Чи можна є печиво при гастриті?

Гастрит - хвороба, яка змушує людину ретельно вибирати раціон харчування. Хворий змушений використовувати продукти, які не дратують слизову шлунка і не погіршують неприємні відчуття, такі, як печія, біль в епігастральній ділянці і почуття переповнення шлунка.

У статті розглянемо питання: чи можна вживати печиво при гастриті? Як і в якій кількості можна їсти печиво, щоб не завдати шкоди здоров'ю?

Печиво при гастриті

Печиво - кондитерський виріб, до складу якого входять різні інгредієнти в різних пропорціях. Різновидів продукту багато, важко описати всі варіанти кондитерських виробів під назвою печиво:

  • Галети;
  • Бісквіт; || | 71
  • Творожное;
  • Молочне;
  • Цукрове;
  • Крекер;
  • листкове;
  • заварне.

Печенье

Все печива об'єднує одне - в них є мука. Борошно теж буває різна - пшеничне, житнє, вівсяна, рисова. Якщо розглядати вплив печива на шлунок, треба починати з оцінки реакції органу травлення. Страви з пшеничного борошна вважаються важкими для шлунка.

Пшеничне і житнє борошно містить такі речовини крохмаль, пентозани, целюлоза, жири. Всі ці речовини корисні для шлунка окремо, але, в сукупності, в процесі приготування ми отримуємо тісто, яке піддається термічній обробці. У тісто додаються різні добавки, включаючи дріжджі, як результат отримуємо хлібобулочний або кондитерський виріб, до яких відносяться різного роду печива.

Оцінимо шкоду і користь печива для людей, що страждає на гастрит, відповімо на запитання, чи можна їсти печиво при гастритах з порушеною секреторною функцією шлунка.

Загальні рекомендації до дієт при гастриті

Гастрити поділяються на гострі, хронічні , зі зниженою і підвищеною кислотністю. Найчастіше люди страждають хронічними захворюваннями шлунка. Медики до теперішнього часу не можуть однозначно відповісти на питання: від чого виникає гастрит? У світі проводиться великий аналіз даних про пацієнтів з даним захворюванням. Висновки можна узагальнити наступним чином:

  • Головна причина хронічного гастриту - стрес і неправильне харчування;
  • Гострі гастрити - стрес, сезонні явища (загострення проявляється навесні і восени), фізіологічна і спадкова схильність.

Експрес діагностика гастриту

Для визначення того, який різновид захворювання вразила організм, треба відповісти на ряд питань і, якщо більшість відповідей будуть позитивними, то ви отримаєте типову картину захворювання шлунка.

діагностика гастриту з зниженою кислотністю

  1. чи є постійний н епріятний смак після прийому їжі?
  2. спрямована Ваша заява на поганий апетит?
  3. Чи є нудота вранці?
  4. Чи є скарги на відрижку повітрям?
  5. чи турбує вас бурчання в животі?
  6. Почуття переповнення шлунка відчуваєте?
  7. страждаєте розладом кишечника?
  8. Вам більше сорока років?
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти кавун і диню при гастриті?

Діагностика гастриту з підвищеною кислотністю

  1. Чи є у вас больові відчуття в шлунку, які проявляються періодично? || | 131
  2. Есть ли ощущение тяжести под ложечкой?
  3. страждаєте від печії?
  4. А чи знайома вам відрижка повітрям з кислим запахом?
  5. Хронічні закрепи?

Цей вид захворювання зустрічається на 60 відсотків частіше і призводить до виразок шлунка.

Раціон харчування при різних видах гастриту різниться. У таблиці детально розглянуті рекомендації дієтологів для пацієнтів, які страждають гастритами.

Низький рівень кислоти Високий рівень кислоти
Що корисно приймати в їжу?
  • Мясо, рыба (нежирные) — можно в панировке из сухарей, обжаренные на малом количестве растительного масла;
  • Супи різних видів, на м'ясних, рибних бульйонах;
  • Молоко незбиране в якості інгредієнта в готових стравах і напоях;
  • Страви з яєць (крім зварених круто);
  • Каші, приготовані в мультиварці;
  • Незбиране молоко, як самостійне страв про;
  • Овочі будь-термічної обробки, крім смажених;
  • некислий сир, жирні вершки;
  • Макаронні вироби і каші (можна пшоняну кашу);
  • Птицю, особливо індичку, пісне м'ясо, нежирна риба і птиця;
  • Фрукти некислі.
Що шкідливо для шлунка?
  • Смажені страви, гострі продукти;
  • Консерви фабричного виробництва (можна домашні консерви, приготовлені в автоклаві без прянощів і оцту);
  • М'який свіжий хліб, вироби з дріжджового тіста, здоба;
  • Міцні бульйони, особливо грибні;
  • Маринади, копченості, сирі овочі .
Здоба, кондитерські вироби на маслі, дріжджове ті сто

У таблиці виділені продукти, які належать до класу хлібобулочних, кондитерських виробів. Всі вони відносяться до групи шкідливих харчів для хворого шлунка.

Але в цьому списку нічого не говориться про печивах. Невже, ці смаколики тепер під забороною? - запитаєте ви. Не все так погано, скажемо відразу, є печива, які можна і потрібно вживати в їжу при гастриті.

можно ли есть печенье при гастрите

Вівсяні печива при гастриті

Саме корисні, смачні ласощі, яке може собі дозволити людина із захворюванням шлунка - це вівсяне печиво. Чому вівсяне печиво корисно? До його складу входить не мука, а вівсяні пластівці. Вівсянка, потрапляючи в шлунок, перетворюється в драглисту масу, яка обволікає стінки шлунка і перешкоджає роз'їданню стінок соляною кислотою.

Овсяные печенья при гастрите

Чи можна вживати вівсяні печива при низькій кислотності шлунка?

Так, якщо кислоти мало, вживання вівсянки сприятиме виробленню кислоти. Потрапляючи зі шлунка в дванадцятипалу кишку, вівсянка сприяє нормалізації процесів травлення.

Вівсяна каша в буквальному сенсі слова є природними ліками від виразкової хвороби і гастриту. Продукт активно бореться з ентероколітами, нетравленням і розладом шлунка, попереджає діарею і здуття живота.

Овсяные хлопья
Пластівці виступають в якості своєрідної губки для кишечника, зчищаючи з його стінок продукти гниття і шлаки.

Яке печиво рекомендується при гастриті

  • Крім вівсяного печива можна вживати несолоним крекери без добавок, сухі печива без начинок або з начинками з повидла, натурального некислого джему і мармеладу;
  • Не рекомендується їсти печиво, покрите шоколадною глазур'ю. Шоколад - сильний подразник для органів травлення;
  • Не можна пісочний печива з великою кількістю масла - особливо при зниженій кислотності. Коли кислоти не вистачає важко переробити важку, жирну їжу;
  • З обережністю вживати солоні крекери і галети. У гострій фазі хвороби відмовтеся від солі взагалі або додавайте мінімальна кількість в готову їжу;
  • Відмовтеся від горіхових печива. Горіхи важко перетравлюються і навантажують шлунок;
  • Бісквітні печива можна вживати, але обмежена.
Читайте також: & nbsp; Чи можна їсти цибулю при гастриті?

Крекеры

Печиво - мюслі при гастриті

Печиво-мюслі - сухе печиво з грубим складом, до якого входять різні пластівці, вівсяні , пшеничні, гречані та добавки у вигляді родзинок, горіхів, цукатів. Це смачний дієтичний продукт, який дає хороший енергетичний заряд на цілий день для здорових людей.

Пацієнтам з підвищеною секреторною функцією шлунка радять відмовитися від вживання мюслі через грубу консистенції продукту. Гастрит з підвищеною кислотністю вимагає щадного режиму прийому їжі. Треба їсти рідку і напіврідку їжу, яка легко перетравиться в шлунку і не зашкодить запалені стінки органу травлення.

Ці ж рекомендації стосуються захворювань шлунково-кишкового тракту в цілому. Не використовуйте в раціоні грубу їжу, добре пережовувати і ковтайте в рідкому вигляді.

При вживанні вівсяних печива правила вживання їжі в рідкому і напіврідкому вигляді треба дотримуватися. Їжте їх, розмочуючи в чаї, молоці або кефірі.

Печенье - мюсли при гастрите

Підіб'ємо підсумки

  • Не всі печива корисні при гастриті;
  • Не можна їсти тверду їжу, треба добре пережовувати їжу , не допускаючи попадання в шлунок цілих шматків;
  • найкорисніший продукт при гастриті - вівсянка. Вівсяне печиво можна і потрібно вживати хворим, як з підвищеною секреторною функцією шлунка, так і зі зниженою;
  • Вівсяні печива є їжею і ліками одночасно;
  • Якщо у вас хворий шлунок, вживайте домашню випічку. У серійному виробництві використовують шкідливі добавки, консерванти, згущувачі.

На закінчення, приведемо рецепти корисного домашнього вівсяного печива.

Вівсяне печиво при гострому гастриті і підвищеній кислотності

  1. Пластівці розмолоти, залити теплим пюре «Ніженка», щоб вийшла дуже в'язка кашка. Залишити під кришкою на п'ять хвилин. Пестуни попередньо підігріти в мікрохвильовці до 60 градусів;
  2. Додати сухофрукти;
  3. На деко постелити пергамент, змастити олією без запаху, помістити ложкою масу;
  4. Запікати півгодини при температурі 190-200 градусів.

Овсяное печенье

Печиво при гастриті з підвищеною кислотністю

  1. Заважаємо пластівці, борошно;
  2. Додаємо потерте на тертці вершкове масло;
  3. Вводимо сметану і цукор, стільки, щоб замісити густе тісто, яке скочується в кулю;
  4. куля з тіста закриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на одну годину;
  5. Готуємо деко, змащене маслом. Відщипуємо шматки від тесту і формуємо плескаті коржі;
  6. При температурі 180 градусів випікає 30-40 хвилин.
Посилання на основну публікацію