Користь вівсяної каші при різних формах гастриту

Если поставлен диагноз — гастрит, то кушать можно далеко не все продукты. Диета при этом заболевании является образом жизни, нарушать который чревато неприятными последствиями. Следует очень тщательно относиться к питанию, чтобы не навредить себе и не вызвать обострение болезни. Овсяная каша при гастрите не только снизит нагрузку на желудок, но и принесёт огромную пользу, так как обладает лечебным эффектом. Как правильно готовить овсянку при желудочных заболеваниях, и какова её польза?

Овсяная каша при гастрите
Вівсяна каша допомагає виводити токсичні речовини з організму

Що таке гастрит

Гастрит - слизової запалення шлунка , що викликається бактеріями Helicobacter pylory. Захворювання поширене не тільки у літніх людей, а й у дітей і підлітків. Його перебіг характеризується порушенням травного процесу, в результаті чого виникає занепад сил і брак енергії. За статистикою, 50% населення страждає тією або іншою формою гастриту, який буває з підвищеною, нормальною та пониженою кислотністю шлункового соку.

Також гастрит може бути гострим і хронічним. Останній небезпечний тим, що, за відсутності лікування, може перейти в виразкову хворобу шлунка, і навіть в онкологію.

Гастрит також можуть викликати такі чинники, як:

  • Зниження імунітету; || | 67
  • Пищевые аллергии;
  • Прийом великої кількості медикаментів;
  • Порушення обміну речовин;
  • Неправильне харчування;
  • Шкідливі звички ;
  • Постійні стреси.

Геркулес і гастрит

чи можна їсти вівсянку при гастриті ? Питання актуальне для тих, хто страждає цим неприємним захворюванням. Вівсяна крупа користувалася і користується величезною популярністю не тільки серед тих, хто має захворювання шлунка, але і серед людей, які ведуть здоровий спосіб життя.

Геркулес дуже корисний для будь-якої людини, так як включає в себе безліч вітамінів і мікроелементів , які благотворно впливають на людський організм

Простий геркулес має приголомшливий хімічний склад.

Він багатий:

  1. вітамінами - В1, В2, В6, В9, Н, Е, РР;
  2. Моно-і дисахаридами;
  3. Жирними кислотами;
  4. золою;
  5. крохмалем;
  6. Харчовими волокнами;
  7. макроелементи - сірою, натрієм, калієм, фосфором, магнієм, кальцієм;
  8. Мікроелементами - фтором, марганцем, йодом, кобальтом, цинком, залізом.
Геркулес и гастрит
Геркулес корисний не тільки хворим на гастрит, а й здоровим людям

100 г крупи містить:

  • Вуглеводів - 61,8 г;
  • Жиров - 6,2 г;
  • Білків - 12,3 м
  • Харчова цінність - 352 ккал.

Вівсянка має корисні властивості, такими, як:

  • обволікає і болезаспокійливу ефектами;
  • Очищаю їм дією - виводить з організму шлаки і токсини.

Також вона нормалізує функціонування шлунково-кишкового тракту, покращує обмінні процеси, запобігає серцево-судинні хвороби, знижує ризик розвитку ракових пухлин, бореться зі стресом, знижує рівень холестерину і цукру в крові , покращує травлення, позбавляє від закрепів, дозволяє надовго зберегти пам'ять і молодість шкіри.

Її широко використовують не тільки при шлункових захворюваннях, а й просто для того, щоб позбавитися від зайвої ваги, так як вона, при мінімумі калорій, ще й спосіб твует спалюванню жирів.

У вівсянки існують і протипоказання. Її не можна їсти тим, хто не переносить злакові культури. Також геркулес містить деяку кількість глютену, який рідко, але може викликати алергічні реакції. Через присутність складних вуглеводів, вівсяна каша протипоказана дітям до трьох років.

Здоров'я людини залежить від роботи шлунково-кишкового тракту. При діагнозі «гастрит», особливо, якщо він супроводжується підвищеною кислотністю шлункового соку, важливо не тільки грамотне медикаментозне лікування, але і дотримання дієти. Лікарі, в якості дієтичного харчування при цьому захворюванні, призначають вівсянку, яка волає полегшення стану при регулярному її вживанні.

Читайте також: & nbsp; Користь меду, і основні обмеження при гастриті

Правильний вибір крупи при гастриті

Цельный овес намного полезнее пропаренных хлопьев. На нем стоит остановить свой выбор Магазинні прилавки мають розмаїття продуктів з вівсянки, але далеко не все можна вживати при наявності гастриту. Слід приділяти увагу лише двом видам вівсяної крупи, які не користуються популярністю серед населення через тривалість приготування.

Це:

  • Цілісні зерна, які найбільш корисні при хворобах шлунка;
  • Необроблені пластівці, з різноманіття яких варто вибирати лише ті, які готуються не менше 15 хвилин. || | 147

Как нужно готовить геркулес

Правила приготування вівсянки при гастриті:

  1. при захворюваннях шлунка не всім можна вживати в їжу молочні продукти, тому варити геркулес найкраще на воді. Тим пацієнтам, хто добре переносить молоко, для приготування вівсянки краще використовувати продукт мінімальної жирності.
  2. Крупу необхідно розварювати до слизового стану, щоб, при попаданні в шлунок, вона могла надавати обволікаючу дію.
  3. При необходимости, кашу можно пропустить через блендер или измельчить при помощи сита.
  4. Не варто додавати в блюдо сіль або цукор. Замість цього краще покласти в кашу трохи натурального меду, який поліпшить смак страви.
  5. У готовий продукт дозволено додавати трохи вершкового масла.
  6. Не варто їсти вівсяну кашу занадто гарячою чи холодною. Вона повинна бути комфортною для шлунка температури.
  7. Вживати страву найкраще вранці. Завдяки йому, людина отримає заряд енергії на весь день.

Правильно приготовлена ​​ вівсянка - запорука здорового шлунка.

Рецепти вівсяної каші

від того, як приготовлена ​​каша, залежить і результат лікування гастриту.

Рецепт 1. Стакан добре промитої цільної крупи заливають холодною водою і залишають на 5 годин для набухання. Потім воду зливають, а вівсянку промивають ще раз. У каструлю кладуть підготовлену крупу, туди ж наливають 3 склянки води і 2 склянки маложирного молока. Все це варять 40 хв на слабкому вогні. Вміст каструлі необхідно помішувати, щоб каша не пригоріла. Замість цукру і солі додають чайну ложку меду, а також трохи вершкового масла.
Рецепты овсяной каши
Замочування вівсяної крупи скорочує час її приготування

Рецепт 2. У невелику керамічну ємність насипають трохи геркулесу і заливають окропом. Все це щільно накривають, загортають рушником і залишають на 20 хвилин. Пластівці розбухають і стають м'якими. Туди ж можна додати трохи натурального меду.

Рецепт 3. У киплячу воду (4 склянки) додають дві склянки цільних вівсяних зерен і варять до готовності. Як каша стане густою, плиту відключають, а страви дають настоятися 20 хвилин. Перед вживанням в страву кладуть трохи бджолиного меду.

Відвар з вівсянки при гастриті

Крім геркулесовой каші, дуже ефективно впливає на шлунок при захворюванні гастритом відвар з крупи. У комплексі зі звичайними методами лікування, він здатний швидко усунути всі симптоми захворювання і позбавити від неприємних відчуттів. Приймати такий засіб рекомендують не менше двох місяців.

Отвар из овсянки поможет избавиться от симптомов гастрита Як приготувати вівсяний відвар? Існує кілька способів:

  • Варіант 1. Подрібнюють столову ложку цільних злаків і заливають підлогу літрами окропу. Наполягають близько 60 хв, потім проціджують і додають трохи меду. Вживають отриману настойку в три прийоми - вранці, в обід і ввечері. Лікування проводять 6 місяців.
  • Варіант 2. Стакан крупи промивають і заливають літром води. Тримають так протягом доби. Потім кип'ятять протягом 30 хвилин, після чого проціджують і розбавляють до початкового об'єму талою водою. Приймають такий відвар по півсклянки за півгодини перед вживанням їжі.
  • Варіант 3. Неочищені вівсяні пластівці і воду з'єднують в співвідношенні 1: 1. Кип'ятять протягом трьох годин на повільному вогні. Проціджують і п'ють до їди протягом півроку.
Читайте також: & nbsp; Основи дієтичного харчування при гастриті для дитини

Такі відвари допоможуть не тільки позбутися від неприємних відчуттів, але і нормалізувати вагу. Також відвари з вівса добре впливають на шлунок при гастриті з підвищеною кислотністю при голодних болях.

Кисіль з вівса

При хворобах шлунка корисні не тільки каші і відвари з геркулесу, а й інші страви , одним з яких є вівсяний кисіль. Такий напій сприяє омолодженню клітин і органів.

Послідовність приготування:

  1. 300 г цільних вівсяних пластівців пропускають через міксер і висипають в емальований посуд. Туди ж поміщають 4 ст. ложки цілого геркулесу. Все це змішують з третьою частиною склянки нежирного кефіру.
  2. В цю ж посудину вливають 1,5 л кип'яченої води кімнатної температури і залишають на 2 дня.
  3. Після закінчення даного терміну, вміст посуду проціджують.
  4. Потім каструлю ставлять на вогонь, і вливають ще одну порцію кип'яченої води, перемішують і варять до загусання.
Кисель из овса
Щоденне вживання киселю з вівса підвищить імунітет і наситить організм необхідними корисними речовинами | || 220

В готовый кисель можно добавить мёд, свежие ягоды и печёные фрукты. Такой напиток рекомендуют готовить лишь тем больным, которым разрешено употреблять в пищу кисломолочные продукты.

Що можна додавати в вівсяну кашу при гастриті

Тим людям, хто застосовує в якості дієтичного харчування геркулесовую кашу, можна додавати в блюдо різні продукти, які покращують його смак:

  • перетерті печені яблука.
  • Свіжі ягоди, дозволені для вживання в їжу хворим на гастрит. При підвищеній кислотності краще їх застосовувати в термообробленому вигляді.
  • Як смакової добавки до каші відмінно підійде відварна або печена гарбуз.
Что можно добавлять в овсяную кашу при гастрите
Горіхи є досить важкою і скріплює їжею, тому при гастриті в кашу додавати їх не варто

Не варто додавати в вівсянку цукати, куплені в магазині, особливо при підвищеній кислотності. Вони містять кислоту і цукор. Також не підійдуть для добавок в геркулесовую кашу горіхи, так як вони є досить важкою їжею, що далеко не корисно для шлунка. Не варто використовувати магазинні сухофрукти і інжир. Найчастіше, для додання цим продуктам ваги, їх просочують соляним розчином, який може тільки нашкодити.

Відгуки

Численні відгуки про застосування вівсянки при гастриті говорять самі за себе:

Ірина, 38 років. «Не так давно став турбувати шлунок. Постійні болі і печія просто зводили з розуму. Лікар поставив діагноз - гастрит з підвищеною кислотністю. Довелося виключити з ужитку в їжу свої улюблені продукти, які замінила щоденним вживанням геркулесовой каші. Чесно кажучи, раніше ніколи її не їла. Варила кашку на воді без солі і цукру. Додавала трохи меду і яблучка, щоб було повкуснее. Також наполягала пластівці на окропі. Така дієта швидко дала результат. Вже через тиждень болі припинилися, а про печію я взагалі забула. Але, все одно, є те, що їла раніше, побоююся, і продовжую харчуватися вівсянкою, яку полюбила, як рідну. »
Тетяна, 55 років. «Мій діагноз - хронічний гастрит, який поставили мені 10 років тому. Час від часу трапляються загострення, які вибивають з колії. Відновитися мені допомагає проста вівсянка, що володіє обволікаючим дією. Також вона добре знімає больові відчуття. У періоди загострень варю вівсяні каші і їм їх зовсім без цукру і солі. П'ю відвари з цієї ж крупи тричі на день. Протягом тижня-півтора такої дієти, робота шлунка відновлюється, нормалізується стілець, і самопочуття стає просто чудовим. Рекомендую всім! »

Якщо вівсянку правильно приготувати і вживати строго за приписом лікаря, то можна максимально полегшити хворому перебіг хвороби, позбавити від загострення, а також допомогти йому встати на нелегкий шлях до зцілення від такого неприємного захворювання, як гастрит.

Посилання на основну публікацію