Користь і шкоду горіхів при лікуванні гастриту

Лікування гастриту передбачає корекцію раціону хворого. Людині, у якого було діагностовано гастрит, необхідно відмовитися від вживання кислих, солоних і жирних продуктів; також необхідно виключити з раціону газовані і алкогольні напої, солодощі, деякі фрукти і так далі. Але чи можна їсти при гастриті горіхи? У чому користь арахісу, кешью і волоських горіхів? І як правильно потрібно вживати в їжу горіхи при гастриті? Нижче ми дізнаємося відповіді на ці питання.

Орехи при гастрите
При гастриті можна вживати волоські і кедрові горіхи, арахіс, а також кешью

Чи можна їсти горіхи?

До складу горіхів входить безліч корисних речовин, які оздоровлюють організм і підсилюють імунітет. Однак при гастриті в їжу можна вживати не всі горіхи. Справа в тому, що до складу деяких горіхів входять речовини, які при гастриті можуть становити певну небезпеку. Пояснення цьому дуже просте - для перетравлення деяких горіхів шлунку знадобиться додаткова кількість соляної кислоти. Якщо людина здорова, то ця додаткова кислота не завдасть жодної шкоди людині; якщо ж у людини відбулося запалення слизової оболонки шлунка, то додаткова соляна кислота може серйозно нашкодити шлунку.

При гастрите запрещено употреблять в пищу миндаль, поскольку в нем содержится синильная кислота Лікарі рекомендують вживати горіхи при гастриті наступним чином :

  1. Волоські і кедрові горіхи. При гастриті волоські і кедрові горіхи лікарі дозволяють їсти не більше 20 г на добу. Ці горіхи збагачені вітамінами, які поліпшують роботу імунної системи. Ці горіхи також корисні при ослабленні захисних сил організму. При гастриті волоські і кедрові горіхи зміцнює слизову оболонку шлунка, що призводить до одужання.
  2. Кешью. Фахівці рекомендують при гастриті вживати не більше 5 г горіхів кешью. Медичні дослідження показують, що до складу горіхів кешью входять як корисні речовини, які сприяють загоєнню ран при гастриті, так і речовини, які при великій концентрації можуть посилити гастрит. Тому лікарі рекомендують вживати горіхи кеш'ю лише невеликими порціями, щоб не спровокувати симптоми гастриту.
  3. Мигдаль. До складу мигдалю входить синильна кислота, яка може подразнювати слизові оболонки шлунка, через що може загостритися гастрит. Тому лікарі рекомендують при гастриті повністю відмовитися від вживання мигдалю.
  4. Арахіс. Арахіс при гастриті дозволено вживати в їжу людям, у яких нормальна кислотність шлунка, а людям з зниженому або підвищеною кислотністю арахіс протипоказаний. Людям з нормальною кислотністю лікарі рекомендують вживати не більше 50 г арахісу в день. До складу арахісу входить велика кількість корисного білка і вітамінів; за допомогою цих натуральних речовин можна зміцнити слизову оболонку шлунка, що призведе до ослаблення симптомів гастриту.

Чим корисні горіхи?

Давайте теперь узнаем, чем полезны грецкие и кедровые орехи, арахис, а также кешью. Мы не будем рассматривать миндаль, поскольку этот орех при гастрите противопоказан.

Арахіс

Користь арахісу обумовлена ​​його складом. У ньому міститься велика кількість білків і жирної олії; також до складу арахісу входять глобуліни, глютеніну, цукру, сапоніни, вітаміни (вітамін Е, вітаміни групи B, біотин, пантотенова кислота) і так далі. Також в арахісі міститься 12 незамінних амінокислот, які потрібні організму для нормальної життєдіяльності.

Арахис
Арахіс при гастриті можна їсти людям з нормальною кислотністю шлунка, а максимальна добова доза арахісу становить 50 г

Давайте перерахуємо корисні властивості арахісу:

  • До складу горіха входять поліфеноли, які є найсильнішими антиоксидантами. При регулярному вживанні організм людини швидше справляється з отрутами і токсинами, які потрапляють в організм.
  • Ще однією важливою функцією поліфенолів є зміцнення кров'яних судин.
  • Антиоксиданти є найвідомішими помічниками організму в попередженні ракових захворювань. Доведено, що при регулярному вживанні арахісу в їжу ризик розвитку раку прямої кишки знижується на 20%.
  • Арахіс має гемостатичними властивостями, тому його слід включати в раціон людям, які страждають на гемофілію і порушенням згортання крові.
  • Корисно вживати арахіс в якості ліків, які знижує концентрацію холестерину в організмі. Таким чином здійснюється профілактика інфарктів та інсультів.
  • Мононенасичені жири, що містяться в арахісі, допомагають регулювати рівень цукру в крові. Особливо це актуально для людей, які страждають на діабет.
  • Амінокислоти, що входять до складу арахісу, допомагають роботі імунної системи, роблять благотворний вплив на психіку людини.
  • У арахісі також міститься магній, який нормалізує артеріальний тиск.
Читайте також: & nbsp; Чи можна вживати насіння при захворюванні гастрит

Кешью

Кешью має ніжний маслянистим смаком . Цей горіх є лідером за вмістом вітаміну В. Також в складі кешью присутні жирні кислоти Омега-3, що для рослинних продуктів є великою рідкістю. Чи можна їсти кешью при гастриті - спірне питання. Одні джерела стверджують, що масло цього горіха здатне загоювати виразки, а інші - що це масло є їдкою речовиною, яке буде подразнювати слизову оболонку шлунка.

Кешью не є продуктом першої необхідності, тому бажано обмежити споживання кешью при гастриті ; оптимальна добова доза - не більше 5 г

Употребление кешью благоприятно воздействует на ночной сон человека Горіхи кешью мають такі корисні властивості:

  • До складу кешью входить велика кількість клітковини, тому кешью може виступати в якості засобу для профілактики запорів. Також клітковина, що міститься в горіхах, покращує перистальтику кишечника.
  • Вітамін РР, який міститься в кешью, попереджає розвиток пелагри.
  • У складі кешью входить також і вітамін E, який зміцнюють нігті і волосся .

Кедрові горішки

Кедрові горішки є хорошим дієтичний продуктом. Ці горіхи можна їсти при гастриті, а оптимальною добовою дозою є 20-30 г кедрових горішків.

Кедровые орешки
Регулярне вживання кедрових горішків сприяє відновленню гостроти зору і зміцнює імунітет

У кедрових про Решко дуже багато корисних властивостей:

  • Семена кедра надзвичайно корисні. Вміст білка в них становить близько 44%, що в 2 разів більше, ніж в білому м'ясі курки. Збалансований білок рослинного походження у такого горіха настільки близький до білкових з'єднань тканин людини, що здатний засвоюватися на 99%.
  • Кедрові горішки багаті амінокислотами, поліненасиченими жирними кислотами, вітамінами груп A, B, C, D, E, P і мінералами (калій, кальцій, магній, фосфор).
  • Включення в раціон кедрових горіхів позитивно позначається на роботі серця і судин, нервової системи, печінки.
  • Користь кедрових горіхів сприяє їх застосування не тільки для лікування, але і з метою профілактики захворювань рганов травлення, атеросклерозу, цукрового діабету та анемії.
  • Сучасна медицина включає кедрові горіхи в виробництво різноманітних ліків, що призначаються при лікуванні таких розладів, як анемія (недокрів'я), ішемічна хвороба серця, деякі алергії, ослаблення природного імунітету і так далі.
Читайте також: & nbsp; Чи можна пити каву при гастриті?

Волоські горіхи

Сьогодні з волоських горіхів виробляють препарати, які мають бактерицидну, терпким, загальнозміцнюючим, і протиглистовим діями. Листя волоського горіха мають антимікробну і протизапальну дію.

Доведено, що волоський горіх покращує пам'ять

Волоський горіх є унікальним засобом, який знижує рівень холестерину в крові людини. Ядра волоського горіха володіють відмінним смаком з приємною гіркуватістю. Оптимальна добова доза волоських горіхів складає 20-30 м

Грецкий орех предотвращает развитие рака и укрепляет сердечную мышцу Користь волоського горіха для здоров'я така:

  • Волоські горіхи містять саме ту форму вітаміну Е (у вигляді гамма-токоферолу замість широко поширеного альфа токоферолу), яка нормалізує роботу серцевого м'яза. Горіхи також підійдуть для профілактики серцевих хвороб.
  • До складу волоських горіхів входить велика кількість антиоксидантів. Ці речовини уповільнюють старіння і запобігають розвитку ракових пухлин.
  • Волоські горіхи є хорошим дієтичним продуктом, за допомогою яких можна швидко скинути вагу.
  • Волоські горіхи не дратують слизову оболонку шлунка, що сприяє загоєнню шлункових виразок.
  • Також горіхи нормалізують психічне здоров'я людини. Горіхи послаблюють симптоми наступних психічних розладів - депресія, сонливість, втома і так далі.

Думка лікарів

Олександр Лебядкін, лікар-гастроентеролог, 31 рік: « гастрит вимагає комплексного підходу до лікування. Тому при гастриті я дуже часто призначаю вживання в їжу різних горіхів. Приклади хороших горіхів - волоські і кедрові горіхи, а також арахіс. До складу цих горіхів входить велика кількість корисних вітамінів і мікроелементів, а самі горіхи не дратують слизову оболонку шлунка, тому при гастриті їх можна вживати в їжу. Однак я б не радив при гастриті вживати в їжу кешью і мигдаль - до складу цих горіхів входять речовини, для перетравлення яких знадобиться додаткова соляна кислота, що може загострити симптоми гастриту ».
Мнения врачей
Мигдаль і кешью на думку лікарів краще виключити з раціону при гастриті
Ірина Антонова, дієтолог, 40 років: «При гастриті необхідно виключити з раціону кислі, солоні і жирні продукти, а також солодощі, алкоголь і деякі інші продукти. На жаль, багато людей не витримують такої жорсткої дієти і через кілька тижнів після початку лікування починають їсти ті продукти, до вживання яких вони звикли. Це призводить до того, що гастрит переходить в хронічну форму. Саме тому при гастриті дуже важливо підібрати дієту правильно. Якщо людина дуже любить солодощі, то їх необхідно замінити якимись іншими продуктами, наприклад, горішками. Людям, які хворі на гастрит, я рекомендую щодня вживати арахіс, волоські і кедрові горіхи. Горіхи кешью при гастриті вживати в їжу можна, однак їх кількість повинна становити не більше 5 г на добу. А ось від вживання мигдалю при гастриті я рекомендую утриматися ».

Висновок

Тепер ви знаєте про те, які горіхи можна їсти при гастриті. Підведемо підсумки. При гастриті можна вживати в їжу волоські і кедрові горіхи, а також арахіс і кешью. Від вживання мигдалю необхідно утриматися, оскільки до складу мигдалю входить шкідлива синильна кислота, яка посилює симптоми гастриту. Ці горіхи покращують роботу внутрішніх органів, відновлюють їсть природний імунітет, зміцнюють серцево-судинну систему і так далі.

Посилання на основну публікацію || | 218