Все про користь морквяного соку при гастриті

Поразка слизової шлунка і дванадцятипалої кишки супроводжується болем, здуттям і розладом стільця. Терапія гастриту будується на основі спеціально підібраної дієти, яку пацієнт змушений дотримуватися протягом декількох місяців. Не всі соки дозволені при патологіях ШКТ. Чи можна вживати морквяний сік при гастриті, і який напій не зашкодить шлунку, дадуть відповідь наші фахівці.

Вибираємо напій при захворюванні шлунково-кишкового тракту

Гастрит розвивається на тлі поганої екології, неправильного харчування, стресу, куріння чи алкоголю. У шлунку формуються сприятливі умови для розвитку патогенної флори, слизова запалюється, корисні речовини перестають засвоюватися в повному обсязі.

На тлі патології слизової створюються сприятливі умови для життєдіяльності бактерії викликає виразку шлунка - Хелікобактер пілорі. Негативно на роздратовану слизову впливають багато медикаментів, гостра і солона їжа, жирні страви і випічка.

Забороняється, яка страждає на гастрит, вживати овочі і фрукти, які діють на слизову дратівливо.

Вибір нектару залежить від форми гастриту, яким страждає пацієнт. У гострій формі гастриту заборонений морквяний напій, але допускається вживання капустяного або картопляного. Сік виготовляється зі свіжих овочів і вживається в строго обмеженій кількості.

Картопляний напій діє на шлунок як натуральний анальгетик, знімає гострий біль, обволікає стінки роздратованого шлунка. Знімає підвищену кислотність і запобігає діарею.

Капустяний сік підходить пацієнтам зі зниженою кислотністю. Пити в чистому вигляді рекомендується з обережністю, так як в великих кількостях викликає здуття шлунка. Змішується з будь-яким овочевим соком: томатним, морквяним, картопляним.

Сок моркови
У період ремісії захворювання дозволяється пити морквяний сік з м'якоттю або освітлений. Морквяний нектар сприяє відновленню слизової, зміцнює і сприяє нормальній роботі природної перистальтики шлунка.

Користь і шкода овоча

По своїм складом коренеплід унікальний. Вітаміни та мікроелементи в складі сприяють відновленню стінок шлунка, зміцнюють і захищають слизову. Регулярне вживання пиття з моркви є ефективною профілактикою авітамінозу і патологій серцево-судинної системи.

Морквяний сік з м'якоттю рубці мікротріщини і сприяє швидкому відновленню тканин.

фармакології знайомі корисні властивості моркви і на основі овоча випускається безліч препаратів. Основна дія медикаментів на основі моркви - спазмолітичну.

Морквяне питво при гастриті в період ремісії захворювання корисно за такими чинниками:

  • При гастриті стінки шлунка перестають засвоювати корисні речовини, і хворий страждає авітамінозом. Вітамін А в складі моркви є відмінним профілактичним засобом, сприяє швидкому відновленню організму;
  • Морквяний сік активізує відновлювальні процеси в слизовій і шлунку, рекомендується при лікуванні виразкової хвороби і ерозіях;
  • Препарати на основі моркви використовуються в традиційній медицині, має спазмолітичні властивості;
  • дубильні речовини обволікають роздратовані стінки шлунка, захищають і відновлюють слизову;
  • Елементи в морквяному нектарі беруть участь в регулюванні обмінних х процесів в організмі, продукт схвалений дієтологами і сприяє зниженню ваги.
Морковный сок с мякотью
Морквяний сік дозволений тільки в період ремісії, але вживати його необхідно з обережністю. Хворим при гастриті з підвищеною кислотністю не рекомендується вживати нектару з м'якоттю зі свіжого овоча.

Перед приготуванням пиття овоч відварюється на пару, потім подрібнюється за допомогою блендера. У готову масу додається кип'ячена вода. Виходить густий дієтичний напій, який принесе мінімум шкоди шлунку.

Читайте також: & nbsp; Корисна чи ні гарбуз при гастриті

У 100 грамах свіжого соку містяться вітаміни і мінерали:

Найменування компоненти Кількість, мг | || 99
Тиамин (В1) 0,092
Ніацин (PP) 0, 386
Холін (В4) 9,9
Пиридоксин (В6) 0,217
Фолати (В9) 4
Аскорбінова кислота (С) 8,5
Пантотеновакислота (В5) 0,228
Вітамін Е 1,16
Вітамін А 1,9
Цинк 0,18
Залізо 0, 46
Кальцій 24
Калій 292
Марганець 0, 13
Мідь 0,046
Селен 0,6
Магній 14

Вчені Московського медичного інституту досліджували вплив овочу на роздратовані стінки шлунка і зробили висновок, що сік створює несприятливе середовище для бактерії хелікобактер пілорі. Вживати морквяний сік потрібно, але тільки після термічної обробки.

Польза моркови при гастрите

Протипоказання

Свіжовичавлений напій багатий вітаміном С, який діє дратівливо на слизову. При термічній обробці 70% вітаміну С руйнується. Незважаючи на користь, сік має ряд протипоказань. Утриматися від напою з моркви слід людям з наступними недугами:

  1. Проблеми в роботі печінки;
  2. Ниркова недостатність;
  3. Цукровий діабет 1 і 2 типу;
  4. Індивідуальна непереносимість.

У моркві міститься велика кількість цукрів. Не дарма овоч має солодкий смак. Але пацієнти воліють додавати цукру в готовий сік, виходить шкідливий солодкий напій.

Другий важливий момент відноситься до пакетірованих сокам. У магазинах представлений великий вибір морквяних соків і нектарів, але перед покупкою зверніть увагу на склад. Щоб сік довше зберігався, до складу додається велика кількість цукру і лимонної кислоти. Вживання продуктів з лимонною кислотою людям з роздратованою слизової шлунка заборонено.

Морква для виготовлення соків закуповують за найнижчою вартістю. Овочі перед обробкою не завжди проходять перевірку на пестициди. Велика кількість отрут потрапляє в готовий продукт. Пестициди в незначній кількості не викличуть серйозного отруєння, але будуть повільно руйнувати організм.

Хворим з гастритом сік заводського виготовлення протипоказаний. Виняток становлять соки з групи дитячого харчування. Але ціна на невелику коробочку може починатися від 40 р.

Морковный сок в домашних условиях
Найбезпечніший і корисний сік виготовляється в домашніх умовах. А зробити продукт нескладно.

Рецептура корисного напою

Для приготування корисного напою з м'якоттю знадобляться продукти:

  1. Морква свіжа 1 кг;
  2. вода - 250 мл.
Читайте також: & nbsp; Режим харчування і дієта при рефлюкс-гастриті шлунку - складаємо меню на кожен день

Морква очищається і ретельно промивається від землі і пилу. Потім овоч поміщається в пароварку на 25 хвилин. Якщо пароварка в будинку відсутня, морквина просто відварюється протягом 40 хвилин. Відварюється овоч під кришкою на повільному вогні. Готовий овоч поміщається в блендер і подрібнюється в пюре. У готову густу масу додається кип'ячена вода. Суміш перемішується. Сік з м'якоттю готовий.

Для приготування освітленого нектару знадобитися:

  • Морква свіжа 3 шт. (Велика);
  • Соковижималка;
  • Каструля;
  • 200 мл води.

Свіжа морква промивається і з неї віджимається сік. Готовий сік проціджують через марлю або дрібне ситечко. У проціджений напій додається вода. Суміш доводиться до кипіння, і варитися протягом 10 хвилин. Напій остуджують і подається до столу.

Дозування в якості терапії і профілактики

В якості профілактики гастриту здоровій людині можна вживати в добу по 250 мл морквяного соку. у період ремісії рекомендується дозування по 150 мл раз на два дні. Продукт добре засвоюється організмом і має приємний солодкуватий смак.

Корисні молочні коктейлі на основі морквяного нектару. У напій додається 100 мл молока або 50 мл вершків.

В якості терапії напій рекомендується розділити на дві невеликі дози по 70 мл і вживати вранці після їжі та перед сном. Курс лікування не менше чотирьох тижнів. Для дітей дозування зменшується в 2-3 рази, залежно від віку.

Важливо при лікуванні морквяним соком дотримуватися дозування. При передозуванні шкіра і білки очей набувають жовтуватий відтінок. Пов'язано це з каротином, який у великій кількості містить помаранчевий овоч.

Солнечные лучи
Якщо пацієнт не страждає патологією печінки, то кератин для нього безпечний. Повернути нормальний колір шкіри допомагає сонце. Під впливом сонячних променів надлишки кератину руйнуються, такий же ефект має загар в солярії.

Свіжовичавлений морквяний сік хворому із захворюванням шлунково-кишкового тракту протипоказаний. Але в якості профілактики здоровій людині корисніше пити свіжовичавлений сік. Напій містить більше вітамінів, частина з яких руйнується при термічній обробці. Користь соку збільшується, якщо вживати його з м'якоттю. Напій з м'якоттю багатий клітковиною і рослинними волокнами, які спрощують роботу шлунково-кишкового тракту.

Морквяний сік корисний при гастриті тільки пацієнтам зі зниженою кислотністю або коли захворювання перейшло в стійку ремісію. Напій проходить термічну обробку і втрачає ряд вітамінів і мінералів. Але після обробки слизова шлунка не рветься до гніву, і пацієнт отримує від напою тільки користь.

Посилання на основну публікацію