Як вживати рис або дієта при гастриті

Запалення слизової верхнього слизового шару шлунка - проблема, яка знайома багатьом. Це захворювання, яке отримало свою назву - гастрит. Лікувати його слід тільки за рекомендаціями лікаря. Він же дає поради щодо складання свого власного меню. До раціону пред'являються підвищені вимоги, однак часто рис при гастриті дозволений, але і цей продукт вимагає акуратного вживання.

Рис при гастрите следует применять с осторожностью

Особливості дієти при гастриті

Запальний процес може протікати в хронічній або гострій формах. Останній характеризується гострим болем, а тому часто від жорсткої, солоної, кислої, перченою і щільної їжі доводиться відмовлятися. Це необхідно для того, щоб слизова могла відновитися.

Хронічний же гастрит протікає не в настільки гострому стані, проте така недуга вимагає акуратності. Саме тому часто лікарі рекомендують своїм пацієнтам дотримуватися певної дієти. Тільки лікар може точно сказати, чи можна рис при гастриті. Така обережність обумовлена ​​тим, що потрібно уникати продуктів, які можуть спровокувати запалення. В основі меню тільки перетерті, негострі, нежирні, нещільні продукти, які легко перетравлюються. Вживати також потрібно їжу, яка завдяки своїм якостям і властивостям, буде створювати на поверхні шлунка своєрідну захисну плівку. Вона здатна захищати від негативного впливу шлункового соку.

Важливо вибирати продукти, які будуть містити велику кількість корисних речовин, вітамінів, цінних мінералів || | 64

Рисовая каша при гастрите часто становится основным компонентом меню.

чи можна їсти рис при гастриті?

Перед составлением окончательного рациона питания нужно уточнить у своего врача, можно ли рис при гастрите с повышенной кислотностью. Вопрос требует профессионального освещения. Часто рис может быть включен в диету больного человека. Готовая каша содержит полезные витамины, минералы, которые необходимы человеку для нормальной жизнедеятельности.

Рекомендований також і рисовий відвар при гастриті, не виключений з меню і суп. Важливим залишається процес приготування, який дозволяє зробити сирий продукт максимально корисним і цінним.

Неправильно приготований рис може завдати шкоди здоров'ю людини, оскільки втратить свої цінні якості

Не рекомендується рис при гастриті з підвищеною кислотністю тільки тим людям, які додатково страждають від постійних запорів. Каша має скріпними властивостями. Крупа здатна погіршити проблему хворого, а тому лікар виключає її з раціону.

Цінні якості рисової крупи

Рис - крупа, яка давно відома всьому світу. Цей продукт стає справжнім лідером у багатьох кухнях світу, використовується він і в дієтичному харчуванні. Така любов і популярність пояснюється як цінними поживними якостями, відмінним смаком, так і складом крупи. Рис складається на 10% з рослинного білка, на 80% - з так званих складних вуглеводів. Такі якості роблять крупу дуже цінною для людини. У ній міститься цілий набір цінних речовин. Одним з таких є крохмаль - речовина, яка здатна зв'язувати рідину, виводити з організму токсини і небезпечні речовини.

Читайте також: & nbsp; Зразкове тижневе меню столу 1 при гастриті

Немного о пользе риса

Крупа також містить:

  • Фосфор;
  • Магній;
  • Залізо;
  • Калій;
  • Йод.

Благотворно впливають на стан людини і вітаміни групи В і Е. Оскільки продукція містить велику кількість клітковини, яка здатна утворювати щільну захисну плівку, це і надає вирішальну роль - гастроентерологи включають рис до складу дієти при гастриті.

Який рис вибрати при гастриті?

Оскільки крупа отримала величезне поширення по всьому світу, її вирощу івают практично на всіх континентах. Далеко не всі сорти підходять для складання меню хворого.

При виборі звертають увагу на сорт продукції:

  1. Довгозернистий - найпоширеніший тип, який може бути включений в раціон. Для його приготування потрібно всього 20 хвилин, використовуватися каша миє для створення десерту, супу, першого страви і навіть закуски. Кращий сорт рису цієї категорії - це басматі, який росте в Гімалаях і в Індії.
  2. Білий - це продукт, який отримує остаточний колір тільки після проходження процесу шліфування. Поверхня кожного зернятка після такої процедури стає ідеально рівною і білою. Сорт цілком може використовуватися для складання дієтичного меню.
  3. Круглозерністий - продукція, яка часто застосовується для приготування супів і каш. Саме такий рис можна зустріти в середземноморській кухні, оскільки він вирощується в Італії.
  4. Червоний - крупа, яка виростає в Таїланді. Готується трохи довше того часу, який необхідний для варіння звичних для нас сортів, - процес затягнеться на 45 хв.
  5. Коричневий і дикий - унікальні сорти, які зберігають величезну кількість поживних речовин, проте і смак у готової каші особливий , та й структура дуже щільна. Саме тому такий рис не рекомендують включати до складу раціону тим, хто страждає від гастриту.

Шпаргалка по видам риса

Кращим вибором при гастриті стає саме білий очищений продукт, який в широкому асортименті представлений на полицях магазинів

Цей звичний товар, який не несе небезпеки, оскільки не містить щільних речовин. Однак остаточно вирішити, чи можна їсти рис при гастриті, може тільки лікар після оцінки стану пацієнта.

Що можна приготувати з рису для хворого на хронічний гастрит?

Каша - не єдине блюдо, яке може бути приготовлено для хворого гастритом. Хоча саме її найчастіше рекомендують гастроентерологи вживати пацієнтам з гастритом. Щоб крупа краще перетравлюється, її потрібно подавати в напіврідкому вигляді.

Читайте також: & nbsp; Правила харчування при гастриті

Не менш популярні супи і відвари з крупи, їх також рекомендують хворим, які страждають від гострого гастриту. Також популярною стала рисова каша на молоці при гастриті. Для приготування краще всього вибирати продукт нещільної консистенції, розваристої і очищений. Щоб кожне блюдо несло тільки користь, слід виключити використання перців, гострих приправ (та й будь-яких інших також), сильно пахнуть трав, жиру.

Секрети правильного приготування рису при гастриті

У повсякденному життя рис служить для приготування супів, каш, плову, різотто, суші, курки каррі і ін. Часто саме такі страви намагаються зробити найбільш ароматними і смачними, а тому спецій ніколи не шкодують. Однак пропонувати таке блюдо хворому гастритом категорично не можна.

Замачивание риса перед варкой необходимо для удаления крахмального клейстера из крупы

Існує і ряд інших правил, обов'язкових до виконання:

  1. Добавлять минимальное количество соли или сахара. Вкус у готового блюда не должен быть слишком ярким и выраженным.
  2. Спочатку варять рис тільки на воді, а ось молоко додають пізніше.
  3. Перед варінням рис не тільки ретельно промивають, а й замочують . На цей процес потрібно відвести кілька годин.
  4. У гострих станах лікарі рекомендують використовувати подрібнену в крупу продукцію. Для цього можна задіяти блендер. Зробити складу однорідним можна і після приготування, якщо натерти відварений рис на сито.
  5. Подавати блюдо потрібно не густе, а в'язке, зручне для вживання.
  6. Щоб не завдати шкоди слизовій, є рис слід теплим або навіть остиглим. Гаряча їжа сильно дратує слизову, а тому вона несе тільки шкоду.

При всіх відмінних і цінних якостях продукт в готовому вигляді призводить до згущення калу, а тому вживати його людям з запорами не рекомендується

Несколько рецептов приготовления блюд из риса для больных гастритом

Суп

Відварити круглий або шліфований білий рис до розм'якшення. Для цього використовуються такі пропорції інгредієнтів: 4 ст. л. рису і 2 ст. води. Після приготування крупу слід подрібнити за допомогою блендера або використовувати для цього сито. До отриманої маси додати суміш з 3-х яєць, які вбивають зі склянкою молока (використовувати нежирний складу). Готову суміш відправити знову готуватися на піч. Досить закип'ятити блюдо, щоб воно остаточно приготувалося. Тільки після цього страва можна трохи підсолити і додати сюди ж кілька дрібних шматочків вершкового масла.

Рисовий відвар

Готується дуже швидко і просто. Для цього використовується 1 ст. води на 2 ст. ложки рису, який слід попередньо проварити. Окремо відварити сухофрукти. Коли обидва компонента повністю готові, їх можна змішати, а тільки після цього додати трохи цукру для смаку. Цей відвар вживають до їжі, що дозволяє захистити шлунок під час основного прийому їжі.

Посилання на основну публікацію