Чи можна їсти цибулю при гастриті?

Одним з найбільш поширених захворювань в сучасному світі став гастрит. Їм хворіють більше половини всіх жителів планети. Хвороба підступна і незручна, оскільки вимагає особливої ​​турботи про харчування і спосіб життя, який передбачає прийом їжі за певною схемою і з вибором конкретних продуктів.

Страви без цибулі рідкісні, це популярний і затребуваний продукт. З смачним і корисним овочем готують супи, другі страви, салати, печуть пироги.

Чи можна їсти цибулю при гастриті? Як вибрати спосіб його приготування щоб не нашкодити? Питання серйозні і потребують відповідей.

Лук

Вступ. Харчування при гастриті.

Гастрит «славиться» запальними процесами слизової шлунка. Це диктує свої умови дієт, що передбачають відмову від продуктів, здатних завдати стінок шлунка пошкодження або надати подразнюючу дію.

При правильному легкому харчуванні епігастрію зберігається, знижується тяжкість перебігу хвороби і зменшуються больові відчуття, підвищується імунний статус. Оптимальним режимом харчування буде той, що забезпечує до 3000 кал на добу, дає до 100 г. білків і 100 г. жирів з превалюванням тих і інших тваринного походження і забезпечує не менше 400 г вуглеводів.

Намагайтеся піддавати продукти термічній обробці, не переїдайте, приймайте їжу кілька разів на день і до кінця обіду залишайтеся трохи голодними, щоб не перевантажувати травну систему.

Питание при гастрите
Такий режим допоможе перемогти хворобу!

Лук - що це таке?

Лук - багаторічна травяніс е рослина з сімейства цибулевих, що виростає в багатьох країнах і об'єднує в собі більше 400 видів.

Він прославився як один з найдавніших овочів, культивованих людиною. Рослина, яке користувалося величезною популярністю в середземноморському регіоні ще за 4 тисячі років до нашої ери, і сьогодні виступає в ролі найважливішої овочевої культури.

Унікальне медичне призначення лука давно відомо людині. Ще Авіценна у своєму каноні лікарських наук відзначав його чудові дезінфікуючі, антисептичні та знезаражувальні властивості.

У кулінарії цибулю смажать, запікають, варять і застосовують в свіжому вигляді в незліченній кількості страв. Він відрізняється цілим набором корисних речовин: флавоноїдів, ефірних масел, мікроелементів, мінералів і т.д.

Але, цей дивовижний набір містить і небезпеку. При патологіях епігастрії необхідно включати даний овоч в раціон з великою обережністю. Він протипоказаний при виразках, холециститах і панкреатитах в хронічній і гострій формах, гастритах

Лук — что это такое

Чим корисний лук

Лук - справжня скарбниця корисних для вашого здоров'я речовин. В ньому міститься аскорбінова кислота і вітамін А, вітаміни К, Е, В1, В2, В9 і РР, вуглеводи, полісахариди, цинк, залізо, марганець, фтор і інші полезнейшие мікроелементи.

вітамін А або бета-каротин , що міститься в цибулі, як антиоксидант зміцнює імунітет і впливає на зір і нервову систему, бере участь в гормональної діяльності і формувати і кісток. Вітамін Е або токоферол впливає на засвоєння білків і жирів, підтримує імунну систему, сприяє згортанню крові.

Вітамін С також відомий як дуже сильний антиоксидант, що сприяє виробленню колагену і забезпечує окислювально-відновні процеси. Тіамін або вітамін В1 контролює обмін речовин і гармонізує нервову систему. Рибофлавін (вітамін В2) бере участь в кровотворенні і синтезі нервових клітин, в функціонуванні наднирників.

Читайте також: & nbsp; Часник і гастрит - чи є сумісність у цих понять?

Фолієва кислота (Вітамін В9) допомагає організму засвоювати білок і формувати ДНК. А вітамін РР регулює вміст холестерину і цукру в крові.

Користь рослини для організму безперечна, але, як і з будь-якої могутньою силою, з енергією лука потрібно звертатися акуратно, щоб не нашкодити організму.

Польза лука
Лук выступает как одно из сильнейших средств профилактики и лечения вирусных заболеваний благодаря содержанию в нем особых веществ – фитонцидов, природа которых еще не до конца изучена наукой.

Чи можна їсти цибулю при гастриті

Шлунок в складній системі людських органів, що несуть різне функціональне навантаження, виконує роль «переварівателя» і транспортувальника їжі в кишечник. Перетравлювання відбувається за допомогою, переважно, соляної кислоти, що є основою шлункового соку.

Так працює здоровий шлунок. Гастрит змінює ситуацію. Запалена слизова гостро реагує на будь-яку грубу і гостру їжу і запалюється ще сильніше. Сирий цибулю в цьому сенсі діє як один з найпотужніших провокаторів роздратування через сильні речовин - фітонцидів та ефірних масел, що знаходяться в його складі.

Збільшується вироблення кислоти, стінки роз'їдаються і запалення розширюється, утворюючи виразки. Настільки вражаючу негативну картину здатний намалювати і ріпчаста і зелена цибуля. Таке руйнівний вплив часто супроводжується ще і різкими болями. Ми не радимо вживати цибулю при гастриті.

Винятком буде форма хвороби зі зниженою кислотністю або стадія ремісії. У цих станах при позитивному вердикті вашого лікаря дозволяється з обережністю з'їсти невелику порцію термічно обробленого лука.

Правила вживання

Маючи безліч корисних властивостей, даний овоч залишається одним з найбільш сильних подразників травної системи | || 122

Поэтому, в тех редких случаях, когда врач разрешает употребление лука при гастрите, необходимо его термически обработать. Один із способів - варіння. Варену цибулю виступає поширеним компонентом супів, салатів, рибних і м'ясних делікатесів.

Для збереження в процесі приготування корисних властивостей продукту, можна обмежитися лише декількома хвилинами термічної обробки. Варка - вельми щадний спосіб приготування, зберігає більшість вітамінів і мінеральних речовин.

Вчені вважають, що даний метод змінює склад овочів в самому незначному ступені. Варену протягом короткого часу цибулю можна вживати при неускладнених формах гастриту, додаючи в перші страви, закуски, салати, супи.

Але, пам'ятайте, що загострення хвороби, великі ерозії, атрофическая форма виступають однозначними стоп-факторами використання в їжу цього овочу незалежно від форми і тривалості його приготування.

Що кажуть фахівці про смажену цибулю? Цей спосіб приготування небажаний при гастритах. Крім активних речовин, що містяться в продукті і зберігаються при смаженні, сюди під час приготування на сковороді додаються канцерогени, несприятливо впливають на слизову. При багатьох формах гастриту це неприйнятно, а при ерозивно формі хвороби і гострих випадках просто небезпечно!

Оптимальним варіантом стане печена цибуля. Цей спосіб приготування нівелює більшу частину речовин, що руйнують оболонку шлунка і дванадцятипалої кишки, і зберігає основні корисні речовини.

Печеный лук
Лікарі не забороняють печена цибуля навіть при виразках. Любителі овоча сміливо можуть застосовувати його печену «версію», тим самим, разнообразив стіл.

Лук при підвищеній кислотності

Клиническая практика показывает, что огромному количеству случаев гастрита сопутствует повышенная кислотность. Лук относят к овощам, вырабатывающим дополнительную соляную кислоту, агрессивно уничтожающую оболочку желудка.

Будь гострі форми гастриту і висока кислотність ставлять хрест на лушпиння дієті! Пам'ятайте про це.

Висновки

Гастрит як захворювання, що супроводжується високою кислотністю, роздратованою оболонкою шлунка з обережністю ставиться до цибулі - овочу, що володіє масою корисних речовин, але деструктивно діє на стінки шлунка. Лук в більшості випадків хвороби протипоказаний, особливо в сирому вигляді!

Варена цибуля при гастриті допускається при хорошому перебігу захворювання з невисокою кислотністю невеликими порціями і з обережністю.

Найкращим варіантом вживання цього корисного і смачного овоча є запікання. Печена цибуля несе мінімальну небезпеку для епігастрії і рекомендується до приготування в якості складової частини страв для хворих на гастрит.

Читайте також: & nbsp; Поради медиків: як набрати вагу при гострому і хронічному гастриті

Печеный лук при гастрите

Рецепти страв

Запечена цибулю

Блюдо з англійської кухні, що підходить для приготування та подачі до столу при гастриті - оригінальне, просте і доступне!

Готуємо духову шафу - розігріваємо його до 200 градусів.

Очищаємо цибулю і обрізаємо низ і верх у кожної цибулини, роблячи «бочки», що дозволяють їй стояти. Зверху робимо хресний виріз.

Свіжий бекон моєму і рубаємо.

Чистимо часник і розтираємо його в ступці з перцем і сіллю.

розм'якшується масло, з'єднуємо його з беконом і сумішшю часнику. Отриману масу відправляємо в цибулини, начиняючи їх нею.

Ставимо цибулю на деко і запікаємо в духовці до півгодини.

Корисне і смачне блюдо готове. Приємного апетиту!

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста 6 шт.;
  • Бекон 150 гр.;
  • Вершкове масло 50 гр .;
  • Часник 3 зубчики;
  • Перець чорний мелений 1 щіпка;
  • Сіль морська 1 щіпка.

Запеченый лук рецепт

Цибулевий суп

Добавим в рацион немного Франции, приготовив луковый суп. Этот рецепт известен ее со времен Римской империи и в предлагаемом виде был приготовлен впервые в 17 веке.

Беремо цибулю, чистимо його і ріжемо тонкими кільцями і півкільцями. Розтоплюємо вершкове масло в каструлі. Додаємо туди 2 ложки оливкової олії, відправляємо слідом за ним цибулю і тушкуємо помішуючи 5 хвилин, домагаючись так потрібної в період гастриту м'якості. Далі, робимо вогонь невеликим і підсмажуємо 40 хвилин до золотистого кольору, а потім заправляємо рубаний часник. Накриваємо кришкою і залишаємо зопрівати, періодично помішуючи. Останні 10 хвилин не заважаємо.

Додаємо коньяк і бульйон, кип'ятимо. Через 5 хвилин зскрібає утворилася на дні корочку і варимо ще 30 хвилин!

Солимо і перчимо!

Подача теж повинна бути особливою. Налитий в миски суп посипається тертим сиром і ставиться в духовку. Коли сир розплавиться, цибульний суп гідний подачі на стіл!

Приємного апетиту.

Інгредієнти:

  • Лук 8 великих цибулин;
  • Часник 5 часточок;
  • Яловичий бульйон 1,5 л.;
  • Коньяк 2 столові ложки;
  • Вершкове масло 30 гр.;
  • оливкова олія 4-5 столових ложки;
  • Сир;
  • Перцева суміш;
  • Сіль.

Луковый суп

Картопляне пюре з цибулею

Чудове за смаком і просте в приготуванні блюдо, доступне будь-якій господині.

Картопля моєму і очищаємо, відварюємо в злегка солоній воді до готовності. Очищаємо цибулю, дрібно рубаємо і обсмажуємо на олії до золотистого кольору. Зливаємо воду з картоплі, підсушують його і розминаємо в пюре. Заправляємо в картопля вершкове масло, молоко і додатково розминаємо до однорідної маси без грудочок.

Додаємо обсмажену цибулю і перемішуємо.

Добавляем зелень по вкусу.

Страва готова!

Інгредієнти:

  • Картопля 1 кг.;
  • Цибуля ріпчаста 1 велика цибулина ;
  • Вершкове масло для смаження;
  • Молоко 200 мл.;
  • Вершкове масло 2 столові ложки;
  • Сіль за смаком. | || 254

Картофельное пюре с луком

Посилання на основну публікацію