Найсмачніші рецепти дієтичного омлету при гастриті

Вважалося, що гастрит - це студентська хвороба, коли в розпорядок дня не запроваджували годинник прийому їжі або за браком часу, або через недостатньо тка стипендії, або просто через неуважного ставлення до власного здоров'я. Поступово кордону захворювання розрослися настільки, що гастрит діагностують і у дитсадівських малюків, і у статечних представників пенсійного віку.

Рідко знайдеться людина зрілого віку, який би не мав поняття про симптоми гастриту. Гострі, регулярно повторювані болі, заважають продуктивній роботі і відпочинку. Чи знаєте ви, що омлет при гастриті має не тільки поживну цінність, але і відмінний терапевтичний ефект.

Корисні властивості яйця

Курячі яйця і страви з них широко поширені у всіх кухнях світу. Залежно від породи курей, в яких умовах вони містяться і чим годуються, залежить харчова цінність і хімічний склад яєць:

  • Вітаміни А, D і В (особливо фолацін, кобаламин, пантотенова кислота і рибофлавін); || | 56
  • Белки, жиры, углеводы (причём содержание жиров в желтке составляет 26,5%, а в белке 0,3%);
  • Поліненасичені (лінолева, ліноленова) кислоти і ферменти; || | 60
  • Насыщенные (стеариновая, пальмитиновая) и мононенасыщенные (олеиновая) кислоты;
  • Багато фосфору, калію і кальцію, трохи менше магнію цинку і заліза.

Польза яиц

Абсолютно не удивительно, что все составляющие куриного (или перепелиного) яйца оказывают терапевтический эффект на желудок человека, имеющего диагноз гастрит.

Через високий показник холестерину денна норма вживання яєць обмежується 2 штуками.

Чому омлет при гастриті потрібно готувати на пару

Гастрит може викликатися хімічними отруєнням, прийомом лікарських препаратів, вживанням неякісної, зараженої хвороботворними бактеріями їжі. Як при будь-якому захворюванні шлунково-кишкового тракту, пацієнт з гастритом потребує якісного і щадному дієтичному харчуванні. Багатьом відомо, що виключаються гострі, жирні, смажені страви, але мало хто знає, в якому вигляді потрібно готувати яйця.

Для оптимального засвоєння корисних речовин, яйця рекомендують варити всмятку, а замість яєчні, смаженої на сковороді, краще приготувати паровий омлет. Він не робить негативних впливів на шлунок і рекомендований гастроентеролога при гастритах, панкреатитах виразках та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Вміщені в готовому низькокалорійному блюді амінокислоти і поживні речовини необхідні для відновлення ослабленого хворобою організму.

Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати сало при виразці і гастриті?

При приготуванні омлету масло (вершкове або рослинне) додається вже перед подачею на стіл. При парової термообробці висота готового омлету не повинна перевищувати 4 см. Це оптимальна висота для того, щоб вбити можливі хвороботворні бактерії і максимально зберегти вітаміни і ферменти.

Омлет в сотейнику на паровій бані

щоб приготувати смачний і корисний омлет на водяній бані, візьміть пару яєць (не більше) і 70-80 мл молока, сіль на кінчику ножа, вершкове або оливкове масло і зелень по сезону. Етапи приготування:

  1. Збийте суміш з молока, яєць і солі за допомогою віночка, міксера або блендера;
  2. Візьміть сотейник з бортами середньої висоти, змастіть маслом за допомогою силіконової кулінарної пензлика і вилийте туди молочно-яєчну суміш;
  3. Сотейник опустіть в каструлю з помірно киплячою водою і готуйте 20 хв. до стану повітряного омлету.

Омлет в сотейнике на паровой бане

Дно сотейника має перебувати на рівні поверхні киплячої води.

Паровий омлет, приготовлений таким способом, добре зберігає вітаміни і корисні речовини, позбавлений зайвого холестерину і добре засвоюється шлунком, що страждають від гастриту.

До омлетной суміші можна додати подрібнену варену моркву, нежирний сир, стручки відвареної спаржевої квасолі, а також будь-які продукти, дозволені до вживання при запаленні слизової оболонки шлунка.

Омлет в пароварці

Приготований омлет в пароварці виходить ніжним, пухнастим, повітряним і соковитим. За рахунок пара поволі готується з усіх боків і зберігає поживні властивості і якості свіжих яєць.

В пароварці прекрасно виходить омлет з відвареним курячим філе або нежирної свининою:

  1. 100 г відвареного і подрібненого в блендері курячого філе змішайте з омлетной сумішшю, приготовленої з розрахунку 100 мл молока, 3 яєць і дрібки солі;
  2. Змастіть чашу пароварки вершковим маслом, залийте туди омлетну суміш і подрібнене м'ясо, перемішайте;
  3. Запекайте на пару до готовности примерно 25–30 минут.

 

Якщо маєте в своєму розпорядженні часом, приготуйте омлет на пару в три шари, де перший шар - омлетную суміш, другий - подрібнене м'ясо, а третій - знову омлетную суміш. Кожен шар готується послідовно, по 10 хвилин кожен. На виході виходить ніжний омлет, що містить усередині прошарок з соковитого перебитого курячого фаршу. Такий паровий омлет при гастриті швидко наситить організм вітамінами А, В, протеїнами і мікроелементами. Відсутність шкідливих речовин (канцерогенів) благотворно впливає на протистояння організму хвороби, сприяє стабілізації роботи серця, судин і органів шлунково-кишкового тракту.

Читайте також: & nbsp; Користь вівсяної каші при різних формах гастриту

Омлет в мультиварці

Сьогодні мультиварка є на кухні в кожної господині, де вірою і правдою служить на благо сімейного дієтичного харчування . Якщо ваша рідня знає про гастриті не з чуток, омлет в мультиварці на пару - якраз те, що доктор прописав. На дисплеї мультиварки є автоматичні програми, що відповідають за приготування парових страв. Особливі рекомендації з приготування омлету на пару можна знайти в книзі рецептів, яка йшла в комплекті з мультиваркою. Пропорції і рецептура такі ж, як було описано вище.

Омлет при гастриті можна приготувати в поліетиленовому пакеті (краще використовувати пару кульків), куди заливається омлетную суміш. Зав'язаний пакет опустити в ємність з киплячою водою на 20 хв. Потім витягнути готовий омлет, зняти поліетилен, нарізати на порційні шматочки і подавати до столу, попередньо посипавши посіченою зеленню.

Рекомендації з приготування парового омлету

  • Якщо омлет готується для людини, яка страждає від непереносимості лактози, молоко можна замінити овочевим або курячим бульйоном.
  • Якщо за приписом лікаря (гостра фаза панкреатиту) необхідний більш щадний стіл - готуйте омлет на пару тільки зі збитих білків. З решти жовтків приготуйте смачний гоголь-моголь (для здорових членів сім'ї).
  • Контролюйте рівень води в пароварці, щоб рідина повністю не википіла і продукт не зіпсувався.
  • Зелень і дозволені приправи додавайте вже на тарілці, так як обробка парою знищить основна кількість вітамінів і мікроелементів.

Рецептів приготування дієтичних страв існує безліч.

Повітряний омлет, приготовлений з яєць, давно завоював першість серед людей з проблемним шлунком.

Напевно тепе ь ви не будете задаватися питанням: чи можна омлет при гастриті? Не тільки можна, а й необхідно. Корисне дієтичне блюдо стане найулюбленішим і найбажанішим гостем на столі.

Посилання на основну публікацію