Найкорисніші і смачні рецепти салатів при гастриті

Пацієнти з шлунково-кишковими захворюваннями більше, ніж би хто б то не було потребують спеціальної лікувальної дієти. Дієтотерапія - найголовніший елемент лікування гастриту. Навіть медикаменти не дають такого позитивного ефекту, як правильно підібраний набір продуктів і страв. Тому без правильно підібраного столу позбутися гастриту практично неможливо.

Основи харчування для лікування гастриту

Суть лікувального харчування полягає в тому, щоб мінімізувати ризики будь-якого роздратування запаленої слизової оболонки - механічного (груба і суха їжа, великі шматки, жорсткі волокна), термічного (дуже гаряча і дуже холодна їжа), хімічного (солоне, гостре, кисле, мариноване, копчене, смажене, жирне).

Харчування хворого гастритом складається переважно з рідкої і протертою їжі, пюре- і ремообразних страв, в'язких каш, ніжних суфле, м'яких продуктів. Допускаються парове м'ясо і парова риба, які потрібно ретельно розжовувати.

Салаты

В період ремісії можна їсти салати. Як би ретельно людина не жував, шматочки продуктів зі складу салату все одно будуть проковтнуті неразжеваннимі або розжованими недостатньо. Тому салати допускається є тоді, коли хвороба не дає про себе знати і пацієнт відчуває себе комфортно, тобто слизова оболонка в нормальному стані і здатна сприймати тверду їжу.

Подавати салати потрібно теплими, якщо рецептура це дозволяє, або кімнатної температури.

Які можна використовувати продукти в салат

Салаты Принцип приготування салатів мало відрізняється від принципу приготування інших страв.

Набір продуктів практично не змінюється, хіба що допускається додати в строго обмежений ом кількості ті продукти, які не можна їсти у великих кількостях: ріпчаста цибуля, зелений консервований горошок, імбир, оселедець і деякі інші.

Для хворого гастритом салати можна готувати з наступних продуктів:

  • Парові або відварені м'ясо (телятина, яловичина, кролятина), птиця (курка, індичка, перепілка), риба (камбала, тунець, хек, минтай, тріска);
  • Парові або відварені коренеплоди (картопля, морква, буряк, ріпа);
  • Парові, запечені або відварені овочі (кабачок, цвітна капуста, брокколі, гарбуз);
  • Свіжі фрукти і ягоди (яблука з некислим м'якоттю, груші, персики і абрикоси без шкірки, полуниця, малина, банани, кавун;
  • Відварені морепродукти (креветки, мідії, кальмари, ос ьміногі);
  • Відварені яйця;
  • Білкові омлети;
  • Сир;
  • Свіжа зелень (кріп, петрушка, всі види листового салату , селера, кінза).

 

Якщо у пацієнта знижена кислотність, то йому додатково дозволені свіжі овочі: огірок, помідор, біло- і червонокачанна капуста, солодкий перець, пекінська капуста. Пацієнтам з підвищеною кислотністю свіжі овочі не показані через їх вираженого дратівної ефекту. Вони можуть використовувати запечені помідори без шкірки і очищений запечений солодкий перець.

Салати при гастриті можна заправляти сметаною, лимонним соком (при зниженій кислотності), рослинним маслом, бальзамічним оцтом (при зниженій кислотності), натуральний йогуртом. | || 128

С большой осторожность следует использовать:

  • ріпчасту і зелена цибуля (ріпчаста цибуля попередньо потрібно обшпарити окропом і залишити хвилин на 10 або посипати цукром, а через півгодини промити водою - так з нього піде агресивна для слизової шлунка а гіркоту),
  • Часник (допускається половинка зубчики молодого, чи не дуже гострого часнику раз в декілька тижнів),
  • Свіжий і маринований імбир (буквально один «пелюстка» для додання страві запаху) ,
  • Відварені гриби,
  • Сир (вибирати потрібно нежирні сорти і вживати в обмеженій кількості - близько 30 г на порцію пару раз в тиждень при стійкій ремісії),
  • Бобовые (разрешается пара ложек консервированного зеленого горошка пару раз в месяц).
Читайте також: & nbsp; Вживання гречаної крупи при захворюванні гастрит

Які продукти вживати не можна

Не можна класти в салат, призначений для харчування хворого гастритом, такі продукти:

  • Копченые продукты, в том числе домашнего приготовления;
  • Ковбаси, сосиски та інші м'ясопродукти промислового виробництва;
  • Мариновані і солоні овочі;
  • Мариновані і солоні гриби ;
  • Свинина, приготована будь-яким способом;
  • М'ясо качки і гуски в будь-якому вигляді;
  • Куплені заправки типу «тартар», «цезар», «сирний соус »і т.п.;
  • Черемшу;
  • Арахіс;
  • Редис і редьку;
  • Оливки / маслини;
  • Майонез.

Якщо рецепт передбачає горіхи, то використовувати потрібно тільки необсмажені ядра, подрібнені в блендері або кавомолці.

Рецепти салатів при гастриті

Ось кілька салатів, які складені з допустимих і умовно допустимих продуктів. Перш ніж приготувати їх, потрібно перевірити реакцію шлунка на кожен інгредієнт, додавши його вже в перевірене блюдо з числа дозволених.

Буряковий салат

Буряк повинна бути відвареної або запеченої. Сік свіжої буряк дуже агресивна до слизової оболонки, її допускається вживати тільки при зниженій кислотності і в зовсім малій кількості, натертої на тертці. Натирання обов'язково, так як бурякові волокна дуже жорсткі і надають не тільки хімічне, а й механічний вплив.

Отже, буряковий салат можна готувати в наступних варіаціях:

  1. Буряк, відварна морква, трошки часнику, сметана;
  2. Буряк, свіже яблуко, щіпка мелених горіхів;
  3. Буряк, чорнослив, курага;
  4. Буряк, свіжа груша, трохи твердого тертого нежирного сиру . Заправляти слід сметаною.

Овочевий салат

Овочевий салатик в принципі готується з будь-яких дозволених овочів, відварених, приготованих на пару або запечених. Яскравості йому додадуть салатні листя різних сортів, пекінська капуста, свіжа зелень, трохи ріпчастої цибулі, нерафінована олія. До речі, нерафіновану олію теж є «важким» продуктом, тому його допускається вживати рідко. Добре підходить для заправки оливкова олія.

Дуже добре впливає на пошкоджену слизову оболонку масло обліпихи - відомий з давніх-давен цілющий продукт. Якщо звикнути до його специфічного смаку і використовувати для заправки страв, то ефект від лікувальної дієти буде набагато більш раннім, ніж можна було очікувати. Один нюанс: масло обліпихи має призначатися для кулінарних, а не медичних цілей.

Фруктовий салат

У фруктовий салат кладуть як свіжі фрукти, так і сушені. Сухофрукти попередньо потрібно розмочити в гарячій воді, щоб вони не чинили механічного дратівної дії на шлунок. Допускається використовувати консервовані фрукти. перевагу слід віддавати плодам у власному соку, а не в цукровому сиропі. Справа в тому, що, по-перше, сироп надмірно солодкий, а по-друге, для його виготовлення використовую цукрозамінники, не показані при гастриті.

Ось деякі варіанти поєднань:

  1. Груша , яблуко, персик, банан;
  2. Чорнослив, курага, подрібнений волоський горіх;
  3. Гарбуз печена, яблуко, відварений рис;
  4. банан, волоський горіх, вівсяні пластівці;
  5. Полуниця, малина, конверсований ананас, консервований персик;
  6. Запечені яблука, чорнослив, мелений мигдаль.
Хлопья
пластівці, якщо вони передбачені рецептурою, потрібно попередньо покласти в сметану або в йогурт, щоб вони набубнявіли і стали м'якими

Сухі пластівці вживати не можна, оскільки вони дряпають пошкоджену слизову. Заправляються такі страви сметаною, збитою з медом, або натуральним йогуртом.

Рибний салат

Відразу потрібно сказати, що звичні для салатів консерви, пресерви, солона риба не годяться. Вони перенасичені сіллю, прянощами і консервантами. Рибу потрібно відварити, запекти або приготувати на пару. Поєднувати її можна з тертим сиром, картоплею, буряком, морквою, рисом, зеленню, салатним листям. В якості заправки підійде лимонний сік. Також корисним буде соус «тартар» домашнього приготування з рослинної олії, зеленої цибулі, петрушки і вареного яєчного жовтка.

Читайте також: & nbsp; Показана чи сметана при змішаному гастриті?

Сирний салат

Сир для салатів потрібно використовувати найсвіжіший, салат заправляти сметаною. Він поєднується з різною зеленню і з солодкими фруктами. Тому на основі сиру можна готувати різні салати:

  1. Сир, сметана, кріп, петрушка, пекінська капуста;
  2. Сир, сметана, чорнослив, волоські горіхи;
  3. Сир, тертий свіжий огірок, кріп;
  4. Сир, сушена журавлина, мед.

М'ясний салат

М'ясний салат готується на основі відвареного або парового нежирного м'яса. Оскільки хворим на гастрит можна їсти багато білкової їжі, такий салат не повинен бути частим гостем на столі, особливо в поєднанні з яйцями, бобовими, горіхами. Відмінно сусідить відварне м'ясо з вареними або запеченими овочами. Курка «дружить» з консервованими фруктами. Для обсягу і ситості додається трохи відвареного рису. Заправляти дієтичний м'ясний салат смачно сметаною, збитою з курячим вареним жовтком, зеленню і сіллю.

Адаптація улюблених салатів під гастрит

Необхідність дотримуватися лікувальної дієти зовсім не означає, що доведеться відмовлятися від всіх смачних страв. Їх здебільшого можна адаптувати під нові умови харчування.

Вінегрет

Винегрет Вінегрет при гастриті можна вживати в полегшеному варіанті - без квасолі, зеленого горошку, квашеної капусти і солоних огірків. Тобто в складі залишаться відварна або запечена картопля, буряк і моркву. Щоб урізноманітнити цей набір продуктів, в нього можна покласти багато свіжої зелені, відварну кольорову капусту, броколі.

Звичайно, це буде не зовсім той варіант вінегрету, до якого пацієнт звик до хвороби. Але вийде теж дуже смачно.

Олів'є

Олів'є при гастриті теж реально приготувати. Варену ковбасу відмінно замінить курка (в кінці кінців спочатку до складу олів'є входило м'ясо рябчиків, а не ковбаса), солоні огірки добре заміняться свіжими, а майонез - сметаною, збитою з дрібкою солі і жовтком вареного яйця. Картопля, морква, яйця - все це можна покласти в олів'є сміливо.

Крабовий

Крабовий салат при гастриті можливий тільки в разі, коли пацієнту вдасться купити справжніх крабів. Національний оператор мобільного, зроблене їх залишком рибного фаршу сурімі, солі, барвників і консервантів не підходить для дієтичного харчування «желудочніка».

Креветки
Якщо не вдалося знайти в продажу крабів, то можна звернутися до морепродуктів, які є в більшості супермаркетів, - креветок, мідій, кальмарів, восьминогів

Потрібно вибирати ті, які слід відварити самостійно, а не замариновані або щедро присмачені спеціями. Упаковки з написом «для салатів» в даному випадку теж не підходять: вони занадто жирні, пряні і солоні.

Оселедець під шубою

Оселедець під шубою в звичному варіанті теж не вийде. Але заковика тільки в самій рибі ( «желудочнікам» не можна солоне) і майонезі. Оселедець можна вимочити пару годин, щоб з неї пішла сіль. Це вихід для пацієнтів з гастритом зі зниженою кислотністю.

сельдь на пару Для тих, у кого відмічена підвищена кислотність, оселедець не годиться навіть після вимочування. Тому їм або доведеться відмовитися від такого салату, або спробувати замінити оселедець парової або запеченою рибою. Інші продукти - картопля, буряк, морква - залишаються незмінними.

Висновок

Будь-яку дієту потрібно сприймати з легким ставленням, оскільки вона у випадку з гастритом - найбільш дієві ліки. Якщо не можна з'їсти щось улюблене, але заборонене, не варто гнівається на лікаря, на себе, на близьких, яким цей продукт не заборонений. Хвороба піде, а звичка харчуватися правильно - залишиться. І організм за це скаже «спасибі».

Посилання на основну публікацію