Чи можна їстимуть малину при гастриті?

Пацієнтам із запаленням слизової шлунка показана жорстка дієта, що попереджає пошкодження стінок травного тракту. Набір дозволених продуктів дуже обмежений, проте, влітку люди прагнуть наповнити організм вітамінами і іншими цінними елементами, рясно поглинаючи натуральні джерела поживних речовин.

Перш ніж ласувати дарами природи, слід з'ясувати які ягоди можна при гастриті.

Наприклад, популярна ягідка малина затребувана не тільки як постачальник корисних субстанцій, але часто використовується і в терапії простудних захворювань, для зниження температури тіла. А кисла брусниця нормалізує кислотно-лужний баланс при гіпоацидний гастрит.

Малина

Корисні властивості малини

Солодку і ароматну малину люблять з дитинства. Це не тільки смачна, а й корисна ягода. У ній міститься «ударна» доза вітаміну С, яка виручає при застуді та ГРВІ. Це ефективний потогінний засіб, яка рятує організм від токсинів. Пектини, що містяться в плодах, виводять солі важких металів. Дана властивість зберігається навіть після теплової обробки. У свіжій ягоді містяться також ферменти, що розщеплюють жири.

Малина и сердце
Малина - порятунок для серцево-судинної системи. Вона зміцнює капіляри, робить їх еластичнішими, попереджає утворення бляшок. Чорний сорт ягоди запобігає прогресуванню онкологічних хвороб.

Думки гастроентерологів щодо малини різні. Деякі вважають, що плоди заспокійливо впливають на слизову шлунка, знімаючи больовий синдром. Інші дотримуються думки, що ягода може пошкодити стінки шлунково-кишкового тракту і загострити патологію.

Малина має в складі:

  • Клітковину;
  • Харчові волокна;
  • Эфирные масла;
  • Органічні кислоти;
  • Антиоксиданти;
  • Кумарин;
  • Фолієву кислоту;
  • вітаміни в, С, H, К, PP, Е і бета-каротин;
  • Мінерали магній, калій, фосфор і ін.

Зібрана малина залишається свіжою і придатною в їжу недовго. Зберігати ягоду можна замороженої або висушеної. Легко готується безпечна вітамінна суміш - потрібно перетерти малину з цукром в пропорції 1: 1.

Полезные свойства малины

У народних рецептах фігурують листя і плоди, які використовуються для виготовлення лікувального зілля і профілактичних настоянок. Відвари з малини допомагають при респіраторних захворюваннях, невралгіях, радикуліті, лихоманці і болях в суглобах, знижують високу температуру тіла, їх застосовують при недокрів'ї та атеросклерозі.

Читайте також: & nbsp; Страви і пюре з картоплі при гастриті - користь, показання, обережності

Для лікування гастриту корисні не стільки ягоди, скільки відвари з малинових листочків (4 ст. Л. Подрібнених рослин заливають 0 , 5 л окропу і настоюють 30 хвилин), які слід приймати по ½ склянки тричі на день за 15 хвилин до їди. Напій характеризується в'яжучим ефектом, здатністю купірувати запальні процеси і виводити з організму надлишок жовчі.

Изжога
Найбільш неприємний симптом недуги - печія. Малиновий відвар «змиває» кислоту з внутрішньої частини стравоходу і позбавляє його від травмування. Корисний напій активізує імунну систему і посилює опірність мікроорганізмам.

Як вживати ягоди при гастриті

Базою для лікування гастриту є грамотно сформований раціон, який підбирають дієтологом з урахуванням діагнозу і супутніх захворювань. Хворим з посиленою виробленням кислоти слід вибірково підходити до складання раціону і виключити продукти , що провокують збільшення кислотності.

Малина дратівливо впливає на шлунково-кишкового тракту при наявності запального тільних процесів, але є її можна, враховуючи деякі нюанси:

  1. Ягоди необхідно вибирати стиглі, без червоточини і пошкоджень;
  2. Вживати плоди слід не на голодний шлунок, а в проміжках між основними трапезами ;
  3. Обсяг порції повинен бути невеликим;
  4. Малину треба ретельно пережовувати або збити в міксері;
  5. Ласувати ягодами дозволяється не пізніше ніж за годину до нічного відпочинку. | || 110

Основное условие питания при гастрите — выбор щадящих продуктов, не перегружающих пищеварительный тракт и максимально полезных для организма.

Малина - хороший постачальник вітамінів, в невеликих кількостях людям з гастритом вона не принесе шкоди. Реальна користь від її поглинання істотно перевищує ймовірний збиток здоров'ю. Згубним є зловживання плодами.

Употребление малины

Вироби з малини при гастриті

Покуштувати малини або брусниці при гастриті з підвищеною кислотністю допустимо, коли гострі реакції і важка симптоматика залишилися позаду.

Плоди часто використовуються в кулінарії. Ягоди застосовують для виготовлення варення, киселю, морсу, мармеладу, желе, додають у фруктові мікси.

Доктора наполегливо рекомендують при гастриті утримуватися від малинового варення або обмежитися 2-3 чайними ложечками ласощі, запиваючи їх підігрітим молоком або слабким чаєм. В процесі консервації велика частина корисних компонентів ягід втрачається.

Крім того, варення містить багато цукру, що для будь-якого організму загрожує неприємними наслідками. Це особливо важливо для хворих на діабет або ожиріння.

Як здорової альтернативи нудотний варення можуть використовуватися заморожені ягоди, які добре додавати в чай, йогурт або сир. Такі страви дозволяється їсти не частіше ніж один раз на добу.

Читайте також: & nbsp; Відповідь дієтолога: чи можна суші і роли при гастриті

Набагато корисніше ягідний морс або свіжовіджатий сік. Пити варто тільки свіжоприготований фреш, який потрібно процідити через марлю (не через сито!) І розбавити водою в рівних частках. Такий нехитрий прийом дозволяє організму отримати життєво необхідні вітаміни і мінерали з натуральних плодів, уникаючи роздратування шлунка.

Для максимального збереження корисних речовин напій треба вживати свіжим, також не слід охолоджувати його в холодильнику. Рекомендований разовий обсяг - 150 мл. Магазинний варіант напою не годиться, оскільки містить багато консервантів і інших небезпечних при гастриті добавок.

Малиновый компот
Найбільш безпечними вважаються ягідні желе, компоти і пудинги.

Поради лікарів

користь малини та інших свіжих ягід для організму безцінна. Але в періоди загострення недуг шлунково-кишкового тракту вживання їх вкрай небажано. Кислуватий малина, що складається з дрібних зерен, потрапляючи в шлунок в необробленому вигляді, подразнює слизову і провокує активний синтез соляної кислоти, що при гастриті шкідливо і навіть небезпечно. У період ремісії недуги свіжі плоди можуть викликати різкі болі в шлунку.

Крім того, в складі ягід є ефірні речовини, здатні спровокувати появу алергічних реакцій. В цьому відношенні більш безпечний жовтий сорт.

Малина при гастриті може стати небезпечною, незалежно від показників кислотності у хворого. Однак вживання відварів із суцвіть, плодів і листя малини часто робить благотворний вплив . Самолікування при гастриті неприпустимо. Тому використання природних засобів на основі малини для терапії необхідно обов'язково обговорити з спостерігає лікарем, який дасть рекомендації по доцільності застосування рецептів народної медицини.

При відсутності інших проблем з травним трактом ягодам при гастриті знайдеться місце в грамотно складеному меню. Але якщо спостерігаються побічні реакції, варто пройти додаткове обстеження на виявлення подразника.

Посилання на основну публікацію