном, перевіряється стан шлункового соку, вміст в ньому соляної кислоти, або рівень кислотності; || | 171
  4. Гастрит с пониженным уровнем кислотности устанавливается с помощью гастроскопии;
  5. обов'язковий ий аналіз на наявність бактеріального ураження Helicobacter pilari.
Полный комплекс обследования
Повний комплекс обстеження дає розгорнуту закінчену картину захворювання.

Медичні і народні методи лікування

Медики, крім обов'язкових рекомендацій по дотримання тривалої дієти, прописують ряд препаратів, спрямованих на:

  • Нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту;
  • Посилення вироблення шлункового соку;
  • Збільшення кислотності;
  • Знеболюючі;
  • У разі бактеріальної природи захворювання, антибіотики.
Применение лимона
Поряд з медикаментозним ми, існує безліч народних засобів боротьби із захворюванням. У разі гіпоацидного гастриту, застосування лимона виправдано і корисно.

Рецепти народної медицини

  1. Виключаючи гострі періоди хвороби, у весь інший час, корисно для щоденного прийому наступний засіб: 1 літр настою календули, сік 1 лимона, 3 столові ложки меду - перемішати і вживати по 30 грамів, 3 рази на добу перед їдою;
  2. Також в період ремісії, рекомендується протягом місяця снідати теплою вівсяною кашею на молоці, з додаванням соку лимона прямо в тарілку, безпосередньо перед їжею. А до їжі приймати столову ложку меду з лимонним соком. Така дієта стимулює підвищене вироблення шлункового соку, а властивості вівсяної каші обволікати поверхні, знімає запалений слизової шлунка;
  3. Мед, лимон і оливкова олія - ​​змішати в рівних частках, приймати по 1-2 столових ложки перед їжею; | ||
  4. Щодня з'їдати 2-3 зелених яблука, перетертих в пюре;
  5. До їжі, перед сніданком, обідом і вечерею випивати по півсклянки відвару зі спеціального трав'яного збору.;
  6. В склянці з теплою водою розвести столову ложку меду. Випивати протягом дня до їди;
  7. Цілюща настоянка з волоських горіхів - ліки від ста хвороб. Благотворно впливає на оздоровлення ендокринної, системи, шлунково-кишкового тракту, підвищує рівень кислотності. Приймати по столовій ложці, розведеною в теплій воді, після їди.
Читайте також: & nbsp; Користь меду, і основні обмеження при гастриті

Рецепты народной медицины

Корисні поради

Для лікувального ефекту, вживати лимон треба, очистивши від шкірки і без додавання цукру. Лимонний сік можна змішувати з соками інших фруктів: персика, груші, абрикоса, краще з м'якоттю. Вранці непогано доповнити традиційний чай кружечком лимона. З соку лимона, розведеного у воді, виходить смачний і корисний лимонад.

Хворому гастритом рекомендується пити такий напій натщесерце, кімнатної температури.

Гастрит та інші цитрусові

майже всіх, хворіють на гастрит, хвилює питання про сумісність їх захворювання з вживанням цитрусових. Адже це дуже корисні і смачні фрукти, з самого дитинства асоціюються з новорічними святами і урочистостями.

Апельсини | || 227

  • Положительно влияют на кровеносную систему, укрепляя сосудистые стенки и разжижая кровь;
  • З Здобувши в м'якоті пектини, очищають кишечник і надають стимулюючу дію на шлунково-кишкового тракту;
  • Широка лінійка вітамінів підсилює функціональність імунної системи;
  • Апельсиновий сік, наповнене фітонцидами, запобігає запальним і вірусні впливу, активує життєву енергію органів.

Так само, як і лимони рекомендовані до вживання тільки при низько кислотній формі гастриту. Хворим, у стадії ремісії, дозволено випивати по 100 грамів соку до трьох разів на день. Пацієнтам в гострій фазі захворювання або з підвищеною кислотністю не показано вживання цитрусових.

Апельсины

Мандарини

Якщо порівнювати з іншими видами цитрусових, то мандарини можуть похвалитися найбільш високим вмістом бета-каротину, здатного запобігати розвитку онкології в організмі. Крім того, вони найсолодші і ароматні з усієї групи. Що містить фенольні кислоту, мандариновий сік, являє собою напій, широко застосовується в лікуванні бронхіальних захворювань, в тому числі, астми.

Так само як і інші цитрусові, ці фрукти покращують травний процес, допомагають в лікуванні порушень шлунково-кишкового тракту. Дуже корисний і рекомендований свіжовичавлений сік мандарина при захворюванні гіпоацидним гастритом. І нарівні з лимоном і апельсином, заборонені до вживання пацієнтам з гіперацидних формою захворювання.

Мандарины

Профілактика гастриту

І, наостанок, декілька порад про збереження і підтримці загального здоров'я. Лікування і профілактика будь-якого гастриту передбачає принципову зміну життєвих правил. Спосіб життя, що сприяє збереженню здоров'я, включає:

  1. Упорядкованість життєвого укладу;
  2. Відсутність стресів;
  3. Зміну шкідливих звичок на корисні.

Однак, цього недостатньо. Схожість перших симптомів різних видів гастриту, породжує ситуації, коли хворий, замість того, щоб звернутися до лікаря, лікується самостійно, приймаючи лікування, фактично від, діаметрально протилежною, хвороби.

Самолечение
Тому, всім дорослим, адекватним людям треба розуміти, що хвороби внутрішніх органів це не болячка на коліні, яку всі мажуть зеленкою або йодом. Таке самолікування, може закінчиться, в кращому випадку, реанімацією.

Все фармацевтичні та народні засоби, можна застосовувати тільки після медичного обстеження і рекомендації лікаря. Бережіть себе і своїх близьких і будьте здорові!

Посилання на основну публікацію