Чи можна є помідори і огірки при гострому і хронічному гастриті?

Гастрит - серйозне захворювання шлунка, що вимагає постійних ограни чений в харчуванні. Пацієнтам часто складно пристосуватися до нової дієті. Вони не до кінця розуміють, які продукти можна їсти, а які не можна. Помідори при гастриті викликають найбільше суперечок. Одні стверджують, що свіжі овочі категорично заборонені. Інші парирують, що при помірному їх вживанні ніякої шкоди не буде.

Улюблене літнє блюдо в нашій країні - салат зі свіжих помідорів і огірків з великою кількістю зелені. Ці продукти не просто смачні, але і корисні. При гастриті дозволені і помідори, і огірки, але в помірних обсягах. Переїдати не можна, незалежно від того, які страви ви вживаєте. До вибору свіжих овочів варто підходити відповідально.

Якщо ви не вирощуєте їх самі, то робити покупки бажано на фермерських господарствах. Овочі, які пропонуються в супермаркетах, оброблені численними хімічними сполуками для збільшення термінів зберігання і реалізації. Такі помідори виглядають привабливо, але вони абсолютно несмачні.

Домашние помидоры

Свіжі овочі при гастриті

Гастроентерологи наполягають на тому, що овочі обов'язково повинні входити в раціон харчування, але в термічно обробленому вигляді. Зварити або підсмажити огірки з помідорами можна. Їх вживають в свіжому вигляді.

Такі салати дозволені при гастриті, але не в гострій її фазі. Певні обмеження накладаються на помідори при розвитку недуги з підвищеною кислотністю, але це не суворі заборони.

Овочі повинні бути свіжими і стиглими. Бажано вибирати солодкі сорти помідорів. Вони ароматні, містять мінімум кислоти, яка може спровокувати напад гастриту. При приготуванні свіжого салату обов'язково з овочів знімається шкурка. Помідори ріжуться дрібно, а огірки можна натерти на крупній тертці.

Якщо вживати раз в день невелику тарілку такого салату, то ніякої шкоди для організму не виникне, а от приплив вітамінів, мікроелементів буде достатнім. Обов'язково стежте за індивідуальною реакцією організму на з'їдені продукти і страви.

Овощной салат
Якщо після овочевого салату в області живота не виникає ніякого дискомфорту, то можна продовжити готувати і їсти це блюдо в помірних кількостях.

Важливе правило раціонального збалансованого харчування на етапі одужання - є тільки сезонні овочі та фрукти . Взимку від салат з помідорів і огірків при гастриті не буде ніякої користі.

Читайте також: & nbsp; Режим харчування і дієта при рефлюкс-гастриті шлунку - складаємо меню на кожен день

Помідори і огірки - джерела вітамінів

Всі знають, що найбільше натуральних вітамінних комплексів міститься в свіжих овочах і фруктах. Після термічної обробки корисні речовини майже повністю зникають. З цієї причини фахівці рекомендують включити в раціон помідори і огірки при гастриті.

До складу помідорів входять наступні корисні речовини:

  • Вітаміни групи В, Е;
  • Фосфор ;
  • Цинк;
  • Залізо;
  • Магній;
  • Йод;
  • Антиоксиданти, що перешкоджають розвитку онкологічних процесів .

Все корисні речовини представлені в натуральній формі, вони в повному обсязі засвоюються організмом. Огірки майже повністю складаються з води, але в них є і корисна клітковина. Вони сприяють швидкому засвоєнню жирів тваринного походження, що дуже важливо при гастриті, позитивно впливають на роботу нирок, печінки, кишечника.

Огурцы при гастрите
Єдина проблема при вживанні огірків при гастриті полягає в тому, що для їх перетравлення потрібна велика кількість шлункового соку. Шлунково-кишкового тракту витрачає багато сил на переробку свіжого овоча. Помірно його можна вживати, але обов'язково без верхньої кірки.

Коли варто обмежити вживання помідорів

Помідори при гастриті небажано вживати в гострий період розвитку недуги. У цей час взагалі краще відмовитися від будь-якої їжі. Після стабілізації стану можна спробувати маленьку порцію овочевого салату, відстежити, як на нього відреагує організм.

При підвищеній кислотності теж бажано зменшити обсяг свіжих овочів, тому що вони провокують додаткову вироблення шлункового соку.

Якщо здорова людина може з'їдати до 300 г помідорів без шкоди здоров'ю, то хворий повинен обмежитися 100 м

Абсолютні заборони:

  1. Консервовані, квашені помідори;
  2. Соуси на основі цього овоча ;
  3. Сильно солоні, перчені салати;
  4. салати, заправлені майонезом - для цих цілей необхідно використовувати рослинне масло;
  5. Несвіжі овочі.

Консервы категорически запрещены при остром гастрите и на этапе восстановления. Помидоры консервируются с использованием уксуса, а его избыток наносит вред организму.

Консервированные помидоры
Взимку можна знайти масу інших корисних продуктів, щоб не використовувати в раціоні домашню консервацію, навіть якщо ви впевнені у високій якості, безпеки овочів.

Огірки при гастриті - свіжі або солоні?

Багато пацієнтів гастроентеролога цікавляться щодо доцільності вживання свіжих помідорів, але щодо огірків у них взагалі не виникають питання. Хворі впевнені, що цей овоч не завдасть жодної шкоди. В реальності ж для його перетравлення організму потрібно значно більше сил і часу.

Коли гастрит загострений, в шлунку розвивається сильний запальний процес. Свіжі овочі можуть його лише посилити.

Свіжий огірок дозволений, але не більше половинки одного овоча в день і обов'язково з очищеної шкіркою і в натертому вигляді. Сік можна віджати, щоб не перевантажувати організм. Вживати свіжі овочі бажано з кашами або м'ясними стравами, тому що вони сприяють перетравленню один одного в запаленій шлунку.

Читайте також: & nbsp; Корисна чи ні гарбуз при гастриті

Консервовані квашені огірки категорично заборонені. Навіть якщо вони заготовлюються на зиму без використання оцту, як консервант застосовується сіль у великих кількостях. Будь-які солоні страви заборонені при гастриті.

Совет диетолога
Не треба нехтувати рекомендаціями лікарів. Найменші відхилення від дієти приведуть до нового загострення і переходу хвороби в хронічну форму.

Овочі в гострий період розвитку недуги

При гострому гастриті будь-які свіжі овочі заборонені. На цьому етапі рекомендовано лікувальне голодування, щоб нормалізувати процеси вироблення шлункового соку. Слизові оболонки шлунка сильно запалені, на їх поверхні утворюються рани. Будь-яка їжа буде ще більше травмувати ці зони. У такий період можна лише пити чисту воду.

Овочеві соки категорично заборонені. У них сконцентрована натуральна кислота, яка призведе до ще більшого ураження слизових оболонок. Поки що від помідорів і огірків варто відмовитися. Згодом ви зможете розширити раціон, включивши в нього улюблені продукти, але обмежена.

Томатный сок

Помідори і огірки в період ремісії

Якщо зараз болі в шлунку і інші прояви недуги вас не турбують, можна щодня з'їдати по порції салату, але не в чистому вигляді, а з іншими вуглеводами. Свіжі овочі сприяють швидкому переварюванню і засвоєнню каш, м'яса.

Якщо гастрит перейшов в хронічну форму, то доведеться завжди стежити за харчуванням. Спочатку певні обмеження сприймаються негативно, але з часом ви звикаєте до раціонального збалансованого меню і вже не згадуєте про заборонених продуктах.

Свежий салат
Лікувальна дієта дозволяє відчувати себе набагато краще, тому подібні відмови цілком виправдані. Свіжі овочеві салати можна їсти щодня, але ні в якому разі не можна переїдати.

Популярні рецепти

Існує безліч різновидів салатів зі свіжих овочів. Їх можна просто вживати шматочками без заправки, дозволяється додати зелень, а від листя салату краще відмовитися, їх важко перетравлювати.

Традиційним вважається стандартний овочевий салат, де в рівних пропорціях використовуються помідори і огірки, додається трохи болгарського перцю і заправляється маслом соняшнику.

Можна зробити подобу грецького салату. До помідорів та огірків додається кілька чорних маслин, твердий сир дрібними кубиками.

Свіжі помідори без шкірки можна додавати в парові омлети. Овочі піддаються термообробці, але короткочасної і незначною, тому в них зберігаються корисні речовини, вітаміни і мікроелементи.

Небажано їсти овочеві салати натщесерце. Вони дозволені в обід з іншими стравами, коли шлунок вже активно функціонує.

Знаючи прості рекомендації по харчуванню, ви зможете урізноманітнити раціон, щоб навіть не відчувати жодних обмежень. Не потрібно зовсім відмовлятися від свіжих помідорів і огірків, але їсти їх можна тільки влітку і в помірних кількостях.

Посилання на основну публікацію