Яку рибу дозволяється вживати при гастриті

В современном мире с быстрым темпом жизни и неправильным питанием с изобилием жирной, быстрой и острой пищи гастрит стал одной из самых распространенных заболеваний. По последним исследованиям, на данный момент гастрит в обостренной форме зарегистрирован у 10% населения. Особенностью заболевания считается то, что оно поражает всех, вне зависимости от пола и возраста.

При гастриті показано медикаментозне лікування, однак, якщо не дотримуватися певної дієти, лікування може виявитися марним. Кожен пацієнт, який зіткнувся з гастритом, зобов'язаний вивчити список дозволених і заборонених продуктів харчування, і обов'язково виключити з раціону всю небезпечну їжу, рекомендована риба при гастриті.

Формуємо дієту правильно

Ассортимент продукции
Риба | || 60

Прежде чем приступать к правильному питанию, необходимо уточнить у лечащего врача, гастрит какого вида у вас диагностирован – с повышенной либо пониженной кислотностью. Связано это с тем, что каждый продукт питания способен оказывать влияние на работу желудочно-кишечного тракта.

Риба при гастриті - необхідний елемент правильної дієти , багато лікарі рекомендують пацієнтам відмовитися від деяких видів м'яса саме на користь риби. Така популярність продукту обумовлена ​​тим, що в будь-який рибі, навіть в оселедці, міститься білок, необхідний для нормальної життєдіяльності. Саме білкові компоненти бере участь в процесах відновлення стінки шлунка, яка пошкоджується в процесі запалення при гастриті і інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. У морепродуктах також міститься Омега-3, яка беруть участь в процесі виведення з організму шкідливого холестерину.

Неодноразово доведено, що вживання риби сприяє виведенню токсичних речовин і загальному зміцненню всього організму.

При переході на рибну дієту варто не забувайте про те, що не вся риба здатна надавати позитивний вплив на організм. Варто звертати увагу на відсоток жиру, спосіб приготування і використовуються спеції.

Корисні властивості риби при гастриті

Достоинства рыбы
Корисні властивості риби

У рибі міститься легкозасвоюваний білок, вживати її в їжу можна людям, які страждають на гастрит. Іноді краще відмовитися від будь-якого м'яса на користь риби, щоб полегшити свій стан. Не забувайте про те, що для перетравлення свинини шлунково-кишковому тракту знадобиться близько 6 годин, навіть жирні різновиди риби перетравлюються за 1,5-2 години. Крім «легкого» білка, риба містить в складі мінерали і мікроелементи, які необхідні організму, особливо в період після відновлення від серйозного захворювання.

Риба містить в складі речовини, які покращують травлення і запускають в організмі процеси відновлення і регенерації.

Копчена риба при гастриті, як і смажена, протипоказана. При проблемах з шлунково-кишкового тракту допускається вживання риби, запеченої без масла, або вареної, оптимальний вміст жиру-до 4%. Тільки в такому співвідношенні продукт не робить негативного впливу на організм.

Яку рибу можна при гастриті:Судак

  • несолоного вобла;
  • Біле м'ясо тріски (заборонена печінка тріски) ;
  • Судак;
  • Камбала;
  • Минтай;
  • Сайда і ін.
Читайте також: & nbsp; Зразкове меню для дієти при поверхневому гастриті

Найбільшою найбільшою цінністю відрізняється червона риба, вона засвоюється організмом на 95%. Яку червону рибу можна їсти при гастриті? Бажано віддавати перевагу горбуші і форелі. Ці сорти риби містять мінімальну кількість жиру, однак його досить для того, щоб «закрити» пошкоджені ділянки в шлунку і захистити їх від роздратування в процесі травлення. З червоної риби можна готувати нежирну вуха і рибні бульйони, допускається прийом в їжу котлет та інших рибних страв, приготованих на пару.

Чому не можна їсти сьомгу

Незважаючи на загальні позитивні характеристики червоної риби , вживати при гастриті можна не всі її різновиди. Так, при проблемах зі шлунком варто відмовитися від сьомги і через наступних причин:Семга

  1. Сьомга сама по собі вважається жирною рибою, тому вона може зробити негативний вплив на запалену желудок.Риба при гастрітепротівопоказана і з підвищеною, і зі зниженою кислотністю.
  2. У періоди ремісії рибу можна вживати, однак, в обмежених кількостях. Краще все ж зупинитися на менш жирних сортах риби.
  3. Категорично протипоказано вживання в їжу консервованої, копченої та солоної сьомги. Оптимальний варіант - філе сьомги, приготоване на пару.
Якщо при гастриті ви все ж віддаєте перевагою саме сьомги, як гарнір краще вибирати відварені або тушковані овочі, макарони з твердих сортів борошна, каші.

Солона риба

Скумбрия
Солона риба

Хотілося б сказати пару слів і про вживання просоленій риби при гастриті. Обмеження щодо такої їжі підбираються індивідуально в залежності від форми захворювання, кислотності шлунка, характеру розвитку гастриту, тому сказати, чи можна оселедець при гастриті досить складно. Однозначно можна сказати, що в будь-який період захворювання, навіть під час ремісії, протипоказана занадто солона і копчена оселедець. Риба подразнює слизову оболонку шлунка і негативно впливає на загальний стан організму.

У періоди ремісії допускається вживання в їжу оселедця помірного засолу. Правильно приготовлена ​​риба здатна поліпшити секрецію шлункового соку і стимулювати апетит, який часто відсутня при гастриті, особливо на тлі зниженої кислотності.

Оселедець при гастриті можна придбати в магазині або засолити самостійно, при цьому за 6 годин до прийому їжі необхідно занурити рибу в молоко або холодний солодкий чай. Під час вимочування оселедець позбудеться від надлишкової солі.

Якщо ви страждаєте гастритом з підвищеною кислотністю, то вживання оселедця протипоказано в будь-якому вигляді. При підвищеній кислотності лікарі радять періодично влаштовувати розвантажувальні дні, щоб дати організму відпочинуть.

Оселедець при гастриті можна їсти у відвареному вигляді. Для цього придбайте в магазині свіжу несолону оселедець і відваріть її у воді з мінімальною кількістю спецій і солі.

Рецепти з рибою

При гастриті можна значно урізноманітнити щоденне меню за рахунок страв, які нададуть позитивний вплив на роздратовані і пошкоджені стінки шлунка, і спровокують процес відновлення в організмі.

Рибний суп

Первое блюдо
Рибний суп

Рибний суп містить в собі безліч корисних елементів, тому його вживання дозволяється навіть при строгій дієті. Беремо будь-яку нежирну свіжу або морожену рибу, ретельно миємо її, очищає від лушпиння і нутрощів, відрізаємо голову.

Читайте також: & nbsp; Дієта при різних формах загострення гастриту

Чистимо рибу від кісток, филируем її і завадимо в каструлю для приготування супу. Заливаємо рибу водою і ставимо на вогонь. Поки риба закипає, паралельно нарізаємо моркву, цибулю і картоплю. Якщо гастрит знаходиться на стадії ремісії, морква і цибуля можна попередньо обсмажити на невеликій кількості олії.

Як тільки риба закипить, знімаємо піну і додаємо в бульйон овочі, варимо до готовності. Суп можна трохи підсолити, від спецій краще відмовитися.

Після приготування суп подрібнюється в блендері до пюреподібних стану.

Риба, запечена в духовці

Второе блюдо
Риба, запечена в духовці

Для приготування запеченої риби нам знадобиться тріска або філе будь-якої іншої нежирної риби, пастеризоване молоко, пшеничне борошно, невелика кількість солі і рослинне масло. Філе риби ретельно миється під проточною водою і проваривается в воді протягом 15 хвилин. Поки риба вариться, на сухій сковорідці підсушується невелику кількість борошна до появи горіхового запаху. У борошно при постійному помішуванні вводиться молоко тонким струменем. Отримана суміш кип'ятиться протягом декількох хвилин, в результаті повинен вийде негустий соус.

Отварная риба викладається в форму для запікання, попередньо змащену олією, зверху заливається приготовленим соусом і ставиться в духовку на 15 хвилин.

Можна їсти, як одиночне блюдо, або використовувати як гарнір відварені або тушковані овочі.

Рибне суфле

Деликатес
Рибне суфле

Заздалегідь готується нежирна риба , яка очищається від внутрішньої, шкіри і кісток і филируется, борошно, вершкове масло і молоко, яйця, сіль і спеції. Рибу варимо і пропускаємо через м'ясорубку два рази для отримання однорідної маси.

Готуємо соус з борошна і молока, як в рецепті із запеченою рибою. Відокремлюємо білки від жовтків, білки збиваємо в щільну густу піну з дрібкою солі, жовтки додаємо до рибного фаршу. Фарш ретельно перемішуємо з жовтками і акуратно вводимо збиті білки.

Папір для запікання мажемо маслом, щоб уникнути докучання, викладаємо зверху рибно-яєчну суміш і поливаємо соусом, ставимо лист на водяну баню, накриваємо кришкою і доводимо до готовності. Їсти можна зі свіжими овочами.

Правила приготування риби при гастриті

Пароварка
Правила приготування риби при гастриті

При будь-яких захворюваннях шлунка і шлунково-кишкового тракту слід відмовитися від способу смаження риби на маслі. Така їжа містить в складі канцерогени, які негативно впливають не тільки на хворий, але і абсолютно здоровий організм. При гастриті рекомендується готувати рибу на пару, гасити її або запікати. Не обов'язково повністю виключати з раціону масло, його можна додавати в кінці готування, так воно збереже корисні властивості.

Сьогодні ми розповіли, чи можна їсти рибу при гастриті, а так само зупинилися на питаннях правильного приготування їжі при захворюванні шлунка. Пам'ятайте про те, що призначати собі ту чи іншу дієту не можна, обов'язково потрібна попередня консультація у медичного фахівця.

Посилання на основну публікацію