Все про користь молочних продуктів при лікуванні гастриту

Про користь молочних продуктів твердять нам з дитячої колиски. Молоко багате кальцієм і калієм, магнієм і фосфором, поліненасиченими кислотами, так необхідними організму. Вітамінний склад вражає, тут і вітаміни групи B, і бета-каротин і біотин, і багато інших.

Такий корисний продукт часто використовується при складанні дієт, коли мають місце захворювання шлунково-кишкового тракту.

Вивчимо, чи можна пити молоко при гастриті, а також дізнаємося особливості його вживання при різних формах кислотності шлунка.

Склад молока | || 85

Молоко на 88% состоит из воды, остальная часть – это жиры, белки и углеводы. Не стоит забывать о витаминах и минералах, содержащихся в жидком продукте. В качестве наглядного примера рассмотрим подробный состав молока на 100 грамм продукта:

  • Вода - 88 г;
  • Білки - 3,2 г;
  • Жири - 3, 25 м (насичені - 1,9 м, мононенасичені - 0,8 м, поліненасичені - 0,2 г.);
  • Вуглеводи - 5,2 г;
  • Сахара - 5,2 г;
  • Лактоза - 5,2 г;
  • Вітаміни (ретинол (A) - 28 мкг., тіамін (B1) - 0,04 мг., рибофлавін (B2) - 0,18 мг., кобаламин (B12) - 0,44 мкг., вітамін D - 2 МО);
  • Мінеральні речовини (кальцій - 113 мг., магній - 10 мг. , калій - 143 мг).

Цей список компонентів неповний. У ньому представлені основні речовини. Підкреслимо, що показники будуть варіюватися в залежності від того, в яких умовах вирощено тварина, який травою харчувалося, які медичні маніпуляції мали місце (вакцинація та інше).

Состав молока

Вплив на шлунково-кишкового тракту

Користь

Молоко надає пом'якшувальну дію на слизову шлунка, огортаючи його. При печії лікарі радять випити склянку теплого молока невеликими ковтками, і неприємні відчуття пройдуть. Низька кислотність продукту дозволяє нормалізувати підвищену кислотність, яка як раз і буває при печії.

Кисломолочні продукти корисні для шлунково-кишкового тракту, особливо якщо вони виготовлені в домашніх умовах за допомогою аптечної закваски.

Молочные продукты
Приготовить творог, кефир или йогурты под силу любому – было бы желание.

Шкода

Велика кількість казеїну, що входить до складу молока, дуже важко перетравлюється. З віком процес перетравлення казеїну погіршується. У дитячому віці в організмі присутній фермент протеиназа. Дорослішаючи, організм втрачає цей фермент, і процес засвоєння ускладнюється.

Після 30-40 років молоко несе з собою більше шкоди, ніж користі. Людям похилого віку лікарі радять виключити з раціону молоко і замінити його молочними і кисломолочними продуктами.

гастрітние шлунок і молоко

Захворювання шлунково-кишкового тракту вимагають дотримання певної дієти, яка буде варіюватися в залежності від характеру протікання хвороби. У період загострення дієта буде більш жорсткою, не терпить ніяких поблажок.

Саме таке суворе обмеження в їжі дозволить вийти зі стадії загострення швидко і максимально безболісно.

Підвищено кислотність: пити чи не пити молоко

У періоди спокійного протікання захворювання, тобто без загострень, при наявності хронічного гастриту з підвищеною кислотністю дозволяється вживання молока. Своїм обволікаючу дію молоко буде заспокоювати роздратований шлунок і пригнічувати надмірно «збуджений» шлунковий сік.

Лікарі нагадують, що, якщо до гастриту приєднався гастроентерит, тобто запалення кишечника, від цільного молока слід повністю відмовитися. Таке самолікування і неправильне підкріплення організму зашкодить шлунку і кишечнику, посиливши неприємні і болючі відчуття.

Читайте також: & nbsp; Користь і шкода горіхів при лікуванні гастриту

Гастроентерологи радять пити тільки перевірене молоко. Купити його можна в селі, на фермах, тобто у перевірених постачальників.

Молоко при повышенной кислотности
Такі рекомендації пов'язані з тим, що магазинний продукт містить в собі левову частку сухого молока, і не тільки не корисний для шлунка, але і шкідливий.

Не можна їсти, якщо кислотність підвищена

Печія, кисла відрижка, нудота, блювота - ознаки, знайомі тим, у кого в шлунку підвищена кислотність. Щоб не посилити і без того неприємні симптоми, не слід вживати такі молочні продукти:

  1. Кефір;
  2. Знежирене молоко;
  3. Ряжанка;
  4. Сыр;
  5. Сметана;
  6. Кислий сир.

Будь-які продукти, що володіють яскраво вираженим кислим присмаком, слід виключити з раціону.

кислотність допоможуть перемогти інші молочні продукти, про які йтиметься далі.

Готуємо з молока, якщо кислотність підвищена

Якісне свіже коров'яче молоко буде прекрасним лікарем при гастриті з підвищеною кислотністю. Лікарі радять не захоплюватися кількістю. 1-2 склянки напою протягом дня - більш ніж достатньо. Оптимально пити продукт в теплому вигляді, невеликими ковтками.

Молочные каши
Молочні каші стануть прекрасним супутником на шляху до одужання.

Переважно готувати каші на воді, вибираючи довго варяться крупи, а не пластівці (вівсяні , гречані), а в кінці варіння додавати молоко. Таке блюдо буде і смачним, і корисним.

Підвищення кислотності і молочні продукти

Коли шлункового соку виробляється зовсім мало, людина починає відчувати такі неприємні симптоми:

  • Тяжкість в шлунку;
  • Здуття живота;
  • Відрижка з тухлим присмаком.

Все це наслідок зниженої кислотності. Шлункового соку виробляється вкрай мало, а значить їжа довго не може перетравитися, через що і з'являються перераховані вище симптоми.

Заповнити відсутню кислотність можна за рахунок молочних продуктів. З цим завданням чудово впорається кефір, який, як ви пам'ятаєте, повністю під забороною, якщо кислотність шлунка підвищена.

Знижений кількість шлункового соку з наявним гастритом дозволяє вживати також ряд молочних продуктів. Перерахуємо їх:

  1. Кислий сир;
  2. Кисляк;
  3. Ряжанка;
  4. Сир (негострих і нежирних сортів).

Кисломолочные продукты

Виключаємо з раціону, якщо кислотність вище норми

Незбиране коров'яче молоко при зниженій кислотності шлунка буде недоречно. Воно лише ще більше послабить процес вироблення шлункового соку, що призведе до погіршення самопочуття.

Крім цільного молока, слід утриматися також від гострих і солоних сирів. Вони поганий вибір при будь-якому вигляді гастриту.

Молочна сироватка при гастриті

Молочна сироватка - продукт, одержуваний при виготовленні сиру, сиру і казеїну. У сироватці міститься велика кількість корисних речовин, які допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту.

Сироватка має здатність стимулювати вироблення шлункового соку, що дозволяє вживати її при гастриті зі зниженою кислотністю. Сироватка в невеликих кількостях буде незамінна і при гастриті з підвищеною кислотністю, адже її речовини беруть на себе роботу по налагодженню всього процесу травлення.

Молочная сыворотка при гастрите
Пропадає здуття, нудота, печія, нормалізується мінеральний баланс, виводяться шлаки і токсини. | || 212

Сыворотка для налаживания работы ЖКТ

Молочна сироватка допомагає очистити кишечник, налагоджує роботу нирок і печінки. Токсичні мікроорганізми замінюються корисними, що стимулює формування природної мікрофлори кишечника. Молочний цукор сироватки має особливість засвоюватися повільно, що благотворно впливає на розмноження біфідо-і лактобактерій. Гнильні процеси в кишечнику припиняються.

Сироватка для контролю ваги

Часто при проблемах зі шлунком розвивається ожиріння, що пов'язано з порушенням обміну речовин. Легкоусвояемая лактоза допомагає не накопичувати жири. Амінокислоти в складі сироватки повністю забезпечують потреби людського організму в цих мікроелементах.

Завдяки щоденному вживанню цього продукту, знижується відчуття голоду, що благотворно впливає на позбавлення від зайвої ваги.

Козине молоко - ліки від гастриту

У козячому молоці міститься лізоцим, головною перевагою якого є те, що він обволікає стінки шлунка під час прийому і перетравлення їжі. Часто лікарі отримують від пацієнтів відгуки про те, що смак, запах їжі і сам прийом їжі почав викликати огиду. Козяче молоко в цьому випадку - паличка-виручалочка, яка приглушить неприємні симптоми і дозволить підкріпитися з задоволенням.

Козье молоко при гастрите

Переможні речовини козячого молока

Крім лізоциму, в козячому продукті містяться бактерії, які вступають в непримиренну боротьбу зі збудником гастриту - паличкою хелікобактер пілорі. Саме вона в ряді випадків є винуватицею захворювання.

Альбуміни козячого молока допомагають кишечнику почати повноцінно працювати, що налагоджує травлення і стілець. Козій продукт прекрасно засвоюється сам і допомагає засвоюваності інших продуктів.

Склад козячого молока

Козине і коров'яче молоко схоже за своїм складом. Козій продукт містить більше білка, жиру і кальцію.

Читайте також: & nbsp; Відповідь дієтолога: чи можна суші і роли при гастриті

Важлива відмінність жирної складової в тому, що кульки жиру козячого молока дрібніші і засвоюються організмом легше. Також в цьому виді молока більше лінолевої і капринової кислот, завдяки чому організм отримує більше ненасичених жирних кислот, необхідних для повноцінного функціонування всіх систем організму.

Состав козьего молока

Вилікувати гастрит козячим молоком - запросто

Відповімо на питання, чи можна вилікувати гастрит з підвищеною і зниженою кислотністю, вживаючи козяче молоко. Насамперед потрібно відправитися до лікаря за консультацією, а ще краще конкретно до гастроентеролога. Найімовірніше, якщо хвороба знаходиться поза стадії загострення, лікар порадить застосувати такий вигляд лікування козячим молоком:

  • Вибрати свіжий, парної продукт;
  • Приймати як ліки по 1 склянці вранці натщесерце та ввечері перед сном;
  • Вживати в теплому вигляді невеликими ковтками;
  • Пропити такий курс протягом двох тижнів.

Якщо пацієнт ніколи не пив козяче молоко, слід починати з половини склянки двічі день, поступово доводячи цю кількість до повного склянки.

Польза козьего молока
Важливо, що козячий продукт небажано піддавати кип яченію, в цьому випадку він втратить більшості своїх корисних речовин і не принесе бажаного полегшення.

Молоко і його продукти при атрофічному гастриті

Молочні страви

При цій формі гастриту слизова поверхню шлунка сильно виснажена, кількість залоз редуцировано і має місце секреторна недостатність шлунка. Таке захворювання вимагає особливого харчування і уважного ставлення до раціону.

Молочні продукти вирішуються в період загострення тільки у вигляді каш, супів і нежирного сиру. Незбиране молоко можна пити в теплому вигляді невеликими ковтками, а також додавати його в чай. Допускається приготування парового омлету з додаванням молочка. Підкреслимо, що всі страви слід готувати в щадному режимі, тобто варити, готувати на пару або запікати. Не допускається обсмажування продуктів.

Коли стадія загострення позаду, в раціон можна додавати кисломолочні продукти:

  • Ряжанка;
  • Кисляк;
  • Кефір;
  • сир у вигляді сирників або запіканки.

Від жирної сметани і вершків слід повністю відмовитися. Урізноманітнити раціон допоможуть різні крупи (гречка, рис, пшоно, геркулес), зварені спочатку у воді до розм'якшення каші. На стадії напівготовності блюдо розбавляється молоком, що зберігає користь злакових культур і цінність молока.

Молочные блюда

Козине молоко при атрофічному гастриті

Як уже згадувалося вище, козяче молоко є відмінним лікарем при більшості форм гастриту. Воно прекрасно впорається і з атрофической його формою, коли шлунковий сік не виробляється, слизова стоншена і ослаблена.

Після консультації з гастроентерологом можна починати лікування цим народним засобом. Використовуйте тільки свіже, бажано парне козине молоко.

На додаток до ранкового і вечірнього склянці молочного напою, слід випивати ще дві склянки протягом дня. Курс лікування складе приблизно 21 день, але це також слід уточнити у лікаря, щоб не нашкодити організму і допомогти шлунку скоріше відновитися і почати нормально працювати.

Козій продукт хороший ще й тим, що на відміну від молочного, які не викликає алергії. Лактозна недостатність, що є основною причиною неможливості вживання коров'ячого молока, цілком дозволяє пити козяче молоко і не відчувати проблем з травленням.

Козье молоко при атрофическом гастрите

Будь-яка піща- з розумом

Кисломолочні, молочні продукти та їх похідні повинні вживатися при гастриті з різними формами кислотності тільки після узгодження з лікуючим лікарем. Знаючи всю картину протікає захворювання, маючи на руках аналізи і статистику загострень, лікар зможе дати індивідуальні рекомендації по харчуванню. Займатися самолікуванням при такій серйозній хворобі як гастрит необдумано і навіть небезпечно.

Посилання на основну публікацію