Коли ряжанка корисна при гастриті

Ряжанка при гастриті зі зниженою кислотністю шлункового соку застосовується дов льно активно. При гострій формі недуги виникає розлад шлунка і неприємні відчуття в районі лівого підребер'я. Справитися з хронічним запором допомагає ряжанка VIVO. У ній присутня велика кількість корисних бактерій, напій сприяє нормалізації функції кишечника.

При гастриті з підвищеною кислотністю від вживання ряжанки, в якій міститься багато молочної кислоти, слід відмовитися. Продукт може спровокувати появу нудоти і неприємних відчуттів в області живота.

Як ряжанку готували в старовину?

Приготовление напитка
Як ряжанку готували в старовину?

Ряжанка є кисломолочним напоєм, наділеним масою лікувальних властивостей. Від кефіру продукт відрізняється більш однорідною консистенцією і приємним кремовим відтінком. За старих часів ряжанку готували з молока. Напій заквашували за допомогою вершків. Ряжанка тужила всередині печі, в горщику, виготовленим з глини. В результаті вона набувала характерний колір і ніжний присмак. Зараз корисний напій виготовляють з топленого молока і закваски.

Існують такі переваги ряжанки:

  • Високий вміст в продукті білка і кальцію;
  • Присутність в напої корисних бактерій.

Продукт відмінно засвоюється організмом. Він сприяє виведенню шкідливих речовин організму, допомагає зміцнити імунітет. Єдиним недоліком ряжанки є її висока жирність. Але ця проблема вирішується досить просто. Потрібно вибирати молоко невеликої жирності при приготуванні напою в домашніх умовах. При купівлі товару в магазині потрібно віддавати перевагу ряжанка з невисокою жирністю (3,2%).

Напій втамовує спрагу і впоратися з підступають почуттям голоду. Він позбавляє від дискомфорту в районі живота. У продукті присутні пребіотики, які допомагають позбутися від небажаних кілограмів. Ряжанка прискорює процес засвоєння жиророзчинних вітамінів, покращує обмін речовин. Напій прискорює процес загоєння тканин, нормалізує роботу серця, сприяє зменшенню холестерину. Ряжанка знижує ймовірність виникнення остеопорозу і атеросклерозу, знижує кров'яний тиск. Напій допомагає полегшити симптоми менопаузи, він сприятливо діє на стан шкіри, нігтів і волосся. Ряжанка зміцнює емаль зубів.

Як проявляється гастрит з підвищеною кислотністю?

При цій формі захворювання нерідко виникає печія. Характерною ознакою гастриту є кисла відрижка. У хворого нерідко погіршується апетит, з'являються больові відчуття при тривалій перерві в їжі. Нудота при гастриті з підвищеною кислотністю зазвичай з'являється вранці, перед прийомом їжі. Якщо хворий вживає в їжу велику кількість кислих продуктів, у нього може початися блювота.

Читайте також: & nbsp; Як вживати рис або дієта при гастриті

При хронічному гастриті з підвищеною кислотністю симптоми захворювання зазвичай посилюються при вживанні алкогольних напоїв, тривалому стресі, отруєнні неякісною їжею, переїданні, палінні.

Як заквасити напій вдома самостійно?

Деякі хворі сумніваються: ряжанку при гастриті можна готувати вдома чи ні? Все дуже просто. У період ремісії захворювання можна приготувати корисну домашню ряжанку своїми руками. Для цього потрібно взяти такі інгредієнти:

  • Літр свіжого молока;
  • 3 столових ложки жирної сметани.

Ряжанку готують у великому глиняному горщику. Такий посуд зазвичай використовується для запікання м'яса в духовці.

Смешивание продуктов
Самостійне приготування ряжанки

Спочатку молоко переливають в каструлю, виготовлену з емалі, кип'ятять його до утворення піни. Потім молоко переливають в горщик з глини. Посуд ставлять у духову шафу на кілька годин. Після того, як рідина перетвориться в ароматне пряжене молоко, в неї додають сметану. Після цього горщик потрібно ретельно укутати і поставити в тепле приміщення на дванадцять годин. Отримана ряжанка на свій смак нагадує натуральний йогурт. У холодильнику смачний напій дозволяється зберігати приблизно сім днів.

В період загострення захворювання ряжанку рекомендується замінити теплим козячим або коров'ячим молоком. У напій можна додати трохи меду. Молоко має виражені протизапальні та антисептичні властивості. Напій сприяє загоєнню невеликих ушкоджень, які утворюються на слизовій оболонці шлунка.

Молоко допомагає не тільки при гастриті. Напій містить багато кальцію, який підвищує міцність кісток. Молоко допомагає боротися з вірусною інфекцією. Воно позитивно впливає на стан нервової системи, покращує сон. Молоко знижує артеріальний тиск, допомагає усунути головний біль.

Сир з ряжанки при гастриті зі зниженою кислотністю

З кисломолочного напою можна зробити і смачний сир, дозволений до вживання при гастриті. || | 103

Сыр состоит из таких натуральных ингредиентов:

  • 400 грамів ряжанки;
  • 200 грамів сметани 25% жирності;
  • 400 грамів кефіру. || | 111
Все ингредиенты нужно смешать. На небольшую кастрюлю ставят дуршлаг, на который выливают полученную смесь. Посуду прикрывают крышкой и ставят её на сутки в холодное место. Через сутки сыворотка стечет, и на марле останется творожный сыр, имеющий лёгкую консистенцию. Из перечисленных ингредиентов получается примерно 350 граммов конечного продукта.

Приготування сирників з ряжанки

Сирники, приготовані з ряжанки і рисової муки, можна їсти на сніданок. Вони виходять дуже ніжними, з легким присмаком топленого молока.

Десерт
Сирники з ряжанки

Для приготування сирників знадобляться наступні продукти:

Читайте також: & nbsp; Як використовувати в раціоні сир при гастриті
  • 300 грамів сиру;
  • Одне яйце ;
  • 20 грамів рисової муки;
  • 50 грамів ряжанки;
  • Цукор (за смаком).
Сирники готуються просто. Спочатку розігрівають сковороду. За цей час зазначені інгредієнти акуратно перемішують. Сирників надають форму акуратних кульок. Потім їх викладають на попередньо розігріту сковороду, злегка розплющують рукою і смажать на повільному вогні до утворення скоринки. Потім сирники обережно перевертають і обсмажують із зворотного боку.

Продукти, дозволені при гастриті з підвищеною кислотністю

Ряжанку при гастриті з підвищеною кислотністю пити не рекомендується. Хворому дозволяється вживати в їжу такі страви:Обезжиренный творог

  • знежирений сир;
  • Сир несолоного сортів;
  • Сирники;
  • Свіжа кисле молоко.

Перераховані молочні продукти відмінно поєднуються з кашею з вівсяної крупи, сухарями, виготовленими з підсушеного білого хліба.

Сир готують і за класичним рецептом з кислого молока. Для цього будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 3 літри кислого молока жирністю 2,5%;
  • 630 мл кефіру.
Спочатку кисле молоко переливають в каструлю, включають середній вогонь. Рідина нагрівають до температури 40 ° С. У цей момент почне відділятися сироватка.

Поки молоко нагрівається, треба заздалегідь приготувати друшляк. Його покривають чистою тканиною, яку складають в два шари. Молоко, розігріте до необхідної температури, відкидають на друшляк, дають стекти рідини. Через дві години готовий сир можна вживати в їжу. Його використовують для приготування бутербродів та інших корисних страв.

Посилання на основну публікацію