Чи можна їсти морозиво при гастриті?

Деякі захворювання вимагають дотримання суворої дієти, тому велика кількість страв і продуктів потрібно виключати з меню. Гастрит - запалення слизової шлунка. Медики рекомендують пацієнтам з таким діагнозом не їсти холодні страви або гарячі. Але чи можна морозиво при гастриті, адже ця солодкість відома всім з дитинства. Без нього не обходиться відпочинок в спекотну літню погоду.

Детально про захворювання та причини заборон

Ця хвороба хоча б раз турбувала більше 80% населення, а у літніх людей ця цифра і зовсім досягає 90%. Їжа починає погано перетравлюватися, внаслідок чого людина відчуває слабкість і занепад сил. Розрізняються такі форми недуги: гостра і хронічна.

Перший варіант діагностують у хворих, якщо він виявляється вперше. Цьому типу схильне в основному робоче молоде покоління від 25 до 40 років внаслідок частих стресів і неправильного харчування в силу професійної діяльності. Хронічна форма проявляється періодично, рецидивами.

Заборона на певний вид продукту базується на різновиди гастриту. Буває хвороба зі зниженою кислотністю (гіпоацидний), при якому вироблення соляної кислоти в шлунку знижується.

Причин виникнення патології може бути кілька:

  • Інфікування бактеріями;
  • Різка зміна смакових переваг;
  • Шкідливі звички;
  • Прийом «важких» лікарських засобів.

Найчастіше при такому гастриті до лікаря звертаються з постійним відчуттям важкості в шлунку, неприємним запахом з рота і відрижкою. Апетиту практично немає, більшість пацієнтів зовсім відмовляється від їжі за рахунок того, що відразу після вживання їжі тяжкість в шлунку посилюється. Болей при цьому може не бути зовсім, але брак соляної кислоти викликає часті запори і проноси.

Таким пацієнтом категорично заборонений такий десерт, хоча побутує інша думка. Були випадки, коли хворі пробували солодкість, але після такої їжі у них не виникало проблем. Кажуть, що в результаті цього шлунковий сік охолов і перестав викликати запалення. Але це окремий випадок.

Гастрит з підвищеною кислотністю (гіперацидний) відрізняється високим рівнем вироблення соляної кислоти. Має практично ідентичні першого типу причину, але на цей різновид найчастіше хворіють люди, які часто об'їдалися, порушували свій обмін речовин і, як наслідок, мали зайву вагу.

лишний вес

Болей і дискомфорту в ході такого типу хвороби зазвичай немає. Відчуття незначні, дають про себе знати лише в період «голодної» болю (пізньої). Якщо порушена робота кишечника, біль буде турбувати в усьому животі. Ще один частий симптом - печія. Захворюванню в більшості схильні молоді люди.

У цьому випадку морозиво теж не дозволено, але проблем при його вживанні буде менше, ніж в першому випадку. У рідкісних і приватних випадках можна знайти нежирний продукт без добавок. Його слід розтопити до кімнатної температури. Ось цю рідину безпечніше спробувати, але з'їсти можна не більше 2-3 ч. Л.

Читайте також: & nbsp; Все про користь морквяного соку при гастриті

У будь-якому випадку лікуванням гастриту необхідно займатися при будь-яких її проявах, оскільки при ігноруванні проблеми дане захворювання може перейти в ряд серйозних ускладнень:

  1. Освіта внутрішніх кровотеч;
  2. Перитоніт (запалення черевної порожнини);
  3. Рак шлунка;
  4. Анемія (недокрів'я);
  5. панкреатит (запалення підшлункової залози);
  6. Зневоднення (виникає внаслідок частих блювотних позивів);
  7. Анорексія (часто зустрічає при гастриті зі зниженою кислотністю з а рахунок небажання хворого приймати їжу);
  8. Виразки шлунка.

Игнорирование гастрита

Дієта під час хвороби

Уподобання в продуктах харчування при зниженій і підвищеній кислотності будуть злегка відрізнятися, хоча в цілому загальна схема піде по одному шляху. Харчування при гастриті з низьким рівнем дозволяє їсти хліб трохи підсушеним. Бажано, щоб це був білий, житній продукт в невеликих кількостях. Від пончиків і інших солодких булочок доведеться відмовитися.

Корисно готувати різні каші, бажано вівсянку, гречку і рис. М'ясо і риба не повинні бути жирними, а з раціону необхідно виключити всі субпродукти (печінка, серце і т. Д.). З них можна варити нежирні супи і бульйони. Якщо немає загострень, туди ж можна додати трохи овочів. Цілі шматки краще готувати на пару, смажене - лише через кілька місяців після затихання симптомів хвороби і лише за рідкісним винятком.

Корисно вживати в їжу знежирений сир, хороший твердий сир і трохи вершкового масла. Небажано пити міцний чай, але при цьому пацієнтам зі зниженою кислотністю дозволений кефір, каву і квас. У період ремісії можна їсти цитрусові, а також різні ягоди, бажано в тертому вигляді. Від копчених і сильно солоних продуктів теж доведеться відмовитися.

обезжиренный творог

Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю вимагає частих прийомів їжі, але маленькими порціями по 5-6 разів на добу. Їду слід ретельно пережовувати, оскільки її засвоєння починає відбуватися вже в порожнині рота. У період загострень пацієнту необхідно віддавати перевагу їжі в вигляді пюре, причому попередньо її бажано розварити. Обидва випадки вимагає подачі на стіл страви кімнатної температури, не дуже холодного і не дуже гарячого.

Бажано їсти багато овочів. Підійдуть будь-які у вигляді пюре, крім капусти, огірків, цибулі, ріпи і редьки. Корисно варити супи на молоці або з додаванням макаронів або круп, при цьому потрібно відмовитися від супів з м'яса, риби і грибів. До цієї страви можна додати трохи підсушений хліб. Сире молоко краще не пити.

Можна урізноманітнити раціон фруктами, але при підвищеній кислотності строго заборонені цитрусові, гранати, фініки, виноград і соки з них. Іноді можна дозволити собі чашечку кави, але лише рясно розбавити його молоком. Будь-які страви при цьому не можна рясно солити і перчити, а також слід відмовитися від будь-яких гострих спецій.

Специи

Можливі аналоги холодного десерту

Кращим аналогом такої солодощі можна назвати мед. У ньому міститься безліч вітамінів і мінералів, які обволікають і згладжують стінку шлунка, поліпшуючи його роботу. Він корисний не тільки при гастриті, а й при ряді інших недуг, відмінно підходить для ласощі людини зі здоровим шлунком.

Мед рятує від печії, зміцнює загальний стан імунітету і покращує стілець. Є його можна як самостійну страву, так і в складі інших продуктів (з сиром, фруктами або в складі запіканок).

Багато лікарів досі ведуть запеклі суперечки відносності корисності печива. Однак більшість схиляється до думки, що воно все-таки дає користі більше, ніж шкоди, але не будь-яке. Печиво підійде галетное або вівсяне.

Читайте також: & nbsp; Дієта «стіл №2» при гастриті, зразкове меню на день

Перший варіант вважається низькокалорійним і гіпоалергенним. Вівсяне бажано приготувати в домашніх умовах. З інгредієнтів знадобляться лише вода, борошно і вівсяні пластівці.

Замінити морозиво дозволено наступними солодкими продуктами:

  1. Зефір. У натуральному виріб без барвників міститься пектин, який заспокоює шлунок;
  2. Фруктове пюре. Найкраще підійде яблучне, оскільки саме воно є основним харчовим продуктів для лікування гастриту. При підвищеній кислотності підбирають яблука більш солодких сортів, при зниженій - навпаки;
  3. Мармелад. Має властивості, ідентичні зефіру;
  4. Йогурт і різні продукти з сиру (запіканки, суфле, пудинги, сирники). Головне, щоб вони не були занадто жирними або надто кислими;
  5. Желе. Даний продукт можна їсти при кімнатній температурі. У нього легка текстура. До того ж дане блюдо просто готується в домашніх умовах;
  6. Киселі і компоти. Ці напої відновлюють і заспокоюють запалені ділянки шлунка. Особливу користь принесуть плодово-ягідні, а в них можна додати персик, полуницю і ананас в невеликих кількостях;
  7. Соки. При зниженій кислотності безпечний ананасовий, вишневий і капустяний сік, а при підвищеній - картопляний і морквяний. Будь-який напій при цьому бажано розводити водою 1: 1. Куплені соки вибирайте більш дорогі, в них буде набагато менше ненатуральних компонентів;
  8. Джем;
  9. Ірис.

Сладости

Солодкий десерт корисний чи ні

Мороженое – охлаждённый десерт на основе молочных продуктов. За запевненням вчених морозиво, як і шоколад, виробляє гормон щастя - серотонін. Солодкість в невеликих кількостях навіть корисна, тому що в ній є вітаміни групи А, В, Е і D, кальцій, цинк і фосфор. Але разом з тим є ряд причин, за якими вживати морозиво при гастриті з підвищеною кислотністю строго заборонено:

  • Дієта складається з теплих страв, а морозиво їдять лише холодним;
  • Це жирний продукт, який важко засвоюється шлунком;
  • у більшості цих продуктів міститься велика кількість ароматизаторів та консервантів, що ще більше знижує його корисність.

Натуральне, розтоплене і нежирне морозиво можна їсти в дуже маленьких кількостях при низькому рівні кислотності. Роблять це в період ремісії, коли немає відчуття болю в районі шлунка. Перед цим бажано пройти обстеження, щоб точно переконатися в хорошому стані слизової.

Посилання на основну публікацію